Minska digitala tidsfördriv

Som så många andra började vår minimalistiska resa med utrensning av fysiska saker. Allt eftersom det blev svårare att rensa ut prylar har vi mer och mer försökt rensa bland digitala distraktioner och fokus. Vi har tidigare skrivit om några sådana vanor och hjälpmedel i blogginlägget 10 digitala minimalistiska vardagsrutiner. Nu tänkte jag ta upp några andra punkter där vi eller jag (Fru Minimalist) gjort förändringar och eftersträvar mindre distraktion.

På bara några år har mobiltelefonen gått från att vara ett hjälpmedel som spar tid, till att snarare vara ett stjälpmedel och tidsslöseri, i jakten på mindre stress och balans i livet. Det finn forskning som visar att vi i genomsnitt tittar på mobilen 221 gånger per dag (!), och i tid mer än 3 timmar. Längre tid än vad vissa heltidsarbetande föräldrar träffar sina småbarn under en dag.

Även vi fastnar framför mobiltelefonen då och då, av naturliga skäl på vår egen blogg, men även då och då på Facebook, bloggar eller surfandes efter information. Några åtgärder som jag/vi vidtagit det senaste året för att minska vår tid framför diverse skärmar är följande:

 • Begränsad wifi-tillgång. Gjort en inställning på vår router som gör att vårt internet går ner kl 22.00 varje kväll. På så vis råkar vi inte sitta för länge för att ”tiden springer iväg” när vi surfar eller skriver ett blogginlägg alldeles för sent för vad vi egentligen mår bra av.
 • Bloggar. När Bebis Minimalist kom till världen 2015 gjordes en rejäl bloggrensning, alla bloggar som uppdaterades dagligen togs bort för att slippa känna stress att hetsläsa ikapp. Även Herr Minimalist har tidigare kommit till liknande insikt som han berättat om här. För att slippa slentrianläsande av bloggar och istället läsa mer fokuserat och effektivt, batchläser vi bloggar på helgerna eller någon kväll då och då.
 • Poddar. Minskat antalet poddar vi prenumererar på till en handfull riktigt inspirerande poddar som släpper ett avsnitt varje eller varannan vecka. Det hinner vi lyssna på när vi tränar, åker kommunalt eller tar en barnvagnspromenad.
 • Appar. Rensat och tagit bort appar som inte längre används frekvent på mobilen. Liksom exempelvis appar som Facebook som bara stjäl av ens tid.
 • Pocketbok. När jag, Fru Minimalist, åker kommunalt till och från jobbet har jag efter nyår valt att då och då läsa en skönlitterär bok istället för att lyssna på en pod eller stirra in i min skärm. Ibland får till och med båda ligga kvar i väskan och jag låter tankarna flöda fritt. :)
 • Facebook. I samband med att vi skulle gå ut med att vi väntade barn på Facebook, minskade jag, Fru Minimalist, ner antalet bekanta och vänner på Facebook från nästan 500 till under 200. Vi har även blockat Facebook-sidan i vår webbläsare på datorn, visserligen är det ganska enkelt att komma runt, men det blir ändå en lite större tröskel.
 • Instagram. På instagram följer vi 20-25 olika instagramkonton. Vi hittar någon ny, lägger till, tröttnar på någon annan, tar bort. Fler än dessa 20-25 kontona kommer det nog aldrig bli, eftersom vi då upplever att det kommer ta för mycket tid och fokus i anspråk.
 • Övriga sociala kanaler. Vi har medvetet valt att inte vara aktiva på andra sociala kanaler som twitter, periscope, snapchat, pinterest mm.

Herr Minimalist har i perioder använt sig av appen Moment där du har möjlighet att se hur ofta och hur länge du använder din smartphone. Då kan du dessutom sätta en gräns på exempelvis en timme per dag, efter det säger appen till och mobilen blir väldigt jobbig att använda.

