Shoppingfritt 2018 – Halvårsavstämning

Hur går det egentligen med mitt projekt shoppingfritt 2018 där jag inte ska shoppa några prylar eller kläder till mig själv under året? Nu har jag haft ett shoppingfritt halvår så här kommer en statusuppdatering.

Det går helt okej, jag har hållit mig till förhållningsreglerna (som du kan läsa mer om här) och inte konsumerat mer än förbrukningsvaror och upplevelser till mig själv. Efter ett par månader med shoppingstopp fick jag den effekt jag ville ha; tankarna på konsumtion och att shoppa avtog och försvann. Det är klart att en tanke eller ett sug tillfälligt kan dyka upp om jag ser något fint plagg på instagram eller en kollega visar upp något de köpt, men den där gnagande känslan och de där regelbundet öppna webbshops-flikarna i min webbrowser eller sökningarna på Tradera försvann. Det var ju inte det att jag shoppade mycket som var mitt problem utan att jag inte gillade att jag ägnade så mycket tankar och tid åt fönstershoppande, framför allt online.

Så här ett halvår in börjar jag sakta men säkert inse de negativa faktorerna med shoppingstopp i jämförelse med exempelvis behovsstyrd konsumtion eller medveten konsumtion. Det som Herr Minimalist insett tidigare som du kunde läsa om här; att ett shoppingstopp snarare kan skapa negativa begränsningar i tillvaron, än de positiva effekterna som en minimalistisk livsstil medför, som ju är det vi förespråkar i grunden när inte experimentet shoppingstopp pågår.

Mina solglasögon som är över 7 år gamla gick sönder under vår semester på Rhodos i maj och gick inte att rädda då de reservdelar som behövdes inte längre fanns att få tag på enligt butiken. De är ett par Ray-Ban och är de första lite dyrare solglasögon jag köpt. Just nu är de tejpade och håller ihop, men jag skulle behöva ett par nya. Så nu har jag att välja på att bryta mina shoppingstoppregler och köpa ett par nya, eller överleva sommaren med glasögon tejpade med eltejp. Eller hoppas på en regnig och mulen sommar. ;) Eller låna ett par av någon. Framtiden får utvisa.

Hade jag inte haft shoppingstopp hade jag även köpt ett par träningsshorts eller liknande. Jag har bara ett par träningsbyxor som inte har hellånga ben, och med den värme som varit i maj och juni har detta varit begränsande. Jag överlever nog sommaren med lite handtvätt, det är trots allt under en begränsad tid, men behovet av träningsshorts finns på lång sikt.

Så inköpslistan efter ett halvår med shoppingstopp ser ut som följer:
– Solglasögon
– Träningsshorts

Sedan jag skrev något om mitt shoppingstopp sist så har vi också köpt ett hus. Gemensamma saker är uteslutna från shoppingstoppet, vilket är tur för en del nya prylar kommer det säkerligen behövas när vi går från 60 kvm lägenhet till 135 kvm villa. ;) Men alltså fortfarande inget specifikt till mig, utan gemensamma saker eller saker till barnen är tanken, och behovsstyrda saker. Får se om vi klarar det. ;)

Är det någon mer som har shoppingstopp och hur går det i så fall för er? Eller undrar du något ytterligare om mitt shoppingstopp?

22 tankar kring ”Shoppingfritt 2018 – Halvårsavstämning

 1. David

  Visst är känslan härlig av att tankarna på shopping försvinner!? För mig var det samma sak med godis som med shopping, en tuffare inledning, men som efter några veckor gick över till lättnad och frihet. Sen förstår jag herr minimalist inställning till detta, vilket jag antar grundar sig i att han länge levt mera ”minimalistiskt”. Man kan nog se shoppingstopp som en bra inkörsport, sen är behovet lägre och begränsningarna större.

  Svara
 2. Lockas lilla längtan

  Jag och äldsta dottern har haft godislöfte i 6 månader och tillslut var suget borta. Kan tänka mig att ett köpstopp när det kommer till shopping kan ge ett liknande resultat. Att suget försvinner!

