Köpstopp och shoppingfritt 2020

När andra handlade som mest hysteriskt under Black Friday, funderade jag på om jag skulle ha ett köpstopps år igen år 2020. Precis så som jag hade år 2018. Jag tyckte nämligen att det på sätt och vis var ett skönt och vilsamt beslut att inte shoppa.

Det är inte det att jag har konsumerat oförsvarbart mycket under år 2019, eller att jag känner att jag måste bryta något slags shoppingmani. Jag anser inte att jag lagt mig till med osunda shoppingvanor, men däremot har vi generellt i samhället osunda shoppingvanor. Därför kan jag tänka mig att återigen visa att det går att ha ett shoppingfritt år, och ändå leva ett normalt liv. Liksom att det till och med kan vara ett befriande beslut att inte konsumera under en period. Som Jack Canfield skulle sagt:

99 % is a bitch. 100 % is a breeze.

Det vill säga; när du får shoppa behöver du tänka till och fatta beslut kring när detta ska ske och vad som är värt pengarna, men om du tidigare beslutat att du inte ska shoppa ett år, så behöver du inte ens fatta något aktivt beslut i varje potentiell shoppingsituation. Beslutet är taget för länge sedan. Lite som någon som dricker alkohol ”bara ibland” behöver fatta beslut och ta ställning varje gång frågan kommer eller tillfälle ges, är detta ett okej tillfälle eller inte att dricka alkohol (?). Medan de som aldrig dricker alkohol inte ens behöver fundera om svaret är ja eller nej. För det är alltid 100 % nej.

Tillbaka till mitt shoppingfria år 2020. Det blir alltså ett år utan att lägga tid och energi på att slösurfa i webbutiker, jämföra och researcha produkter, hålla koll på bästa dealen eller gå i butiker. Det låter som ett ganska bra år tycker jag. :)

När jag hade shoppingfritt år 2018 hade jag följande förhållningsregler:

 • Shoppingstoppet gäller enbart saker till mig själv; kläder, prylar, accessoarer etc. Jag får inte heller köpa dessa second hand.
 • Underkläder och strumpor får inte köpas. Däremot hudfärgade nylonstrumpbyxor vid behov.
 • Förbrukningsvaror ingår inte i köpstoppet utan får köpas.
 • Tjänster/upplevelser som frisörbesök, gymkort, restaurangbesök, resor får köpas.
 • Saker till det gemensamma bohaget ingår inte heller i mitt shoppingfria år. Nya sängkläder eller en ny diskmaskin skulle alltså vara okej.
 • Kläder till barnen eller saker de behöver får köpas, men oftast ärver vi ändå kläder.
 • Presenter får köpas till andra samt tas emot. Jag hoppas vi kan ge upplevelser eller förbrukningsvaror istället vilket vi ofta gör, men till barn kanske det blir en pryl.
 • Smink får jag köpa. Jag räknar det som förbrukningsvara och min sminkväska är redan väldigt liten.

En stor förändring jag kommer göra till detta års köpstopp och mina förhållningsregler ovan, är att när ett stort behov uppstår, så får inköp göras second hand. Därav kompletteras listan ovan med följande punkt:

 • När stort behov uppstår får inköp göras second hand.

Det återstår att se om det blir några ”okynnesköp” på grund av detta undantag. Och det blir ju tyvärr inte lika befriande som att inte konsumera alls, men i år är detta en nivå som passar mig.

Är du redo för ett shoppingfritt år 2020 eller kanske del av året? En köpfri månad är bättre än ingen. :)

26 tankar kring ”Köpstopp och shoppingfritt 2020

 1. Anna

  Så inspirerande! Jag ska försöka mig på ett likande shoppingsfritt år- att handla det jag finner stort behov av på second hand och önska mig saker jag behöver när jag fyller år. Har försökt kortare perioder tidigare med shoppingfritt. Ibland lyckats typ en månad, men sen ”kompenserat” i efterhand. Hoppas det ska gå bättre denna gången när jag har en annan motivation än tidigare, att spara pengar!

  Svara
 2. Linda

  Så inspirerande. Jag har bestämt mig idag för att följa i dina spår. Fint med färdiga regler?

  Svara
  1. Linda

   Jag har tänkt att inte heller köpa smink, barnsaker (undantaget nytt bilsäte och vagn), presenter och nylonstrumpbyxor också. I tillägg till dina regler.

 3. Emma

  Men om du får köpa smink, förbrukningsvaror, saker till hemmet, till barnen etc, vad är det då kvar som inte får köpas?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha :)
   Kläder, prylar, teknik, träningsprylar, skor, hobbyartiklar, prydnassaker, inredning? (till mig). Ganska mycket kvar ändå.
   När det gäller saker till hemmet så får jag inte köpa något till mig, men som i helgen när Herr Minimalist tyckte vi skulle skaffa gardiner till barnen rum så är det undantaget och helt okej att vi köper det.

