En utrensad surdeg

I veckan tog jag mig äntligen tid till ett projekt som känts som att det vuxit sig större och större allt eftersom månaderna gått. Projektet ifråga rörde utrensning av min gamla trotjänare och bärbara dator som varit med mig i många år innan jag köpte MacBook Pro-datorn tillsammans med Herr Minimalist för ungefär ett år sedan.

Datorn har inget som helst värde för min del längre och andrahandsvärdet för nästan åtta år gamla bärbara datorer på exempelvis Blocket är troligen lika med noll, speciellt med tanke på att batteriet är heldött och att den är ganska stor, klumpig och trög som sirap.

Men trots att vi har en återvinnings-bil som dyker upp alldeles i närheten där vi bor en gång i veckan har datorn legat kvar i bokhyllan månad efter månad. Att det känts motigt att göra sig av med den har främst två orsaker.

Den ena är att jag varit osäker på hur jag ska kunna säkerställa att ingen kan återskapa raderade privata filer men samtidigt möjliggöra att den går att återvinna. Den andra och större anledningen är att jag innan jag gör mig av med datorn behövde gå igenom alla dokument, bilder och minnen som fanns sparade på den och bestämma vilka som var värda att spara alternativt radera.

Jag har haft uppgiften på att-göra-listan under julledigheter och inför semestern, men det har känts som att projektet skulle ta otroligt mycket tid och energi i anspråk att det alltid skjutits fram på obestämd tid.

I veckan fick jag dock nog och bokade in en kväll i min kalender för två timmar utrensning av datorns innehåll, jag måste ju börja någonstans. Och när jag väl kom igång visade det sig att det inte fanns så mycket av värde på datorn som jag inbillat och föreställt mig. Jag sparade över några filer och bilder på en USB-sticka, men i övrigt raderade jag hundratals filer. Allt från bilder relaterade till min tidigare arbetsplats till gamla inaktuella versioner av CV:n, önskelistor med mera. Därefter fick Herr Minimalist uppdraget att plocka ur hårddisken och gå över den med en stark magnet och därefter förstöra hårddisken rent fysiskt.

Nu behöver jag inte längre se datorn varje gång jag öppnar dörrarna till bokhyllan där jag även har min återsamlingsplats för dagliga prylar. Jag har regelbundet blivit påmind om detta projekt som jag borde tagit tag i under nästa ett års tid och nu är det plötsligt borta. Så otroligt befriande! :)

Tyvärr har jag inte hittat något ställe som tar emot enskilda gamla datorer från privatpersoner, utan endast organisationer som återvinner större mängder datorer från företag som byter ut hela datorparker, så någon form av andrahandsanvändning verkar svår att få till.

Har du något bra tips på hur man bäst återvinner en gammal dator eller ändå bättre ger den en andra chans hos någon som behöver och vill ha den den?

13 tankar kring ”En utrensad surdeg

 1. Katarina

  Datorn kan återvinnas! Batteriet och hela höljet. Metaller och stål går att återvinna om du lämnar in den i en miljöstuga eller återvinningscentral. Går under termen ”småel”.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, jag tänkte lämna den till vår återvinningsbil som kommer till vår stad en gång i veckan, men jag tänker att det borde finnas ”värde” i beståndsdelarna. I likhet med gamla mobiltelefoner som går att skicka via post till företag som återvinner beståndsdelar i dem och så får man en slant tillbaka som tack.

 2. spartankar.com

  Facebookgroup ”bortskänkes” + din stad?
  Angående radera finns det småprogram som man kan använda för att radera. Det gjorde jag med min förra datorn.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, svårigheten var att jag inte heller fick igång internet på den när jag nu startade den för första gången på ett år, så kunde inte ladda ner något program för att rensa datorn :) Kanske kunde laddat ner något program på MacBooken och fört över på usb till gamla datorn nu när jag tänker efter, menmen.

 3. sanna5

  Tack för det här inlägget, det gjorde att jag läste ert inlägg om återsamlingsplatsen för dagliga prylar en gång till! Det påminde mig om att jag faktiskt gjorde i ordning en byrålåda i vardagsrummet för mina dagliga prylar när jag läste om er smarta idé första gången. Lådan funkade jättebra ett tag och men sedan slängde jag ner allt möjligt som jag skulle ta tag i någon annan dag. Det ledde till att det blev så mycket jox där att mina dagliga prylar hamnade lite överallt igen, precis som förut.

  Nu såhär på lördagskvällen kände jag att det var dags att rensa, tack för inspirationen! :) Lite annat blev städat och rensat på samma gång, det är lätt hänt när man väl kommer igång tycker jag. ;) Nu tänker jag att jag ska använda lådan igen och låta det vara ok att saker jag ska ta tag i får hamna där också, men ha någon slags rutin i att gå igenom lådan då och då.

