Var tar all tid vägen?

I dagens samhälle är det mycket du förväntas ”hänga med” i. Omgivning förväntar sig att vi hänger med i vad som händer i nyhetsflödet, på sociala kanaler, liksom att vi snabbt svarar på meddelanden och e-post. Många av oss har även förväntningar på oss själva att hänga med i de ovanstående, men dessutom att läsa bloggar, samhällsinformation, böcker, tidningar, informationsmail etc.

Det är fascinerande att fundera över hur upptagna och sysselsatta de flesta blivit online mot för bara 10 år sedan. Tänk om vi lade lika mycket av vår tid och energi på att umgås IRL som på alla dessa olika online-kanaler som pockar på vår uppmärksamhet.

Det är lätt att tro att vi inte kan leva utan dessa ”saker” för de är numera en så naturlig del av vår vardag. Men det går faktiskt att hoppa av ”ekorrhjulet” kring att hänga med. Vi har alla 168 timmar i veckan att spendera och det är till stor del upp till dig att välja hur du vill fördela och prioritera dessa.

Här är några områden vi anser att du bör begränsa din tid, energi eller fokus, och börja konsumera restriktivt och medvetet:

Nyheter. Färgade journalister med vinklade reportage och negativa, skrämmande bilder på tv. Vi tittar aldrig på nyheter på tv och läser ytterst sällan nyheter i tidningar eller på nätet. Fru Minimalist kikar på di.se samt tar del av ekonominyheter genom jobbet. Stora och viktiga händelser brukar vi fånga upp via sociala kanaler, löpsedlar eller i fikarummet utan att aktivt söka upp dem. Ibland med viss fördröjning utan att det hittills gjort något.

Tv. Att zappa mellan kanalerna efter något som ska fånga din uppmärksamhet är tidsslöseri i vår mening. Det kanske funkade när man hade kanal 1, 2 och 4:an för då var det väldigt lite som lockade, men när utbudet är nästintill oändligt kan de flesta hitta något tidsfördriv som fångar uppmärksamheten en timme eller två, utan att ge något positivt tillbaka. Genom att inte titta på tv minskas även exponeringen för reklam som vill få oss att konsumera och bli missnöjda med det vi redan har.

Sociala kanaler. Många kikar igenom flödet i sina sociala kanaler flera gånger per dag med ständigt nya intryck, distraktioner, reklam mm, utan särskilt många fördelar som följd. Det kan vara värt att fundera över vilka kanaler du måste finnas på, kolla av och vilka vänner/följare som ger mer energi än de tar. Vi velade huruvida vi skulle starta Instagramkontot Minimalisterna. Vi vill inte sitta ändå mer vid mobilen eller uppmuntra andra att göra det. Privat har ingen av oss Instagram. Vill du bryta dåliga vanor kan du likt oss blocka exempelvis Facebook i webbrowsern på datorn och ta bort appen, det har minskat vår användning markant. 

E-post. Hur mycket tid lägger du varje vecka på att läsa, skriva, mappa och sortera e-post? Vi har skrivit flera tips på hur du kan effektivisera din e-postanvändning mm, inte minst i arbetet genom att eliminera mappsortering samt endast hantera den en specifik del av dagen istället för att låta e-posten styra din agenda. Rena reklammail och de flesta infomail bör du genast avregistrera dig från för att kunna lägga tid och fokus på mer värdefulla saker.

Här kan du läsa mer kring hantering av e-post:
Minimalism i mailboxen del 1
Minimalism i mailboxen del 2
Minimalism i mailboxen del 3

Läsning på nätet. Nyheter, Reeder, Reddit, Pocket, bloggar eller bara första bästa träffsida efter en nyfiken googling. Internet har mycket tidskrävande läsning att erbjuda. Ibland kan man undra hur man hittade information innan internet och Google. Men det är även skrämmande hur lätt det är att börja läsa en artikel, bloggpost eller kommentar för att sedan klicka sig vidare och plötsligt varken veta hur du hamnade här eller vad du letade efter från början. Läsning på nätet kan i slutändan vara en tidstjuv då informationen är oändlig.

