Tillbehör i överflöd

in- och ut-listan för januari redovisade vi inköp av en stavmixer, liksom att vi samtidigt rensat ut den vi tidigare ägde. När vi gav oss ut på nätet för att leta efter en stavmixer, var vi ute efter en som inte var tillverkad av plast utan rostfritt stål eller liknande. Punkt, det var allt vi ville ha. Men det visade sig vara svårare än vi trott.

Majoriteten av alla stavmixar säljs nämligen tillsammans med en hel drös tillbehör. Samtliga stavmixar vi hittade som uppfyllde våra krav, gick inte att få utan flertalet tillbehör. I vårt fall fick vi med såväl en plasttillbringare, en minihackare, en visp och ett väggfäste.

Plasttillbringaren känns överflödig eftersom vi med köpet ville undvika plast, samt att vi redan äger och brukar använda en glastillbringare istället. Minihackaren kan komma till användning även om vi i dagsläget inte saknat någon sådan. Vispen som gör stavmixern till en elvisp behöver vi inte eftersom vi i dagsläget har en separat elvisp som dessutom tar degkrokar vilket är användbart för oss som gillar att baka vårt egna bröd. Väggfästet slängde vi på en gång då vi föredrar att inte ha våra hushållsmaskiner synliga i köket.

Stavmixern vi tillslut köpte var en Wilfa SM1-FP, och det är den som är på bilden till inlägget tillsammans med sina medföljande tillbehör. Än så länge är vi nöjda med den, den är betydligt kraftfullare än vår tidigare och mixar det mesta som kommer i dess väg, samt är något tystare.

Likadant är det om du vill köpa en matberedare. Många stoltserar i produktbeskrivningarna om alla tillbehör som multifunktionskniv, kvarntillbehör, vispskiva, skärskiva, rivskiva, mixerkanna, degredskap, citruspress och tillbehörslåda för utrustningen, med mera. Jag undrar hur många av dessa tillbehör som bara ligger och tar plats i en kökslåda hemma hos folk.

I vårt inlägg när vi rensade i sladdlådan första gången nämnde vi även att det till många kameror ofta medföljer mer eller mindre onödiga sladdar. Vår nya kamera, en Sony A6000, innehöll en laddsladd som var kombinerad usb-sladd, minimalistiskt och bra. Dock fick vi även med en stickpropp till brittiskt eluttag som vi gjorde oss av med direkt.

Har du några exempel på prylar där det ofta medföljer onödigt många tillbehör?

9 tankar kring ”Tillbehör i överflöd

 1. jkr

  Jag funderar på att köpa stavmixer också. Hade ni kollat om den klarade sig i undersökningen i klorparaffiner?

  Svara
 2. Yvonne

  Jag vill göra mig av med min stavmixer i plast. Använder heller aldrig tillbehören så för mig räcker det egentligen också med själva stavmixern. Då fick den gott betyg av er :) Kanske något att titta efter då.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi är nöjda. Vi har dock inte provat stavmixern till så mycket mer än smoothie och soppor än så länge, så ta oss inte för att vara några experter, även om vi såklart gjort viss research innan köpet. Kom ihåg att utgå från dina egna användningsområden och behov. :)

   (Vi är varken sponsrade eller har något samarbete med Wilfa).

 3. Fredrik

  Fick själv exakt den som ni köpt, i julklapp. Angående väggfäste så håller jag med. När det kommer till vispen så blir den dock använd ibland, då jag inte har något vanlig elvisp. Riktigt smidigt att ha både mixer och visp i samma maskin, så jag slipper ha ytterligare en pryl. Eftersom jag inte har någon ugn så har jag inte heller något behov av att baka, så den duger utmärkt för de få gånger jag vispar grädde osv.

  Annan pryl som alltid innehåller onödiga tillbehör är ju smartphones. Alltid fullpackad med massa appar som man aldrig någonsin kommer att använda, som inte heller går att radera utan att förstöra garantin.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilket sammanträffande! :) Ja, har man ingen elvisp så är detta ett jättebra sätt att slippa köpa en sådan, för motorn är ju verkligen kraftfull så kan tänka mig att den vispar grädde etc bra.

   Ett jättebra exempel du ger med smartphones onödiga appar. Jag har skapat en egen mapp där jag samlat knappt 20 appar som jag aldrig använder och som heller inte går att ta bort från mobilen ;) främst ligger de där och tar onödigt minne i anspråk.

 4. anette

  BebisTips. Minihackaren är perfekt när man gör smakportioner till bebis. Lite kokt grönsak o lite kokspad….starta och perfekt pure har uppstått. Frys in i istärningsfack o ta upp efter behov. Fungerar till alla grönsaker men inte potatis (ngt med stärkelsen).fungerar även till att hacka kött till bebisen osv.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset! Så minihackaren är bättre för detta ändamål än vanliga stavmixern?
   Jag ser fram emot att börja researcha på goda smakportioner när det närmar sig, liksom såklart att få tillfälle att använda minihackaren! :)

 5. Maria

  Bamix gör en stavmixer av hög kvalitet. Jag har haft min i många år. Använder den jättemycket.

  Svara
 6. kajsa

  Hej Minimalisterna. första gången jag kommenterar här men ville bara tacka för en grym blogg. Jag har den senaste veckan roat mig att på kvällarna läsa alla era blogginlägg. Haha ja det vara ganska många kan jag säga. Men riktigt bra och intressant läsning.

  Jag har alltid älskat att organisera saker. Ofta shoppade jag olika lådor/påsar/boxar mm för att försöka få ordning på alla mina saker. Och jag har mycket saker kan jag säga. Men på något sätt blev det aldrig riktigt ordning ändå. Lägenheten fylldes bara på med mer och mer saker. Kanske för att jag älskade att gå på antikaffärer och köpa nya ”fynd”.

  Nu har jag rensat och rensat utifrån era tips och vilken skillnad! Har endast gjort köket än men har nog slängt/gett bort/sålt minst 2000 saker. Bara min kryddhylla samt pennsamlingen är uppåt 100 slängda saker. Varför samlar vi på oss alla dessa saker? Gör de våra liv bättre eller krångligare. Verkligen fått ett funderare här sista veckan.

  Läser även boken stuffocation av Wallman, kan verkligen rekommendera den boken. Säger mycket om vår samtid och var detta översamlandet är på väg.

  Blev ett långt inlägg men ville bara tacka så himla mycket för det fina jobbet ni gör med bloggen och för att ni ger mig ny energi till att leva mer minimalistiskt !

  Svara

Lämna ett svar