Shoppingfritt 2018 – Förhållningsregler och förhoppningar

Som jag tidigare aviserat på instagram kommer jag, Fru Minimalist, att ha ett shoppingfritt år under 2018. Ett helt år utan att slösurfa i webbutiker, vela mellan alternativ, jämföra priser för bästa dealen, hålla koll på när Tradera-annonser förfaller eller gå i butiker på lunchen på jobbet. Roligare saker kan man ju lägga sin tid på. ;)

Köpstopp, konsumtionsstopp, kalla det vad du vill. Jag tycker att shoppingfritt låter mer positivt och det är så jag ser det, som en positiv utmaning. Jag kommer alltså försöka att inte att köpa prylar och kläder till mig själv under 2018. Saker som jag skulle noterat under ”Fru Minimalist” i våra månatliga in- och ut-listor. Mer i detalj så är förhållningsreglerna enligt nedan. Fråga gärna om jag missat eller varit otydlig med något.

Förhållningsregler:

 • Shoppingstoppet gäller enbart saker till mig själv; kläder, prylar, accessoarer etc. Jag får inte heller köpa dessa second hand.
 • Underkläder och strumpor får inte köpas. Däremot hudfärgade nylonstrumpbyxor, som jag de senaste åren räknat som förbrukningsvara pga att de går sönder så snabbt.
 • Förbrukningsvaror ingår inte utan får köpas.
 • Tjänster/upplevelser som frisörbesök, gymkort, restaurangbesök, resor mm får köpas.
 • Saker till det gemensamma bohaget ingår inte heller i mitt shoppingfria år. Större bostad, nya sängkläder eller en ny diskmaskin skulle alltså vara okej.
 • Kläder till barnen eller saker de behöver får köpas. Ofta ärver vi kläder, så förmodligen behöver vi inte konsumera särskilt mycket.
 • Presenter får köpas till andra samt tas emot. Jag hoppas vi kan ge upplevelser eller förbrukningsvaror istället vilket vi ofta gör, men till vissa barn kanske det blir en pryl.
 • Smink får jag köpa. Jag räknar det som förbrukningsvara. Min sminkväska är redan extremt liten så jag gissar att det inköp som kommer göras under året är en ny mascara.

Förhoppningar:

 • Minska shoppingsuget. Det snurrar ständigt plagg i huvudet som jag suktar efter och funderar på när, var och hur jag kan få tag i på lämpligast sätt. Eller hur jag kan optimera min garderob ytterligare genom konsumtion. Nu när jag inte får shoppa under ett år hoppas jag minska fokuset på shopping och romantiserade behovsanalyser.
 • Spara tid. Eftersom jag inte får shoppa har jag i princip inget på webbutiker, fysiska butiker, Tradera eller prisjakt att göra. Jag hoppas minska såväl praktiskt shoppingtid som minska tiden jag går omkring och tänker på shopping, nästa köp etc.
 • Uppskatta det jag har. Nu tvingas jag fokusera på och vara tacksam över det jag har, och ta hand om det på bästa sätt.
 • Spara pengar. En snabbkoll i appen Tink visade för att jag shoppade kläder, hemelektronik och sportsaker för ca 25 000 kr under 2017. Då avsåg 10 000 kr en ny mobiltelefon. Borträknat den så borde jag alltså spara någon dryg tusenlapp per månad.
 • Inspirera andra. Jag hoppas kunna visa att det går att låta bli att konsumera saker under ett år och ändå leva ett vanligt liv. Samt att ett shoppingfritt år kan leda till positiva insikter som gör att du sparar tid, pengar och energi resten av livet, och samtidigt gör miljön en tjänst.

För er som hängt med på bloggen länge vet att jag brukar testa diverse nya grejer och har utmanat mig i många olika typer av sammanhang tidigare, under 2014 körde jag månadsutmaningar varje månad; en månad utan shopping, en månad utan alkohol, en månad utan Facebook, en månad utan sötsaker, en månad utan tv-tittande, en månad utan skärmtid, en månad utan schampoo, mm.  Vill du läsa vilka fler utmaningar som utfördes eller läsa inläggen kring ovannämnda utmaningar så hittar du dem samlade i inlägget här.

