Rensa dolda digitala inboxar

Vi har tidigare skrivit om vikten av att hålla rent i sina digitala inboxar. Några självklara exempel är mailkorgen och RSS-läsaren. Idag tog jag ännu ett steg mot digital minimalism och rensade ur ytterligare två digitala inkorgar, vilka jag normalt har en tendens att förbise, nämligen alla arkiverade artiklar och blogginlägg i min läs-senare-applikation Pocket och alla spara-till-senare-markeringar av blogginlägg i min RSS-läsare Feedly.

Innan jag beskriver varför jag gjorde detta vill jag lite kort beskriva tjänsterna Pocket och Feedly:

 • Pocket är en oerhört trevlig tjänst som erbjuder möjligheten att enkelt spara undan en hemsida eller artikel för läsning vid ett senare tillfälle. Vad som gör den så bra är att den är integrerad, tillgänglig och synkroniserad med och mellan diverse plattformar och applikationer, samt när sidan eller artikeln väl laddats in i Pocket kan den läsas offline. När du läst klart ett sparat inlägg kan du antigen välja att arkivera eller slänga det, eller skicka vidare inlägget till annan Pocket-användare.
 • Feedlys primära funktion är att fungera som en RSS-läsare. Den erbjuder dock även möjligheten att markera riktigt bra blogginlägg som du redan läst så att du enklare hittar dem igen om du av någon anledning vill läsa om det vid ett senare tillfälle. I Feedly går det även enkelt att dela blogginlägg via Twitter, Facebook, Google+ eller skicka dem vidare med e-post, liksom spara dem i ovannämnda Pocket, exempelvis för läsning offline.

Vad jag insåg i helgen var att jag under mina många år som användare av Pocket (tidigare kallad Read It Later) och Feedly (tidigare kallad Google Reader) sparat undan otroliga mängder blogginlägg och nätartiklar. Det komiska är att jag enbart vid något eller några få tillfällen faktiskt läst om en artikel. Därför bestämde jag mig för att helt sonika radera samtliga sparade artiklar i båda verktygen.

Efteråt kändes det inte helt oväntat otroligt skönt. Det var som att rensa ur en to-do-lista från en enorm mängd uppgifter jag varken vill eller egentligen behöver göra. Nu slipper jag den tids- och fokusödande uppgiften att rensa, tagga upp och på annat sätt underhålla dessa arkiv av information som inte längre är relevant och jag slipper fundera på om det finns något relevant undansparat som jag borde läsa om igen. Det vill säga jag eliminerade en hel del mental distraktion samt dåligt samvete.

I efterhand funderade jag på varför jag varit så noga med att tagga upp och spara alla dessa artiklar när jag ändå inte läser om dem. Min analys blev följande:

 • Jag trodde kanske till en början att jag skulle läsa om dem. Relativt snart insåg jag att ny oläst information var högre prioriterat än gammal redan läst information, men behöll ändå vanan att fortsätta spara och tagga upp inlägg.
 • Jag använde möjligheten att läsa om inlägget vid ett senare tillfälle som ursäkt för att alltför ytligt och snabbt plöja igenom ett intressant inlägg utan att fundera igenom eller förankra de insikter och information dessa faktiskt gav innan jag kastade mig över nästa artikel.
 • Jag fick en falsk känsla av trygghet av alla sparade artiklar på samma sätt som du kan få av att spara en massa saker du egentligen inte behöver eller använder. Om jag mot alla odds någon dag skulle behöva prylen, eller i detta fall informationen, igen så kändes det tryggt att behålla den för säkerhets skull.

Sammanfattningsvis är det lätt att glömma att även om något inte existerar fysiskt eller är inom synhåll så kan det fortfarande påverka oss mentalt. Därför ser jag det som precis lika viktigt att hålla efter i de digitala som i de fysiska förvaringsutrymmena.

Hur ser dina digitala förvaringsutrymmen ut? Har du några som på ett eller annat sätt tynger dig, vilka du egentligen borde kunna rensa ur utan speciellt stor arbetsinsats eller konsekvens?

2 tankar kring ”Rensa dolda digitala inboxar

 1. Ekomorsan

  Idag tog jag bort flera bloggar som jag följer på bloglovin men aldrig tar mig tiden att klicka in hos utan deras inlägg samlas bara på hög och ger mig dåligt samvete! Otroligt befriande!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt, befriande är ordet!

   Glöm inte att göra det igen om någon månad eller tre för av någon anledning smiter det hela tiden in nya intressanta bloggar i ens RSS-läsare. ;)

Kommentera