Att spara originalkartonger

I helgen upptäckte vi ett område med förenklings- och rensningspotential som fram tills nyss av någon outgrundlig anledning gått under vår radar.

Vi inventerade, i jakt på mer utrymme, nämligen vårt källarförråd som börjat bli oskönt fullt av skrymmande barnprylar som liggdelen till barnvagnen, bilbarnstol, urvuxna barnkläder med mera. Under inventeringen insåg vi att av våra totalt sju flyttkartonger innehöll två av dessa originalkartonger till produkter vi fortfarande har i vår ägo.

Anledningen till att vi sparat originalkartonger till diverse exklusivare mindre skrymmande prylar är att vi inbillar oss att det en dag blir lättare att sälja dessa till ett högre pris om vi i den välskrivna och trevliga annonsen även nämner att kvitto, originalkartong och samtliga originaltillbehör medföljer och visar upp en bild på en välskött produkt nedbäddad i sin originalkartong. Vi försöker helt enkelt differentiera oss mot resten av slarvpellarna där ute och deras möjligen billigare men säkerligen sämre vårdade prylar.

Utöver kartongerna ovan har vi även sparat kartonger för sköra julprydnader vilka spenderar större delen av året nedpackade i källaren samt kartonger för några utvalda prylar av glas som kommer att behöva bra skydd under en potentiell framtida flytt.

Att det finns en anledning att spara emballage till vissa julprylar och liknande är enligt oss givet. Men hur är det egentligen med alla dessa produktkartonger till prylar vi en dag möjligen kommer att sälja. Lönar det sig verkligen att spara dessa?

För att reda ut detta gjorde jag ett litet räkneexempel baserat på ett urval av de originalkartonger vi sparat nämligen:

 • Apple iPhone 6s 128 GB
 • Apple iPhone 5 16GB
 • Apple TV 2nd Generation
 • Apple iPad Mini 2nd Generation (Retina)
 • Apple MacBook Pro (Retina 2014)
 • Amazon Kindle PaperWhite 2nd Generation
 • Bose QuietComfort 25
 • Sony A6000

Därefter gjorde jag det helt ovetenskapliga och generaliserade antagandet att vi med hjälp av originalkartongen kan sälja produkterna begagnat till 60% istället för 50% av inköpspriset. I fallet med produkterna ovan blir det en försäljningssumma på cirka 31 000 kr istället för cirka 26 000 kr kronor dvs en skillnad på 5 000 kronor. Om min teori stämmer så är det med andra ord faktiskt värt att behålla ”lådalådan” i källaren trots att det känns löjligt och är skrymmande.

Vad är din erfarenhet? Anser du dig få ut mer pengar då du säljer begagnade prylar i originalkartong och är du villig att lägga ut mer pengar för begagnade saker som säljs prydligt nedpackade i originalkartong?

35 tankar kring ”Att spara originalkartonger

 1. Form

  Det jag betalar mer för är skicket. En originallåda, bra bilder och kvitto visar att här är det ordning och reda (och förhoppningsvis välskött pryl).

  Svara
 2. Lisa H

  Jag skulle definitivt uppskatta orginalkartong vid köp. Om jag skulle betala 10% mer för det eller inte vet jag inte.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske inte enbart kartongen i sig men i kombination med en fin bild, trevligt välformulerad text och till synes mycket trygg säljare? ;)

 3. Camilla

  Har aldrig tänkt på det även om det såklart känns bättre att köpa nåt som ser välskött ut.
  Själv behåller jag inga såna kartonger. (Tror dock att kartongen till min iPhone 5s finns kvar.)
  Men sen har jag ju ingen tanke på att sälja saker. Utan använder dem tills de är döda. :) just nu förlänger jag livet på min laptop genom att koppla den till tvn så jag får nån bild. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Att använda en pryl tills den är ”död” och vårda den väl på vägen så att det får maximal livslängd är såklart det allra miljövänligaste och bästa. Kudos! :)

  2. ulrika

   Så gör jag med! ? när jag inte kan använda min elektronik längre så är den definitivt slut och död ? min laptop levde ett år extra med extern skärm ?

