Tankar och lärdomar om capsule warderobe

Den 1 december var det dags för Fru Minimalist att gå in en ny capsule wardrobe-period på tre månader. Tanken är att du inför en ny tremånadersperiod ska byta ut vissa plagg eftersom säsongen ändras. Du får dessutom tillfälle att under ett par veckor shoppa och komplettera garderoben med plagg du eventuellt upptäckt att du saknat.

Jag var naiv på flera sätt när jag satte ihop min första capsule wardrobe och fick lära mig av mina misstag under dessa tre månader. De största misstagen och lärdomarna sammanfattas nedan:

 • För små plagg. Två av de plagg jag plockade in i min begränsade garderob på 33 plagg, kunde jag nu efter graviditeten inte längre ha. Min vikt är densamma som innan graviditeten, men kring höfterna och bröstet har jag (tydligen) blivit bredare. En kjol och en klänning kom jag inte i så dessa plagg sålde jag med hjälp av Sellpy. Jag tog inte in något ersättningsplagg för dessa utan valde helt enkelt att klara mig på färre plagg.
 • För få varma tröjor och koftor. När det blev kallare ute, blev det även rejält kallt på kontoret och att bara ha en tunn skjorta eller kortärmad sådan var var inte längre möjligt. Jag insåg ett behov av att äga tröjor som fungerar utanpå skjortor liksom några varma koftor.
 • Favoriter används flitigt. Min spontana känsla när jag satt ihop min första capsule wardrobe var att den enbart innehöll favoritplagg, dock finns det favoriter bland favoriterna, och dessa används extra flitigt. Vissa klänningar och kjolar har mest hängt på sina galgar och fått komma ut någon enstaka gång, medan andra varit in och ut och i tvättmaskinen flertalet gånger.
 • Det kan vara kallt utan vinterjacka i november. Vissa dagar visade temperaturen -5 grader och för mig som bara har en kortare kavaj-höstjacka som du kan se här, blev det riktigt kallt vissa dagar när jag dessutom saknade varma tröjor. En varm hoodie kan jag ha under min kombinerade skidjacka/regnjacka/vindjacka, men inte under min kavaj. Jag sålde dessutom min vinterjacka genom Sellpy tidigare i höstas och har inte köpt någon ny ännu, så att ”fuska” och ta in vinterjacka i min capsule wardrobe tidigare än 1 december var inte ett möjligt alternativ. :)

Som jag nämnde i inledningen av inlägget är det enligt ”reglerna” för capsule wardrobe tillåtet att shoppa två veckor innan bytet till ny garderob. Att behöva shoppa under en så pass kort period är inte optimalt för en minimalist som vill tänka igenom sina köp, jämföra och överväga det hela. Inte heller för småbarnsförälder som inte har särkilt mycket tid över för denna typ av aktivitet. Jag har därför bestämt mig för att det under hela december månad är tillåtet att köpa ett par väl utvalda plagg som kommer kunna komplettera min nuvarande garderob riktigt bra.

På min önskelista står att köpa en vinterjacka (!), en varm tröja, en kofta, en varm klänning och eventuellt någon finare top som kan has under en kofta och kavaj. Vi får se vilka av dessa plagg som införskaffas under perioden, vinterjackan är viktigast och både vad gäller den och en varm tröja vet jag vilka märken och modeller jag är ute efter. När min garderob för vintermånaderna är klar återkommer jag med en liknande uppställning av innehåll som för min höstgarderob.

I övrigt tycker jag det är skönt att garderoben är mer luftig och snyggare att titta in i när jag kör capsule warderobe. Det är lättare att se vilka kläder jag har samt att välja plagg såväl till vardags som för en middagsbjudning. För en före detta shopoholic är det skönt att inse och känna sig tillfreds med att jag aldrig kommer ha eller behöver lika mycket kläder som tidigare.

Har du några reflektioner kring capsule wardrobe nu när vintern och kylan kommit? Eller har du kanske blivit inspirerad och sugen på att minska din garderob och testa capsule wardrobe? :)

27 tankar kring ”Tankar och lärdomar om capsule warderobe

 1. Mary Sane

  Alltså det som är helt vansinnigt med capsule wardrobes är just säsongstänket á tre månader. Det kanske funkar om man bor i ett milt område i amerikatt eller i södra delarna av Europa, men i Skandinavien är det fucking skrattretande. Om jag ska utgå från mig själv som bor i Umeå, så ser säsongerna ut såhär: Sommar – juni till augusti (och då är jag generös, ofta är det kallt i juni). Höst – slutet av augusti till september (i år har oktober varit jättevarm dock). Vinter – nån gång i oktober till april. Inte ovanligt att snö ligger kvar i början av maj. Vår – Två sista veckorna i maj. Typ så! :)

  Jag tror mer på att lära sig att kombinera kläderna året runt istället för att packa undan kläder var tredje månad. Det är rätt få plagg som jag inte kan ha året om, annars har jag blivit rätt bra på att köra lager på lager eller olika varma jackor och skor till.

