Ordning och reda bland leksakerna

I Sverige har barn 3-5 år i genomsnitt 500 leksaker var, utan att räkna varje lego/duplo bit för sig. Medan barnen är små är det sällan alla dessa leksaker håller till på deras eventuella egna rum. Snarare är leksakerna i gemensamma utrymmen som vardagsrum och kök, till både fasa och trygghet för föräldrarna.

Det är lätt att störa sig på alla dessa leksaker som ligger framme och stökar till hemmet överallt, och att samtidigt inte göra något åt det utan acceptera att det nu under småbarnsåren är stökigt. Det finns kanske varken tid eller energi, eller också har man inte skapat förutsättningar för ordning och reda.

Om vi som bor i en tvåa hade ett synsätt som tillät att våra barns leksaker ständigt låg utspridda i hemmet, skulle vi aldrig få ro i sinnet. Vi behöver få ett lugnt och ”vuxet” hem att röra oss i den timmen som är kvar på dygnet när barnen sover och gärna även en stund på morgonen.

Våra barn är som de flesta andras; de drar ut olika leksaker och lämnar kvar dem där de befann sig när de plötsligt bytte fokus eller tröttnade. Nu bor vi bara på 60 kvm så leksakerna kommer inte så långt bort, mer än när lillebror släpper ner något från balkongen, men vi har gjort aktiva val för att undvika permanent leksaksstök. Vi ser inte stök som normen i en småbarnsfamilj. Om barn inte lär sig plocka undan efter sig och hålla ordning hemma, när ska de då lära sig det?

Så här kan det se ut hos oss, för att 3 minuter senare vara helt rent på golvet och alla leksaker på sin plats.

Våra tips och det vi själva aktivt gjort för att ha ordning och reda bland leksakerna är:

  • Begränsa antalet leksaker in. Begränsa inflödet genom att tänka till innan vid kalas och andra högtider. Finns det något barnet faktiskt behöver som ni kan önska? Någon typ av leksak du hellre ser att barnet får? Eller kan flera personer gå ihop och köpa något större så att det blir två rejäla saker in istället för tio små? Själva köper vi än så länge inga presenter till våra barn vid födelsedagar och jul.
  • Rensa regelbundet. Gör dig av med barnsaker allt eftersom barnen växer ifrån, slutar använda och leka med det; allt från nappflaskor och babyskydd, till leksaker och gåvagnar. Vill ni skaffa syskon? Kanske kan någon ni känner låna och därmed förvara en tid, eller ställ ner i förrådet/källaren så får du färre saker som skapar oordning i hemmet i vardagen. Dina hyllvärmare orsakar indirekt andras nykonsumtion, som vi skrivit om här. :)

Tågbanan är en av leksakerna vi roterar och behöver på så vis inte ta plats i lägenheten varje vecka.

  • Rotera leksaker. Lägg undan leksaker och rotera för variation. Våra två största ”set” med leksaker är duplo samt en tågbana i trä, se bild ovan. Tågbanan har vi i förrådet och tar bara fram någon vecka per månad. Då leker båda barnen intensivt med den, men så snart de tröttnat tar vi ner den i förrådet igen. Samma sak med böcker, vissa böcker tar vi bort en period, där är det oftast vi föräldrar som tröttnar snarare än barnen. :)
  • Äg inte allt. Vi lånar böcker på biblioteket, på så sätt slipper vi äga många egna böcker men kan ändå ha stor variation som följer barnens utveckling. Tidigare hyrde vi leksaker genom företaget Bundling (som tyvärr inte finns kvar). Vi har lånat barnskor av vänners barn och lånade ut vårt babygym när Storasyster växt ifrån det och innan lillebror växt i det.

Lånade böcker från biblioteket där vi är stammisar.