Slösurfing. Många skulle nog hävda att de inte alls sysslar med detta, men så klickar de sig vidare på någon länk eller artikel som sprids på sociala medier, ”ska bara” kolla upp något men hamnar av en slump på någon helt annan sida. Eller letar inspiration i nätets oändliga hav av bilder och tips. Det är lätt hänt och det händer oss alla, och stjäl vår dyrbara tid alldeles för ofta.

Nätshopping. En del har nätshoppingbutiker som någon slags daglig tillflyktsort. Det är en oändlig plats där utbudet och möjligheten att jämföra alla tänkbara parametrar aldrig tycks ta slut, vilket gör att tiden som kan fördrivas är lika ändlös. Genom att skapa dig en capsule wardrobe minskar du shoppingbehovet under längre perioder. Annars är även månader av köpstopp en möjlighet för att göra uppehåll i nätshoppingen och bli av med (o)vanan.

Vi låter de ovanstående sakerna ta av vår dyrbara tid, energi och fokus. I vissa fall utan att ge särskilt mycket tillbaka. Men vi har faktiskt ett val, vi kan bli medvetna om våra beteenden, vanor och skapa förändring. Vi kan välja att göra, konsumera och behöva mindre. Vi kan hoppa av hypen och ”kraven” från oss själva och andra i vår omgivning att ”hänga med” på alla fronter samtidigt och välja ut några kanaler eller konton som vi tycker ger mer energi än de tar.

Vilka av ovanstående punkter avstår du redan från idag? Vilka skulle du vilja avstå mer ifrån?

28 tankar kring ”Var tar all tid vägen?

 1. Jenny

  Tv:n kastade jag ut för över ett år sedan, eftersom sonen sköt ihjäl den med en soft airgun. Det var ändå ett lyckoskott, tycker jag, eftersom jag insåg hur mycket tid TVn stulit av mig. Dessutom levererade levererade den sällan något program som föll mig i smaken. Nu väljer jag aktivt själv vad jag vill se på, genom Netflix eller Youtube.
  Att se film på TV är ju olidligt! Man frustar till vid varenda reklamavbrott, som gör att filmen förlängs betydligt och när det dessutom ska slängas in ett nyhetsinslag hinner man oftast ledsna, alternativt somna innan slutet på rullen uppdagas.

  Svara
 2. Moa

  Att inte se nyheter pga säga att de är vinklade och färgade tycker jag är att dra det långt. Många nyheter är också bra och jag tycker att det är vettigt att se vad som händer i världen. Jag har inte haft tv ett tag och saknat det, tycker att SVT har många bra program, mer värdefulla än serier på Netflix. Dokumentärer, samhällsprogram, kultur mm. För att inte tala om Barnkanalen jämfört med skit på Netflix. Jag ska skaffa tv igen!

  Slösurfning/Facebook/nätshopping gör jag dock alldelses för mycket av, den vanan vill jag bryta.

  Svara
  1. Esther

   kan rekommendera att kolla SVTs program pa SVT play! Jag bor utomlands sa för mig funkar det perfekt!

 3. Sverker Adamsson

  Tycker själv att TV faktist har mycket bra att erbjuda, men såklart även mycket skit. Gällande nyheter vet jag inte om risken för vinklade nyheter är så stor att traditionella nyheter via TV/tidningar är ett sämre alternativ än djungeltrumman sociala medier. Själv inhämtar jag det mesta av nyheterna jag får mig till livs genom utmärkta SVT Text. För mig helt oslagbart.

  /TE

  Svara
 4. Patricia

  Jag ser också gärna på nyheterna på SVT. Litar mera på dem än på nyheter man stöter på sociala medier och inte alltid lätt att komma fram till källan till dem. Tycker om naturdokumentärer och debatt/aktualitetsprogram. Älskar valdebatter! Däremot följer jag inga serier. Hade Netflix tidigare men tyckte inte att filmerna var så värst bra. Jag kunde kolla mail och vissa webbsidor betydligt mera sällan. Det är ju knappast viktigt att kolla privat mail flera gånger per dag. Nätshoppar aldrig, för jag tycker det känns så jobbigt med att hämta paket, och risken för att sedan vara tvungen att returnera. Blir trött bara jag tänker på det.