  Det här inlägget har dock varit ett aha-moment för mig: http://into-mind.com/2013/08/17/building-a-wardrobe-of-basics-and-statement-pieces/
  Just det här med att tänka på kläderna i tre kategorier (basic, mid-range och statement) gör att det är lättare att se hur man kan kombinera plagg för att få olika effekter och även få bättre koll på vilken kategori det fattas plagg i.

  Svara
  1. Matilda

   Jag håller med dig! Bor också i norra delen och skulle aldrig kunna funka med tre månader. Jag skulle dela upp i sommar, höst/vår och vinter. Och jag är mer inte på en året runt garderob också. Linnen kan jag ha året runt med olika tillbehör, shorts på sommaren och koftor eller under tröjor på vintern, klänningar som passar både barbent på sommaren och med strumpbyxor och kavaj på hösten osv.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Även här är det bara ett fåtal plagg som inte används året om. Ett par sommartoppar och sommarklänningar, liksom ytterkläder förstås.

   Ska läsa länken du tipsade om!

  3. MD

   Det finns inget som säger att perioderna måste vara 3 månader långa. I Gbg funkar det ändå hyfsat, om man lägger sig generellt sett på lite varmare kläder än man hade önskat att man hade under vår/sommar. Men har du 6 månader vinter så ha 6 månader vinterkapsel och gör den till 50 plagg istället för 33. Och vice versa. Jag kommer nog flytta juni till vårkapseln nästa år t.ex.
   Och som sagt ovan, en stor del av kläderna är samma året om. Shorts och klänningar byts mot varmare tröjor bara. Störst skillnad är det på skor och jackor.

  4. MD

   Men into mind är för övrigt min gud när det kommer till minimalistisk garderob! har sträckläst den bloggen flera gånger. Briljant tjej!

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det tycker jag du ska göra, alltid kommer man till några nya insikter när man vågar testa nya saker och sätt att leva! :)

 2. Jeanette Sandelin

  HEJ!
  Jag använder alla mina plagg i mina två walk in closets :) Två klänningar har jag som är definitivt sommar och en röd julaftonsklänning. De får hänga längst in i garderoben. Jeansjacka (mindre modell) och kavajer används på vintern som ”kofta”. Skridskorna står längst in, längst ner då jag inte gillar att packa ner och upp och dra lådor upp och ner ur källaren. Kanske ett och annat väldigt sommarblommigt linne ligger oanvänt underst i högen av tishor och linnen under vintern. Jag använder 100 % av min garderob och det tycker jag är det viktigaste. Vid inköp är det ett plagg in = TVÅ ut. Det gör inköpen få och noga övervägda.
  Glad ny vecka önskas fr sö Dalsland.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med om att det viktigaste är att alla plagg används någorlunda regelbundet, med något enstaka undantag som någon finklänning eller väldigt tunt/varmt plagg.
   Kul att du kör ett in, två ut. Hur länge planerar du att köra på det konceptet? :)

 3. ninja

  Hur tänker du angående plagg som behöver kemtvättas? Är dom utrensade helt för din del?
  Jag frågar eftersom jag är på jakt efter en pennkjol i ull/ullblandning att ha på jobbet. Tänker att det kanske värmer lite bättre (förutom att se snyggt ut). Alla kjolar jag hittat (tiger, filippa osv) anger att det är kemtvätt. Om du har kontorsplagg som måste kemtvättas, hur ofta behöver du lämna in dessa för tvätt? Skulle du köpa nya plagg som behöver kemtvättas?
  Jag är i valet och kvalet….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Numera kollar jag alltid etiketten innan köp och ratar i princip alltid plagg som behöver kemtvättas eftersom det är dyrt, en tråkig utgift samt tar tid. Möjligtvis skulle någon kjol eller kavaj kunna smita under radarn trots kemtvättsmärkning om det fanns behov av ny sådan. Detta då jag inte använder kavaj varje vecka och en kjol sällan behöver tvättas för att den luktar svett eller blir smutsig (om man inte spiller).