  • Skapa snabbstädad förvaring. Skapa förutsättningar för att hemmet ska vara lättstädat och enkelt för barnen att hjälpa till. Vi har alla barnens leksaker (utom tågbanan) i bokhyllan på bilden nedan. Barnen vet att böckerna står på ena hyllan och diverse stora leksaker på hyllan bredvid. Att den ena röda lådan innehåller allt duplo och den andra alla småleksaker. Samt att pussel förvaras i leksaksugnen/spisen. Har du fler saker att hålla reda på och sortera kan du göra bilder på var olika leksaker ska förvaras, exempelvis bilder på bilar, målargrejer, dockor etc. Om barnen är äldre kan du skriva orden på det som ska förvaras och sätta upp lappar på respektive hylla/låda etc.
  • Involvera barnen. Varje kväll innan vi påbörjar ”nattningsprocessen” plockar vi gemensamt undan de leksaker som ligger framme. Vi uppmanar barnen att hjälpa till och de gör det oftast bra, ibland bara litegrann och ibland busar de mest runt som barn i 1-3 årsåldern gör. Genom att visa att vi plockar undan medan barnen är vakna finns det en pedagogisk funktion. Att de inte kommer ut till ett undanplockat hem morgonen efter. Det är ingen ”städfe” som lägger allt på sin rätta plats medan man sover, utan det gör man själv.

Med det sagt så får du ha det stökigt hemma. Inte minst om du har småbarn. Du kanske till och med tror att du mår bra av det, fast de flesta gör det inte vilket märks först när de testar motsatsen. ;) Eller så har du gjort ett aktivt val att prioritera viktigare delar i livet och föräldraskapet.

Visst finns det kvällar då vi knappt mäktar med att plocka undan alla utspridda leksaker. Och både änglatofflor och dammråttor förökar sig i farligt snabb takt när man bor 4 personer på liten yta varav två är hemma stor del av dygnet (föräldraledighet). Men vi har skapat rutiner och förutsättningar för att snabbt och enkelt skapa ordning, och försöker uppfostra våra barn att göra detsamma. Den av oss som inte lägger barnen ansvarar för att ”återställa” och plocka undan kläder och eventuella barngrejer, så att lekrummet åter förvandlas till ett vardagsrum.

För dig som har svårt att motivera att plocka och skapa ordning varje dag, så tänk på att du slipper lägga lång tid på att städa senare i veckan. Att dammsuga och dammtorka ett hem med färre leksaker och där allt ligger på sin rätta plats går förvånansvärt fort!

Vad tycker du om det här med att barns leksaker gör hemmet stökigt? Eller har du några tips på hur du håller ordning och reda på barnsakerna?

18 tankar kring ”Ordning och reda bland leksakerna

  1. Ett fattigt landskap

    Några ytterligare tips: Känn dig inte tvingad att ta emot kassar med ärvda leksaker (eller kläder om ni inte har behov av dem). Många älskar att skicka vidare sina saker. Om man inte kan säga nej tack (som jag tycker är svårt) så är det tillåtet att skänka dem till second-hand i samma form de kom.
    Önska nyttosaker i present (som ni skrev ovan): ryggsäck, skor, jacka, matlåda m.m. Det fungerar bra ett tag. Intressant är att folk runt om kring har ett väldigt stort behov av att själva köpa (lek)saker att ge bort, vilket är lite svårt att värja sig från tycker jag. När barnen börjar bli lite äldre (som våran sjuåring) så kan man börja med lite abstrakta presenter, som t.ex. att få ett biobesök i present.
    Ytterligare ett tips: Ta aldrig med dina barn till leksaksaffärer! Ungefär som att man själv inte ska gå i klädbutiker om man har köpstopp. Det skapar bara ett behov hos dem som de egentligen inte har.
    Ha en fast förvaring: Vi har en kista med barnens leksaker. När den är full så är det dags att rensa – inte att köpa fler förvaringslösningar.

    http://www.ettfattigtlandskap.com

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack för bra kompletterande tips! :)

      Vi kör också begränsad förvaring, den ena röda lådan med en salig blandning av leksaker; allt från en docka och små mjuka tygleksaker till blandade träleksaker, om den inte skulle gå att skjuta in, då är det hög tid att rensa! :)

  2. Malin

    Vi har ett lekrum till barnen. Där är det viss rotation på leksaker. Jag skulle inte påstå att barnen har mycket, tvärtom långt ifrån snittet.