 4. Louise

  Om man slänger det glöm ej förvara ime numret någonstans så ni har allt sådant. Vi gick inbrott för 4 veckor sedan och hade slängt en del orginalkartonger. Ångrar mig bittert nu.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ahh sorry, var lite snabb där och tänkte inte till innan jag svarade. Givetvis tog de inte kartongerna utan istället själva prylen.

   Måste man ha IMEI och liknande information tillgänglig för att få ut pengar på försäkringen?

   Du får göra som Form föreslår nedan framöver och ha ett dokument med liknande information i molnet. Det ska även jag göra framöver nu när jag fått tipset. :)

 5. MD

  Kolla på tradera och jämför vad sakerna går för med och utan kartong, så behöver du inte höfta.

  Svara
  1. peterlingbrant

   Det är märkligt detta med kartonger, bygger onödiga lagerutrymmen hos butiker och mest irriterande för kunder att plocka upp saker och göra en ”miljövänlig avfallssortering” då förpackningarna oftast består av olika material. Butikerna säljer oftast varor utan förpackning med en rabatt medan folk som jag hellre hade betalat mer för att slippa förpackningarna, kanske finns en nisch att enbart sälja saker utan förpackning.

   Jag satte exempelvis upp en ”chin-up bar” av en lite mer avancerad variant här om dagen, den levererades ju i ett platt paket och man fick skruva ihop den själv vilket tog 10 minuter. Där är en typisk vara som jag mycket hellre hade köpt utan förpackning för att spara tid med monteringen och behöva gå och slänga förpackningen.

   Fördelen med kartonger ä ju att de i sin tur kan användas för förvaring/organisering, du kan t ex använda dem som avdelar i en garderob eller kökslåda.

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   @MD:

   Japp, jag får ägna mig åt lite empiriska undersökningar istället för teoretiska modeller. ;)

   @peterlingbrandt:

   Kul parallell med butikerna som säljer produkter utan förpackning billigare. Typ OEM-produkter. Kanske därför vissa är villiga att betala lite extra för förpackningen även på Blocket, de har redan vanan inne? :)

   Jag gillar typ din tanke på emballagefria produkter. Gud vad skönt det vore med en minimal förpackning med avsikt att enbart skydda produkten under transport UTAN en hel hög sladdar och annat stuff som man ofta inte behöver. :)

 6. Markus

  När det kommer till begagnad konsumentelektronik är det väl som oftast priset som avgör, inte om kartongen är kvar? Att kartongen i sig är fin betyder ju inget för skicket på själva prylen eftersom kartongen förvaras i ett skåp :-)

  Personligen tror jag inte man får bättre betalt, däremot tror jag att försäljningen går snabbare. VId samma pris är det bättre att få med originalemballage än att inte få det. Om det är en vettig trade off för att förvara kartongen? Vet ej,

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Men Markus, vem säger att alla konsumeter följer ditt sätt att tänka och är logiska i sina köpbeslut. ;)

   Det är möjligt att kartong inte genererar extra högt pris men däremot högre preferens om det finns flera alternativ. Eller så läser kunden in att eftersom det finns en prydlig kartong så är säkert även prylen i gott skick och kan även tänka sig att betala lite extra. Vem vet? :)

 7. Patricia

  Eftersom det främst handlar om elektronik så tror jag att det har en stor betydelse hur gamla grejerna är. Om man byter elektronik ofta och prylen är rätt ny så kan orinigalkartongen ge ett mervärde. Mest tjänar man nog på att inte byta till nytt så ofta.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, hemelektronik har en väldigt aggressiv halveringstid/värde och då kanske en originalkartong bromsar det en smula. Iallafall för någorlunda ”fräsch” elektronik, precis som du säger. :)

   Håller med om att det bästa för både ekonomin och miljön inte är att byta så ofta och använda prylarna tills de går sönder efter exemplarisk daglig vård givetvis. ;)

 8. Emma

  Reagerade faktiskt på att det anses minimalistisk att äga de prylarna ni sparat kartongerna till.