   De få kemtvättsplagg jag har kvar, några fina klänningar som jag bland annat haft på bröllop samt en kavaj jag har på jobbet ibland, lämnar jag in max någon gång per år. Efter varje gång kavajen använts låter jag den vädra utanför garderoben något dygn, vet inte hur mycket det påverkar men det känns bättre. Jag hade betydligt fler kemtvättsplagg för bara något år sedan, någon kjol, klänning, en till kavaj, någon tröja mm. Har dock gjort mig av med dem eftersom jag numera har en lite annan klädfilosofi. :)

  2. ninja

   Ska ta det en vända till och se om jag hittar något vettigt som inte är kemtvätt.
   Men som du säger, nederdelar smutsas ju inte ner på samma sätt som överdelar.
   Har sett fram emot att gå loss och köpa lite nya väl valda kläder, men nu känns det mer som en uppgift att bocka av snarare än shoppingglädje

 4. Linnea

  Rent spontant låter det som att du har för många plagg på underkroppen, alltså byxor o kjolar.
  Jag skulle satsa på färre under och fler över – toppar, koftor etc
  Jag har inga problem med att hålla mig till capsule wardrobe. Jag har nog omedvetet under alla år använt mig av en. Men tänkte i höstas i samband när du skulle testa att jag skulle haka på för att se om jag hade rätt. Det har gått bra. (Då räknade jag inte med de kläder jag använde under min semestervecka i Spanien eftersom det innehöll bl.a. Bikini, shorts mm) Jag har använt tre par byxor o en kjol, tre par skor, två olika jackor o flera olika toppar, koftor, linnen, två ombyten träningskläder. Jag har inte räknat med sovplagg. Med fler toppar, koftor mm så har jag kunnat variera min outfit fast jag bara haft tre par byxor.
  Jag har under sommaren rensat mycket i mitt hem, och så även kläder. Det fanns en hel del att rensa ut o då har jag ändå inte varit en shopaholic, men hade en hel del billigare plagg från kedjorna som gjort sitt.
  Tack för en inspirerande blogg! Jag ser alltid fram emot nya inlägg =)
  Kram, Linnea

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, bra tips gällande antalet plagg för under/överkropp. Ska definitivt ha det i åtanke framöver!
   När jag tänker efter klarade jag mig utmärkt på 2 par byxor och 2-3 klänningar under hela graviditeten, och flertalet överdelar då. Jag blir ofta väldigt varm om dagarna så det är överdelarna som dessutom behöver tvättas och bytas relativt ofta.

  2. MD

   Läste någon tumregel om tre överdelar för varje underdel och den funkar bra för mig. Räknar du klänningar som underdelar.

 5. Anne

  Jag provar också kapsel-garderob sedan i höstas, men tycker även jag att indelningen i säsonger blir lite fyrkantig. Jag håller inte så hårt på regeln att ha alla plagg i 3 månader och bara shoppa mot slutet – risken är då att jag stressar och köper något jag är halvnöjd med för att jag bara ”får” shoppa just den veckan. Jag bytte ut några tröjor ur min klädlåda mitt i, för att det skulle stämma bättre med vad jag vill ha på mig nu i vinter.
  Men visst är det kul med en luftig garderob som innehåller kläder som man faktiskt använder! Och vad få plagg man behöver egentligen. Galet vad mycket man shoppat genom åren… Eftersom jag jobbar i vården och byter om varje arbetsdag och hänger mina egna plagg på mitt arbetsrum så behöver jag egentligen ännu färre plagg än jag har nu… Det är också lättare att rensa ut nu. Jag förvarar de plagg som jag inte har garderoben i en låda från IKEA, och jag märker att jag inte saknar dom alls. Då kan nån annan kanske ha mer glädje av just de plaggen.
  Det jag ska försöka ändra i min kapselgarderob är några fler roliga eller lite speciella plagg, tex lite mönster och färg. Jag har ganska många basplagg och det kan kännas lite tråkigt. Bra med blogg-tipset om hon som delar in plaggen i kategorier, tack för tips!

  Svara
 6. Matilda

  Jag förstår absolut tanken och konceptet bakom en capsule wardrobe, och jag håller helt klart med om att det är smart att ha en liten men välmatchad garderob, som ger i princip oändliga variationsmöjligheter. Vad jag däremot kan tycka blir lite löjligt är att så starkt hålla fast vid de tre månaderna att man inte ens köper en ny vinterjacka, utan fryser istället!?! Varför, liksom? Vad vinner man på det? Om man har råd och ändå har tänkt köpa en jacka, då är det väl inte hela världen att köpa den utanför den givna tillåtna shoppingperioden och bara låta den glida in i garderoben. Så hade iallafall jag tänkt. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske var lite otydligt i inägget, men anledningen till att jag inte köpte en ny vinterjacka hade absolut inget att göra med någon capsule wardrobe-regel. Det var enkelt att jag inte fick tummen ur, liksom att den kostar en del (5000 kr) och jag hade hört ryktesvägen att det i början av december skulle dimpa ner en 10% rabattkupong på valfritt Fjällräven-plagg som jag gärna ville invänta och nyttja. ;)

   Jag är helt inne på ditt spår att man inte behöver hålla hårt i dessa tre månader, i likhet med att inte hetsshoppa under de sista två veckorna innan en ny period. Det känns varken minimalistiskt eller särskilt klokt.

