Dina hyllvärmare orsakar indirekt andras nykonsumtion

Har du tänkt på att allt du äger men i praktiken inte behöver riskerar att indirekt leda till någon annans nykonsumtion, vilket i sin tur resulterar i helt onödig och negativ miljöpåverkan?

Om du istället för att låta dessa prylar vila i dina förvaringsutrymmen väljer att sälja eller skänka dem vidare till bättre behövande så hade de nya ägarna inte behövt köpa nyproducerade prylar till ett högre pris. Och om du mot all förmodan skulle ha gjort en felbedömning kring dina behov kan du alltid köpa tillbaka motsvarande pryl begagnat igen alternativt hyra eller låna vid enstaka behov.

Risken är med andra ord ganska liten, och uppsidan är för alla inblandade stor. Du har möjlighet att frigöra låst kapital vid en eventuell försäljning samt mental energi och ytor i hemmet. Den som du säljer eller ger bort prylen till får ett konkret behov löst och sparar pengar. Moder jord slipper ytterligare misshandel i form av den negativa miljöpåverkan nyproduktion av ytterligare prylar oftast leder till. En solklar win-win-win med andra ord och ett bra exempel på praktiserad paretoeffektivitet.

Vad har du i dina lådor, garderober och andra förvaringsutrymmen som inte du men någon annan kan behöva, och hur kan du se till att prylen på bästa sätt kommer ut i kretsloppet igen?

12 tankar kring ”Dina hyllvärmare orsakar indirekt andras nykonsumtion

 1. Linda

  Det är nog väldigt mycket saker som man har hemma som någon annan skulle uppskatta mer att äga! För några veckor sedan la jag ut ett prydnads buffalo-horn på en lokal fb-sida (här är Facebook ett suveränt verktyg!) Det visade sig att det var flera som ville köpa det och folk ställde sig i köpkö, om köparen skulle ångra sig. Hon som köpte det blev jätteglad då de hade haft ett bröllop med samma tema och skulle inreda en loge. Hos mig har jag bara svurit över det och flyttat runt det på olika avlastningsställen… Så det kändes verkligen jättebra!

  I helgen köpte jag en begagnad barnvagn till mer än halva nypriset, och en ikeagarderob jag spanat in på Ikea, men efter några veckor hittade på blocket för halva priset och så gott som nytt! Om man verkligen vet vad man söker (och inte impulsköper saker för att de är billiga) är begagnat suveränt och jag uppskattar föremålet så mycket mer sen när jag kanske har letat efter det i några veckor.

  Hyllvärmare hemma hos mig i dagsläget? Hmm. Jag har rensat rätt mycket i två år, så jag börjar inte från noll. Men det finns alltid nya saker att reflektera över. Jag har tex en stor transportbur för hund/katt, den ska jag sälja idag. Mina föräldrar har en liten som jag i så fall kan få/låna till min katt. 7 böcker ifrån skolan, ytterligare 3 vanliga kan jag nog rensa ut. En robotdammsugare (dåligt inköp, hoppas bara att jag får ett ok från sambon).

  Sedan har jag ett trasigt lakan som ”hyllvärmare”, något påslakan, och handdukar men då vi väntar vårt första barn ska dessa sys om till sängkläder till spjälsäng, tvättlappar, tygpåsar. (Ja det kommer bli av ? ). Perfekt på alla sätt! Gratis saker till bebis, urtvättade = inte lika mycket kemikalier kvar, tygen får ny funktion och kan användas några år till. Vi behöver inte köpa nya eller engångstvättlappar = bra för miljön.

  Nu ska jag ge mig ut på jakt efter fler hyllvärmare!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, det låter verkligen som du fått snurr på din minimalism och miljötänk, vilket är härligt att läsa. Det där med att man uppskattar saker mer efter att man fått jobba/leta lite efter dessa var för övrigt rätt intressant, det gav idéer för nya framtida blogginlägg.

   Lycka till med jakten på ytterligare hyllvärmare och dammsugardiskussionen med sambon! :)

 2. K.L

  Så sant! Har under mina nu 3 år av rensande försökt sälja saker som en gång kostat mkt men som jag fått osålt alt såld för mkt lite pga de fått agera hyllvärmare för länge – tex afton/bal/brudklänningar, dyra vaser mm. Så, det är bäst för alla inblandade – en själv & köparen – om man inser sina behov i tid. Nu har jag bara två hyllvärmare kvar… Blev inspirerad att ta tag i försäljningen av dem nu! Även om de ger mindre än man hoppas på så ökar de ju inte i värde av att man väntar ännu längre ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Att bara ha två hyllvärmare kvar är inte illa, bra jobbat! Min gissning är att de allra flesta har tiotals om inte hundratals saker som platsar i den kategorin utan att vara speciellt medvetna om det. :)

 3. finlandssvensk

  Jag vet en nära anhörig som har miljoner hyllvärmare, som inte inser det själv! Jag har försökt säga att det är dags att börja rensa lite (annars faller ansvaret på mig i framtiden och det vill jag inte slösa min energi på) men personen ifråga bara snäser ifrån eller blir tyst och går därifrån. Påstår också att jag inte har någon känsla för vad sakerna är värda! Jag blir bara ledsen varje gång, vad har det då för värde då det står i skåpet och samlar damm och det är knappt så att hen vet att det existerar??!
  Jag önskar ett blogginlägg om hur man vänder en anhörig ”shopaholic” och en som tycks vara blind för förståelsen att sakerna inte kommer med i graven.
  Det är ju enkelt att inspireras av era inlägg om man har en liten tanke på att börja ett nytt liv men om någon total vägrar är det ju kanske lite svårare att tipsa om att läsa er blogg.
  Hjälp mig att hjälpa andra som har hyllvärmare!

  Svara
  1. Linda

   Man kan inte ändra på andra, bara på sig själv… ? Däremot om du pratar gott om minimalism, alla dess fördelar, och själv visar upp gott exempel så kanske personen i fråga tillslut blir inspirerad? När jag började rensa var många i början skeptiska, men ju mer tiden går ju fler hakar på! De ser ju hur fint och lättstädat det blir ?

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med Lindas insikt om att det bästa är att själv föregå med gott exempel.

   Det finns för övrigt forskning som visar på att människor som känner sig ensamma kan dämpa den känslan genom att samla på sig en massa prylar. *hint hint*

   Oavsett så börjar det bli dags med ett blogginlägg som handlar om människans besatthet att ”lämna avtryck/något till eftervärlden”. :)

 4. Pingback: En ny kick i baken – ekorretillminimalist

 5. Hanna

  Inspirerande blogg!
  Har precis fått upp ögonen för det här med minimalism. Har börjat rensa och nu har jag kommit till barnkläder.. Som jag förstår har ni också barn. Hur mycket kläder har ni till barnen? Hur mycket klarar man sig på egentligen om man ska försöka tänka mer minimalistiskt.

  Svara

Lämna ett svar