Semester från skärmen

Förra sommaren berättade jag om hur jag i slutet av våren gör en lista på allt jag vill ha åstadkommit när semestern är slut. Jag panerar sedan in dessa aktiviteter på kvällar och helger innan (!) semestern, för att på så vis få en lugn och kravlös semester.

Den här sommaren har jag inte någon sådan lista eftersom jag varit föräldraledig och haft tid att göra saker löpande på ett annat sätt. Istället har jag bestämt mig för att testa något helt annat men som jag tror kommer kunna skapa en liknande känsla av lugn. Nämligen att dra ner på skärmtiden rejält under de semesterveckor jag och Herr Minimalist har tillsammans.

Ett steg i samma riktning var att ta bort vår iPad som Herr Minimalist skrev om i inlägget Dags att skiljas från iPaden? Än så länge har vi inte varit ner i källaren och hämtat upp den. :)

Vi lever i en värld där tekniken gör oss ständigt nåbara, inte bara via mobilen. Ständigt uppdateras det status på Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter och andra sociala forum, därtill uppdateras bloggar som ska läsas och nyhetssidor att hänga med i. Tekniken är fantastisk och det är inget fel på den, däremot på hur många av oss använder oss av den, mig själv inkluderat.

Det är svårt att hålla fingrarna borta från att kolla sms, mail och Facebook-uppdateringar om det ständigt plingar eller visas symboler som påminner oss om att det hänt något som vi ännu inte tagit till oss informationen av. Hjärnan är så van att bli matad med nya intryck att vi kan känna tomhet, rastlöshet och otålighet när det blir lugnt och stilla omkring oss. Det kan förklara varför det kliar i fingrarna att ta upp mobilen ur fickan fast du egentligen inte hade något konkret problem som behövde lösas. Än så länge är dessa vanor så pass nya att vi inte vet de långsiktiga följderna av att kroppen aldrig får långledigt från denna typ av stimulans. Det vi vet är dock att utbrändhet och mental trötthet ökar lavinartat. Den nya kommunikations-tekniken kan ses som ett gigantiskt experiment där vi själva är deltagare.

Här kommer våra tips för en semester med mindre skärmtid:

 • Stäng av jobbmobilen, eller sätt den åtminstone på ljudlös och lägg bort i något skåp.
 • Sätt privata mobilen på ljudlös för att slippa att ständigt påminnas om den och bli avbruten i dina semesteraktiviteter.
 • Lämna datorn eller iPaden hemma när du reser bort en vecka eller två.
 • Ta bort appar som Facebook, Twitter, Instagram och andra sociala sidor du använder dig av. Eller lägg dem mer otillgängligt på mobilen så de inte syns så fort du kikar på skärmen.
 • Gör en plan innan att ta till när det börjar klia i fingrarna och suget kommer att kika på mobilen eller surfa på plattan etc. Vad kan du göra istället för att fastna framför skärmen? Gör det lätt att göra rätt! :)
 • Våga ta en promenad eller göra en utflykt utan att ta med dig mobilen.
 • Om du använder en RSS-läsare för att hålla koll på bloggar du följer, våga rensa bland bloggar du följer under semestern. När Bebis Minimalist kom till världen tog jag bort alla bloggar som uppdaterades dagligen för att slippa känna stress att hetsläsa ikapp, och även Herr Minimalist har tidigare kommit kommit till liknande insikt som han berättat om här.

Vad är ditt bästa tips för att ta ledigt från skärmarna under semestern, och koppla ner och koppla av?

11 tankar kring ”Semester från skärmen

 1. ulrika

  Jag har stängt av alla aviseringar, iaf ljudet på allt utom ringsignal samt sms. Känns mkt bra. Alltså dom är alltid av, inte bara under semester! Tack för en mkt bra å inspirerande blogg

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Klokt att alltid ha aviseringar avstängda!
   Nu under föräldraledigheten brukar jag stänga av ljudet på mobilen på dagtid för att fokusera på bebis. Det är sällan det är något som är så viktigt att det inte kan vänta tills hon har en sovstund och då kan jag ringa upp/svara etc.

 2. Onevikinggirl

  Det är en bra insikt att allt som andra gör är inte intressant, särskilt som de flesta vill uppleva något nytt eller annat på sina semestrar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om alla insåg att det som andra gör inte är intressant, skulle då Facebook ha någon marknad? :) För jag håller egentligen med dig, men så är vi väl nyfikna och bekräftelsesökande individer och dras dit ändå på något märkligt vis. ;)

 3. Karin

  Jag tycker att det är skönt att lämna mobilen hemma när jag går en promenad. Har inte provat att lämna den hemma på någon längre utflykt, men då ser jag den mer som en nödtelefon som inte ska användas slentrianmässigt. Då kan ljudet vara avstängt. Om jag väntar något viktigt samtal får ljudet vara på, men jag ringer eller sms:ar inte själv.

