Rensningstips om du vill tjäna pengar

Vi får ofta frågan var du ska börja prylbanta och brukar svara att man bara ska sätta igång. Börja där du känner motivation till att börja rensa, kanske ser du fram emot att skapa ordning i garderoben, eller där du känner frustration över att det alltid är kaos. Börja då där. När du väl är igång uppstår ofta positiva känslor och du får momentum som gör att du vill fortsätta.

Var du känner motivation till att börja rensa, kan ha att göra med vilka drivkrafter du har och vad som får just dig att gå igång. Såväl i karriär som i rensning finns det vissa personer som drivs av att tjäna pengar. Nedan har vi samlat tips på områden där du som helst tjänar pengar på din rensning kan kika lite extra om du inte har något att rensa och sälja:

1. Tekniska prylar. Uppdaterade du dig med en ny modell av en teknisk pryl i jul? Kom då ihåg att göra dig av med din gamla dito. Mobiltelefoner, ljudsystem, kameror och spelkonsoller som inte längre används kan inbringa pengar och är enkla att sälja.

2. Hobbyutrustning. Ofta varierar både intresse samt möjlighet till att utöva hobbies över tid, vilket gör att det går att hitta oanvänd utrustning i de allra flesta förråd. Kanske har du sparat något som egentligen tillhör ditt fantasi-jag? Sälj när det är aktuell säsong för att få bäst pris. Skulle intresse mot förmodan uppstå i framtiden kan du förmodligen köpa tillbaka likvärdiga prylar på samma marknad till samma pris.

Kanske har du fritidsutrustning som tillhör ditt fantasi-jag? Eller urvuxen barnutrustning?

3. Gamla leksaker. Vem har inte lego, Barbie eller My Little Ponys ståendes på vinden eller i föräldrarnas förråd? Om du inte vill att dina barn, framtida barn eller barnbarn ska leka med dessa kan du ju lika gärna sälja dem, eller hur? Stäm av med eventuella syskon så ni är överens om hur de ska hanteras. Barnsaker generellt är väldigt tacksamt och enkelt att såväl sälja som köpa begagnat via lokala FB-grupper, Tradera och Blocket.

4. Märkeskläder. Har du också kläder som inte längre är du eller som du av andra anledningar inte tycker om trots att de kostade en hel del i inköp för att de är märkeskläder? Fota och lägg upp på Tradera så slipper du det dåliga samvetet varje gång du ser kläderna i garderoben. Förhoppningsvis kan de bli någon annans favorit och slitas ut istället för att bara förvaras.

5. Möbler. Allt eftersom man rensar kan ibland hela möbler bli överflödiga och rensas ut. Likaså om rensningen resulterar i att man inser att man kan bo mindre än tidigare. Vi har exempelvis rensat ut och sålt vår tv-bänk och ett vitrinskåp, för att behoven av dessa möbler inte längre fanns. Möbler är ofta enkla att sälja via Blocket och så slipper du själv frakta bort dem.

Har du något tips på rensning i hemmet som enkelt kan säljas för att inbringa pengar?

16 tankar kring ”Rensningstips om du vill tjäna pengar

 1. Matilda

  Lundby dockskåpsgrejer! Jag sålde en LP-spelare med tillhörande två högtalare för (i mina ögon) ofattbara 237 kr.

  Svara
 2. Malin N

  Smycken från kända varumärken! Sålde 4 berlocker från thomas sabo på tradera i höstas. Fick mellan 100 och 350 för varje, nypris var mellan 250 och 500 :)

  Svara
 3. Fröken Minimalist

  Ett ytterligare tips är instrument! Har sålt musiktillbehör och instrument för nästan 30 000, så det ligger mycket pengar i det. Speciellt äldre gitarrer av fina märken är populära. Även LP har genererat några tusen :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips om än lite ovanligare att ha hemma, eller så är det bara för att jag själv är omusikaliskt ;) Men de kan ju helt klart ge bra med pengar.

   Herr Minimalist sålde sin tvärflöjt för några år sedan. Nypriset för 18 år sedan var 3200 kr och ett nypris idag för motsvarande flöjt runt 6000 kr. Han lade upp den på Blocket för 3000 och några timmar senare var den såld. Finns att läsa om här:
   http://minimalisterna.se/manadens-in-och-ut-november-2014/

 4. Mamma G

  I samband med flytt rensade jag mitt hobbyskåp eftersom jag inte kommer att sy, sticka eller virka längre. Om jag ångrar mig kan jag alltid köpa garn och mönster till just det plagg jag vill ha. ALLT har gått att sälja inom sömnad/stickning – garner, stickor, mönster (stickning och sömnad), påbörjade korsstygnstavlor, moulinégarner, ramar, band till dekoration, tygmärken, tyger, linneservetter (även de som inte är fållade eller ens isärklippta från rullen), linnedukar.

  Solglasögon, nysilverbestick, scarfs (lättsålt), keramiktavlor (samlade på landskapstavlor)

  Jag har sålt parfymflaskor som stått i skåp i flera år. Fick många bud på Tradera. Ärvda serviser har jag sålt på Auktionskammaren.

  Jag är SÅ inspirerad av minimalisterna sedan länge och fortsätter att röja. Det är verkligen roligt att röja och sedan sälja eller skänka! Nästa projekt är att gå igenom kartong för kartong i källarförrådet.

