Låt leksakerna åka på semester

Känner du att du ständigt försöker rensa bland barnens leksaker utan vidare framgång? Att barnrummet är överbelamrat med leksaker? Eller att barnet leker med något i två minuter innan hen går vidare till nästa för det finns oändliga alternativ av olika leksaker där hemma? Då kan knepet vara att låta barnens leksaker åka på semester, eller rotera leksaker inom eller utanför hemmet. Läs vidare så berättar jag mer! :)

Att fråga barnen vilka leksaker som ska få åka på semester kan nämligen vara enklare än att få barnen att fatta slutgiltigt beslut om att göra sig av med leksaker för all framtid. Lite som att många vuxna hellre lägger sakerna i en tremånaderslåda eller kanske-låda innan slutligt beslut.

Vi har exempelvis valt att inte ha vår tågbana i trä i lägenheten då den är skrymmande fysiskt. Istället har vi den i källaren och plockar upp någon vecka i månaden. Då leker båda barnen intensivt med den, men så snart de tröttnat åker den ner på semester i förrådet igen. Samma sak med vissa böcker, men där är det oftast vi föräldrar som tröttnar snarare än barnen. ;)

Vi har även låtit vissa saker semestra permanent hos exempelvis mormor och morfar. Kanske har du en sommarstuga eller annan plats där barnen vistas frekvent, dit vissa av leksakerna kan semestra permanent. Då minskar du åtminstone leksaksberget där hemma och får enklare städning i barnrummen, eller andra rum där ni förvarar leksakerna. När vår låda med duplo började svämma över valde vi att ta en påse med duplo till barnens mormor och morfar där det är (var ;) ) mer sparsamt med leksaker.

Men det kan såklart också vara en hel låda med blandade leksaker som för tillfället inte är så intressanta, som läggs undan. Eller hälften av alla pussel eller något annat man har många likartade uppsättningar av. Om de ställs undan glöms leksaker tillfälligt bort av barnen efter en tid, och när de kommer fram upplevs de som nya igen.

Visar det sig att barnen inte alls saknat det som tagits bort kan du enkelt skänka bort det. De får då helt enkelt åka på permanent semester till en välgörenhetsorganisation och förhoppningsvis lekas mer med av något annat barn. Sälja är förstås också ett alternativ vid dyrare leksaker.

Man kan också bara rotera leksaker inom bostadens fyra väggar. Att en låda med leksaker, tågbanan eller legot som brukar vara på övervåningen, placeras inne hos lillebror eller byter plats till något annat rum där barnen brukar vistas. Så tror jag vi kommer göra när vi flyttar till hus då vi planerar att ha en liten leksakshörna i vardagsrummet på nedre plan och ett lekrum i ett av barnrummen på övre plan (det andra barnrummet blir sovrum för båda barnen). Då upplever barnen variation utan att det behöver införskaffas nya leksaker.

En fördel med färre leksaker är att det ofta blir lättare att skapa en plats för varje sak, men också för barnen att veta var varje sak hör hemma. Och med lättstädad förvaring blir tröskeln lägre att städa undan leksakerna. För såväl barn som vuxna.

Har dina barn några leksaker som kan få åka på en kortare eller längre semester?

13 tankar kring ”Låt leksakerna åka på semester

  1. Sanna

    Duplo skulle jag aldrig dela upp. I detta fall lever vi inte minimalistiskt. Vi har fyra sådana lådor och 2 bottenplattor. Ungarna bygger gärna hus med dem. (Flera gånger i veckan bygger 6-åringen!) Ytterligare en favoritlek som återkommer är att bygga in varandra i en stor duplolåda!
    Bonus är att sk. smålegot standardbitar med 4 resp 8 pluppar funkar på duplot.

    I övrigt är jag helt med på noterna med att förvara leksaker i skåp till och från. Det är en toppenide som tyvärr inte funkat helt här, men varit med om det på ex förskolor.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Intressant att lego funkar ihop med doplot, det ska jag ha i åtanke! Gillar duplo just för att man kan bygga så pass stora grejer, jämför med smålego, som ju är toppen på andra sätt.

  2. Engiftfribarndom

    Hos oss finns leksaker för tre barn i tre olika åldrar så det blir en hel del. Jag har försökt rensa bort permanent så snart barnen vuxit ifrån bebisleksaker, pekböcker osv.
    Har uppmärksammat att många inte gör det utan har skallror och bitleksaker kvar i leksakslådor långt upp i åldrarna. De ligger i nån plastlåda med blandade leksaker, fläckiga och vissa saker trasiga… Båda vi föräldrar rensar bort trasiga saker och rengör leksaker med jämna mellanrum. Både ur hygiensynpunkt men också för att det bidrar till att barnen vill ta hand om sina saker.

    Barnen har sålt av en hel del. Tyvärr är motivationen att spara pengar att köpa nåt nytt…

    Har plockat undan lite saker ibland men mestadels haft allt framme. När vi flyttar till hus och ska bo på ganska liten yta den första tiden kommer vi verkligen att tänka till om vad som ska med och vilka leksaker barnen ska ha i sina rum och i vardagsrummet.