    Leksakerna försöker i största utsträckning vara ”open-Ended” dvs ha fler än ett användningsområde. Det gör att vi 1) inte behöver köpa ofta 2) barnen önskar sig oftast ingenting heller 3) mindre prylar och stök.

    Duplo, lego, pennor och papper etc är sk open Ended. Därutöver försöker vi vara utomhus mycket och leka i skog, lekparker, prioriterar upplevelser och resor. Hushållsgöra som bakning, dukning etc är givet och en ”lek” för barnen som ger oss mer tid tillsammans osv. Pga lekrummet är sovrummen till för att sova i. Med andra ord så är det leksaksfritt.

    Mina tips går hand i hand med era:
    -Låna böcker på biblioteket.
    -Låna leksaker och övriga prylar av varandra.
    -Rensa regelbundet.

    Det är skönt att ägna barnen tid dagtid och sig själv kvällstid, och slippa städa i timmar varje kväll. Vi bor stort, men har valt bort prylar förutom det vi anser nödvändigt. Ger barnen fria ytor (mindre nej), mindre städning, lugn osv.

    Jag kan tipsa om:
    -Gratis aktiviteter för barn
    -Utflykter i närmsta lekpark, skog, strand
    -Hushållssysslor tillsammans med barnen

    Går barnen i förskola eller skola ser jag det som självklart att man kan minska på leksaksutbudet hemma: allt finns ju redan på förskola/skola! Är barnen regelbundet hemma hos kompisar är det ju också givet att man inte behöver alla saker hemma.

    Generellt tror jag att mindre leksaker och mindre tid för husunderhåll utmanar en att vara aktiv och närvarande förälder. Vad ska man göra med all den tid som normalt skulle läggas på städning och leksaksplock?

    Svara
  3. flipp87

    Vi har också en låda till vår 1,5-åring. Han leker inte så ofta med grejerna och jag plockar också undan regelbundet. Är lådan överfull är det helt enkelt dags att rensa ur. Folk har t.ex. ofta med sig gosedjur som aldrig leks med, de tvättas och kommer nog att lämnas vidare snart. Vi är ute istället! Sonen älskar att vara ute och om somrarna när dörrarna står öppna är han ute i trädgården mest hela tiden och ja – grejar. Gör lite som vi gör, sitter i sandlådan, leker med hunden, går och tittar till korna. Alla har så klart inte denna möjlighet men än så länge har jag inget behov av att köpa massa prylar. Häromdagen var vi i skogen i flera timmar, gick på stenar, plockade kottar och sånt. Vi hade varsin banan med oss, supermysigt. Har vänner som helt att låtit barnen ta över med leksaker överallt! Så stressande med en miljon prylar. Jag har lite svårt för det att alla som kommer på besök, speciellt mer långväga gäster, måste ha med sig presenter jämt. Nära familj har vi fått säga till att de inte ska handla massa prylar till oss om det inte är nyttoprylar men de vill så gärna handla! Hopplöst.

    Däremot ska jag försöka bli bättre på att plocka undan innan han lägger sig!

    På tal om att pracka på folk saker – det gör jag! Ibland för att låna/prova under tiden (föredrar man t.ex. sjal el bärsele? prova vår om ni vill), babygym osv. som jag kan få tillbaka när det är aktuellt. Ibland har jag också lämnat en kasse med kläder till vänner som jag vet vill undvika nyköp osv, men då är det kläder som ska skänkas och de får plocka om de vill ha ngt och sen lämna vidare. Nära släktingar har fått resten (av det vi vill behålla) och där räknar jag med att den lådan kommer tillbaka snart, ev uppgraderad med deras grejer också, till kommande syskonet. Dela helt enkelt, när barnen fortfarande är så små att kläderna inte slits.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kan verkligen längta efter att ha hus/radhus för att lättare komma ut med barnen i vardagen eller just korta stunder. Inte behöva göra en liten utflykt varje gång, utan en naturlig del av dagen. Vi har ofta balkongdörren öppen, men utrymmet att röra sig på där är ju ytterst begränsat. :)