  Tänker genast på den sista kvarvarande ärvda servisen… Kommer jag att hämta upp den och använda den? Nej. Vill barnen ha den? Nej. Auktionskammaren nästa, så blir jag av med två flyttlådor! Barn- och ungdomsböcker? Gå igenom rejält. Finns i många flyttlådor.

  Lycka till alla röjare! Ni har roliga stunder framför er och det känns så skönt när det blir lite mer luft i skåp och förråd.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken härlig kommentar, tack så mycket!
   Och vad kul att höra att det gått så bra att sälja saker inom sömnad/stickning, tänker direkt på min mamma som har mycket sådant där det mesta numera bara förvaras. Har du använt några speciella kanaler för den typ av försäljning?

  2. Mamma G

   Jag säljer på Tradera. Det är dyrt att köpa sytillbehör så folk köper det minsta lilla! Härligt.

 5. Mer för pengarna

  Skönhetsprodukter säljer bra. Likaså märkeskläder och inredning från exempelvis Gant. Gamla Ikea prylar säljes också förvånansvärt bra. Sålda ett gammalt, ej längre tillgängligt Ikea bestickset förra året för runt 500-lappen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Upplever också att Ikea-grejer är lättsålda. Tror det kan vara för att de är sökvänliga, man vet vad de heter och kan lätt ha en bevakning på exempelvis Blocket och köpa det lite billigare och redan ihopsatt. Så har iaf vi tänkt. ;)

 6. Karlsson

  Hej.

  Jag skulle behöva rensa på spelkonsoler och spel. Men några spelkonsoler har fått döda pixlar, så de blir svåra att sälja.. Nintendo ds lite och psp (playstation portable) är de som har såna. Men jag kan försöka sälja spelen till de. Jag har 2 st psp (den som jag skrev ovan som har pixel fel och en hel)
  Konsolerna som jag vill sälja xbox (den första), playstation 3, nintendo wii och med spel och tillbehör. Även kanske sälja den hela psp.

  Jag har skaffat tradera kontot, men jag tycker att den internetsidan är svår att hantera, även jag har nu appen.. Mitt banktyp fanns inte med och användaravtalet var förvirrade.. ”Om man säljer något dyrare, så betalar man extra för den sålda varan” eller nåt.. Vad man tycker är dyrare kan folk tycka olika, det som är dyrt för en person kan också vara biligt för någon annan..

  Sellpy hämtar inte här jag bor.
  Jag frågade och fick svar (tog bort min adress):
  ”Tyvärr hämtar vi inte ännu på ******* men du kan fortfarande beställa påsar – de har då färdiga fraktsedlar påklistrade och du kan då lämna in påsen till ditt närmsta Schenker-ombud så får vi påsarna. ”

  Men hur beställer man påsar? Jag har liksom ingen att fråga..

  Gamla leksaker föredrar jag att skänka till röda korset, eftersom de har inte så stor värde och jag vill att gamla leksakerna ska komma till glädje även t.e.x de barn som har arbetslösa föräldrar.

  Jag har inte så många möbler. Men jag tycker att mitt sovrum har för många inbyggda garderober (de tillhör lägenheten och sitter fast).. 3 st och en dubbel garderober, 3 st mindre skåp övere och en dubbel.. Ganska många för en 2:a lägenhet, tycker jag.. Och detta är bara en av rummen..
  Men där förvarar jag inte mina kläder, jag har en säng som har lådor, där har har de.
  Jag har skrivbord med hyllplan och en enkel skrivstol. Jag har en liten pall (som är randig, med tigertassar och svans) den har jag kvar från min barndom och tar hand om den. Den är bra att ha, eftersom jag har annars svårt att nå till skåpen.. Jag är 162 cm lång, kanske är jag kort eller så har de byggt skåpen för högt upp, eller nåt.

  Jag har Lego hemma (för många, tycker jag) och skulle också sälja de.
  En av de med åldersgräns 16+ eller nåt.. Jag har manualen till Legot, men inte asken kvar.. Kan man sälja med annan kartong? Jag har läst att visa betalar gärna extra för att få original kartongen med också.. Men det finns det de som överdriver, de vill också få de ”resarv Lego bitar” (eller vad de kallas)..
  Det finns de som köper Lego som vuxna som hobby. Jag har läst att visa köper en Lego och en till likadan.. En bygger de med, och den andra har de hemma oöppnade för att sen sälja eftersom Lego som kostar minst 1000 kr ökar i värdet.. Vad tycker ni om det? Jag tycker det är konstigt, eftersom man betalar i hyran för att förvara de.

  Svara
  1. Sandra

   Hej! Du beställer Sellpys påsar inne på deras egen hemsida. Sellpy.se. Sen får du dem i brevlådan. Mvh /S

 7. Karlsson

  Tack för hjälpen. Nu har jag beställt 2 st Sellpy påsar. ?

  Fast min mamma var kritiskt mot det hela.. Men de har bättre vilkor än Tradera..

  Svara
  1. Lena

   Hej Karlsson!
   Sellpy säljer på Tradera. De tar betalt av dig för att sälja dina saker på Tradera. Om du har tid och ork tjänar du på att sälja själv på Tradera eller Blocket.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad bra, våga testa! Du sparar otroligt mycket tid och energi genom att använda Sellpy. Vi sålde tidigare en hel del på Tradera, men i takt med att vi rensat ut mycket samt fått två barn har vi föredragit att använda Sellpy. Bara att rensa hemma, lägga saker i påsen, skicka in och vänta på att få pengar att utbetala. Sellpy tar dessutom betydligt snyggare bilder än jag lyckas med.

Lämna ett svar