Sponsrat inlägg: Handlar du matsmart?

Vi svenska slänger nästan 60 kg fullt ätbar mat per person och år. Det bedöms att var femte matkasse du bär hem slängs helt i onödan och att en tredjedel av alla mat som produceras i hela värden slängs. För att minska detta otroliga matsvinn startade företaget Matsmart.

Matsmart är en onlinebutik som ger matsvinnet en andra chans! Här hittar du varor som många andra butiker hade slängt på grund av exempelvis kort bäst före-datum, utgående sortiment, förpackningsbyte, tryckfel, säsongsvaror eller överproduktion. Varorna säljs till kunder över hela Sverige med en snittrabatt på 50 procent.

När vi handlade på Matsmart senast köpte vi bland annat olivolja, bönpasta, linspasta, oliver, müsli, mellis till barnen och frömix till fröbröd. Helt vanliga produkter som vi brukar köpa, de flesta ekologiska, men till över halva priset mot om vi köpt dem i en vanlig matbutik. Utbudet hos Matsmart varierar, så det du eventuellt saknar en vecka kan finnas i butiken veckan därpå.

Mat är en stor utgiftspost hos de flesta, inte minst barnfamiljer. I samarbete med Matsmart ger vi dig 50 kr rabatt vid köp för över 350 kr om du anger koden: minimalisterna. Rabattkoden är giltig fram till sista februari så passa på att testa Matsmart samtidigt som du gör miljön och plånboken en tjänst!

Kom ihåg att det är skillnad på bäst före-dag och sista förbrukningsdag. Bäst före-dag är en rekommendation där tillverkaren garanterar samma kvalitet, smak och textur som vid tillverk-ningstillfället. Många varor kan ätas i veckor, ibland månader, efter att datumet passerats. Sista förbrukningsdag sätts på varor som bedöms snabbt kunna försämras och bli en hälsorisk. Av de varor vi köpte var det ingen som hade passerat sitt bäst före-datum.

Själva upplever vi att matsvinnet ökat i vår familj sedan vi fick barn. Alla rätter vi lagar går inte hem hos barnen, eller så petas bara de godaste bitarna ut ur soppa/gryta/paj etc, och ibland äts inte hela portionen upp. I vissa fall kan någon av oss vuxna äta upp barnens rester men det långt ifrån alltid lämpligt. Både Herr och Fru Minimalist är uppväxta med hund i familjen och för dessa husdjur var barnrester en delikatess samtidigt som det minimerade matsvinnet. :) Att hela förpackningar med mat hinner bli oätbara är dock sällsynt som väl är.

Vad är dit bästa tips för att minska matsvinnet?

Detta inlägg är ett samarbete med Matsmart.

11 tankar kring ”Sponsrat inlägg: Handlar du matsmart?

 1. ANNA

  Jag handlar matsmart hela tiden men jag har aldrig handlat hos företaget med det namnet. Jag gillar deras idé men har ingen nytta av eras produkter.
  Vi använder varken färdig grillolja, mixer, bars eller storpack på godis, vi kokar egen tomatsås när tomaterna är i säsong väldigt billigt och jag har full koll på innehållet) och dricker inte energidrycker. Om jag lägger till den där frakt-femtilappen så skulle det inte bli någon fördelaktig affär för oss, att handla sådant vi använder och behöver av dem. Jag har kollat deras sida ett antal gånger och nepp, den är inte för oss.

  Här stod det till å med i lokaltidningen att vi hallänningar var näst sämst i landet på att handla matsmart, fast vad som menades var att vi inte handlade av företaget Matsmart, dvs en helt annan grej…
  Jag tror att alla matbutikerna här i stan (utom minsta kvartersbutikerna) har en hylla eller plats i butiken där kort datum etc samlas och varorna där försvinner väldigt fort. Jag kollar alltid där när jag handlar, för det är inget som helst fel på den maten å när ost ligger är å påstås vara bråttom att äta då skrattar jag rätt bra åt det hela.

  Jag lagar det mesta vi äter helt från grunden (näe, jag varken mal mjöl eller odlar potatis själv) och upplever att väldigt många i vår närhet gör på samma vis så här är det inte fog för halvfabrikat till billig peng. Vissa saker är inte heller ”superbilligt” hos Matsmart…så där försvinner nog det incitamentet för många med.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är ju dock inte bara färdigmat hos matsmart vilket din kommentar ger sken av. Eller pasta är ju till viss del färdigmat men det måste ju ändå höra till ovanligheten att folk tillverkar sin egen pasta. :)
   Oliver och olivolja likaså, inte så mycket halvfabrikat där inte. Eller te och kaffe.

   Likaså har de ett stort utbud av hygienartiklarna som tandkräm och tandborstar, även ekovarianter från Humble Brush som vi använder.

  2. ANNA

   Nu hamnar ju mitt svar till Minimalisterna ovanför erat inlägg å under det som ni skrivit/svarat på… knasigt men…

   Näe, allt är inte färdigmat eller halvfabrikat hos Matsmart, absolut inte men det finns mycket sådant samt sådant som jag nog skulle stoppa in under en kategori som inte riktigt är mat utan mer onödigt samt möjligen snacks. (sånt som det är så himla lätt att plocka på sig om man går hungrig till affären ;) )
   Av allt det övriga de har tycker jag inte deras priser är särskilt bra, något jag också nämnde i mitt förra inlägg. Jag hittar samma eller väl jämförbara saker i butikerna häromkring till samma eller lägre priser, ibland mkt lägre till å med. Hos Matsmart tillkommer ju dessutom frakten oppanpå det handlade.

   Humble Brush-tandborstarna är nog det enda jag hittat där som verkligen tilltalat mej men att bara beställa dem därifrån skulle jag inte göra, jag har nog 4-5 butiker som säljer dem inom 10 minuters gångavstånd.

 2. finlandssvensk

  Skaffa hund, absolut bästa matsmart! ? då lämnar det absolut inga matrester, åtminstone inte i detta hushåll ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Precis som vi skrev i inlägget, när vi hade hund som barn blev matsvinnet ett minne blott och matrester var ju en delikatess för en hund. :)

 3. Anna

  Mitt bäst tips är att lära sig att laga mat på rester, att en skvätt grädde, en skvätt mjölk och ett ägg som blandas kan hällas över en pytteliten biff och två broccolibitar från frysen och bli riktigt gott. Det behöver inte vara fest varje måltid ju, även en middag utan sås eller potatis är ok. Jag ska prova matsmart, om det fungerar här nere på kusten.

  Svara
 4. Maria

  Tycker inte alls det var särskilt billigt. Och med tanke på frakten på 49:- så kommer inte handla därifrån.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast frakten får du ju gratis nu med vår kampanjkod! :)
   Bönpasta, fröbröd och våffelmix för 5 kr/paket, barnklämmisar för 5 kr/st, det tyckte vi var jättebilligt! Men är ju olika vad man har för preferenser och vad man brukar köpa hem. :)

 5. Hanna

  Har beställt därifrån flera gånger. Väldigt bra grejer, bra leverans, enkel hemsida.

  Svara
 6. Linnea

  Hej, vill man bidra till att minska matsvinnet så är att dumpstra. Det kostar ingenting förutom ev bensinkostnader, det är ett stort + när man är en barnfamilj. Man får mat från hela kostcirkeln. Ser inget dåligt med det alls.

  Svara

Lämna ett svar