  Svara
 5. Ett Eko

  Vi har inte haft tv på över 10 år och det känns fortfarande som en befrielse. Nu väljer vi vad vi vad vi vill se, och när vi vill de det, på svt play och det blir ganska sparsamt. Funkar även kanon med barnen och Barnkanalen. Men jag känner mig lite bakom när jag kommer hem till någon annan och ska slå på tv:n med alla olika boxrar och fjärrkontroller, sist vi hade Tv var det bara att trycka på en knapp ;)!
  Nyheter följer jag bara översiktligt och aldrig annat än i text, eftersom jag far så illa av det. Förutom Lilla Aktuellt förresten som vi ser för att barnen måste göra det – det är lagom nivå för mig. Det känns inte riktigt socialt accepterat att inte hänga med slaviskt i nyheterna, men jag tycker min psykiska hälsa är viktigare än att ha koll på alla mord mm. /Helena

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen fenomenet du beskriver med olika boxrar och fjärrkontroller. Även om vi har tv:n kvar så är det just en tv och då vi bor i lägenhet har vi det basutbud som föreningen tillhandahåller via markbunden tv (eller vad det ”gamla systemet” heter). Inga boxrar, satelliter och paraboler eller annat som jag hör mina föräldrar som bor i villa prata om. :)

 6. surfjoan

  Vi har tv men ingen antenn. Hela vårt nybyggda hus är fullt med antennuttag men själva antennen saknas, och jag får inte köpa en för frugan :) Vi kopplar ibland en dator till tvn eller så får barnen spela tvspel, men på grund av avsaknad av antenn så blir det aldrig något zappande mellan kanaler. Vi har heller ingen netflix eller annat betalabonnemang utan ser vi något är det gratistittande som gäller eller så hyr vi nån film online. Själv tittar jag sporadiskt några timmar i veckan och ofta på nått samhällsprogram, sällan serier och film.

  Nyheter konsumerar jag via nätet och jag kan tycka att det finns vissa poänger med att hänga med i främst inrikes nyheter. Genom det man lär sig där kan man bilda sig uppfattningar om hur man tycker att det fungerar i landet och på så sätt lättare ta ställning i frågor och i förlängningen veta vad man ska rösta på i nästa val.

  Surfar gör jag en del men försöker lägga det vid tider då jag inte är med barnen. Efter en lång dag kan det vara skönt att glida ner i soffan med datorn och surfa lite.

  Svara
 7. Mikaela

  Tittar på TV, men på ”play” så väljer de program jag anser ”berikar” mig. TED talks har blivit en ny favorit. Läser inga nyheter eller tidningar. Följer en blogg som jag anser sammanfattar det som är värt att veta vad gäller läget i världen, ekonomi osv. Sociala medier önskar jag kunde dra åt skogen. Slutade med det 2013 och mådde väldigt bra i flera år tills jag blev övertalad att börja med fb för att kunna bli inbjuden till evenemang. Nu märker jag hur det barkar åt samma håll igen så blir nog till att göra slut för gott. Är lycklig över att ha en fin partner och en hälsosam relation, det verkar vara ett helvete rent ut sagt att ”träffa” någon idag, det verkar också stjäla en himla massa tid med alla dejtingappar. Vi får se vart allt detta slutar, det känns som en ny klyfta växer fram i samhället som jag inte uppfattat tidigare. Tack för grym blogg, mycket inspirerande, en av få bloggar jag tycker förtjänar min tid :)

  Svara
 8. Fanny

  Jag använder idag endast Facebook och Instagram som sociala medier. Antalet som jag följer på Instagram bantades den här sommaren ner rejält, tog bort omkring 50 konton (!) Jag är duktig att i regel aldrig scrolla när jag är med andra personer, men när jag är själv blir det svårare. Där finns förbättringspotesial!