  Svara
 9. Maria

  Det första som slog mig vad det gäller begagnade prylar som säljs med eller utan kartong är att om den begagnade prylen säljs med kartong är det förmodligen inte stöldgods.

  Svara
 10. ANNA

  Ja, dels förtroendebiten som många nämner men även för att originalkartongen är det bästa emballaget för just den saken.
  En annan anledning till att spara originalkartonger för den här typen av saker är att om man ska få saken reparerad eller reklamerad å den ska skickas iväg så vill säljaren/tillverkaren helst att så sker i just originalkartong.

  Å jag VET att man får bättre betalt och ändå bättre säljer saker fortare om originalkartong finns med. Jag har sålt rätt mycket grejer via Tradera etc genom åren och det blir helt annan respons om originalkartongen medföljer.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Helt klart bra argument kring reklamationer och reparationer. :)

   Jag tycker precis som du mig ha sett ett positivt mönster då jag sålt grejor med originalkartong tidigare, men det är svårt att säga helt säkert. ;)

 11. Ninni

  Jag hittade Apple TV 2nd gen utan kartong för 500 kr på Blocket. Enligt ditt resonemang bör du då kunna få ut 600 kr för din pryl med kartong. Men för 699 kr får jag en helt ny Apple TV 3rd gen på CDon. Jag skulle hellre lägga en hundring till för en helt ny pryl.

  Jag tror att ditt resonemang stämmer bra för prylar som är max nåt år gamla. Efter det tappar de för mycket i värde, och det kommer nya versioner som gör att en kan köpa ett helt nytt exemplar av gamla versionen till ett avsevärt lägre pris direkt från en butik. Ditt 10 %-iga påslag funkar säkert när försäljningspriset är runt halva nyvärdet, men ju mer priset sjunker desto mindre påslag kommer du kunna göra.

  Sen kan jag också tycka, som flera andra har nämnt, att det bästa ur både ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv är att använda prylarna tills de är helt slut. För mig handlar minimalism om att förbruka mindre resurser, snarare än att äga så få saker som möjligt. Mina barn har säkert 10 ggr mer kläder än er dotter, men det allra mesta har vi fått begagnat och vi skickar i vår tur allting vidare. Minimalt slitage på både miljö och plånbok.

  Att spara originalkartonger i syfte att en vacker dag få ut några kronor extra vid en eventuell försäljning känns extremt ominimalistiskt för mig. Du sparar tomma lådor för att kunna byta ut en fungerande apparat tidigare än du behöver och betala dyrt för en ny version som du (antagligen) inte behöver, i alla fall inte just nu. Det känns väldig bakvänt för mig.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   # Exemplet Apple TV

   Jag tror att ditt exempel från Blocket är lite speciellt. För det första finns det speciella omständigheter kring just Apple TV G2 som faktiskt gör den mer attraktiv än en Apple TV G3 (för många, dock inte för alla).

   Apple TV G2 två är nämligen den sista versionen av Apple TV som går att jailbreaka, vilket möjliggör installation av tex mediacentret XBMC (Kodi) och andra trevliga kraftfulla appar. Dvs slutanvändarvärdet för många är faktiskt högre för Apple TV G2 än Apple TV G3.

   Jämför man med Apple TV G4 där den billigaste versionen går loss på runt 1600 kr så erbjuder den numera installation av tredjepartsappar som tex Plex, vilket till stor del ersätter behovet av XBMC (om man kombinerar den med en kraftull NAS) men den kostar som sagt tre gånger mer.

   Det innebär att en Apple TV G2 för 500 kronor i slutändan kanske till och med är ett kap för ett flertal köpare. För andra med behov närmare out-of-the-box-funktionaliteten är det inte lika intressant.

   # Generellt andrahandsvärde

   Jag tror inte man ska stirra sig blind på nypriset vid det specifika inköpstillfället eller mitt trubbiga exempel/antagande ovan. Vad som är mer relevant är andramarknadsvärdet (vilket såklart inte alltid är helt lätt att avgöra eller ens något exakt och bestående) och utgå från att man kan justera upp det max 20% med en förtroendeingivande annons och paketering etc.

