Bättre fokus med minimalism i RSS-läsaren

De flesta som följer mer än en blogg använder sig troligen av någon form av RSS-läsare. Dessa gör det möjligt att enkelt prenumerera på oändligt många bloggar och läsa dem från ett och samma ställe i ett snyggt och prydligt gränssnitt. De håller även koll på vad du redan läst och vad som är oläst. Personligen använder jag mig av den utmärkta gratistjänsten Feedly efter att Google Reader gått i graven.

Häromdagen kom jag dock på mig själv med känslan av att jag måste läsa ikapp. Som om mitt bloggläsande blivit ett betungande jobb istället för ett nöje. Då slog det mig att det även finns en fara med liknande tjänster. Det är så otroligt lätt att gång på gång lägga till nya spännande bloggar och rätt som det är sitter du med fler än du någonsin hinner läsa. Till råga på allt så visar RSS-läsare klart och tydligt hur många olästa inlägg du har och plötsligt kan siffran kännas som det antal uppgifter du har kvar i din att-göra-lista.

En annan sak jag kom till insikt om samtidigt var att inte ha alltför många olika fokus samtidigt. Jag hade tidigare massor av olika kategorier som aktier, ekonomi, jobb, ledarskap, mindfulness, minimalism, produktivitet, underhållning mer mera och dessutom ett antal bloggar i respektive kategori. Det blev aldrig något fokus och alldeles för lite tid för eftertanke så idag skar jag ned inte bara på antalet bloggar utan även på de kategorier av bloggar jag väljer att fokusera på för tillfället. Det kändes efteråt skönt och befriande.

Mitt tips till dig är att du ser över vilka bloggar du ofta hoppar över alternativt läser sist och betänker om du lika gärna kan ta bort dem. Mitt andra och minst lika viktiga tips är såklart att lägga till vår blogg www.minimalisterna.se i din RSS-läsare så att du inte missar ett enda av våra inlägg framöver ;-)

14 tankar kring ”Bättre fokus med minimalism i RSS-läsaren

 1. Liie

  Det här var nästan lite läskigt att läsa, eftersom jag sitter just nu och lägger till massor av bloggar i min rssläsare då jag hittade en lista på bloggar som kan vara intressanta. Jag tänkte direkt när jag såg den listan att det här är inte bra för mig alls, jag följer redan över 200 bloggar och jag rensar ständigt eftersom det blir för mycket. För mycket information liksom, man hinner inte ta in allt och du har så rätt, det blir som en jobbig att-göra lista till slut. Men ändå måste jag spara dessa bloggar och se om det är något för mig, och den här blir absolut en av dem, bara namnet minimalisterna tilltalar mig enormt så det blir spännande att se vad som finns här inne. Får följa ett tag och gillar jag det lär jag kika längre bak i arkiven för mer intressant läsning.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är det ett härligt lyxproblem att ha så mycket man finner intressant att man inte hinner läsa alla bloggar, böcker och annan information man kommer över. :)

 2. Noomi

  Mycket bra blogg om minimalism. Men måste den vara så minimalistisk? Känns rätt tråkig och oinspirerande med vit bakgrund och svart text rakt upp och ner med opersonliga bilder. Annars bra information.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för komplimangen och feedbacken!

   Lite av grundtanken med minimalism för vår del är att eliminera det som inte tillför värde och det som inte är prioriterat och vi hoppas att det största värdet hos bloggen ligger i texterna och inte designen. Det tar dessutom en del tid att själv fotografera eller leta upp lämpliga bilder på nätet till varje inlägg och den tiden lägger vi gärna på annat.

   Vi har funderat på att lägga upp en bild i sidhuvudet som representerar oss, vår blogg eller minimalism generellt men inte hittat någon bra nog. Så den bästa lösningen för stunden är att vara utan. :)

 3. Anna

  Tycker att just det avskalade är jätteskönt! Lätt att hitta inläggen, lätt att se kommentarerna och bara vilsamt för ögat. Lägg inte till något!

  Svara
 4. Stefan Nilsson

  Gick själv över till Feedly i samband med att Google Reader la ner och jag saknar verkligen statistiken man tidigare kunde få fram. Förr kunde man se vilka bloggar som var inaktiva och hur många inlägg varje blogg producerat senaste året så man kunde sätta det i relation till värdet (kvantitet/kvalitet). Idag följer jag 326 flöden och vet inte riktigt var jag ska börja.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   En bra start kan vara att bort alla bloggar utom de som du veeerkligen ser fram emot att läsa. Om du verkligen saknar någon av dem du tog bort kan du alltid lägga till dem igen. :)

Lämna ett svar