  4. S

    Jag har två barn med två sådana kallax hyllor och alltid förvarat sakerna på samma sätt. De är stor skillnad på deras rum / vårat hem jämnfört med vänners som inte har en specifik låda för varje grej. De tror på något sätt att det går fortare att städa om en bara slänger i allt men då när barnet ska leka måste den ju hälla ut alla lådor för att hitta rätt. Förstår att om en inte från början har en låda för en sak så kan det vara jobbigt att börja och lära om barnet men jag tror ändå det är värt de.

    Barnen behöver aldrig fråga vart någonting ligger heller. Pyssel har sin plats och utklädnad sin. Visst händer det att dom undrar vart just den där specifika vita stenen ligger men då vet jag också det.

    Har alltid haft stökigt och rörigt i mitt rum som barn så nu när jag rensat i flera år och inte har ett överflöd av någonting så är hemmet så lätt att hålla i ordning och det är skönt för både mig och barnen. Aldrig en ovikt klädhög eller överflödig tvättkorg, Aldrig jobbigt att städa undan leksakerna eller mäktig disk. Och framförallt aldrig en hel dag som måste avsättas för att städa.

    Svara
  5. Elin Hagberg

    Nej, inga tips, jag är en sådan som inte har minsta problem med kaoset. Ärligt talat får jag ångest bara av att läsa om att städa leksaker varje kväll och lära barn att saker ska ligga på rätt plats. Det är kanske hemskt att säga men en av de största orsakerna jag har minskat mitt umgänge med en av mina vänner är att jag upplever det obehagligt hur barnets grejer hanteras, städas undan och vilka krav det finns på att det ska se fint ut i hemmet fast man har barn från hennes sida. Skulle inte förvåna mig om hon tycker samma om mig fast tvärtom. Innan vi hade barn var detta inget problem men nu tror jag tyvärr vi kommer glida isär.

    Som någon som aldrig gillat välstädat ens om jag slipper städa själv tror jag ni överskattar alla människors behov av ordning. Visst kan det vara skönt att städa undan riktigt ordentligt ibland men lyckligast är jag nog när det är lite sådär halvstökigt med någon grej här och var som visar var husets innevånare suttit, lekt, ätit osv. Jag vill se ”livet” i hemmet.

    Svara
    1. Eva

      Elin: Kan verkligen förstå det där med att folk som har olika syn på ordning (och inredning?) kan ha svårt att umgås smärtfritt. En hyfsat ny bekantskap var på besök hos mig i våras och reagerade starkt på min ordning och att det var så pass lite grejer. Hon tyckte det var kalt som i en klostercell. Ja, hon var så rak (inte svensk!) och sade att hon tyckte det saknades liv förutom i skrivbordshörnet där hela bordet var tillfälligt belamrat. Efter det har jag, trots att vi pratat och/eller träffats nästan varje vecka, aldrig blivit hembjuden till henne. Misstänker att hennes familj lever mer bohemiskt, något jag bara tycker kan vara mysigt. Jag kan också hålla med om detta med avsaknad av liv. Min brors familj är ännu mer noggrann med framförallt inredning än jag (de jobbar med inredning) och deras hem är som hämtat ur genomsnittet av stylade bostadsannonser. Visst är det snyggt men jag skulle absolut inte vilja leva i sådan lite stel miljö.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Alla är vi olika :) Jag småplockar hellre 3 minuter varje kväll (tillsammans med barnen) än storstädar riktigt ordentligt ;)
      Och även om vi plockar undan barnens saker så syns de ju, så vi upplever inte hemmet som ”kalt”. Jag kan tänka mig att det även beror på att att vi bor så pass litet, vi behöver ha ordning för att det ska bli trivsamt i hemmet och inte kännas allt för trångt. Samt att vi båda gillar ordning och reda mer än kaos. :)