  Angående tv är jag som många andra här, äger ingen och har precis avslutat Netflix eftersom jag tittar för sällan på serier för att det ska vara ekonomiskt försvarsbart. Jag följer däremot omkring nio bloggar varje dag, ni är en av dem ;) Nyheter och politik tycker jag är intressant att följa, behöver göra det i jobbsamanhang och så diskuterar jag och mina vänner gärna aktuella händelser. Är dock trött på alla större tidningar och Svt lockar läsare med kychiga rubriker utan någon större substans. Om någon av er kloka läsare som kan tipsa om något kvalitativt nyhetsflöde motages det tacksamt!

  Svara
 9. Linda

  Tack för intressant inlägg. Efter att vi fick barn har vi sålt vår TV och Playstation. Jag har stängt mitt FB konto för flera år sedan och har varken Instagram, Snap Chat eller något annat socialt medium. Har blockerat all reklam både på mail och i brevlådan.
  Jag fölger däremot en blogg, och det är minimalisterna.se ?.

  Har följt råden och lagat en capsule wardrobe, sålt av massa saker och vi har tagit ett aktivt val om hur vi önskar spendera vår tid efter att vi fått barn. Det är en befrielse att se hur mycket mer tid man faktiskt har når detta är gjort.

  Svara
 10. Helena

  Jag skulle gärna minska mitt slösurfande, tv tittande och instagrammande. Ett problem är dock att detta är saker jag gör när jag inte orkar göra nått mer ”produktivt”. Vad gör ni när ni bara vill slappna av?
  Tack för en bra blogg (som jag dock även slösurfat en del på;) fast var går gränsen mellan slösurfande och bloggläsande..?

  Svara
 11. erica

  hej! Jag blir så himla inspirerad av era inlägg! Har följt er i ett år nu tror jag & har haft era inlägg i baktanke hela tiden. Men inte gjort något förrän nu de senaste veckorna. Jag har halverat min garderob, sålt av massor på tradera & resten ska jag skänka bort. Jag har rensat i dem flesta av husets skåp! Jag har gått från att följa 1000 personer på instagram till 100!! Jag har tagit bort appar som zara, wish m.m… jag har bytt ut alla städprodukter/hudvårdsprodukter mot naturliga eller ekologiska! Jag har mycket kvar att ”lära” och rensa ut från mitt liv. Men jag har kommit långt och det är pga er, ekoklok & storyoffstuff. TACK till er och fortsätt att inspirera!
  jag tänker ofta på de här med tv.. vi kollar mycket tv här hemma. Den är på ipincip från min sambo kommer hem till vi ska gå och lägga oss. Vet knappt vad man kan göra på kvällarna förutom kolla tv.. pinsamt men sant! har ni några tips?!

  Svara
  1. Ett Eko

   Skaka liv i gamla och nya drömmar! Du har ju massor av tid att lära dig något nytt, engagera dig i något, gå distans- eller kvällskurser eller starta en egen studiecirkel, starta ett företag vid sidan av…. Inte vet jag, men kanske finns det saker du skulle vilja göra, lära dig eller prova på men inte gjort än? Vet du inte vad så välj något på måfå, lusten att utforska väcks lättast genom att bara börja!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej! Vad kul att höra att du rensat så mycket och fått så mycket inspiration, superkul!

   Till vad man kan göra om kvällarna om man inte kollar på tv. Har du något intresse du vill ”utöva” eller något område du skulle vilja utveckla som ett intresse? Tidigare i livet bakade jag en del på kvällarna, allt från bröd och kakor till matlådemat. Har även gått danskurs enbart för att jag ville testa något annorlunda och en träningsform jag aldrig tidigare gjort. Träning generellt är och har alltid varit ett stort intresse för både mig och Herr Minimalist och ofta skett kvällstid.
   Kanske hitta något du vill engagera dig i, någon förening eller välgörande ändamål i närområdet? Jag har en vän som följde med sin son som ville testa bågskytte, han slutade efter första gången medan hon nu tävlar i SM :) Med det sagt kan något du inte förväntat dig tycka vara roligt, vara det om du vågar testa. ;) Lycka till!

