Har du stöd för alltför många edge-case?

Inom mjukvarutveckling finns det något som kallas edge-case. Det innebär ett användarfall, det vill säga ett behov, som behöver tillfredsställas extremt sällan. Alternativt ett behov som uppstår för en extremt liten del av användarna av den slutgiltiga produkten.

Om du som mjukvarutvecklare försöker bygga in stöd för alltför många edge-case så tenderar den slutgiltiga produkten att bli komplicerad att underhålla för utvecklarna, svår att bruka för användarna och följaktligen oattraktiv och olönsam på marknaden.

På många sätt är det precis samma sak i vanliga livet, det vill säga om du försöker skapa hårdvarustöd genom att köpa och äga saker för alla dina undantagsfall och specialfall i livet, så kommer ditt hem och liv bli onödigt komplicerat, din ekonomi sämre och din livsglädje troligen lägre.

Ett exempel på ett edge-case är prylar relaterade till högtider som till exempel pepparkaksformar. Även sällananvändningsprylar som jordgubbssnoppare, eller prylar relaterade till specifika säsonger som vinterns långfärdsskridskor eller slalomskidor passar ofta in i kategorin. Dessa går ofta att låna eller hyra istället vid de få tillfällen då behov uppstår.

Vilka edge-case har du byggt in stöd för i ditt liv och hur skulle ditt liv se ut utan dem?

38 tankar kring ”Har du stöd för alltför många edge-case?

 1. Anna

  Ostbricka! Och vi använder ändå alltid en skärbräda eller tallrik de gånger ost och kex äts.

  Svara
 2. Susanna

  Våffeljärn, glassmaskin och skruvdragare får nog räknas till dessa hemma hos mig. Även en bok om cykelskötsel och reparationer, det går ju att googla när det uppstår.

  Svara
 3. Camilla

  Alla instruktionsmanualer och studieböcker. Manualer kan man ju googla om det behövs och mina studieböcker från 1998-2002 var ju inte aktuella längre. Allt gick till pappersåtervinningen för några veckor sedan.

  Svara
 4. jeanette sandelin

  Skridskor köpte jag begagnade. Åkte förra året. Ännu ej än i år.
  Våffeljärn och smörgåsgrill används men inte alltför ofta.
  Cyklar gör jag året om.
  Har inga böcker alls och recept finns på nätet. Jag tar bort och gör plats för syre och
  goda energier :)

  Svara
 5. Jenni

  I köket finns massor: brickor, mjölkkanna och sockerströare, nötknäckare, vinkaraff, äggkoppar, juicemaskin, servettringar… etc. Bäst av allt är kanske en örtsax (alltså en sax för att klippa färska örter med). Här behövs en rejäl utrensning. Sen finns det en hel del även i kategorin friluftsprylar. Mycket goda ambitioner – men alldeles för lite tid för sådant. Men här tar det emot att rensa… Örtsaxen är lättare att släppa taget om.

  Svara
 6. Händelsevis

  Pepparkaksformar har vi, fast de används till lekleran och som pannkaksformar året runt så lite oftare än bara till jul.
  Har kommit på att vår stora kavel är helt onödig. När vi kavlar deg (till pizza) gör vi det direkt på plåten och då är kaveln för stor, en termos är bättre! Och pepparkaksdegen kan ju likagärna kavlas med termos den med :-) Till lekleran har hjärtegrynet en egen, liten kavel.

  Svara
 7. Sanna

  Pepparkaksformar används mer på året här – att stansa ut ex formfranska i roliga former, eller falukorv, eller blodpudding – vips är det ätkinkiga barnet mer ätvilligt! ;-) Det går även att ha som målarform :-)

  Skidor kan jag hålla med om att det är bättre att hyra (och få en mer uppdaterad och säker utrustning). Skridskor (som någon annan föreslog) provade jag en gång och det var det vidrigaste jag gjord, där köper jag mina egna.

  Jordgubbssnoppare – nä, en vanlig fruktkniv är tusen gånger bättre! :-)

  Vår största sådan sak är nog bäddsoffan i har i ett rum. Den har varit på väg ut flera gånger. Dock vill inte svärföräldrarna sova på (extra hög) luftmadrass eller någon typ ikea-gästsäng, så den är kvar tills vi hittat en bättre lösning… Å andra sidan är den guld värld när vi får magsjuka i familjen och någon vill fly det infekterade sovrummet. Men nä, den ska UT. Vilket år som helst…

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips med pepparkaksformar och liknande för att motiverade ätkinkiga barn. Det tar vi med oss in i framtiden. :)

 8. LottaJ

  Åhhh, som de flesta så har vi en alldeles för stor bil för de där enstaka resorna till fjällen/semestern! 95% (99?) av milen vi kör skulle vi klara oss med en mycket mindre, billigare, bensinsnålare (nu gör vi i och för sig på gas, men ändå) bil. Och så kan man hyra en stor när det skulle behövas.
  Tror de flesta satt sig i den situationen, utan att ens reflektera över det?
  Annars har jag rensat ut glassmaskinen, espressobryggaren, vinkaraff, specialformar och andra specialverktyg… Bara chokladfonduen kvar (barnen vill behålla ;-) )

  Svara
  1. MotherofTwo

   Tror att LottaJ sätter fingret på något viktigt angående bil – väldigt många av oss har en stor kombi som egentligen skulle kunna hyras för de gånger man verkligen behöver det.