I dagsläget har vi två mobiltelefoner vardera, en jobbmobil och en privat mobil, detta för att kunna skilja på och stänga av jobbet helt när vi kommer hem eller har semester. I perioder blir jag, Fru Minimalist, sugen på att bara ha en jobbmobil och börja använda den även privat. På så vis skulle antalet appar jag kan ladda ner minska ytterligare då vi har vissa säkerhets-restriktioner, och jag inbillar mig att även användandet av mobilen på fritiden skulle gå ner.

Vad är dina tips och tricks för att minska tiden framför skärmen? :) Har du både en privat och en jobbmobil och i så fall varför?

28 tankar kring ”Minska digitala tidsfördriv

 1. Eva

  Hur ställer man in routern så att den slås av ett visst klockslag? Har aldrig hört att det går att göra så.

  Var utan internet hemma från slutet av maj – dec förra året när min gamla dator kraschade. Inga problem, man vänjer sig! Upplevde det faktiskt som lite beffriande. Fick dock oväntat en ny i julklapp. Vad har jag gjort sedan dess? Känns som jag tagit igen dessa nätsvältsmånader med råge! Den radikala ”bantningen” ledde efter dess upphörande faktiskt direkt till ”viktökning” över den gamla ”vikten”! ;)

  Mitt enda trick att minska skärmtiden är att ändra på rutiner som på olika sätt är kopplade till skärmen, t ex morgonrutinen. Har någon människa numera någon rutin som inte är kopplad till skärmar? Om man plötsligt gör saker i annan ordning (vissa morgonrutiner kanske redan kvällen före) så bryter man ett mönster så att man befrias/räddas från det där omåttligt behagliga töcknet av automatiska handlingar.

  Svara
 2. Ett fattigt landskap

  Jag har i dagsläget en privat telefon och en jobbtelefon, av den enkla anledningen att jag vill kunna vara onåbar för jobbet när jag är ledig.
  En av de saker som jag vill lämna bakom mig från föregående år var just för mycket skärmtid, eftersom jag tycker att det stjäl min uppmärksamhet från andra saker som jag hellre skulle göra, men inte riktigt kommer mig för att göra då det är lätt att fasta i horisontalläge med telefon eller iPad.
  Vet inte om det var här jag såg idén om ett skärm-dagis kanske? Det är hursomhelst en lösning som jag ska testa, dvs. att ha en fast plats där alla skärmar får bo permanent, och när man vill använda någon skärm till något får man gå och plocka den därifrån. Det känns som en enkel men bra metod.
  Det går att läsa mer här:
  http://ettfattigtlandskap.com/2016/01/05/saker-jag-lamnar-bakom-mig/

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som en rolig idé med skärm-dagis. Vi har ju en ”återsamlingsplats för dagliga prylar” som vi skrivit om här:
   http://minimalisterna.se/atersamlingsplats-for-dagliga-prylar/
   Där förvarar vi vanligtvis våra skärmar, om de inte ligger på sin laddningsstation:http://minimalisterna.se/laddningsstation-for-elektronik/

   Ibland leker vi dock med tanken på att göra oss en låda där vi lägger mobiler och andra skärmar på kvällar och vissa dagar. Lådan har två lås, och var och en varsin nyckel, det vill säga du behöver motivera skärmframtagandet för din partner så att hen låser upp sitt lås för att du ska kunna använda skärmen. :) Det låter kanske lite ”hårt” och ”ofritt” men samtidigt tror jag det bara skulle behövas under någon månads tid för att bli av med (o)vanan att i tid och otid sträcka sig efter skärmen.

  2. Herr Minimalist

   Även jag föredrar att ha en privat mobil som komplement till jobbmobilen för att kunna vara helt ledig. Ingen av mina chefer hittills har gillat det speciellt mycket dock. :)

 3. Patricia

  Jag gav ett nyårslöfte om att endast följa med tre bloggar (eran är en av dem!) eftersom jag märkte att skummande hit och dit på diverse bloggar började ta för mycket tid. Efter att jag läst ert inlägg insåg jag att jag kollar mailen alldeles för ofta (läser även jobbmailen hemma på kvällen flera gånger). Det skall jag sluta med från och med idag!