  Jag har inte satsat på ett inköpsstopp under 2018, istället har jag satsat på behovsstyrda inköp och det har gjort att vi kunnat sätta undan mer pengar i fonder.

  Jag har även sålt av massor med saker och skänkt bort ännu mer saker. 90% av sakerna har varit impulsköp och dålig genomtänkta inköp som knappt kommit till användning.

  Ju mer vi gjort oss av med, ju friare och rikare känner jag mig, konstigt nog…

  Svara
 3. Cassandra

  Det känns som att de flesta har flera par solglasögon hemma som oftast inte används (eftersom de flesta ha sina favoriter) så någon i din närhet skulle säkert kunna låna ut ett par ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag ska kika vad mina föräldrar har. Det är ju nackdelen med att vara minimalist och köra shoppingstopp, vi har ju inte de där extra grejerna som ligger i en låda eller dubbla uppsättningar. :D

 4. Jim K

  Hej! Det låter som att de målsättningar du har med köpstopp under 2018 har gett resultat, i minskade tankar på att konsumera. Bra jobbat! Jag har inte gjort något köpstopp under 2018 som du men jag har som grundregel att inte köpa något, för att sedan låta behovet tala om för mig att jag är begränsad i det liv jag vill leva. Enligt det du beskriver att du faktiskt upplever ett behov av att köpa nya träningskläder (att det inte är praktiskt med bara långa träningsbyxor under en varm period) kan på så sätt minska livskvaliteten, istället för att öka den. Jag gillar tanken med ett konsumtionsfritt år men precis som herr minimalist skriver så kan det verka begränsande. Jag tycker ändå att ditt resonemang att ha en målsättning med valet av köpstopp är sunt, för att bryta en vana som du skriver att du inte vill ha. Fantastiskt bra initiativ och det inspirerar säkert många (inklusive mig, och tro mig, det finns många sådana :) ). Det tokiga i situationen upplever jag att sätta en tidsram för att bryta ett mönster. Jag drar en parallell med att exempelvis gå ner i vikt, varför fortsätta gå ner i vikt när man har nått den uppnådda målvikten. Hoppas att jag inte låter negativ, för jag tycker att det du gör verkar strålande. Jag är nyfiken på om det finns fler saker som du vill uppnå med köpstoppet under året som är kvar, som du kanske inte riktigt har uppnått? Jag vill för övrigt nämna att jag har lärt mig jättemycket om mig själv genom att följa er blogg. Tackar och bockar!

  Svara
  1. Ewa

   Kan förstå att ett köpstopp är en bra metod att bryta ett osunt shoppingbegär. Ni/du förordar ”Svensson Minimalism” men att avstå från att köpa saker du faktiskt behöver verkar bara dumt för mig, närmar sig extrem minimalist.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, vad kul att höra att du lärt dig saker om dig själv genom bloggen! :)

   Jag köper helt klart ditt argument och jämförelsen med viktnedgång.
   Men om jag skulle bryta köpstoppet nu och börja konsumera som tidigare redan nu, är jag rädd att snabbt faller tillbaka i gamla vanor igen, att tankarna på konsumtion börjar snurra. Lite som att gå snabbt ner i vikt med en hård diet, och sedan köra på som vanligt igen och gå upp alla kilona. ;)

   Jag har några fler mål som jag skrivit om i detta inlägg:
   http://minimalisterna.se/shoppingfritt-2018-forhallningsregler/

   – Spara tid – Såväl praktiskt shoppingtid som minska tiden jag går omkring och tänker på shopping, nästa köp etc.
   – Uppskatta det jag har – Fokusera på och vara tacksam över det jag har, och ta hand om det på bästa sätt.
   – Spara pengar.
   – Inspirera andra.
   Och så är jag nyfiken på om jag kan komma till ytterligare insikter längs vägen om jag lyckas hålla ut längre. :)

  3. Intresserad

   Tänkte på en sak angående jämförelsen med bantning. ”Alla personer måste äta, även de som bantar”.