 9. Helen

  Stormköket och sovsäckarna ute i förrådet är definitivt edge-case. De införskaffades i en tid när det fanns mycket friluftsliv och lägerliv på programmet, men det är många år sedan det ändrades. Tänker ändå att de ska få finnas kvar ifall det blir strömavbrott… Vi bor i en mindre ort på landet, men ändå inte precis i någon riskbygd för långvariga strömavbrott (alla ledningar är nedgrävda häromkring), men det känns ändå tryggt att ha grejerna i förrådet.
  Min stora resväska kan nog också räknas som edge-case, eftersom vi oftast reser kortare tid än en vecka och under det varma halvåret och då klarar jag mig med handbagage (och tycker dessutom att det är en kul utmaning att packa lätt!). Resväskan önskade jag mig och fick i present, men den är större än vad jag själv skulle valt. Den har aldrig fått komma ut och resa, och jag borde nog egentligen sälja den. Skulle det dyka upp en resa som kräver mer packning än vad som ryms i handbagaget så kan jag köpa eller låna en lagom väska då.
  Våffeljärnet borde jag också göra mig av med, det är långsamt och ganska dåligt så det används nästan aldrig.

  Svara
  1. ninni

   Den stora resväskan… där satte du fingret på en pryl som jag inte ens tänkt på. Den står ju där nere i källaren och används i stort sett aldrig. Senast jag använde den var när jag var tvungen att flytta ut ur min lägenhet i tre veckor för en badrumsrenovering i höstas, men dessförinnan minns jag inte ens när jag använde den.

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Din kommentar fick mig att börja fundera på om vi borde själva våra vandringsryggor och kringutrustning. Om jag ska vara ärligt mot mig själv så är det nog år kvar tills dess att vi ger oss ut på vandringar som kräver så pass stora packningsmöjligheter. Tack för tips. :)

 10. ANNA

  Väldigt många av oss har väl porslin så det räcker till hela släkten ;) samt sittplatser för lika många… Å ändå värre var det väl förr då det ofta fanns ett helt rum, det sk. ”finrummet” som bara användes vid finkalas…

  Vi har nästan 30 stycken gigantiska vita temuggar :) stående i ett av våra köksskåp. De köptes för att användas som soppskålar för ett par år sedan och de används varje gång vi har födelsedagskalas här hemma, som sådana. Soppa är ett så himla bra kalasmatsalternativ om hösten, ihop med ett bra bröd och med glass eller äppelpaj som efterrätt.

  Sambon har börjat använda muggarna till yoghurt på morgonen nu med men de är måååånga.

  Svara
 11. Anna

  Vet inte riktigt vart jag ska publicera det här. Det har egentligen ingenting med inlägget i sig att göra. Er blogg har hjälpt mig otroligt mycket på många sätt och jag är tacksam över att jag hittade den. Jag började min egen personliga resa i somras när jag reste ensam till Italien, någonstans där väcktes en tanke i mitt huvud om att faktiskt leva på resande fot. Då jag precis hade köpt ett hus i Sverige (samt samlat på mig mängder med grejer för att fylla huset som var tre gånger så stort som min lägenhet på 60 kvadrat som jag hade innan) tyckte alla att jag var galen och att jag förhastade mig.

  Jag började långsamt att rensa ut och göra mig av med grejer sälja/skänka/kasta och under processen blev jag hela tiden spyfärdig över hur mycket man hade samlat på sig. Saker som är bra att ha med mera. Jag är 25 och flyttade hemifrån när jag var 17. Kändes som att jag tacksamt hade tagit emot allt samt köpt en hel del på egen hand utan att egentligen värdera vad den skulle användas till eller om jag behövde saken. Mina tre garderober var så fyllda att de inte gick att stänga. Jag ägde över 100 par skor.

  Just skor har alltid legat mig varmt om hjärtat och i skrivandets stund äger jag fortfarande 8 par, trots att jag har hela mitt liv i en resväska idag. Min livsstil är något extrem om man jämför med många andras, men jag har aldrig någonsin varit lyckligare och ju mindre jag äger, desto friare känner jag mig. Idag finner jag ro i tomma rum. När det är dags för mig att handla något nytt så tänker jag igenom syftet med det, om jag behöver handla ett par byxor innebär det oftast att ett par kommer att försvinna (för att de är trasiga) Jag förstår inte hur jag kunde låta mig tyngas ner av så otroligt mycket ägodelar förut.

