Weapons of mass distraction

Är din smartphone full av appar främst avsedda för distraktion och underhållning? Har den gått från ett verktyg primärt avsett för att på ett tidsbesparande sätt lösa konkreta behov till en tids- och fokusslukande underhållningscentral, vilken du vänder dig till i tid och otid i jakt på underhållning, distraktion och bekräftelse?

När jag åker någon form av kommunala färdmedel, varvar ned i soffan, står i en rulltrappa eller en hiss eller väntar på någon eller något, tar jag ofta fram min iPhone. Detta händer helt reflexmässigt utan att jag behöver tänka. Plötsligt står jag bara där med telefonen i handen och min uppmärksamhet typiskt riktad mot Facebook-appen, ett blogginlägg i Reeder eller en intressant artikel i Pocket och matar hjärnan med ny information.

I veckan blev jag plötsligt medveten om hur märkligt detta beteende egentligen är samt det faktum att alla dessa tillfällen under dagen istället skulle kunna användas till ostimulerade minipauser avsedda för eftertanke, förankrande av intryck och vilotid för hjärnan.

Därför bestämde jag mig för att testa att leva utan ovannämnda appar resten av året och tog omedelbart bort dem från smarphonen. Vill jag kika igenom Facebook, läsa bloggar i Reeder (Feedly) eller sparade artiklar i Pocket så får det ske i större omgångar och mer fokuserat framför datorn på kvällar eller helger. Då har jag även möjlighet att läsa mer ostört samt att förankra ny information, intryck och idéer på ett effektivare sätt.

Redan efter att ha testat detta under några få dagar känns mitt nya beteende kanonbra. Det känns som att äntligen ha eliminerat ett omedvetet och osunt tvångsbeteende samt som att hjärnan är fräschare mot dagens slut.

Det är för övrigt fascinerande att plötsligt vara en av de få som fortfarande höjer blicken på exempelvis tunnelbanan och att se hur alla medresenärer sitter och stirrar ned i sina skärmar. Ibland får jag intrycket att smartphonenanvändning blivit ett missbruk som helt och hållet går under radarn hos de allra flesta.

Missbrukar du din smartphone och vad är i så fall dina favoritdroger? :)

12 tankar kring ”Weapons of mass distraction

 1. ekomammaistan

  Känns som att det här inlägget ligger i tiden just nu… :-)

  Jag läser oftast bloggar eller kollar FB om jag är på språng (vilket jag sällan är just nu som föräldraledig men när jag jobbade). Jag brukar också försöka att svara på sms. FB-tiden skulle jag kunna klara mig utan och jag har också tänkt tanken att bara kolla FB på kvällen. Det andra ser jag dock som en tidssparande åtgärd. Jag kollar hellre bloggarna på t-banan och är helt närvarande med barnen, och när de har somnat på kvällen så ser jag gärna att jag har så lite att göra på datorn som möjligt (det är rätt mycket som det är ändå).

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   I ditt fall låter det som ett bra upplägg att kolla bloggar på tunnelbanan istället. Allt handlar om att prioritera. :)

 2. Linn

  Tänkvärt inlägg!
  Jag har också tänkt på hur stor andel av resenärerna på t-banan som sitter försjunkna i telefonen. Jag är tyvärr inte ett dugg bättre själv. Brukar läsa nyheter och kolla bloggar.

  Svara
 3. Eliza

  Jag kollar FB på morgonen och någon gång under dagen. Att lägga bort mobilen och helt ägna sig åt något annat känns väldigt sunt. Allt för många är helt uppslukade av sina appar och kan knappt umgås utan att smartphonen åker fram titt som tätt. För mej som bor inne i Norrbottensskogarna är upplevelser i rulltrappa och tunnelbana inte relevanta, men ändock intressanta att ta del av. Jag förstår att människan i gemen har fått ett nytt beteende att handskas med!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ditt svar påminner om en sommar för många år sedan då jag kom hem från att ha varit ledare på ett seglarläger i Stockholms skärgård i ett par veckors tid. Jag var fullständigt harmonisk och nere i varv och möttes vid T-centralen av folk som sprang och puttades i rulltrapporna för att spara några sekunder av dagen. En märklig och intressant upplevelse men efter några veckor var jag en av stressnissarna igen. Det är en utmaning med närvaro och medvetenhet. Oftare och oftare avundas jag dem som bor som du. :)

  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har något svagt minna av att Fru Minimalist har talat om en artikel om denna vid ett tidigare tillfälle. Intressant läsning? :)

 4. Anna

  Jag lägger nog ett par-tre timmar om dagen på slösurfande, då inräknat surfandet när man väntar på bussen typ.
  FB, instagram och Aftonbladet plus några bloggar är de mest lästa av mig. FB har jag egentligen ingen glädje av längre… Fler o fler lägger ner sina uppdateringar och det känns som om att de som fortfarande uppdaterar skriver om deras VAB och typ att de har ont i huvudet… (Jag generaliserar :)) inte så kul egentligen.
  Har man barn är det dock många idrottsföreningar osv. som delar sin info på FB och det är iof ett bra sätt att nå ut till alla.

  Däremot kollar jag nästan aldrig på TV numera. Samma tid som jag lade på TV förut lägger jag nog på Nätet nu.
  En sak till som jag kom på nu att jag slutat med är att prata i telefon. Det blir mest kortare sms.

  Det var kul/intressant att reflektera över mig själv och detta ämne.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, sjukt rolig kommentar. Jag upplever också FB som en kombo av bebis- och sjukdomsuppdateringar numera. :)

   Jag måste nog erkänna att även jag bytt mycket TV- mot datortid. Dock inbillar jag mig att datortiden är mer utvecklande och interaktiv. ;)

   Vad det gäller vanan att SMSa istället för att ringa så kan jag faktiskt känna igen mig även där. Dock är det en vana jag skulle vilja ändra på och istället ringa mina bästa vänner någon gång i veckan för att underhålla och förbättra våra relationer, men det är svårt att prioritera av någon anledning.

 5. emelina

  Jag använder mina appar när jag sitter på spårvagnen och när jag väntar på något/någon. Jag är lättfrustrerad av mig, något man kanske blivit i dagens samhälle?
  Annars brukar jag läsa böcker eller lösa korsord. Men det är ju inte alltid man känner för att använda hjärnan på det sättet. Bara slötitta på något. Fast även jag har gånger då jag bara sitter och tittar, utan att göra något alls.

  Jag använder inte så många appar när jag är ute. En tidningsapp och patiens, egentligen. Fast jag spelar extremt mycket patiens på en dag – säkert 1-3 timmar per dag. Har gjort det i säkert fyra år. Tröttnar aldrig. Sjukt egentligen.

  Svara

Lämna ett svar