Shoppingfritt 2018 – Utmaningar

Som du kunde läsa i ett tidigare inlägg så har jag valt att ha ett shoppingfritt 2018. Varje månad planerar jag att ge en kort redogörelse för status och hur det gått och vilka utmaningar jag stött på i vardagen.

Men nedan kan du läsa om vilka utmaningar jag redan nu ser framför mig att jag kommer stöta på när jag har ett shoppingfritt 2018, liksom hur jag planerar att tackla dem.

 • Sakna plagg. I inlägget ”Klädesplagg jag saknar” berättade jag att det finns det en hel del plagg jag saknar i min garderob och gärna skulle införskaffa. Bland annat vanliga tröjor, vardagsklänningar och en varm kofta Men har jag klarat mig flera månader utan ska jag väl klara ytterligare 12. Genom att fokusera på det jag har och inte besöka butiker, webbshoppar eller liknande räknar jag med att inte sakna de saknade plaggen. ;)

Några plagg från Fru Minimalists capsule wardrobe våren och sommaren 2017.

 • Skobrist. Mina joggingskor börjar bli slitna, vanliga höst- och vårskor saknar jag och sneakers brukar jag behöva byta ut varje år. Höst- och vårskor kan jag säkert klara mig utan då jag ändå inte gillat de jag haft senaste året och därför knappt använt dem. Och så får jag helt enkelt hålla tummarna att joggingskor och sneakers håller längre än vanligt.

Kommer mina sneakers hålla året ut?

 • Projiceringsshoppa. Dvs att jag kommer köpa onödigt mycket av något annat bara för att jag inte får köpa prylar och kläder. Exempelvis äta mer på restaurang och café istället för att konsumera prylar, börja köpa nya hårprodukter i mängder, eller barnkläder vi inte behöver bara för att jag inte får shoppa till mig själv. Jag tror och hoppas vår minimalistiska livsstil och att vi försöker att enbart konsumera utifrån konkreta behov till alla i familjen, gör att detta inte inträffar.

 • Förlora favoriter. Att något jag bara har en av tappas, blir stulet eller går sönder och inte kan lagas. Det första jag får göra är att kolla om jag har redundans som substitut till prylen/plagget, eller om jag kan låna eller hyra en motsvarande. Går inget av detta så är ju det ”värsta” som kan hända att jag får lov att bryta förhållningsreglerna och shoppa något utifrån behov, värre än så är det ju inte. ;)

Tänk om mobilen skulle gå sönder eller bli stulen under året…

Vilka utmaningar ser du med ett köpstopp eller shoppingfritt år?

21 tankar kring ”Shoppingfritt 2018 – Utmaningar

 1. Karlsson

  Hej.

  Jag har ett tips om skorna.
  Om man vill att skorna ska hålla längre så kan man sätta dit extra sula. Såna brukar finnas där det finns skor.

  Svara
 2. Flipp

  Tänkte mig i alla fall en shoppingfri månad – inleder med ett optikerbesök och nya glasögon för 4500 kr. Men ja, lite mellanting mellan typ vård och shopping! Skönt ändå, har bara kunnat släppa all shopping till mig själv med ett ”just det ja, det får vänta”. Men svårt kan jag tänka mig att redan leva på minimalt antal prylar om något sen går sönder!

  Svara
 3. Linda

  Problem jag kan se under året är att jag kommer slita ut plagg som jag kommer att behöva byta ut. Jag kanske kan rädda upp situationen med att gå ner i vikt för jag har några plagg liggandes i mindre storlek som inte är lika slitna hehe. Bonus ;)

  Svara
 4. Josefin

  En av mina utmaningar blir att inte köpa böcker .. älskar att läsa :-) men har fixat lånekort på bibblan nu! Och kan låna av familj och vänner. Har ändå en minimalistisk bokhylla utan plats för fler böcker ;-)

  Gällande kläder så tänkte jag på en sak idag. Jag åker på en hel del branschmässor med jobbet, och då är det ju företagets dresscode som gäller. Man packar bara ner kostymbyxan, underkläder, tre likadana skjortor för tre mässdagar.. och klart! Måste göra det lika lätt för mig privat :-)

  Svara
  1. flygmu

   Bra grej! Om du gillar att läsa på engelska finns mycket äldre litteratur på nätet gratis tex på gutenberg om du inte redan vet detta. Jag läser ofta så eftersom jag är så dålig på att lämna tillbaka böcker i tid och gillar att läsa klassiker.