 7. Distansare

  Jag började intressera mig för garderobsrensning och organisering av den på allvar tidigt i början av sommaren. Det har resulterat i några stora sopsäckar, Just kapselgarderob faller mig inte i smaken, Eftersom jag är mer av den övertygelsen ”syns det inte, så finns det inte”. Precis som några tidigare har nämnt bor även jag i Norrland och jobbar dessutom inom vården. Då är det så lätt att man bara tar på sig vad som helst när man ska fara till jobbet för man ändå ska byta om till arbetskläder och sedan är jag mest hemma när jag inte jobbar. Eftersom jag pluggar på distans till gymnasielärare. Jag vill så gärna redan nu byta klädrutiner men det dröjer några år innan jag är färdig lärare. Är det någon som har något tips?

  När jag pratade med en kompis härom veckan om garderobsrensning, så sa hon att hon i sin tur har en kompis som har regeln att hon endast får ta två plagg från högarna slänga, donera och sälja (vet dock inte hur antalet exakt fördelas utifrån de högarna). Det tycker jag var en genial regel, eftersom man i stundens hetta kan rensa bort sådant som man egentligen inte vill rensa bort. Jag ska också prova idén om en in och två ut, som Jeanette nämnde.

  Intressant att följa den här bloggen! Den har gett mig mycket inspiration.

  Svara
  1. ninja

   Om jag är osäker på ett plagg slå låter jag det ligga framme och använder det de närmsta dagarna (är det ett icke jobbvänligt plagg så används det på helgen) Tycker man känner rätt lätt när man tvingas ha på sig plagget om det är något man vill ha kvar eller inte :D
   Och lyckas man inte förmå sig använda plagget alls, ja då är det bara att göra sig av med det.

 8. Markus

  Hej,
  Hur ser det ut i den minimalistiska skohyllan? Jag tänker själv rätt mycket på kvalitet och hållbarhet på skofronten, inte minst för att motverka slit och slängmentaliteten. Jag växlar mellan flera par för att låta dem torka ut ordenligt, vilket minskar slitaget avsevärt, men det blir ju fler par. Dessutom kräver skorna en del vård, både i form av minst ett par skoblock, neutral skokräm och en vettig borste. Allt ska in någonstans i hemmet…

  Svara
 9. Händelsevis

  Så intressant att läsa om hur det gick för dig!
  Även jag kom fram till att fördelningen var lite fel för mig. Särskilt med tanke på köldknäppen i mitten av november. Jag tänker att det nog tar ett par kapselperioder innan man får helt koll på vad som funkar samt att det nog är lite väderberoende ändå. Här har jag skrivit min utvärdering:
  https://handelsevis.wordpress.com/2015/11/24/kapselgarderob-utvardering-och-revidering-nr-1/
  Min nya kapsel är på plats nu och än funkar den fint! Blir intressant att läsa om din! Och lycka till med plagg-letningen. Själv gav jag upp med ofullbordat ärende. Orkade inte leta helt enkelt.

  Svara
 10. Mandis

  Jag gillar tanken, men skulle rekommendera dig om du upptäcker att du har t.ex. en för kall jacka för vädret (som du upplevde det baserat på inlägget) att du faktiskt går och köper en ordentlig. Det skulle inte jag klassa som ”fusk” utan som ”sätt att hålla sig frisk”. Jag har nyligen haft lunginflammation och hade även njurbäckeninflammation i tonåren, båda till stor del troligen orsakade av att jag var för kall innan det bröt ut (Jag har alltid varit ute mycket och har nu även ett arbete som kräver mycket utomhusaktivitet.). Det är verkligen inte roligt och inget jag kan rekommendera.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, men som jag förtydligade i inlägget där jag visade min capsule wardrobe http://minimalisterna.se/fru-minimalists-capsule-wardrobe-vinter-20152016/ så var enda anledningen till att jag inte köpt vinterjackan att jag inte fått tummen ur. Det hade egentligen inget med vädret eller viljan att inte ”fuska” att göra. Jag håller helt med dig i övrigt och anser inte att man ska vara så hård på capsule wardrobes tidsperioder utan anpassa utifrån klimatet där man själv lever. Jag hoppas i framtiden ha en så pass välplanerad och slimmad garderob att det räcker att byta ut några tydliga säsongsplagg två gånger per år, istället som nu, fyra.

 11. Em

  Snubblade över det här med capsule wardrobe idag och har funderingar på att jobba mig åt det hållet. Har du fortfarande samma tänk? Sitter just nu och försöker få ihop min önskefärgpalett. Bara det är ju roligt ?

  Svara

Lämna ett svar