Jag är även fullt medveten om att det är en lyx att kunna välja att ha ett shoppingfritt år. För vissa är detta en påtvingad vardag. Det är en förmån att ha valet att välja bort.

I ett kommande inlägg kommer jag beskriva de utmaningar jag ser med ett shoppingfritt år för mig, samt låta Herr Minimalist berätta varför han inte tycker ett shoppingfritt år är någon bra idé.

Vågar du hänga med på #shoppingfritt2018 i 1 månad, 3 månader eller kanske hela året ut? ;)

40 tankar kring ”Shoppingfritt 2018 – Förhållningsregler och förhoppningar

 1. Mer för pengarna

  Det ska bli spännande att följa! Själva ska jag försöka minska mina shoppingutgifter rejält i år. Har iofs redan kommit en bit på vägen under 2017 och tänker numera igenom extra noggrant innan jag köper något. Min största last är dock förbrukningsvaror som te, choklad och skönhetsprodukter, så där är det liiite svårt att banta ner men bra mycket bättre än för ca 2-3 år sedan. Glädjer mig lite åt jag numera i alla fall inte betalar fullpris för mina laster och har is i magen och inväntar ett bra erbjudande när det gäller skönhetsrelaterade inköp. Har sparat mycket pengar tack vare det och samtidigt minskat mitt innehav att smink med 80%. :)

  Svara
 2. Martin

  Jag gillar idén och försökte det förra året men kände att det var omöjligt att vara konsekvent i praktiken. Köpte t.ex. en ny laptop när den gamla gick sönder och en Kindle som jag använder nästan dagligen (kan låna en e-bok per vecka från biblioteket). I efterhand är jag otroligt nöjd med köpen och de underlättar min vardag men samtidigt har jag önskan om att köpa färre saker.

  Hur hittar man en långsiktigt hållbar nivå? Är lockad att hoppa på utmaningen men spontant känns det som att ett totalstopp bara försvårar och skjuter upp inköp till nästa år.

  Svara
  1. MD

   Istället för köpstopp så får man köpa en sak i månaden inklusive ersättning för sådant som går sönder? Då tvingas man prioritera. Och skjuter man upp inköpen så har man antagligen glömt en hel del, och skjutit på inköpen så att man inte både köper mycket 2018 och 2019

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag förstår verkligen vad du menar gällande att man skjuter upp inköp till nästa år och därför förlorar en del av poängen. Jag vet ju att jag med största sannolikhet redan i januari/februari nästa år kommer behöva köpa nya joggingskor och sneakers, och kanske något plagg eller pryl som gått sönder men inte varit akut att ersätta.

   Men vissa saker som jag utan köpstopp/shoppingfritt år skulle ha köpt, kommer jag förmodligen ha glömt bort helt, eller upptäckt att behovet inte var så starkt som jag fantiserade om.

   Att det försvårar är en av anledningarna till att Herr Minimalist inte gillar tanken på köpstopp/shoppingfritt år. Det skulle försvåra hans minimalistiska livsstil och han vill att den ska underlätta och konsumerar ändå enbart utifrån konkreta behov.

 3. Linda

  Hade köpstopp 2016 och har startat igen detta år. Ser fram emot att rensa ut saker och spara pengar.

  Svara
 4. Maria

  Jag gillar tanken med köpstopp men sedan jag började följa er för något år sedan har jag blivit mycket bättre på att tänka efter om jag verkligen behöver en sak innan jag handlar något. Så för mig skulle ett köpstopp vara svårt. Jag vet tex att jag bla behöver en ny regnjacka och vandrarkängor då de gamla inte håller måttet längre.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag förstår vad du menar, och har man kommit så pass långt behöver inte köpstopp vara något bra eller behov. Jag ser det som ett experiment och utmaning och får se vad jag säger om ett år, ibland passar det inte utifrån livsfas etc, även om många gör det med just brasklappar att ”köpa ersättningssak om något går sönder” och ”köpa xx och yy för att jag verkligen behöver det”. Vilket också är helt okej! Jag vill bara testa att inte ha för många undantag för att se om det går ändå.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, jag tänker att jag inte får göra det. Går exempelvis min mobil sönder så vet jag dock att jag kommer behöva köpa en ny. Men jag tänker att jag ska försöka laga så långt det går, för då nyttjar jag ju en tjänst istället. ;)