      Tror även det finns något mellanting mellan det Eva beskriver av hem som hämtat ur bostadsannonser och vanliga minimalistiska eller prylbantade hem. Bara för att man har ordning och avplockat, så kan det ju ändå finnas många personliga detaljer som gör hemmet hemtrevligt och till ”sitt”. Som exempelvis personliga tavlor, böcker, foton och prydnadssaker. Eller kanske synliga leksaker. :)

  6. Sandra

    Tips när andra ska ge presenter: be om upplevelser (gå på Skansen, baka ihop, gå till plaskdammen, gå på skogsutflykt med gofika, gå på bio/teater etc eller åka jättemycket buss/tunnelbana/spårvagn eller vad nu barnet gillar, spana på grävmaskiner etc etc). Bra för föräldrarna med en liten paus också…

    Om det känns tråkigt att inte få ge fysisk present så ge fint kort + ngt ätbart. Våra treåringar älskar t.ex apelsin, så har gett dem inslagen apelsin i julklapp. Eller krassefrö, såpbubblor och annat som konsumeras och inte ska sparas och förvaras.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Älskar upplevelsepresenter! Hade tänkt önska årskort på Skansen till lillebror när han fyllde 1 år, men upptäckte att det var gratis inträde upp till 4 år. :D

  7. Kajsa Jarlengrip

    Här är det inte leksaker som gör hemmet stökigt utan allt det andra som dras fram! Typ sånt som är på väg till återvinningen, pysselmaterial, nån pinne utifrån, wipes, pepparkaksformar, utdraget garnnystan osv osv. Lite leksaker stör mig inte. Värre med det andra ?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, lade upp en bild på instagram så sent som i helgen på när barnen leker med köksgrejer som durkslag, lock och förvaringslådor. Har man ordning och reda på sina egna grejer går ju även de snabbt att stöka undan ;) Förutom utdraget garnnystan då… :)

  8. Anna

    Jag blir också lite ångestfylld av att jaga mina barn på att städa och plocka upp, ibland leker de hela helgen, något slags kaos uppstår här hemma. Trötta och glada somnar de på sina rum, kanske har de gått i pyjamas hela dagen, avslappnade och fria från pressen i skolan. Det finns familjer med så många bekymmer, så länge mina barn mår bra så gör jag det också.
    Däremot blir jag stressad om mina egna saker sprider sig, därför har jag gjort mig en egen låda i byrån, där jag lägger handväska och annat man blir nervös av att inte hitta på morgonen…

    Svara
  9. Distansare

    Jag har inga barn ännu, men erat resonemang är precis så jag tänker att jag ska göra med mina barn.

    Jag förstår att människor vill ge bort sina begagnade leksaker, för leksaker är allt annat än billigt. Sedan har jag svårt att förstå hysterin över att man måste ge så många leksaker (som många gånger är dyra) åt gången till ett barn som ändå inte kommer ha ett intresse för leksaken för evigt.

    Svara
  10. Anna

    Tack för en bra blogg! Finner så mycket bra tips här hos er!
    Jag undrar bara var ni får er statistik ifrån? Exempel detta med 500 leksaker per barn. Kan man läsa vidare?

    Anna

    Svara
  11. Lina Ek

    Städa innan barnen går och lägger sig är mitt bästa tips. Vi började långt innan storebror faktiskt kunde hjälpa till att säga ”nu ska vi städa för nu är det snart sovdags”. Vi ville inte att han skulle lämna rummet i kaos och vakna till städat, som om det sker genom magi. Han satt jämte och vi städade i början – nu är han 2 år och hjälper för det mesta till själv (och om han är trött och vill sova tidigare, eller om han vill gå ut och leka istället, så plockar han själv undan alla sina leksaker <3 ) Vi hoppas det fungerar lika bra på lillasyster sen!

    Svara

Lämna ett svar