 5. Gabriella

  Projiceringsshopping har jag hänfallit till de gånger jag testat köpstopp. Har därför fått utöka de områden som ska omfattas för att det ska få någon effekt. Men med en minimalistisk livsstil borde det inte bli det största problemet (som du också skriver). Lycka till!

  Svara
  1. P.

   Jag känner igen det där! Min dotter får plötsligt väldigt mycket mer kläder när jag själv inte får köpa några och jag brukar även följa med och uppmuntra sambon att shoppa kläder. Det är så dumt att jag inte vet vad, men kommer på mig själv vid upprepade tillfällen ändå…

  2. Gabriella

   Första gången jag hade köpstopp på kläder handlade jag mycket mer hudvårdsprodukter och smink än vad jag behövde och brukade före köpstoppet. När jag testat köpstopp på grejer till mig själv öht har jag börjat spana efter inredningsprylar. Avstår därför köpstopp eftersom jag tycks bli besatt att hitta alternativ shoppning. Har testat in och utlistor ett tag, en mycket bra ögonöppnare för mig.

 6. Carina

  Eftersom jag redan lever minimalistiskt tror jag inte projiceringsshopping blir ett problem, men ska vara uppmärksam på det! Däremot om mobilen går sönder eller tappas/blir stulen måste jag nog bryta ;) Hur tänker du kring underkläder och strumpor? Om de slits ut.
  Mitt mål är fem shoppingfria månader. Vi åker utomlands i juni och innan dess måste jag handla bekväma skor.
  Tack för all inspiration! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tänker att jag inte ska köpa underkläder och strumpor om de slits ut. Men det är klart, står jag redan i oktober med endast en handfull trosor, strumpor eller enbart en bh kvar, då får jag väl överväga att införskaffa ;) Tycker dock att jag har tillräckligt många för att jag borde klara mig utan att göra inköp.
   Skulle ev ”behöva” (kanske snarare villhöver ;) ) nya bh:ar, men det har jag känt ett behov av sedan jag slutade amma för ett år sedan, så nu kan jag lika gärna klara mig ett år till och slita ut de jag har. ;) Tror det kommer bli lite rensning där under året pga slitage.

 7. Emilia

  Jag gillar hudvård. Men köper numera sådant som hela familjen kan använda. Annars är jag luttrad och går in i mitt tredje år som shoppingfri!

  Svara
 8. Mer för pengarna

  Skönhetsprodukter skulle bli en utmaning i mitt fall. Kläder och inredning skulle jag kunna motstå hyfsat bra. Om inte till 100% så garanterat till mellan 70-80% skulle jag tro.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, som minimalist skulle jag nog också kunna motstå kläder och inredning till nästan 90%. Men det är nog just det som triggar mig, att försöka nå 100% och inte falla för frestelsen 1 gång av 10. Eller ta den ofta enklaste lösningen och konsumera för att lösa ett ”problem”. :)