   Kommer skriva lite om just det ovan i ett kommande inlägg kring utmaningar jag ser kring det shoppingfria året. :)

 5. Josefin

  Ska bli kul att följa utmaningen, även om jag inte hakar på själv ;-) mest för jag vill hitta en bra nivå som funkar år som år. Långsiktigt. Har tagit mig ett år att rensa ut min garderob helt, så att den är nästan tom (bara några favoriter kvar) och då fyllde jag på med ex ett par svarta byxor till jobbet. Vi handlar all mat på nätet, och jag pendlar Uppsala – Solna så blir ingen shoppingutmaningar ”efter jobbet”. Förr jobbade jag i Kista Science Tower och gick således genom ett köpcentrum mot tuben varje eftermiddag….då blev det lätt att man lockades och köpte nått!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, kul att vi rör oss i samma geografiska kretsar. Jag har tidigare jobbet i KST och vi bor i Solna. Brukar dock inte hänga i Uppsala även om min bror bor där (och pendlar till Sthlm, tidigare Solna ;) ).

   Men håller helt klart med dig om att jobba i KST lätt ledde till konsumtion. När jag jobbade där var det dessutom mitt första ”riktiga” jobb efter studierna och nyinflyttad till en förort i Stockholm. Därmed första gången jag regelbundet fick en heltidslön att spendera. Farliga kombinationer med andra ord. ;)

 6. Björn

  Det verkar vara nåt speciellt med köpstopp av olika slag som får vissa människor att totalt se rött i sin iver att slå hål på upplägget och hitta fel, brister och inkonsekvens. (lex bloggerskan Cait Flanders). Och nåde den som tänker ha köpstopp om den inte nämner att det är ett privilegium att kunna välja! (det skulle aldrig krävas på en bil- eller reseblogg att man nämner att man är medveten om att alla inte har råd med det man bloggar om)

  När jag som här läser om köpstopp/shoppingdiet och blir inspirerad försöker jag se the big picture och ta det för vad det är – ett verktyg bland andra för att undan för undan minska resurserna man lägger på shopping. Hur du då löser praktiska smådetaljer blir fullständigt ointressant, inte bara för att ditt köpstopp är 100% självvalt och egendesignat.

  Om man vill göra skälvande förändringar med sin privatekonomi så kommer små tekniska ”se över ditt elavtal”-tips förvisso bidra, men de kommer aldrig innebära något genombrott. Det kommer dock förändringar i beteende och ens hela syn på shopping göra, och då är köpstopp (oavsett upplägg) en lösning/ett steg på vägen.

  Lite som med bibliotek. Vissa skulle kunna säga att ”jag köper ändå inga böcker, så jag har inget att tjäna på bibliotek”. Eller så ser man det som en möjlighet att låna ett gratis nöje som ett verktyg/lösning/steg för att långsamt tränga undan ens behov av dyrare nöjen. The big picture, återigen.

  Svara
 7. Fröken Minimalist

  Jag kör redan relativt shoppingfritt, då jag enbart handlar grejer jag behöver eller om någonting går sönder. Men det kommer bli väldigt spännande att få följa er alla som hakar på utmaningen! :)

  Svara
 8. THE MINIMALISTA

  Jag ser så mycket fram emot att följa detta! Jag har haft ett omedvetet köpstopp under hela 2017 men kommer definitivt att utveckla detta ännu mer under 2018 för att verkligen påverka sättet jag ser på konsumtion.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja som minimalist kan det ju verkligen bli omedvetet köpstopp vissa år, komiskt (och bra) nog! :) Under 2016 köpte jag bara saker 4 dagar (men något fler än 4 saker, om man räknar enligt mina köpstoppsregler ovan). Men helt omedvetet och något jag insåg först när jag summerade våra in- och ut-listor för hela året. Med det i bakhuvudet borde jag ju klara ett helt år utan att köpa något någon dag. :)

 9. Natalie

  Det ska bli jätteroligt att följa! Jag älskade är du hade månadsutmaningar! Själv befinner jag mig mer i den situationen att det inte riktigt finns ekonomiskt utrymme för shopping nu, men det går ingen nöd på mig. Jag försökte mig på detta en gång under 2014 men jag hade påbörjat en bokserie (isfolket) och på biblioteket fanns inte dessa böcker, 5 minuter på tradera och vips så hade jag gjort en beställning på 47 böcker, för ett sånt erbjudande skulle jag minsann aldrig hitta igen. Så jag tror att det är en väldigt bra strategi att hålla sig undan nätbutiker.