   Tid sedan release, kvalitet på produkten i allmänhet, efterfrågan osv är några av många faktorer som styr andrahandsvärdet. Apple-produkter har tex ett generellt högt andrahandsvärde.

   # Definition av minimalism

   Att förbruka mindre av jordens resurser är även en stor del av vår definition av minimalism men utöver det tillkommer aspekter som att minimera onödiga mentala fokus, utgifter generellt och skapa mental lugn osv. Läs gärna mer här:

   http://minimalisterna.se/vad-minimalism-ar-for-oss/

   Det är möjligt att dina barn har 10 gånger mer kläder än Bebis Minimalist, det är såklart svårt att avgöra. Men även vi får det allra mest begagnat av vänner och bekanta samt kompletterar det som saknas från tex Tradera.

   Minimalism är dock ingen tävling och har enligt oss inget absolut rätt/fel utan var och en agerar efter sin egen bästa förmåga och övertygelse. Vår blogg beskriver vår syn på och väg mot minimalism och kommentarsfältet erbjuder diskussion. :)

   # Originalkartongerna

   Här skiljer sig nog våra åsikter en smula och faktum är att jag tror denna diskussion kräver ett helt inlägg i sig för att redas ut helt och hållet från vårt håll (det kommer). Jag tror till skillnad från dig att kartongernas inte genererar några kronor utan snarare tusenlappar i vårt fall men jag är inte säker. Det är därför jag skrev detta inlägg för att få andras åsikter i frågan.

   Vad det gäller att byta apparater ”för tidigt” så tycker jag även här att det i vissa fall är subjektivt mer än objektivt när något är ”slut” eller dags att bytas ut. Vissa saker kan verkligen användas tills de är helt slut medan andra och då speciellt elektronik faktiskt kan ha vara uttjänta innan de gått fysiskt sönder. Och vad som anses uttjänt för mig kan tex anses var fullt acceptabelt för någon annan.

   Om vi tar tex exempel med min iPhone 4s som jag sålde i höstas efter fyra års användning så var det inte längre acceptabelt för mig med tex 60 sekunders starttid för Spotify, 30 sekunders starttid för Facebook Messenger och en minimal skärm som jag inte längre ansåg vara bra för ögonen. Men för Blocket-köparen som möjligen använder sin smartphone på ett annat sätt än vad jag gör så var den ett kap för cirka 2000 kr (inköpt ny ca 4500 kr).

   Om vi tar min vid den tiden sju år gamla Canon Powershot G10 (kamera) som byttes ut mot en Sony A6000 i anslutning till att Bebis Minimalist anlände i början av året så fungerade den utmärkt men såldes ändå eftersom det skett så pass mycket utveckling på kamerafronten att jag ville dokumentera mitt första barns första år i en betydligt högre upplösning och fotokvalitet än vad den gamla kameran erbjöd. Men för Blocket-köparen som troligen inte har samma krav som jag på bildkvalitet eller använder kameran på ett annat sätt än jag så var den ett kap för 1000 kr (inköpt begagnad ca 3000 kr).

   Vad jag försöker förmedla är att olika människor har olika behov och intressen och att använda något tills det faller i bitar är inte alltid den bästa lösningen, speciellt vad det gäller elektronik. Givetvis vore det bästa om tillverkarna kunde tillverka prylar så att de höll betydligt längre både rent fysiskt samt vad det gäller slutanvändarvärde alternativt om de erbjöd uppgradering av ingående komponenter vilket kunde förlänga produktens livslängd, men där är vi inte riktigt än (förutom med stationära PC-datorer).

 12. Camilla

  Det här med att olika behov styr som Herr Minimalist skriver kan jag förstå, jag har en 5 år gammal dator som inte alltid är så snabb och där skärmen inte fungerar utan den är kopplad till tvn. Det fungerar för mig som mest kollar serier på den. Använder mobilen till annat. (Ska dock skriva tenta på den på fredag, se hur det går.) Men för en person som använder den till jobb och på ett annat sätt och kanske behöver ha med sig den så skulle den inte alls fungera.