    Svårt…

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Håller med om din iakttagelse att bebisleksaker lätt blir kvar upp i åldrarna, såg bara här om dagen brio dragleksaker och just en skallra hos en 7 och 9 åring. Tveksamt om de leker med dem ännu, eller? Men som vi skrivit tidigare, det enklaste beslutet är alltid att spara. Både för stora och små. ;)

      Vi kommer också försöka få barnen att rensa bland leksakerna när vi ska flytta. Känns som de kan förstå logiken att man behöver rensa inför flytt. :)

  3. Madeleine

    Vi har oändligt med leksaker och prylar som sprids över hela huset dagligen ? hade lätt kunna plocka bort/skänka hälften utan att barnen skulle märka det.. målet för semestern är att prylbanta på alla plan. Började lite lätt i våras men nu vet jag inte riktigt vart jag ska fortsätta..

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Då skulle jag tipsa om att fortsätta antingen där du känner dig motiverad till att gå igenom och minimera, kanske vill du gå igenom garderoben, någon del av köket, eller någon del av hemmet där det ständigt är oordning. Alternativt börja bland prylar där tröskeln är lägst att släppa taget. :)
      Lycka till!

  4. Carro

    Så har vi också gjort med större leksaker. Jobbade även så när jag arbetade inom förskolan. Väljer även och ha vissa saker ute istället för inne. Gör som ovan skrev rensar ut allt som de växt ifrån och noga med att ta bort trasiga saker och även ta bort småsaker som de får hos exempelvis tandläkaren osv som mest är kul i stunden och sedan inte leks med. Bra förvaring är något som också underlättar städningen på kvällen. Vi har tänkt tvärtom i vårt hus, på kvällen ska alla leksaker in i respektive rum så att alla andra rum är lugna och avskalade när barnen sover för oss vuxna. Tyckte det var det bästa när barnen fick egna rum i huset mot innan i lägenheten.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det låter klokt. Att vi kommer ha en lekhörna i vardagsrummet är för att barnen är så pass små att de vill leka nära och inte själva uppe på sina rum. Så då passar det bra just nu. Men det kommer vara begränsat med leksaker och enkelt kunna städas undan vid kvällens slut. Håller helt med om att man vill ha lugna rum på kvällen.

  5. Sofia

    Vi har tre uppsättningar leksaker som vi roterar med en månad/två månaders intervall, förutom duplo och lego som alltid finns framme. Det är som julafton för dem med leksaker de glömt bort. De första dagarna leker de intensivt med dem men sen tröttnar de tyvärr. Vi upplever att om det är för mycket leksaker så ser de inte individuella leksaker. Om det är mindre framme leker de bättre. Det är lite bök att rotera leksaker men värt det! Det tar inte så lång tid och sorterar samtidigt ut utväxta leksaker.

    Svara
  6. Sara

    Vi gör samma med den lilla twisten att barnen sen får sina egna leksaker som legat undangömda ett tag på födelsedagar och julafton. Innan någon förfasar sig nu kan jag meddela att barnen blir jätteglada och ropar ”precis en sån som jag hade innan” och vi slipper köpa nya grejer. Har två barn på 4 och 2 år, räknar med att detta inte komma funka när de blir större men just nu är det toppen och win-win för alla

    Svara
  7. Carro

    Vi har också småbarn som vill leka nära så på dagarna är prylarna i både vardagsrummet och köket. Men städningen ingår i nattningsrutinerna med barnen, vi brukar hjälpas åt allihop. Men vi har en enplansvilla så kanske därför det blir enklare att lägga in sakerna på rummet. Vi har även tygbackar till barnen (som jag sett att ni har)så det är lätt att bara lägga ner duplo, småbilar osv i rätt back och de är lätta att flytta med till olika rum både när man leker och städar

    Svara
  8. Julia

    För mig är det här med leksaker svårt. Vi äger inte mycket leksaker till min 3-åring om man jämför med en genomsnittlig familj, men trots det så är det mer än vad hon behöver vilket leder till stök och negativa känslor hos mig som mamma. Hon kan leka med nästan vad som helst och behöver inte mycket. MEN, allt av det vi har haft framme leker hon innerligt med, IBLAND. Lika med böcker. Vem är jag att ge bort hennes saker? Hon kan hjälpa till att rensa litegrann men för att få en riktig effekt på stöket måste jag göra det utan att fråga henne. Så hittills har jag plockat bort saker i olika steg men inte haft modet att ge bort/sälja 90% av sakerna utan de förvaras i förrådet eller i en låda i garderoben som kan roteras in igen. Och det händer att hon frågar efter något… men sällan, och då en sak av 50.

    Jag har liksom inte hjärta att släppa taget om hennes saker. Som två träsnurror som hon fått i födelsedagspresent från förskolan men som hon inte längre leker med. Tänk om de är viktiga för henne på någon nivå? Hur gör ni och har ni blivit ”modigare” med tiden?

    Svara

Lämna ett svar