  Svara
 10. Karlsson

  Hej.
  Jag undrar räknas även leksakerna som kommer med kinderäggen? Och visa jucieförpackningar kommer det en leksak/mini pyssel med..

  Gäller det även skolmaterial (pennor, sudd, skrivböcker, arbetsböcker och så vidare)? Jag har märkt såna går åt, speciellt när man går på folkhögskola och måste betala nästan allt material själv..

  Jag haft turen att få låna en mp3-spelare från min skolans bibliotek hela denna termin. Så jag kan använda den när jag vill få engelsk text uppläst från t.ex. Harry Potter bok på engelska..

  Räknas fotofilm till min Instax Mini kamera som förbrukningsvara?

  Jag är vegetrian, om jag nu skulle shoppingfritt år så borde min påverkan på mijön vara super mini liten.. Jag åker nästan aldrig bil, sällan buss..

  Jag skulle vilja måla mina väggar i mitt rum till blått.. Eftersom jag tänker så här: Om man har vita väggar så vill man ju automatiskt fulla upp rummet med massa prylar. Om man har färgade väggar så behöver man inte skaffa massa prylar eftersom rummet ser fint ut ändå. Jag vet inte om jag ska måla själv eller anlita en målningsföretag..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, rolig fråga men kinderäggen och juiceförpacknings-leksaken skulle väl gå till barnen? Och barnens grejer är undantagna. Och mini-pyssel som förbrukningsvara?

   Hmm…man får nog sätta sin egen nivå, och bedöma om skolmaterial kan ses som förbrukningsvaror eller inte. Det är inget jag kommer behöva köpa utifrån min livssituation. Arbetsböcker (tänker bok med information) känns ju som ett köp, men anteckningsbok kan nog gå under förbrukningsvara?

   Ja, fotofilm borde kunna gå som förbrukningsvara. :)

   Vi målade två väggar i vår lägenhet under julledigheten, kommer ett blogginlägg om det senare i januari. Vi har aldrig målat tidigare, men det var väldigt enkelt, trots att vi även behövde ta ner en tapet i ett av rummen. Har du liten budget skulle jag helt klart göra det själv. Det tar 1 max 2 dagar (handla färg, tejpa lister/tak etc, golvpapp, torktid, målning x 2 (oftast nödvändigt med 2 lager). Men svårt var det inte. Efter denna målning kommer vi våga måla mer om det behövs i en kommande bostad. :)

 11. Anne E

  Jag har fundera mycket på köpstopp men kommit fram till att jag faktiskt vill kunna köpa nytt under året när något utslitet utan att bryta någon egen regel. Gick hela förra sommaren i utslitna skor och för stora byxor och det vill jag faktiskt inte göra om *skrattar*. Inte när jag har råd och vet precis vad jag vill ha. Men jag förstår friheten i att inte lägga tid på nätshoppar och Tradera. Har som mål att bara lägga tid på nätshoppar när jag verkligen ska köpa något.

  Svara
 12. Tove

  Hej! Spännande att få följa dina tankar, och också intressant att se vilka befintliga mönster du önskar bryta. En sak jag undrar över är de 25 000 kr du lade ut förra året på elektronik, sport mm. Var den summan för saker till dig själv endast eller inkluderade den även gemensamma saker och till familjen i övrigt?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Den var bara till mig själv, typ.
   Eftersom jag använde appen Tink för att få fram summan, och inte gör det jättenoga (inte som Herr Minimalist ;) ), så kan det ha slunkit med något Tradera-köp som egentligen var ett köp till barnen. Men i det stora hela enbart till mig.