  Svara
 4. Lovisa

  I september förra året bytte jag från Iphone till en gammal knapptelefon. Orsaken var bland annat att jag blev beroende av mobilen; spelade spel och kollade instagram flera gånger om dagen m.m.. Insåg att det stal väldigt mycket tid från mig och valde därför i samband med att min Iphone gick sönder att inte köpa någon ny smartphone. Bästa valet jag gjort på länge! Är så skönt att inte ha tillgång till alla dessa sociala medier och appar hela tiden. Det har blivit viktigt för mig att inte vara så himla tillgänglig hela tiden och skydda hjärnan från många distraktioner som smartphone innebar. Dessutom är batteritiden ungefär en vecka och jag kan tappa den hur många gånger som helst utan att den går sönder :-)

  En specifik sak som hänt efter jag bytte till knapptelefon; numera läser jag en bok innan jag somnar (förut kollade jag alltid på instagram m.m.), jag läser även en bok eller tidning vid frukosten om jag är själv (förut var det smartphone). Mår så mycket bättre av detta, känner mig mycket mindre stressad.

  Har tankar på att ta bort mitt facebook konto, men vet inte hur jag skulle lösa all kommunikation utan det.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Det låter verkligen självklara men inte helt enkla livsförbättringar, bra jobbat! :)

   Jag loggar typ aldrig in på Facebook men använder Messenger-appen på mobilen samt http://www.messenger.com för FB-meddelanden istället så jag slipper se vanliga nyhetsflödet. :)

 5. Hilda

  Jag använder ett plugin (i Firefox) som heter leechblock. Med det pluginet kan man blockera sidor helt, eller göra så att de blockeras när man har besökt dem ett visst antal minuter under en dag eller vecka. Man kan också blockera sidor under vissa klockslag eller dagar. Jag får till exempel bara kolla facebook 3 dagar i veckan, och bara under 15 minuter under var och en av de dagarna. Jobbmejlen har jag blockerat helt, och de bloggar jag följer får jag besöka under sammanlagt högst 10 minuter/dag.

  Sedan har jag bett min sambo att sätta ett lösenord (som jag inte kan) som man måste skriva in för att kunna ändra inställningarna.

  I Chromium (som är den enda webläsare jag har installerad förutom Firefox) har jag blockerat alla tidstjuvssidor helt, så att jag inte ska kunna komma runt leechblock genom att använda en annan webläsare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för bra tips, det låter som en väldigt smart plugin! Jag ska be Herr Minimalist som är den mest tekniska i familjen att kika på den. :)

 6. Anna

  Jag är oerhört nyfiken på vilka podcasts som ni lyssnar! Jag lyssnar själv på Värvet, Alex och Sigge, Filip och Fredrik, P3 dokumentär och P1 dokumentär.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag lyssnar på följande podcasts:
   Träningspodden med Jessica och Lofsan – Det släpps ett avsnitt i veckan och jag lyssnar nästan alltid på det när jag lunchtränar, vilket jag försöker göra just en gång i veckan. Roligt, lättsamt och lärorikt om träning. :)
   Bloggbusiness – Har inte släpps något nytt avsnitt sedan innan nyår, men hoppas det kommer! Tycker det kan vara inspirerande att höra hur andra bloggare tänker, resonerar etc, även om vi inte har för avsikt att tjäna pengar på vår blogg som de flesta som intervjuas.
   Sparpodden – En ekonomipodd från Nordnet. Även om den var bättre för ett år sedan med Gunther och Jan så har jag fortsatt lyssna på utvalda avsnitt även med de nya huvudpersoner i podden. Lyssnar numera inte på alla avsnitt då den enligt mig tyvärr tappat i kvalitet och humor.