 5. Fru Zetterberg

  Att handla secondhand har för mig varit inkörsporten till att shoppa mindre. Jag har aldrig varit någon storshoppare, men precis som många andra tycker jag också om vackra saker. Då är secondhand perfekt. Det har helt ändrat mitt mindset, börjar alltid med att fundera på om det jag längtar efter finns på loppis. Plus hur mycket jag verkligen önskar detta. Numera längtar jag aldrig efter nya plagg även om jag ibland köper något, bara efter till exempel vackra begagnade klänningar. Och det unnar jag mig. Jag mår bra av begränsningar, men inte förbud. Fönstershoppar gör jag för övrigt bäst i finare secondhandbutiker, gärna på Söder i Stockholm några gånger om året. Så mycket härligt att se, i fel storlekar…
  PS. Tack för intressanta inlägg.

  Svara
 6. Linda

  Tack för inspirerande blogg!
  Har förstått att du är nöjd med det du har. Men om nåt går sönder så saknar du något och då borde du kunna köpa det utan att ”förstöra” ditt köpstopp. Kan ju nästan jämföra det med förbrukningsvaror. Du har ju ”förbrukat” dina solglasögon.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, lite så borde jag kanske tänka.
   Har fått kommentarer från andra att det dessutom borde vara svårare för minimalister att ha shoppingstopp, för att vi redan har så pass lite. Någon annan hade kanske haft ett par extra solglasögon liggandes i en låda eller fler träningsbyxor i sin garderob. ;)

  2. Matilda

   Vilken klok kommentar! Jag tycker också att det här med totalt köpstopp känns opraktiskt, just för sådana situationer där något, som man har ett väl beprövat behov av, går sönder. Att då se den trasiga saken som en förbrukningsvara (så klart efter att man försökt laga den) känns som ett förnuftigt angreppssätt och i min värld skulle det inte vara ett brott emot köpstoppsreglerna. Med ett sådant angreppssätt skulle jag t o m kunna tänka mig ett köpstopp själv. :-)

 7. Lena

  Apropå punkten ”inspirera andra” så blir jag inte särskilt inspirerad av att man ska vara så strikt att man inte får ersätta saker som går sönder. Jag är ingen minimalist men har tagit till mig en hel del av era tankar

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, nej men alla får ju sätta upp sina egna förhållningsregler för sin shoppingfria period utifrån eget tycke och smak. Det finns ingen given ram, och tur är väl det. Jag kanske satte för snäv ram från början i brist på bättre vetande. ;)
   Men det är också sådant som får en att tvingas tänka utanför boxen, inte bara gå på första bästa, och enklaste lösning som ju allt som oftast är (ny)konsumtion. ;)

 8. David

  Jag har ett par äldre CK glasögon som ej använts på ett par år (och kommer inte användas heller) och de samlar damm och tar plats i garderoben, om du vill ha? Kan postas och komma fram som present, i enlighet med förhållningsreglerna

  Svara
 9. Anna

  Jag undrar om du shoppade mer till barnen eller din man istället under den här perioden? Just för att det inte var tillåtet att shoppa till dig själv…

  Tycker att det är imponerande att ha en så pass lång shoppingfri period. Spontant känns det som man måste ha levt som minimalist ett tag och redan ha allt innan man börjar. Själv har jag precis börjat min resa även om jag nog redan innan varit en latent minimalist. Typ jag har ännu inte riktigt kommit fram till vad jag verkligen behöver och vem jag egentligen är. Att rensa ut är ett steg och sen nästa steg är att komma underfund med vilka behov jag egentligen har.

  Svara
  1. Anna

   Glömde: det skulle vara såååå skönt att slippa tidslöseriet med fönstershoppandet på nätet.

 10. Anne

  Vi är inga prylälskare, och har alltid konsumerat sparsamt. Köpte dock ett hus nu under försommaren, oh my! Mängden prylar som man mer eller mindre ”måste” införskaffa.