 12. Händelsevis

  Jag tycker absolut ni har en poäng; känner man att tiden inte räcker till finns det mycket att skala bort. Samtidigt tycker jag det är problematiskt när tiden blir så mycket värd. Är verkligen tid det mest värdefulla vi har? För mig är det inte det. Relationerna är viktigare. Och de underhålls och upprätthålls endast med tid och engagemang. Ibland på sociala medier. Jag måste ändå säga att sociala medier har gett mig ny och djupare kontakt med flera släktingar, familjemedlemmar och vänner. Särskilt de som bor långt bort.
  Jag gillar inte heller hetsen som blir att fylla tiden med ”finare” aktiviteter. Varför är det finare att träna eller umgås IRL än att chatta exempelvis?
  Ibland tror jag att man bara kan låta tiden gå. Sluta fylla den och hetsa med att effektivisera och maximera vad man ska få ut av den.
  Tiden kommer och tiden går. Det är helt okej att bara lugnt låta den rinna förbi.

  Svara
  1. SA

   Måste hålla med angående en ”hets” att ägna sig åt ”rätt” aktiviteter. Det finns ett visst snobbri gällande aktiviteter precis som i allt annat. Teater är finare än bio, mörk choklad är finare än mjölkchoklad, meditation är finare än slösurfande. Kan bli lite trött på detta.
   Precis som att TV:n i alla inredningssammanhang anses ful och mindre värd än annan inredning.

   Slappna av, go with the flow, do more of what makes you happy… vilket såklart är olika dör alla!

  2. Elin Hagberg

   Jag tycker ni båda har poänger. Jag upplever också att facebook har varit bra för mina relationer både med vänner och familj, speciellt kusiner och äldre vänner som jag inte längre bor i samma stad som. En vän jag tyckte mycket om som barn och tonåring förlorade kontakten när våra liv tog lite olika vändning i 20-årsåldern när hon skaffade barn ganska tidigt och flyttade och jag flyttade och levde mer typiskt singelliv. Här hade vår relation kunnat ta helt slut men med facebook hittade vi tillbaka till varandra och nu när vi är 35 har vi rätt lika liv igen. Vi jobbar inom samma yrke (lärare på komvux) och har båda ett varsitt barn i samma ålder (men det är mitt äldsta och hennes lite halvsladdis). Vi bor fortfarande i olika städer och besöker sällan varandra öga mot öga men på facebook så är relationen nästan på samma sätt som när vi var unga och vi kan stödja varandra när det behövs, skratta, prata och diskutera. Jag är så glad att det är så.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra och tänkvärd poäng gällande tid och relationer!
   Jag kan tycka att sociala medier är bra för att hålla en frekvent kontakt med vänner etc liksom lättsamt sätt att skapa nya kontakter/ta upp gamla kontakter. Däremot upplever inte jag att det är där de djupa samtalen och fördjupandet av relationen sker. Utan att det ff är via telefon eller framför allt när man träffas IRL. Tycker tyvärr att kontakt via sociala medier oftast blir ”ytligt” även med nära vänner. Men det kanske bara är för mig det är så?

 13. Malin

  Jag är lite kluven när det gäller tex Facebook. Ibland gillar jag det och ibland inte och i perioder har jag inaktiverat kontot, men det verkar helt hopplöst att få bort programmet helt från telefonen. Därför trillar jag tillbaka efter ett tag eftersom det är lite för enkelt att aktivera igen..

  Svara
 14. Lisa

  Jag hör ofta hur lättade folk är över att inte ha tv och jag förstår det inte alls. Har själv tv men tittar sällan, kommer liksom inte på att sätta på den? Men de gånger jag gör det känner jag mig väldigt nöjd! Tycker att det finns en poäng i att inte välja själv utan exponeras för saker. De gånger jag har tvn får jag alltid se något jag inte skulle söka upp själv – på ett bra sätt: dokumentärer eller debatter t ex. Tyvärr fastnar jag i stället med telefonen i facebook, bloggar och annat som jag inte alls i efterhand känner mig nöjd över att ha lagt tid på.