  Er blogg är min favoritblogg och jag älskar när det kommer nya inlägg. Jag kommenterade oftare förut, men har haft mycket med jobb och studier ett tag så därför har det inte blivit av. Passar därför på att gratulera till er kommande bebis! :) Det verkar vara så spännande att gå och vänta.

  Jag blev extra glad för jag har hoppats på inlägg om barn och minimalism! Jag är snart färdig förskollärare och hoppas även på att få egna barn någon dag, så jag funderar mycket kring barns behov och vardag. Jag upplever att många barn (även jag själv som är född på 80-talet) har alldeles för många leksaker. Både utifrån egna minnen och utifrån mitt extrajobb på förskola känner jag att barn har svårt att fokusera när det är för många prylar som lockar på uppmärksamhet, kanske svårare än vi vuxna. Det ska bli jättespännande att läsa hur ni minimalister tänker kring vad barn behöver. Behovet av barnprylar är nog mycket mindre än vad många av dagens föräldrar tror. :)

  Vill även passa på att tipsa om detta inlägg från Karin Adelskölds blogg: http://karinadelskold.se/jag-testar-det-papperslosa-samhallet/. Det kanske vore en månadsutmaning för er? :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Min återsamlingsplats för dagliga prylar har också en förmåga att bli lite rörig emellanåt, till skillnad från Herr Minimalist som alltid har sin kliniskt minimalistisk. :) Min blir inte lika rörig som det låter att din blir, men det kan hamna diverse dokument och post som ska gås igenom noggrannare, en utläst bok som ska tillbaka till biblan, någon sak jag sålt på Blocket som inte postats ännu etc. Under helgen har jag oftast tid att gå igenom detta och göra hyllan minimalistisk och fin igen och eftersom jag går igenom den regelbundet hinner det aldrig bli alltför mycket oreda.

   Tack för de fina och peppande kommentarerna :) och för grattishälsningen gällande bebis såklart. Redan nu innan är det verkligen en utmaning att fundera kring vad vi och bebisen verkligen behöver, vilket inte är helt lätt eftersom alla bebisar är olika och trivs olika bra i vagn/bärsele/babynest/liggstol etc.

   Intressant och samtidigt svår månadsutmaning, håll utkik på bloggen så kanske den dyker upp framöver, vem vet! :)

 4. K.A.L

  Det finns en del företag som köper in begagnade datorer, piffar till dem och säljer dem vidare. De kanske främst köper in företagsdatoter eftersom de brukar ha lite bättre prestanda/kvalitetskrav och i större partier men man kan alltid slänga iväg ett mail och fråga om de vill ha just ens dator.

  Jag köpte min senaste laptop av ett sånt företag och är jättenöjd med den. Minns inte vad just det företaget hette men om man googlar på ”begagnade datorer” får man några träffar. Min gamla lågbudget-dator (plastig 10-tums asus Eee-pc) var de tyvärr inte intresserade av däremot, inte mkt värde kvar i den! Men din gamla kanske?

  Hittade ett företag i Stockholmstrakten också som tog hand om datorerför återvinning bara, men minns inte vad de heter, går kanske söka också? Blir kaske där min Eee-pc hamnar också snart.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hittade också den där artikeln när jag googlade runt, tyvärr köper företaget i artikeln bara in datorer från större företag och organisationer, jag har redan frågat dem om min dator :)

 5. ekomammaistan

  Jag hade samma problem för ett par sedan, hade en gammal dator med en del defekter men tänkte att nog kunde den användas till något ändå. Det slutade dock med att den lämnades till återvinning för jag fick helt enkelt aldrig igång den för att kunna rensa… Däremot sålde jag alla tillbehör på Tradera och allt som jag själv kunde få ut ur den (minne t ex).

  Svara
 6. Josefin

  Jag gav min gamla dator till en äldre släkting. Hon hade inte så höga krav, skriver lite och spelar spindelharpan ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att det fortfarande finns personer med så få krav på sin dator :)
   Tyvärr hade vi ingen sådan person i vår närhet så datorn fick gå i återvinningen tillslut.

 7. Hanna Franck

  Hej!
  Tack för en toppenblogg.

  Angående dator som fortfarande funkar ok kan det vara värt att kolla upp om det finns någon organisation som hjälper flyktingar i ens stad som söker datorer. Jag håller på med surdegen att rensa min gamla Mac för att sedan skänka den vidare till Flyktinghjälpen Uppsala https://www.facebook.com/flyktinghjalpenuppsala018/
  Tyvärr har det blivit lite moment 22 med datorn, då det är en 8 år gammal MacBook som inte går att uppdatera längre. Då går det inte heller att tanka över dokument till Dropbox eftersom det kräver att datorn är mer uppdaterad. Så jag måste köpa ett minne att lägga dokumenten på innan den kan återställas.
  Men då den har fungerande word och internet osv har den bedömts kunna komma till användning, varför jag försöker se till att den kommer till användning hos någon annan.

  Allt gott!

  Svara

Lämna ett svar