  * Gräsklippare / robotgräsklippare (annars blir man grannskapets paria)
  * Vattenslang med hållare och av god kvalitet, plus vattenspridar – man ”måste” ju kunna vattna och barnen tycker det är kul.
  * Några buskar och bär – och med det en jäkla massa jord (dyrt!)
  * Kratta, räfsa och spade – de mest basala av det basala verktygen i en trädgård
  * Grill – vad är ett hus utan en grill? Tillkommer kol, tändvätska, grilltång, rengöringsborste
  * Studsmatta – ett absolut krav från barnen
  * Dagbädd för gäster
  * Fler lampor (pga större hus)
  * Fler gardiner (enligt ovan)
  * Fler växter (enligt ovan)
  * Ny kaffebryggare (den gamla blev förstörd)
  * Skrivare till datorn (behövdes tydligen nu?)
  * Ny dammsugare ( den gamla var saggig)
  * Lite nya textilier och smålådor till barnens rum (annars så omysigt med helt kala rum)

  Dessutom är trädgården bara grovplanerad så vi ska bygga altan, gräsmattan behöver fixas, det behövs så småningom sättas staket och läggas plattor vid infarten.

  Aldrig någonsin har pengarna flödat så fort ur ens händer som nu. MEN vi älskar vårt nya hus dock! =)

  Svara
  1. Elin Axelsson

   Så tacksam att jag funnit er blogg!!! Nu börjar jag mitt shoppingfria 2018 från & med Augusti & hela året ut. Vem vet? Det kanske blir längre;) någonstans ska man ju börja:)

 11. Karin Svensson

  Jag har köpstopp vareviga dag. Hur lätt som helst, när jag ser en sak så tänker jag: Är det här något jag behöver?
  Klarar jag mig utan det här?
  När jag i sällsynta fall går in i en affär och hittar något jag blir sugen på så går jag ett extra varv och funderar.
  I 99,9% av affärsbesöken kommer jag ut tomhänt.

  Hitintills har jag klarat 4-5 år utan att handla en enda onödig sak.
  Däremot köper jag det jag absolut måste ha.

  Jag har så minimalt med kläder att de kommer in i en garderob (hängande kläder), samt en låda och där ryms trosor, bh:ar,
  linnen. Jag har en vinterjacka, två sommarjackor, två par vinterskor, två par sommarskor.

  Det värsta med min minimalistiska sida är att jag vill ha ännu mindre saker. Jag vill ge bort, kasta, återvinna det som går, och det är där
  jag får vara vaksam nu annars sitter jag här med en tallrik, ett glas och en kniv och gaffel. Lite problematisk när familjen kommer på
  besök och vi ska äta… vi kan ju inte äta med bordet som tallrik.
  Ut åkte elvispen, när den inte varit använd på ett par år så insåg jag att: här ligger du och tar plats, samma med våffeljärnet,
  som jag inte ens minns när jag använde.

  När jag ändå är igång med att skriva kan jag berätta att jag är en sån där ”prepper” samlare… samlar på mat som kan lagras länge.
  Om jag handlar mat och ser något som är billigt och hållbart så åker det ner två extra i min vagn. Efter att ha samlat mat i ett par år så har jag
  mat som räcker i flera månader om det skulle inträffa något katastrofalt.
  Viktigt med samlandet av mat är att rotera lagret så inget blir för gammalt. Jag gör matlista efter maten som behöver roteras, lite småtråkigt men nödvändigt.
  Usch vad det här blev långt och långt från ämnet.. sorry … hjärnan och fingrarna fick spatt..
  Trevlig helg.

  Svara
  1. Sebbe

   Om familjen kommer på besök, så kan man låna eller köpa engångs tallrikar och tillbehör.

   Fast jag är extrem minimalist när det gäller skor. Jag har endast 1 par converse skor och 1 par stövlar.

 12. Sebbe

  Hej. Jag har märkt att min mamma är lite avundsjuk på mitt sovrum. Eftersom hon tror att mitt sovrum är luftigt pga förvaringen. Fast det är själva prylbantningen som gjorde sovrummet luftigt. Men hon verkar inte tro mig när jag berättar det..

  Jag har snart varit minimalist i 1 år. Och jag har märkt att många icke-minimalister lägger massa känslor på sina ägodelar. För mig så väcker det inga jobbiga känslor när jag prylbantar/rensar. Jag föredrar att vara i nuet, inte dåtid..

  Svara

Lämna ett svar