 9. Meisen

  Jag fightas med mina hjärnspöken just nu. Tycker shoppingfritt är toppen men har precis påbörjat en capsule wardrobe och inser att jag saknar en del basplagg. Med det sagt så har jag en hel del kläder men de är liksom inte ”perfekta”. Jag försöker hålla ditt motto om att en capsule inte behöver vara perfekt i bakhuvudet och inser att den inre kampen helt klart är del av ett större problem, shoppingberoendet!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, man vill ju så gärna ha den där perfekta capsule wardroben! Jag förstår helt klart din känsla att du saknar plagg. Och det får man göra och man får även shoppa nya eller begagnade plagg för att göra sin capsule wardrobe mer kompatibel och lättmatchad kors och tvärs, speciellt de första perioderna (om man inte har shoppingstopp då, då får man vänta med att göra det ;) ). Det tog ett par perioder för mig att hitta en capsule wardrobe jag var riktigt nöjd med, lära mig hur många nederdelar och överdelar jag helst har att välja bland etc. Den är inte alls perfekt, och kommer förmodligen aldrig att bli, men jag känner att den är tillräckligt bra för att fungera väldigt smidigt för mig.

 10. Natalie

  Blondinbella publicerade ett inlägg, ”En wow-lördag” där hon visar upp sina nya klackar från chanel. Kommentarsfältet där gör mig lite smått lycklig. Kolla om ni har tid. Vi är fler som är trötta på konsumtionshets! Många fler som vill ta ansvar! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, tack för tips, gick in och läste. Första kommentaren som tog upp ämnet konsumtionshets var ju klockren, och som du säger, vad fint och bra att många hängde på! :)

 11. Klara

  Hej!
  Jag har följt er i ungefär ett halvår nu utan att lämna någon kommentar. Vill bara säga att ni inspirerar mig något otroligt mycket! I samband med flytt och separation för ett halvår sen insåg jag att jag inte fick plats med alla mina saker i den nya lägenheten. Totalt har jag nog halverat mitt bohag, mycket mer er hjälp!

  Men jag har en fråga. Hur resonerar ni kring frisörbesök? Förstår att klippa sig är ett måste men utöver the basics? Färga håret, löshår osv… Allt som kräver mer frekventa återbesök för att ha ”det nya” snyggt liksom. Hur resonerar ni där?

  Tack för en grym blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, vad kul att höra, det gör oss väldigt glada! :) Vissa händelser i livet gör det ju väldigt påtagligt vad mycket grejer man har, en flytt är just en sådan. Det är nästan märkligt att vi själva aldrig flyttat sedan vi började leva minimalistiskt..

   Gällande frisörbesök. Hmm…tidigare hade Herr Minimalist filosofin ”billigast möjliga” och klippte sig ganska ofta pga kort frisyr och trivs bäst när det är nyklippt. Numera klipper han sig på närmaste frisören som ligger bokstavligt talat ett stenkast från vår lägenhet. Dyrare men också bättre klippt och behöver inte klippa sig lika ofta.

   Jag, Fru Minimalist, klipper mig för sällan för mitt hårs bästa. De senaste 3-4 åren har jag klippt mig ca 2 ggr per år, men det beror enbart på att det inte är högt prioriterat för mig att klippa mig just nu i livet.
   Färga håret har jag enbart gjort ett par ggr under högstadiet, gymnasiet och sedan när jag var hårmodell en gång under högskoletiden, men sista gången var mer än 10 år sedan och det är jag väldigt glad över. Jag har hellre min naturliga färg rakt igenom även om det såklart skulle vara snyggt med slingor etc, men tycker inte det är värt det av flera anledningar (tid, pengar, energi, miljö etc).
   Jag skulle jättegärna ha löshår för att testa på riktigt långt hår och lite lockar (jag har rakt hår som typ inte går att locka), men jag tycker inte heller det är värt pengarna, specialbehandling av håret medan längderna sitter i, liksom den miljöpåverkan det har (jag kan inte detaljer men kan tänka mig).

   Men är frisyren, håret, färgen etc jätteviktigt för en person så är det såklart helt okej att lägga tid, pengar och energi på det. Alla har vi ju våra akilleshälar och har saker vi vill lägga det där extra på. Och man kan inte ”göra helt rätt” på alla fronter samtidigt, man får välja och prioritera helt enkelt. :)

Lämna ett svar