 13. Mikaela

  Jag gillar idén ! Men en mascara per år ? Vad äckligt , googla på vad som börjar leva efter 3 månader i din mascara, det är en förbrukningsvara = 4 mascaror per år

  Svara
 14. Eva

  Äh, jag använder också bara en mascara per år. Har funkat utmärkt under alla år. Men vilken ren känsla att knappt använda den längre, att vänja sig vid att jag är fin ändå. Vilken frihet! :) Shoppingstopp är intressant men inget jag själv behöver, av samma orsak som Herr Minimalist verkar det som. Har andra utmaningar…

  Svara
 15. Jessan

  Ska bli kul att följa! Men hur har det gått med den nya mascaran du testar, håller den samma nivå som UNE-mascaran? :)

  Svara
 16. Karin

  Jag kan verkligen relatera till att det ständigt snurrar tankar på nya klädesplagg o skor i huvudet o när jag ska få möjlighet att köpa dem. Det är min stora shoppinglast, köper inte många andra prylar. Ditt shoppingstopp är inspirerande o jag ser fram emot att läsa mer om det på bloggen.

  Svara
 17. En annan Malin

  Jag har de senaste två åren kört 12 plagg/år för att få till en gradvis förändring. Första året blev det en handfull plagg mer än 12 men senaste år klarade jag mig med 12, inklusive gåvor. I år tänkte jag se om jag kan klara mig med 6 plagg/år. I början på året gör jag en lista på plagg som jag tror jag kommer att behöva eller vilja ha för att undvika impulsköp. Ett ”jokerplagg” tillåter jag mig också ifall något oväntat dyker upp.

  Svara
 18. Meisen

  Spännande utmaning. Jag tänkte hänga på. Då jag pga bristande ork inte orkat rensa ut garderoben ännu så tänker jag att jag borde ha kläder så att jag klarar mig ett tag. Framförallt hoppet om att slippa det där hemska köpsuget.

  Svara
 19. Trebarnsmamma

  Hej! Håller på att läsa er bok som är så inspirerande.
  Mitt största problem är shoppingen till barnen? jag skulle nog klara ett shoppingfritt år hyfsat för jag lägger aldrig pengar på mig själv, kläder, smink.
  Men tradera fynda ytterkläder till 3 barn alla årstider och julklappar och presenter tar mycket tid av min vardag. Och nu på rean vill jag köpa ytterkläder till nästa vinter så jag ligger steget före och får fina kläder för halva pengen. Har du nåt tips på att minska på det?

  Svara
 20. Åsa o

  Jag tänker hänga på shoppingfria året! Kul utmaning. Jag tycker det är så himla trist att köpa kläder till mig själv, så jag brukar inte köpa så mycket i vanliga fall heller. Min akilleshäl är odlingsgrejer, men där är ju det mesta förbrukningsvaror ändå.

  Er blogg har fått mig att tänka i nya banor, tex att inte köpa på rea för eventuella framtida behov, att kolla 2nd hand eller hos släkt om man kommer på något som behövs till hemmet tex (min mamma hade både ett litet skohorn och en spegel över), att inte köpa förvaring utan istället rensa ut. Tack för bra tips!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att du är med på shoppingfria året!
   Åh, vad glada vi blir av att höra att våra tips och tankar lett till konkreta, hållbara handlingar, jättekul att höra! :)

 21. Linda

  Hej Fru Minimalist,
  Jag har hittat inläggen, och tänkte att det är en jättebra idé. Jag har faktiskt samma målet detta år, jag ska inte köpa kläder, skor, dekorationer, böcker, elektronik eller gå på restaurang. Jag ser fram emot att ser hur mycket pengar man kan spara genom det, och hur det känns med mer fritid för att läsa eller tänka. Jag har fortfarande mycket mer grejer än jag behöver just nu, men ska också försöka att minska dem.
  Jag ska följa din blogg och se hur du trivs med det shoppingfria året!

  Svara
 22. Martin

  Känns så extremt med shoppingstopp. Jag anser att mam bör köpa efter behov men tänka till någongång extra.

  Det enda matrealiatiska jag köpt iår är ett par bluetoothhörlurar för 500 kr då mina gamla sladdisar gått sönder (går ej att laga).

  Svara

Lämna ett svar