  Det här med kameran känner jag också igen, jag har en fungerande systemkamera som är köpt ny 2009 men sist jag reste med den så insåg jag att det inte längre blir särskilt bra bilder. Nästan så att mobilbilderna är lika fina iaf i litet format. Det är ju inte så kul. Även om jag just nu är för snål för att köpa en ny. :)

  Sen kanske jag inte kan förstå folk som köper nytt bara för att det kommit en ny snyggare modell eller i en annan färg. Men kanske är för att jag är för snål för att byta fungerande saker som fyller det behov jag har bara för det kommit en ny färg eller nåt. :)

  Svara
 13. Irene

  Jag har varit en sån som lämnat allt emballage redan i butiken vid köpet, bara för jag inte vill släpa hem det :-) ( Och är det fel på varan räcker det med att ha kvar kvittot, man behöver bara kartongen vid byte/öppet köp. ) Dock har jag på senare tid sparat några skokartonger – inte med tanken att sälja skorna i framtiden utan för att det är lämplig förvaring när jag inte gillar att se säsongsskor ligga ”öppet” i garderoben. Tror säkerligen att det kan inbringa lite mer kulor att ha originallådor kvar om man vill sälja sina prylar, men som någon skrev innan så undviker även jag att byta ut det som fungerar så länge som jag har ngt behov av prylen… det är väl en fördel med att vara helt ointresserad av tekniska prylar, spel o. dylikt.. att man slipper fundera över sånt ;-)

  Svara
 14. Simplified living

  Har oerhört svårt att spara originalkartonger, det är skräp som skall till återvinningen i min värld, sålt enorma mänger grejer de senaste 5-6åren och min erfarenhet är att kvitton är betydligt viktigare att spara än lådorna.

  Att spara en originalbox handlar mer för mig om följande, hur stor är sannolikheten att en köpare ej finns i närregionen och kan hämta på plats? :)
  Det underlättar massor att kunna packa ned varan i original förpackning när den måste skickas per post.

  Så min syn är att låda spelar roll men en bedömningsfråga från fall till fall, men kasta aldrig kvitton, senast idag kontaktade jag ett företag och de var snälla att maila över en fakturakopia då säljaren krävde nån form av äkthetsintyg, detta hade jag ju medvetet kastat då produkten var utanför garantitiden :)

  God jul!

  Svara
 15. Carl Johan Hall

  Förut brukade jag spara originalkartonger (med tanke på att kunna förpacka prylen som låg i den vid försäljning eller flytt). Nu har jag dock insett att jag aldrig säljer hemelektronik, utan använder den tills den går sönder. Exempel: Tjock-TV köpt av kompis X år gammal, mobil nästan ett år gammal (mina mobiler sliter jag hårt, i fickan i vått och torrt), PC 3 år gammal, köpte nyss en 20 år gammal förstärkare, skivspelare 17 år gammal, övriga stereokomponenter något liknande, cykel 27 år, bruksbil 22 år, sommarbil 43 år, köksbord ca 75 år.

  Inspirerad av er blogg kastade jag nyss kartongen till mitt ångstrykjärn, som skräpat i ett hörn i evigheter. Strykjärnet har jag fått i present och det används nästan aldrig, eftersom jag undviker kläder som behöver strykas. Livet är för kort för hushållsarbete när man kan spela dataspel eller göra något annat utvecklande istället!

  Däremot ser jag till att spara några tomkartonger. Dels om jag skall förpacka något, t ex en present, men även för att de kan komma till pass. En gång slog en vandal in rutan i porten och jag fick gå ner och tejpa igen hålet med tidningar. Vis av skadan sparar jag alltid en tillplattad öl-låda för temporära glasreparationer.

  Svara
 16. Ali

  Ingen riktig minimalist sparar kartonger. Amatörer. Tänk alltid! Döden kommer släng allt!!

  Svara

Lämna ett svar