7 saker att slänga ut ur sovrummet

Att ha färre saker i hemmet skapar ett lugn. Sovrummet är det rum där vi helst vill känna lugn och harmoni, samt skapa förutsättningar för en god natts sömn. Sovrummet ska vara en avkopplande fristad och symbolisera vila och kärlek.

För att lättare ge förutsättningar att skapa dessa känslor finns det några saker du bör slänga ut ur sovrummet eller inte låta komma dit in:

1. Mobiltelefonen. Mobilen bör bannas från sovrummet. Att kika på skärmen på kvällen kommer med sitt blåa ljus göra det svårare att somna, dessutom tenderar du att fastna längre än planerat framför den. Att den är lika ofräsch som en toalettstol och exponerar dig för strålning bör också diskvalificera den från sovrummet.

2. Teven. En teve hör inte hemma i sovrummet. Förutom att forskning visar att det försämrar ditt sexliv, så gör det förmodligen att du håller dig vaken onödigt länge om kvällarna genom att fastna för någon dålig teve-serie. Eller ändå värre, kikar på negativa nyheter som du sedan kan fylla nattens (mar)drömmar med.

3. Elektroniska apparater. Förutom teve och mobiltelefon ska du heller inte ha andra elektroniska apparater i sovrummet. Ftalater, flamskyddsmedel mm vill du inte ha i det rum där du, och kanske även barnen, spenderar flest timmar i sträck.

4. Arbetsrelaterade saker. Oavsett om det är pärmar, ett skrivbord eller jobbmobilen så ska det inte förvaras här. Det ger fel associationer i ett rum där lugn, harmoni och kärlek ska råda.

5. Färdiglästa böcker. Dessa ska inte ta upp plats i ditt sovrum utan fortsätta sitt liv på någon annan plats i ditt hem eller någon annans. Visst kan böcker i hemmet visa vem du är och sätta igång konversationer med gäster, men sällan om de ligger i sovrummet. Läs vårt inlägg ”Tips för färdiglästa böcker” för att få fler tips på vad som är böckernas nästa anhalt.

6. Olästa tidningshögar. Vi förstår att tanken är att du ska läsa ikapp alla dessa tidningar så snart du får en ledig helg eller bli liggandes i influensa. Grejen är att tills det inträffar har det kommit nya tidningar att läsa ikapp. Avsätt tid en kväll och gå igenom tidningshögen där du bara läser de viktigaste artiklarna. Ge sedan vidare tidningarna till en vän, ett väntrum, ett ålderdomshem eller lägg i återvinningen, bara de lämnar ditt sovrum och hem.

7. Prydnadskuddar. Nya prydnadskuddar i rätt färger och mönster är ett enkelt, snabbt och billigt sätt att förnya ditt hem, följa trender och fräscha upp ditt sovrum. Det är i alla fall vad tidningar och butiker vill få dig att tro. Men varför ha prydnadssaker utan funktion som kräver daglig ompyssling och utrymme? :)

Vad av ovanstående har du i ditt sovrum och vad kan du rensa ut? :)

17 tankar kring ”7 saker att slänga ut ur sovrummet

 1. Alexandra

  Hej, jag heter Alexandra och jag är månadstidningsnarkoman sedan 3 år tillbaka.
  Problemet är just att de sällan blir lästa… Får nog ta och lägga in dom på kontoret istället. Det är en mycket bättre idé.
  TV:n blev utslängd för flera år sen, mobilen däremot ligger ofta och laddar annars glömmer jag den. Måste nog hitta en ny mobil rutin.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, hej Alexandra :) Ja du kanske får fundera på det optimala stället för tidningarna, var behöver de ligga för att bli lästa, toaletten, frukostbordet, vid soffan? Lycka till!

 2. flipp87

  Mobilen är där men har funderat på att köpa en väckarklocka faktiskt. Det som skulle förbättra min sömn och få ett lugn i sovrummet skulle ju däremot vara att flytta ut lilleman till ett eget sovrum och sen, kanske kanske, få sova en hel natt… Den där lille herren stör ju helt klart sömnen mer än mobilen ;)

  Svara
 3. Anna

  Vad intressant att läsa era åsikter om detta. Jag tänker inte riktigt likadant.
  Jag har ett skrivbord i sovrummet och två hyllor (med dörrar) fulla med pysselgrejer. Skrivbordet sitter jag vid när jag pysslar, syr och ibland jobbar. För mig ger det en inspirerande men ändå lugn känsla att ha dessa saker där. Till det hela hör i och för sig att jag alltid har det avplockat och ”prydligt”. Prydnadskuddarna i sängen använder jag om jag vill sitta där och läsa och ha det lite mer bekvämt. Det viktigaste är ändå att ha det ordningplockat för att få en lugn känsla kan jag tycka.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med om att det allra viktigaste är att ha ordning och reda. Och ibland måste man ju ha vissa saker i ett sovrum som inte får plats i en annan del av hemmet. Sen kanske det inte alltid är optimalt, men man måste ju få det att fungera praktiskt också. Och låter ändå som du har lugn och harmoni i ditt sovrum utifrån dina preferenser. :)

 4. Anki

  Här har vi också (2st) prydnadskuddar i sängen. Det är en viss känsla jag tycker att dessa kuddar ger, precis som ni vill åt en viss känsla när ni säger att köket ( eller vilket rum som helst egentligen) ser mer harmoniskt ut när det inte ligger en massa saker överallt. Kuddarna använder jag faktiskt, men även om jag inte använt dem, så är den där hemma-mys känslan faktiskt viktig för många av oss. Sen kan man faktiskt kombinera just kuddar med nytta- tex använda dem som extrakuddar för gäster och likså andra saker i hemmet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Helt klart, bra poäng! :) Gillar det där med att kuddar till gästsäng används som prydnadskudde och bara byta överdraget. Om man nu ändå vill ha prydnadskuddar.