  Svara
 15. Tommy

  ”Färgade journalister med vinklade reportage och negativa, skrämmande bilder på tv.”
  ”Stora och viktiga händelser brukar vi fånga upp via sociala kanaler, löpsedlar eller i fikarummet utan att aktivt söka upp dem.”

  Få saker skrämmer mig mer i samhället än ovanstående två citat. Seriös nyhetsrapportering anses vinklad och ersätts istället med sociala medier och löpsedlar (same same). Snabba nyheter utan någon reflektion eller analys, bara enkla lösningar på svåra problem,

  Ur okunskap föds intolerans och fördomar. Så nej, jag tror inte alls att lösningen är att undvika nyheter. Tvärtom.

  Svara
  1. Alfi

   Håller helt med din kommentar. Blev väldigt förvånad när jag läste detta i bloggen.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske var otydligt skrivet, men det jag menade var att vi fångar upp vad som har hänt via dessa kanaler, det vill säga ser en rubrik, någon som länkar en nyhetsartikel på nätet, eller fångar upp att något hänt genom att någon i vår närhet nämner det.
   Vill vi sedan mot förmodan grotta ner oss och veta mer ingående om själva händelsen eller omständigheter kring den, försöker vi såklart ta reda på fakta från pålitliga källor. Inte bara lyssna på någon persons åsikt eller läsa den som skriker högst på social medier. :)

 16. Alfi

  Nuförtiden finns det ju en tv-guide där man kan se nuvarande/kommande tv-program så jag tror inte man zappar hela tiden bara för att man ser på linjär tv.

  Svara
 17. Bella Eriksson

  Instämmer med Tommy och Alfi:
  ”Färgade journalister med vinklade reportage och negativa, skrämmande bilder på tv. Vi tittar aldrig på nyheter på tv och läser ytterst sällan nyheter i tidningar eller på nätet. ”

  Det där är ju ett citat som plockat från extremhögern som inte tror på statlig allmän media. Den andra meningen är från en som drar på sig skygglapparna när verkligheten blir för jobbig. Jag tycker, det minsta vi kan göra för människor som flyr krig, terror, svält, tortyr, flykt via smugglare i överlastade båtar där barn nästan dagligen drunknar är att åtminstone att inte blunda, utan ta in, åtminstone försöka ta in vad dessa människor går igenom! Inte stänga av för att det är för otäckt. Hallå? Vad tror ni dessa människor går igenom då?

  Mitt råd: Titta på reportagen, läs artiklarna, lyssna på nyheterna, följ debatterna. P1 är väldigt bra. Det är vårt förbannade ansvar att åtminstone inte blunda!!!! Det är det som ingår i att vara en ansvarstagande vuxen. Det handlar om att skänka några av dessa 168 timmar till andra än oss själva. Det handlar också om empati.

  Är det så ni är? Högerextrema som tror nyheter är ”fake news”? Gömmer er för verkligheten ? Stänger av nyheter för att slippa se? Är en minimalist att inte ta in omvärlden heller, att minska även det? I såna fall tar jag all avstånd till det och er jag kan.

  Mycket mycket besviken är jag. Fruktansvärt besviken.

  Trodde gott om er. Nu vet jag inte vad jag ska tro.

  Så, att fundera hur många par träningströjor jag har i byrån och hur många lakan i linneskåpet eller att engagera sig i världshändelser och följa med i media….?

  Ja, det tröjorna och lakanen ser jag som banalt i sammanhanget, när omvärlden snarare behöver fler hjärnor som istället arbetar för fred, harmoni, fredsbevarande, transparens och demokrati.

  Jag imponeras mer av min 77-årige vän med huset fulllt av prylar men som ägnar 3 timmar varje kväll åt nyhetsmedia och kommer med kloka tankar och idéer gällande den värld vi lever i.

  Vi lever i en värld. Vi sitter i alla i en stor båt. Släpp era träningströjor och lakan i skåpen och titta ut i omvärlden.

  Slå på nyheterna!

  Svara

Lämna ett svar