   Dessa tre prenumererar jag på, sen lyssnar jag då och då på enstaka avsnitt av Börspodden, P3 dokumentär och Pampers Barnvagnspromenader. Och när jag väntade Bebis Minimalist och tiden strax därefter lyssnade jag på olika gravid/förlossnings-podcasts. :)

 7. Anna

  Tack och kul att höra! Jag blev genast nyfiken på vissa av dem, trots att blogginlägget gäller minskning av digitala tidsfördriv :) Jag upplever iofs att jag inte slösar särskilt mkt tid på just podcasts eftersom jag lyssnar när jag åker kommunalt, diskar eller stryker. Däremot skulle jag definitivt behöva minska på instagramsurfandet!

  Svara
 8. cl

  Jamen, ni slutar väl inte skriva om fysisk utrensning?? För jag börjar precis komma in i det efter att ha läst er inspirerande blogg länge nu. Budskapet har äntligen s a s landat. Har undrat varför jag känt sån livsleda, tills jag nu på allvar börjat rensa ut (och strypa inköp med, för den delen. Annars blir man ju aldrig klar!) Ja, jag upplever en underbar lättnad i mitt liv, så jag hoppas verkligen ni återkommer till ämnet utrensning igen.

  Svara
  1. Anns

   Å jag håller med, mera rensningstips, vi har också precis landat i detta och påbörjat resan!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej då, vi lovar att komma med fler rensningstips såklart. Sen vill vi passa på att tipsa om vårt arkiv för den som inte följt oss från början, där finns mycket inspiration när det gäller fysisk rensning av prylar och saker. :)
   http://minimalisterna.se/arkiv/

 9. Jeanette Sandelin

  Jag är lyckligt befriad från skärm och internet när jag lämnar hemmet. Har endast en gammal mobiltelefon som det går att ringa och sms:a med. TACK för er braiga blogg :)

  Svara
 10. ekomammaistan

  Jag läste detta inlägg i sängen igår och jag blev genast inspirerad och gick in och avsade medlemskapet i massa facebookgrupper. Jag är med i en del för köp- och sälj barnsaker och sen några ekogrupper, som är bra på sitt sätt men vissa saker har vi växt ifrån nu när barnen blivit större och vissa var inte så bra som jag trodde. Egentligen försöker jag att bara använda Facebook så att jag kollar om jag blivit taggad (vilket oftast betyder svar på någon av mina säljposter) eller om jag fått något direkt meddelande, men av någon anledning dyker det upp en massa taggar när folk postar i dessa grupper. Än så länge har jag inte velat ta bort Facebook från mobilen pga att jag använder det så mycket för annonsering av avlagda barngrejer, men tanken lockar mig mer och mer.

  Andra saker jag gör att jag försöker att hålla ner antalet personer jag följer på Instagram och antalet bloggar (fast inte lika få som ni har). Jag har också två mobiler vilket gör att jag helt ”stänger av jobbet” när jag lämnar kontoret. Jag har också tagit bort alla mobilspel.

  Min tanke nu under januari är att ”skärmdetoxa” lite. Jag har en bra grund att återgå till känner jag (det jag skrivit ovan) men det har ändå blivit lite väl mycket att jag halkat in på slösurfing (dvs ej facebookrutinen ovan utan en massa scrollande i feeden, klickat på länkar till andra bloggar etc) under julledigheten när jag har haft tid över och och faktiskt läst ut alla böcker så jag inte vet vad jag ska läsa nu! Jag känner att jag sträcker mig efter mobilen lite väl ofta utan något egentligt syfte och där ringer mina varningsklockor.

  En tanke som håller på att formulera sig i mitt huvud (och som jag funderar på om den ska vara ett nyårslöfte eller ej) är en tanke om skärmstopp under barnens vakna tid. Jag tänker mig då någon typ av skrämstopp light, där det är ok att svara på sms (maken skriver t ex ofta och frågar om han ska handla något på vägen hem och ofta är svaret ja) och att t ex kolla upp ett recept eller en butiks öppettid på nätet – men inte att kolla Facebook eller liknande. (Hoppas att den gränsdragningen skulle funka.)