 5. hanna

  just nu har jag samtliga grejer (förutom tvn) inne på rummet. Mycket beror på att jag bor i ett kollektiv så rummet är mitt egna krypin.

  Jag håller med flera av er andra att om det är prydligt och avplockat så ger det en inre ro. Märker det tydligt när jag har det stökigt då blir det en negativ nedåtgående spiral.

  Som jag har nämnt förut vankas det snart flytt så då kommer vi att få ett dedikerat arbetsrum/pysselrum. Så då kommer några saker att försvinna från sovrummet, men sambons tv kommer in i sovrummet. mobiler använder vi ofta men jag har installerat appen twilight som ger mobilen ett rödare sken och är igång från 17-07.

  jag har en wakeuplight som väckarklocka i kombination med mobilen.

  Svara
 6. M

  Jag köpte för något år sedan den enklaste varianten av väckarklockan på Clas Ohlson och jag älskar den! Lämnar ibland mobilen utanför sovrummet men ikväll, som många andra kvällar, så sover två-åringen med mig som huvudkudde från nån gång mellan 20 och 21. Oftast är jag själv så trött att jag inte hinner mer än att skriva några meddelanden innan ögonen ramlar ihop. Så jag får inga svårigheter att somna eller att det blir för sent på grund av den, däremot tycker jag ändå att det är mer rofyllt att lämna den utanför. Har hänt att jag glömt den under madrassen när jag gått till jobbet på morgonen. Det som inte syns finns inte ;) det är dock det enda på listan som vi har i vårt sovrum. Annars går det helt i vitt förutom sängkläder. Jag gillar hur de vita gardinerna smälter in i väggen och gör fönstret större, med bara den svarta gardinstången som bryter av.

  Svara
 7. Eva

  Då jag bor i en etta blir det svårt att undvika t ex TV och dylikt i sitt ”sovrum”. Förstår verkligen att det ultimata är en sovplats som är lugn och prylfri. Men jag är så van att jag sällan tänker på saken. Men hur gör ni andra som bor i ettor? Använder vikskärmar? De är svåra att passa in när man har ett rum som svårligen låter sig delas av. Men är halvpedant så jag håller ordning… ;)

  Svara
  1. Hanna

   Bor i en etta och ingen vikskärm har jag.
   Men har det ändå ganska så minimalistiskt ändå.
   Innan ettan bodde jag i en tvåa och mitt sovrum där hade jag bara säng, taklampa, gardiner och växt och en garderob som hörde till lägenheten.

 8. Ekomorsan

  Idagsläget har vi rätt mycket saker i sovrummet, vilket vi normalt sett inte brukar ha utan har blivit en konsekvens av att vi rev ena barnrummet, gjorde större kök och därmed fick barnen dela sovrum och alla deras möbler fick inte plats och mycket har knôtts in i de två rum som finns.

  Nu är det inte långt kvar tills vi får vårt nya sovrum i källaren och barnen åter igen har varsitt rum och då ska jag ta era punkter i beaktande :)

  Svara
 9. finlandssvensk

  Har inget av sakerna i er lista förutom mobilen och den har jag lite svårt att göra mig av med, jag har ingen väckarklocka på mitt nattduksbord (ej heller någon klocka på väggen i sovrummet) bara en lampa..så jag använder mobilen som klocka/väckarklocka samt anteckningsblock, ibland innan jag somnar kommer jag på saker som måste göras m.m. så då kan jag skriva upp det på mobilen genast så minns jag det nästa dag och får sova gott! (Det sägs ju att man skall notera sina tankar, så rensar man hjärnan och sover bättre)

  Svara
 10. Carina

  Jag har inget av det du räknade upp! :) Det händer att en färdigläst bok ligger i en av garderoberna – dock inte mer än någon dag.

  Svara
 11. CJH

  Själv har jag i sovrummet: Min skönlitterära bokhylla, två radioapparater, ett stort ”skrivbord” (egentligen: arbetsbord) m m. Inte så minimalistiskt.

  Men det beror på vilken livsstil man har. Jag skulle aldrig stå ut med en ”citylivsstil” där hemmet och fritiden bara används till att äta, sova och färdigköpta nöjen som att glo på teve. Eftersom jag bara har en tvåa förvarar jag det där arbetsbordet i sovrummet hellre än i vardagsrummet. Jag använder det till exempelvis att sy maskin, modellbygge, elektronikfixande och dylika ”rena” precisionsjobb som jag inte vill göra i garaget. Och man ser ju inte hur sovrummet ser ut när man sover.

  Det kan tilläggas att ingen sexpartner har vänt i dörren för att hon tyckt att sovrummet varit felinrett :-)

  På väggen har jag hängt en medaljsköld med idrottsliga utmärkelser och min medalj från armén. Inspirerande start på varje ny dag!

  Svara

Lämna ett svar