Annat ljud i skällan

I början av månaden köpte vi ett nytt ljudsystem till hemmet. Herr Minimalist hade suktat efter att byta ut det befintliga ljudsystemet sedan vi flyttade ihop för drygt 3 år sedan. Fru Minimalists ljudsystem var visserligen minimalistiskt med sin stilrena soundbar och trådlösa subwoofer, men ljudet hade mer att önska både för musik och film.

De senaste månaderna när mer tid spenderats hemma tack vare pappaledighet och därmed mer musik spelats i hemmet till vardags, har önskan om bra ljudkvalitet blivit än större. Därför lade vi under hösten in en bevakning på sajten Prisjakt på ett ljudsystem från Harman Kardon. I samband med Black Friday-helgen sjönk priset på det specifika ljudsystemet från drygt 6 000 kr till hälften och vi valde att slå till.

I samma veva lade vi naturligtvis upp det gamla ljudsystemet på Blocket och fick 2 000 kr för det. Med andra ord kostade det nya ljudsystemet ca 500 kr per person. Som vi varit inne på tidigare finns det flera anledningar att sälja inaktuella saker direkt, den största är att du oftast får ut ett högre pris, men en annan fördel är att du slipper förvara den pryl du byter ut.

En gång i tiden hade vi båda ljudsystem med flera olika enheter som krävde att högtalare placerades ut på flera ställen i rummet och sladdar som låg här och var. Har man en gång gått över till soundbar är det svårt att gå tillbaka till ljudsystem som kräver flera enheter spridda i rummet. I alla fall som minimalist. :)

Ur ett miljöperspektiv är det vanligtvis bäst att använda saker ända tills de slutar fungera, oavsett om det gäller en gammal bil eller tekniska produkter. Dock har de flesta människor olika intressen och områden där det kommer förekomma fler eller större rotation på saker. För Herr Minimalist är teknik och ljud intressant och viktigt. Däremot har exempelvis nya kläder inte köpts på väldigt länge, och för hudvårdsprodukter räcker det med schampo och deo.

Det känns bra när saker med värde säljs vidare till en ny ägare, istället för att vi själva sparar och förvarar den för att den kanske, eventuellt kan komma till användning i framtiden. I vårt exempel med ljudsystemet slipper personen som ändå nöjer sig med nivån och kvaliteten på det vi sålde, köpa ett nytt eller onödigt dyrt ljudsystem.

Är du duktig på att sälja av saker du ersätter med något nytt direkt? Brukar du använda Prisjakts bevakningstjänst för att benchmarka priser på produkter du önskar köpa?

8 tankar kring ”Annat ljud i skällan

 1. ninja

  Använde bevakningstjänsten när jag skulle köpa ny mobil, fungerar jättebra (den gamla mobilen skänktes vidare till mamma :)

  Svara
 2. Anna

  Hej! Skulle ni vilja dela med er av vilket ljudsystem ni köpte? Jag skulle nämligen behöva ett vettigt tips. Tack så mycket för fantastisk blogg!!

  Svara
 3. ANNA

  Nej, jag använder inte den tjänsten. Jag googlar, anmäler mej tillfälligt till nyhetsmail, får ner pris genom att bli medlem och nyttja specialerbjudande för butikers medlemmar å så planerar jag inköp i förväg.

  Jag har inte så mycket saker som går att sälja när jag är färdig med dem men min sambo har en de sånt tekniskt. När han inte längre vill ha dem brukar jag propsa på att de ska få åka vidare till någon annan å så ombesörjer jag det. Antingen så ges sakerna bort till någon som uppskattar dem. Så gjorde jag exempelvis med en DVD/Blueray-spelare i höstas. Den var i väldigt fint skick och hamnade på ett Språkcafé som har nytta av den. Eller så säljer jag vidare sakerna åt honom och pengarna hamnar i gemensamma hushållskassan.

  Å vi sparar alltid originalkartongerna. Vi har ett stort förråd i källaren där sådant får plats utan att störa så då finns ingen anledning att göra sig av med sånt. Vi sparar alla bruksanvisningar och andra papper också, tills någon sak lämnar hemmet, då åker de med.

  Svara
 4. Jack

  Nyfiken på vilken Harman Kardon modell ni köpte och var musiken kommer ifrån! Funderar själv på Sonos play 5 II.

  Svara

Kommentera