  Svara
 11. Malin

  När jag fick min nya telefon i somras valde jag att inte få notiser om mail. Var väldigt stressande med notiser på min gamla telefon. Facebook kollar jag max tre gånger om dagen.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Personligen tycker jag det är galenskap att ha mail-notifieringar både på mobilen och datorn.

   Hur ska man då hinna fokusera och skapa något av värde både hemma och på jobbet?

   Men det är mer regel än undantag att man har dem på av någon anledning. :)

 12. Moa

  Jag har bara en privat mobil. Jobbtelefonen har jag kvar på arbetet. Min smartphone gick sönder för ett tag sedan, jag avvaktar med reparation och använder nu en gammal telefon med enbart ring och sms. Väldigt skönt. Blir inte att man bara slinker in på sociala medier flera gånger om dagen.

  Ursäkta, men jag har lite frågor, eller om ni kanske vill kalla det önskeinlägg :)

  – Bäbis minimalist är ju 1 år nu (om jag inte har fel, eller fyller snart)? Blir det någon present till henne? Vad önskar hon sig av av vänner och släkt? Jag försöker säga att bäbis inte behöver någon present då hen är så liten, men vill de ge något så gärna insättning på fondkontot (men tydligen verkar de tycka det är roligare med ”saker”).

  – Hur gör ni med sängkläder? Har precis vikt om mina sängkläder idag och inser att jag äger alldeles för mycket handdukar och sängkläder. Önskar hitta en skön serie med handdukar om man kan komplettera med och bara ha två stycken var i familjen. Hur har ni? (jag är väldigt inrednings- och designintresserad så det får inte vara vad som helst).

  – Kan ni tipsa om andra svenska bloggar i er stil? Jag läser en del amerikanska, men tycker det mest är att bara organisera prylar man redan har och inte behöver och sådant är inte intressant.

  Slutligen vill jag tacka för en bra blogg. I början när jag började läsa var det ”Nä, vad tråkigt… Att köpa EN tröja på en hel månad”. Nu är jag mer ”Aha, så min vän hade homeparty och ville sälja en superbra matförvaring… Behöver jag en? Näääää!” TACK!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för din långa och fina kommentar :)

   Gällande Bebis Minimalist som snart fyller 1 år som du är inne på, så vill även våra nära och kära gärna ge någon gåva och inte pengar. Vi har därför önskat följande som vi ändå tror vi skulle köpt och/eller iaf kommer till användning; cykelstol, Stokke Tripp Trapp stol (alternativt pengar till detsamma så vi kan köpa den begagnad), böcker, leksaker i trä, pussel i trä.

   Vi har skrivit om sängkläder och handdukar i detta inlägg:
   http://minimalisterna.se/10-saker-du-kan-gora-dig-av-med-idag/
   Vi har i dagsläget 3 uppsättningar av varje, men när det ena handdukssetet börjar bli allt för slitet kommer vi inte köpa någon ersättare utan köra med två uppsättningar då vi märkt att det räcker.

   Gällande bloggar så kommer det ett helt inlägg kring vad vi läser för bloggar och lyssnar på för poddar inom överskådlig framtid, så du får hålla till godo! Men kan hålla med om att det inte finns så många bra svenska minimalistbloggar, det var ju därför vi startade vår för ett par år sedan! :)

 13. Jenny

  Hm, till vardags behövs nog inte så många handdukar. När hela vår familj, med två barn under tre år, samtidigt åkte på magsjuka var vi glada att vi hade en bunt extra handdukar och lakan. Hann inte ens köra igång en maskin tvätt innan det var dags att byta allt igen så att säga… Just sayin ;-)

  Svara
 14. Pingback: Moralpaniken kring mobiltelefonerna | Hippiemamman

 15. Karin

  Jag firar snart ett helt år utan Facebook och instagram gick jag ur i augusti i år och jag saknar det inte ett dugg! ?

  Svara

Lämna ett svar