   Sen även om jag ”får” köpa smink så handlar det för mig om en ny mascara per år och ett täckstift, och när det står förbrukningsvaror så menar jag främst mat och dylikt som förbrukas. Till barnen köper vi också ytterst lite nytt redan från början ärver mycket kläder och köper nästan enbart leksaker och kläder second hand.

 4. Peter

  Funderar på liknande men också att vid konsumtion får jag bara använda pengar från saker jag lyckats sälja av.

  Svara
 5. Johanna

  Vi har redan shoppingfritt år från sep 2019 till sep 2020. Dock med några andra regler:
  – får shoppa second hand och blocket
  – inget till gemensamma hushållet
  – ej presenter – bara förbrukningsvaror och upplevelser
  – ej snittblommor eller krukväxter (ger mycket onödig klimatpåverkan) – kör sticklingar istället
  – tydligt att vi inte vill ha nyköpta presenter
  Däremot har vi 5 köp var jag och min man för sånna saker som vi kan behöva, ex om diskmaskinen går sönder. Också present till bebis. Vi har bebis men köper helst bara second hand till henne så får lägga ganska mycket tid på det då vi inte har någon att ärva från.

  Just nu renoverar vi också så får köpa vissa saker till renoveringen men bara sånt som monteras fast och kan tänkas sitta i många många år. Så till de två rum som behövde renovering pga planlösningsändring så renoverar vi hållbart och långsiktigt (behöver byta el bl.a. eftersom det är gammal el från tidigt 50 tal)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att höra. Hur gick shoppingfritt vid jul för er och vad tyckte övriga i familjen och släkten? :)

   Bra det där med undantag och att ha ett visst antal ”friköp” vid stora behov. Den varianten kanske jag kör något år framöver. Tack för tips! :)

 6. Saga

  Jag ska ha ett köpstopp på 6 månader till att börja med. Går det bra så fortsätter jag året ut. Alltid små handlat så detta blir en utmaning för mig. Bra för miljön och för min plånbok då man lever som sjuksköterskestudent.

  Svara
 7. I.I.

  Jag kör också shopstop i år. Blev så less när jag var i köpcentrum för att reklamera ett plagg… så mycket folk. Så lite äkta glädje :/

  Har kört ett par månader till och från med köpstopp men det brukar inte hålla längre än ett halvår. Hoppas det går bättre i år, vi får peppa varandra.

  Inledde året med att sälja vår enda bil. Vi kom fram till att den används för lite i förhållande till vad den ger… och så många pryttlar och tillbehör den kräver!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi får verkligen peppa varandra!
   Om inte bilen används regelbundet så förstår jag att den kostar mer än den smakar, det går ofta att hyra bil ett par ggr i månaden för månadskostnaden av en bil. Så resonerade vi så länge vi inte hade bil. :)

 8. Marie Å

  Tror jag också kör! Eftersom jag ändå köpt lite saker under ett långt tag har jag ”blivit tvungen” att identifiera tre inköp som kommer behövas under året; ett par jeans (de jag har kommer definitivt inte klara året(, ett par träningsskor och en kofta. Men utöver det bör jag klara mig. Jo, strumpor också, har typ tre par hela vilket inte riktigt räcker…

  Svara
 9. Emma

  Jag är också med! Började med ett köpstopp under december för att slippa all julhets och även om jag redan köper i princip allt second hand märker jag vilken lättnad det är att inte hela tiden leta efter något på säljsajterna. Kör ett halvår där jag också inkluderar att inte köpa något till barnen, det blir den stora utmaningen men jag tror det går. Och tack för en inspirerande blogg och bok (läser om den nu för att ytterlig öka motivation)!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att höra och strongt att börja med december av alla månader, då kommer resten av året gå som en dans! :)

 10. Ella

  Jag kör också shoppingfritt 2020, för första gången. Är ganska bra på att hålla nere shoppingen, och framförallt att köpa second hand när jag väl handlar. Nu vill jag ha en extra utmaning, både för miljön och plånbokens skull, samt sluta slösa tid på ”slökolla” på second hand-grejer jag kanske kommer köpa. Kommer att följa ungefär samma regler som din lista 2018, men även undvika att köpa förbrukningsvaror (som schampo, duschtvål, osv) tills allt jag har hemma är helt slut, och inte heller smink. Presenter får köpas/tas emot men jag ska verkligen anstränga mig för att hålla det till förbrukningsvaror och upplevelser.

  Svara
 11. Åsa

  Jag är också med! Hängde på även 2018. Det gick bra, förutom ett panikköp av bikini när min enda dito fanns i sommarstugan och jag i stan en av det årets varmaste dagar.
  Jag tycker inte det är så kul att handla kläder så det brukar inte vara jättesvårt för mig med köpstopp. Värre med godisstopp ?

  Svara

Lämna ett svar