  Allt var jobbigt, att städa, att klä sig, att diska. Det fanns helt enkelt för mycket av allt. Jag vet idag att jag behöver otroligt mycket mindre än jag någonsin kunde tänka mig förut. Jag har hämtat mycket inspiration från er blogg angående hur man ska tänka angående de saker man faktiskt behöver, och de saker man inte behöver. Mina ägodelar väger idag under 23 kilo. Det är ingenting som skulle fungera för alla, men det fungerar för mig och jag är fri och lycklig.

  Fortsätt skriva och fortsätt inspirera!
  Kramar.

  Svara
  1. C

   Oj vad intressant. Skulle vara kul att höra mer. :) Jag undrar rent praktiskt hur lever du? Jobbar du på olika ställen eller hur kan du finansiera ett liv på resande fot? Ursäkta min nyfikenhet, tycker bara det är så spännande att höra om olika personers val och levnadssätt.
   Intressant hur det man tror att man vill ha/behöver sen kan visa sig vara nåt helt annat. :)
   Kram

 12. Sara

  Glas!
  Vi har en uppsättning snapsglas, en med champagneglas, rödvinsglas och 4 whiskeyglas. Vi dricker inte alkohol. Alls. Rödvinsglasen används någon gång ibland till smoothies, lemonad eller annat läskande och whiskeyglasen serverar jag dessert ur någon gång varannan månad. Snapsglasen används aldrig och champagneglasen kanske 2 st en gång vartannat år. Ändå är de så svåra Att rensa ut. Varför? De enda som är ”dyra och fina” är champagneglasen. Varje gång jag rensar står jag där och stirrar på glasen men ändå blir de kvar. Märkligt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, jag känner verkligen igen mig i din beskrivning på många sätt. Alla former av alkoholdrickande är ett edge-case för oss sedan vi fick barn. Kanske dags att frigöra en hylla eller två i köket! :)

 13. Distansare

  Det senaste året har mina nattlinnen som är mer täckande blivit något av överflödiga. Normalt sett är jag väldigt frussen av mig. Men nu när det är kallare kan jag sätta på mig ett nattlinne när jag ska gå och lägga mig. Mitt i natten är det mer regel än undantag att jag vaknar och svettas. Så frågan är ifall jag borde rensa bland mina mer täckande nattlinnen, då jag inte tycks ha ett lika stort behov av dem längre. Men det är inget fel på de nattlinnen. Dessutom, skulle jag vilja satsa på snyggare nattlinnen. Så, jag har inte riktigt stöd för mitt edge-case vad gäller nattplagg.

  Svara
 14. Eva

  Oj, Herr Minimalist har dykt upp som inläggsförfattare igen. Det var länge sedan. :)

  Jo, jag har en pryl som jag aldrig använt som köptes ”utifall att jag gör storkok” – en jättestor kastrull. Hur ofta gör man en gryta eller soppa som är så god att man vill ha femtielva matlådor (har ju bara fem) av den i frysen? Dumt köp. Vill ändå ha den kvar, utifall att… ;)

  Svara
  1. ANNA

   Se den som en anledning att göra storkok, att koka egen äppelmos, bjuda på soppkalas etc så kanske det vänder å den blir ett bra köp.

  2. hanna

   stora kastruller kan även användas som bålskål om en ska ha fest :)

   jag har en stor kastrull aka pastakastrull. men håller med den är väldigt stor men bra vid storkok och om en har vänner över

  3. C

   Jag har en stor kastrull (fått den) och jag kom på att den fungerar bra att baka bröd med. För jag har ingen så stor bakbunke + att jag tänkt rensa ut mina 2 i plast och då inte ersätta dem..

  4. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Så observant av dig Eva. :)

   Gillar iden som ANNA och Händelsevis båda beskriver dvs att med lite kreativitet se till att ditt edge-case kommer till frekventare användning. Rensa eller använd, även om du kanske inte använder den exakt som det var tänkt. :)

 15. line

  hm min stora kavel får åka till loppis efter att ha läst her.ändå har jag rensat- mycket haha tack vare denna blogg.jag mår så bra av mindre saker.tack så hemskt mycket för en inspirerande blogg.

  Svara
 16. CJH

  Rivjärn. När jag var nyinflyttad i min lgh för 14-15 år sedan skulle jag och en kompis laga mat. En av mina favoriträtter. Han tyckte att den borde kompletteras med riven gul lök. Jag sa att de fick bli hackad lök i så fall eftersom jag inte hade något rivjärn. Han tyckte att mitt kök var dåligt utrustat (han gillar matlagning, det gör inte jag), så jag köpte ett rivjärn veckan därpå. Jag tror faktiskt aldrig att jag har använt det. Men det gör inget, tror att jag har två tomma kökslådor och ett helt tomt köksskåp.

  Nycklar (för muttrar) i ovanliga dimensioner, men det är en annan pilsner eftersom de är billigast att köpa i set. Och det är roligt att äga många verktyg.

  Svara

Kommentera