Fru Minimalists capsule wardrobe vinter 2015/2016

Så, då har jag kompletterat min capsule wardrobe med ett par nya plagg inför vintern. Som jag nämnde i blogginlägget Tankar och lärdomar om capsule wardrobe, så hade jag identifierat ett par plagg jag verkligen saknade i min garderob, särskilt när det blev vinter och kallare. Ett par av dessa har jag köpt under december månad.

Jag vill även passa på att förtydliga att anledningen till att jag inte köpt någon ny vinterjacka trots att ett behov uppstått då jag sålt min tidigare vinterjacka och vädret blivit kyligare, enbart berodde på att jag inte fått tummen ur.

I likhet med många andra tycker jag att uppdelningen på tre månader är väldigt snäv och inte alltid lämpar sig i vårt nordiska klimat. I framtiden hoppas jag ha en så pass komplett och väl utvald garderob att jag byter ut ett par plagg i garderoben vid enbart två tillfällen per år, inför våren och inför vintern.

I min vintergarderob kommer majoriteten av plaggen vara kvar från höstens capsule wardrobe. Ett par kortärmade skjortor får lämna och göra plats för fler toppar att ha under koftor. Jag fick tips om att ha fler överdelar och färre underdelar, vilket jag kan hålla med om. Då jag var gravid klarade jag mig utmärkt med 2 byxor och 2-3 klänningar som underdelar.

En annan ändring jag gjort är att ta bort myskläder som jag bara använder hemma då dessa tydligen inte behöver räknas med i capsule wardrobe utan den mer ska bestå av vardagsplagg.

Nedan är min capsule wardrobe för vintermånaderna december-februari, kanske lite längre, kanske lite kortare, beroende på hur vädret mm utvecklar sig. :) Fetmarkerade plagg avser det som kommit in nytt sedan höstens capsule wardrobe.

Jackor/kavajer
Skaljacka 1 (Norröna)
Vinterjacka 1 (Fjällräven)
Kavaj 2 (H&M, Tiger)

Varm och skön vinterjacka från Fjällräven, modell Barents Parka. Bild från Fjällräven.

Varm och skön vinterjacka från Fjällräven, modell Barents Parka. Bild från Fjällräven.

Skor
Bruna höstskor 1
Sneakers 1 (Asics)
Svarta pumps 1
Svarta stövlar 1
Vinterskor 1 (Sorel)

Rejäla vinterskor från Sorel, modell Joan of Arctic Boot.

Rejäla vinterskor från Sorel, modell Joan of Arctic Boot.

Ytterkläder, kavajer och skor summerar därmed till 9 plagg.

Överdelar
Skjortor 3 (Gant)
Koftor 3 (Gant, Jacquiline, Esprit)
Linnen 3 (H&M)
Top 2 (Filippa K)
Blus 1 (Odd Molly)
T-shirt 1 (H&M)

Nyköpt lång, skön och snygg kofta från Esprit.

Nyköpt lång, skön och snygg kofta från Esprit.

En favorittop från Filippa K som kompletterats med ytterligare en i annan färg.

Favorit från Filippa K, Flare Sleeve Top, som kompletterats med ytterligare en likadan i ny färg. Bild från Filippa K.

Underdelar
Jeans 2 (G-Star, Acne)
Klänningar 2 (Ted BakerKaren Millen)
Kostymbyxor 1 (Gant)
Kjol 1 (Karen Millen)

Klänningar för julfest, glöggmingel, julfiranden, nyår, middagar mm.

Klänningar för julfest, glöggmingel, julfiranden, nyår, middagar mm.

Kjol från Karen Millen.

Kjol från Karen Millen.

Jag vill förtydliga att alla nya plagg i min capsule wardrobe inte är nyköpta, utan endast vinterjackan från Fjällräven, toppen från Filippa K och koftan från Esprit. Övriga plagg ägdes sedan tidigare även om de inte ingick i höstens capsule wardrobe.

Överdelar och underdelar summerar till 19 plagg. Totalt blir det alltså 28 plagg i min capsule wardrobe. Något färre än de dryga 30 som var i höstens garderob. Det ska bli väldigt intressant att se vilka lärdomar jag tar med mig från vinterns capsule wardrobe. Genom att utmana sig, testa sina gränser och nya tankesätt, lär man sig hela tiden nya saker om sig själv.

Har du några tankar och funderingar kring vinterns capsule warderobe i synnerhet, eller capsule wardrobe i allmänhet?

(Detta blogginlägg är inte sponsrat av något av klädmärkena som nämns i inlägget.)

15 tankar kring ”Fru Minimalists capsule wardrobe vinter 2015/2016

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag äger nog inga skalbyxor, inte det jag skulle klassa som skalbyxor iaf. Jag äger ett par skidbyxor/täckbyxor men de kommer jag tyvärr inte i efter en graviditet, de var otroligt tajta i midjan redan innan och nu har höfterna blivit bredare. Äger dock ett par regnbyxor men har jag klarat hela oktober/november utan dem så tänker jag att jag gör det även i vinter. Hade jag varit hemma med Bebis Minimalist och behövt transportera mig med barnvagn även i regnrusk hade jag kanske tänkt annorlunda, eller om hon gick på förskola, men nu blir det mest transport till/från jobbet och då fungerar paraply vid regn.