  Internetfri dag är också bra att ha. Effekten sitter i så att det blir mindre skärmtid några dagar efteråt, om man inte går in för att läsa ikapp…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan hålla med dig om att mobilen är bra att ha med som nödtelefon. Om jag vet att Herr Minimalist har sin mobil med sig på promenaden brukar jag dock kunna lämna min ibland.

   Haha, ja det är väl dilemmat med internetfri dag, att vilja läsa ikapp allt man tror man missat. :) Då kan det vara bra att sätta en äggklocka på x antal minuter som man får sitta där så inte timmarna springer iväg utan att man är medveten om det.

 4. Leena

  Jag har inte heller några aviseringar påslagna, någonsin. Det är ju jättejobbigt att ha skärmen full av nya meddelanden som vill bli lästa. De får vänta tills jag ids gå in på appen och kolla läget.

  Jag har även medvetet skippat RSS-läsare för att slippa känna stress över att hinna läsa bloggar. Om jag inte självmant kommer att tänka på bloggarna jag följer och blir nyfiken på om nåt nytt har skrivits, varför ska jag då gå in på dem? Nä, jag läser det jag får infall att läsa och tiden som blir över lägger jag på att komma på fler sätt att minska på min skärmtid

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tycker du har jättebra poäng där med bloggar. För även om man inte har dem växande och stressande i sin RSS-läsare så finns de ju fortfarande kvar att gå in på när man får tid och lust över. Men då blir det inte samma stress att läsa ikapp, och vissa bloggar faller i glömska, utan att du missar något väsentligt.

 5. Elin

  Jag har alltid uppfattat mig som rätt fast i internetgrejer men jag inser när jag läser listan att andra är värre.

  Ha jobbtelefonen hemma när jag har semester? Aldrig i livet, den ligger så klart på jobbet där den hör hemma när man har SEMESTER.

  Använder inga appar på telefonen, bara samtal och sms och jag svarar på sms när jag har tid och lust men svarar i telefonen om någon ringer om jag hör det (jag har en lättare hörselskada så inte ens irriterande signal på hög volym hörs alltid om det är många biljud). Lämnar ofta mobilen hemma, först när jag fick barn som går på förskola så har regelbundet börjat ta med min privata mobil på jobbet, innan var den hemma 80% av tiden.

  Bloggar läser jag och använder mig av blogspots funktion för att se om det finns nya inlägg. Jag slutar oftast följa bloggar som uppdaterar oftare än en gång per dag regelbundet då jag tycker det blir för ointressant och snuttifierat för det mesta då.

  Datorn tar jag med när jag åker i väg för det mesta men jag överväger att bara ta med plattan nästa gång då jag inte gillar att hålla på med plattan så mycket så det då blir bara det mest nödvändiga.

  Ska göra ett schema för dagarna nu under semestern då jag är hemma med dottern. Det låter tråkigt men jag vill prova att ha lite struktur även under semestern (självklart med möjlighet att ha mycket kul och att skita i schemat någon dag då och då).

  Svara
 6. Camilla

  Intressant inlägg. Jag ska absolut dra ner på skärmtiden under semestern. Ska fundera ut hur.
  Idag råkade jag hamna framför ett korsord hemma hos svärföräldrarna. Då började jag fundera på varför vi aldrig sitter och löser korsord tillsammans som vi gjorde för tio år sedan. Svaret kom ganska snabbt; vi lägger vår tid framför facebook och candycrash och liknande i stället. Usch, det var mer avkopplande och mysigt att lösa korsord tillsammans. Men det är inte helt lätt att låta bli skärmarna även om man vet att man vår bra av att pausa från dator och mobil.
  Bra att du fick mig att tänka till ytterligare en gång.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att kunna inspirera och påverka i ”rätt” riktning! :)
   Gällande korsord håller jag helt klart med dig, jag löste mycket korsord som liten, särskilt vid utlandsresor när man låg vid poolen och stranden, nu har tidningen bytts mot mobilen. Dagens mobiltelefoner har ju betydligt bättre skärm samt att man har tillgång till, och råd med, fri surf på ett helt annat sätt mot för bara några år sedan.

Lämna ett svar