 1. Anna Ingrid

  Inspirerande inlägg! Själv har jag en capsule wardrobe på runt 10 plagg som får fungera höst, vinter, vår men också ”kontorssommar”. Kallare årstider blir det tjockare ytterkläder, tjockare strumpbyxor, en extra kofta osv. Försöker hålla plaggen så året runt vänliga som möjligt men en skön stickad kjol hör ändå vintern till! Sommargarderoben är annorlunda till både form och funktion, det är ju inte bara vädret som är annorlunda utan också aktiviteterna. Sen har jag faktiskt en liten capsule wardrobe till och det är resegarderoben. Med några undantag består den av plagg från den vanliga garderoben men är ännu lite mer anpassad just för att vara lättpackad, bekväm och koordinerad på resa.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som du har hittat en fungerade och smart variant av capsule wardrobe. Kul att du tog dig tid att beskriva hur du lagt upp det! Alltid nyttigt med lite nytänkande och inspiration. :)

 2. Emely

  Åh jag blir inspirerad av ditt inlägg! Har hela garderoben full med kläder jag egentligen inte använder. Nu under vintern blir det mest att jag går runt i underställ och andra ullkläder. Är riktigt taggad för att skapa mig en capsule wardrobe jag också!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Roligt att kunna inspirera!
   Låter som en frilufsmänniska om du mest går runt i underställ och ullkläder, eller som att du jobbar på skidort. :)

 3. Karin

  Tack för en jättebra och inspirerande blogg! Har googlat runt massor om det här med capsule wardrobe och är så sugen på att starta. Har bara en fundering jag skulle behöva få hjälp med. Det ser så bra ut på bilderna med allt som matchar och alla alternativ man har att kombinera. Men när vissa plagg är i tvätten och tvätthögen växer, hur gör man då? Blir det inte väldigt få alternativ helt plötsligt? Känns inte garderoben plötsligt helt tom? Tvättar du varje dag? ?
  Hur tycker du den biten funkar?
  God fortsättning!
  /Karin

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag upplever inte att det blir få alternativ eller att allt plötsligt ligger i tvättkorgen. Vi tvättar varannan helg, men vi har tvättmaskin i lägenheten så kan tvätta oftare om så skulle behövas, men med höstens capsule wardrobe behövdes det aldrig.

   Jag använder i snitt ett vardagsplagg 2 gånger/dagar, en jobbig dag kan det räcka med 1. :) Är det en kofta, kavaj eller tröja där jag haft ett linne, skjorta etc under, använder jag den flera gånger, har inte räknat efter men säkert 5-6 gånger i alla fall. Sedan upplever jag att den börjar lukta och behöver fräschas upp med tvätt. Jag låter alltid plaggen som använts hänga på en galge utanpå garderoben för att luftas från att jag kommer hem från jobbet och byter om till hemmamyskläder, tills jag går och lägger mig.

   Nederdelar som kjol och byxor tvättar jag mer sällan, typ när de blir smutsiga.

   Lycka till!

 4. Händelsevis

  Snygg garderob! Och vilken jacka :-)
  Bra tänkt att ta lite färre än de 33. Jag ser redan att jag inte använder ens alla i min kapsel. Favoriterna är liksom favoriter oavsett hur många eller få andra plagg som trängs runt om.
  Det blir intressant att läsa sen om dina två byten per år. Kanske är det så det bästa systemet här i Sverige är? Jag var mer inne på att ändra längden på säsongerna så att sommaren är den kortaste och vintern den längsta.
  Kul att följa dig!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket! :) Jag älskar redan vinterjackan och blev än en gång påmind om vikten av att köpa kvalitet. Framför allt nu under mellandagarna då det var -10 grader där vi var och ändå kunde jag ha en enkel tröja under utan att frysa (!), samt känner mig betydligt snyggare i denna jacka jämfört med min tidigare vinterjacka.

 5. Eva Maria

  Jag blir också inspirerad! Helt klart kommer jag att gå igenom min garderob noga under 2016 med inspirationen med mig. Jättefina kläder du har! Jag köper hellre ett dyrt plagg än fem billiga. Det händer att jag lämnar in på kemtvätt, det är kanske inte så bra för miljön i sig? Vad tror du? Men kläderna håller sig fina längre. Spillde på min ”finjacka” häromdagen så den fick åka till kemtvätten eftersom det rekommenderades enligt tvättanvisningarna. Men oftast undviker jag att köpa plagg som inte kan tvättas hemma. Vill önska Er ett Gott Nytt År! Kram Eva Maria & Rensa ut!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket. Jag har nog längre varit en sådan som hellre köper fina dyra och ofta märkesplagg då jag upplever att de håller formen och färgen länge. Dock har jag köpt alldeles för många sådana plagg historiskt, och nu efter barnafödande har kroppsformen ändrats så jag kan rensa ut plagg även på grund av storleken. Ganska skönt om man är rensningssugen eftersom det annars kan vara svårt att rensa ut snygga och dyra plagg. :)

   Numera undviker jag att köpa plagg som ska kemtvättas, men i garderoben hänger ett par fina klänningar med kemtvätt som jag haft på bröllop etc. Det som kan få slinka igenom nu är ytterjackor samt om jag skulle behöva en ny kostym, i övrigt tycker jag kemtvätt är tråkiga pengar ut liksom att det tar tid att komma sig för.

   Gott nytt år!

 6. Anne-Maj

  Hej!

  Ska köpa Barent Parkas och undrar vad du tycker om jackan? Vi har klimat som växlar väldigt mycket i temperatur och nederbörd därför gissar jag att denna påyrkas jacka skulle vara ett bra alternativ till min tjocka vinterjacka från Didiriksons.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker Fjällräven Barent Parkas är en riktigt bra vinterjacka, känner mig både varm och välklädd i den. Dock skulle jag inte säga att du behöver en varmare vinterjacka än denna, så har du redan en tjock och varm vinterjacka skulle jag säga att den räcker. Barent Parkas som jag har gör sig bäst i flera minusgrader, blir det kring 0 eller varmare tycker jag den blir för varm. När det är -5 kan jag gå med ett tunt linne under och ändå hålla mig varm, och då är jag ändå en smal och ganska frusen person.

Lämna ett svar