Minimalism i kökslådorna

Vi har fått en del frågor gällande innehållet i våra köksskåp och kökslådor och tänkte därför i två blogginlägg översiktligt redovisa vad som göms på dessa platser i minimalistköket och kommentera kort kring det. I förra veckans inlägg kunde du läsa om våra tallrikar, glas och koppar, i detta blogginlägg redovisar vi stora delar av kökslådornas spretiga innehåll.

Bestick. Tidigare hade vi vardagsbestick och finbestick, men i samband med att vi flyttade ihop beslutade vi oss för att bara ha en uppsättning bestick. Detta gjorde att de tidigare finbesticken fick bli vardagsbestick, och övriga uppsättningar skänktes till välgörenhet. Våra bestick är av märket Hardanger och modellen Carina som du kan se bild på nedan.

Besticklåda med bestick från Hardanger.

Besticklåda med bestick från Hardanger.

Köksredskap en av varje. De vi har en av vardera är trägaffel, träslev, stekspade, soppslev, visp, måttsats, rivjärn, tårtspade, vitlökspress, äggskivare, brödpensel, konservöppnare, potatissticka.

Köksredskap dubletter. Smörknivar har vi två stycken, likaså salladsbestick, spork, pastaslev, vinöppnare och potatisskalare då Herr och Fru Minimalist har helt olika preferenser vilken skalare som är bäst och skönast att hålla i (båda syns på bilden ovan). Tidigare hade vi sju smörknivar, men de i trä är sedan en tid bortrensade vilket vi skrivit om i inlägget Våga rensa ut vardagssaker.

Numera är endast de två smörknivarna i rostfritt kvar i minimalisthemmet.

Numera är endast de två smörknivarna i rostfritt kvar i minimalisthemmet.

Skålar/bunkar 6 st. Vi har kommit halvvägs i plastbantningen här. Vi äger tre stycken skålar/bunkar i rostfritt stål, två små och en stor. Samt tre stycken klassiska Margretheskålar, alla i olika storlekar. De tre i rostfritt stål brukar förutom diverse tillredning och bakning, även användas för förvaring av matrester som soppor och grytor. Enbart dessa tre skulle dock inte räcka, dessutom ogillar jag att vispa med elvisp i de rostfria bunkarna.

Ugnsformar 6 st. Samtliga i olika former, storlekar och material. Två pajformer, stora ugnsformar i glas och mindre ugnsformar i porslin. Samtliga används regelbundet, mest frekvent används pajformarna då Fru Minimalist älskar att göra matpajer och efterrättspajer.

Köksknivar 4 st. Vi har fyra stycken bra köksknivar. Ingen av dessa är en brödkniv utan det är två stora, rejäla knivar, en mellanstor kniv och en liten fruktkniv. Vi har landat i att fyra bra knivar inte är så mycket när alla faktiskt används regelbundet. Vi har skrivit mer om köksknivar i blogginlägget ”Kniviga beslut i köket” där ni bland annat kan läsa om att vi är oense om vilka knivar vi faktiskt behöver i minimalistköket. :)

Köksmaskiner 4 st. Våra elektriska köksapparater tar upp en hylla i ett litet köksskåp. Vattenkokaren står alltid på köksbänken, utöver den utgörs vår sparsamma elektriska apparat-samling av en stavmixer med tillbehör, en brödrost samt en elvisp.

Kastruller 4 st. Vi har två små kastruller, en mellanstor och en stor. De två förstnämnda används flera gånger per dag och annars är det den stora som är mest populär och som säkerligen kommer användas i allt större utsträckning när familjen nu växer sig större.

Stekpannor 2 st. En stor gjutjärnsstekpanna vilken är en storfavorit i minimalisthemmet. Den används till allt från pannkakor och stekt fisk, till grytor och pastasåser. Det andra är en liten keramisk stekpanna som vi skrivit om i inlägget ”En oväntat skrämmande mening”. Skulle vi få en liten gjutjärnsstekpanna åker den keramiska ut, men tillsvidare får den vara kvar då storleken är perfekt för att steka mat till en person.

Grytunderlägg 2 st. Vi äger två grytunderlägg i form av bladverk som på bilden nedan. Behöver vi ytterligare underlägg använder vi de två grytlappar i silikon som vi också äger.

grytunderlagg_blad

Är det något av ovanstående som du reagerar på som märkligt? Vad tycker du vi har lite eller för mycket av? :)

Del 1, ”Minimalism i köksskåpen”, hittar du här.

17 tankar kring ”Minimalism i kökslådorna

 1. S. med punkt

  Läser er blogg med stort intresse och har som mål att bli mer som ni ? Reagerade lite på att ni inte har någon hushållsassistent, men läste bakåt och såg att det är ett medvetet val. Vi har en hushållsassistent som såklart tar jättemycket plats i skåpet, men som jag inte skulle vilja vara utan. Däremot ställde jag undan vår vattenkokare i plast för nåt år sedan. Jag kokar hellre i en metallkanna på spisen.

  Det är väl så här det ska vara, dvs. att vi utgår från våra behov och vanor, och ni utgår från era.

  Jag är nyfiken på hur ni tänker kring livsmedel. Är ni minimalistiska där också, dvs. har bara det ni ska använda inom de närmaste dagarna hemma? Undviker ni att prova nya ingredienser för att de kanske visar sig vara dåliga köp som står orörda eller som ni får slänga? Eller använder ni slut på allt trots att ni inte gillar det?

  Vi skulle antagligen klara oss på det vi har i kyl, frys och skåp i många veckor, men det känns mest bra. Suveränt för att minska matsvinnet har också varit att skaffa hobbyhöns! Barnens halvätna smörgåsar, ledsna gurkskivor, överbliven gröt… det mesta ”förädlas” till underbart goda ägg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gällande livsmedel så har vi mat hemma så att vi säkert klarar oss ett par veckor om så skulle krävas (med komplement av färskvaror), men däremot har vi ”bara” en halv kyl respektive frys, vilket begränsar hur mycket mat vi kan köpa hem. De gånger vi exempelvis haft färdig middagskasse som kommer i början av veckan så tar dessa ingredienser upp i princip hela kylskåpet. :)

   Vi undviker inte att prova nya ingredienser, det har vi för stort matintresse och experimentlusta i köket för. :) Däremot är vi noga med att använda upp kvarvarande delar av ”udda” ingredienser liksom exempelvis halva cremé fraiche burkar och hela osten (riva det sista och ha i mat) etc.

   Vad kul och praktiskt med hobbyhöns! Hos mina föräldrar finns en hund som gärna äter rester men genererar tyvärr inte några ägg i gengäld, däremot kärlek och närhet. :)

 2. Händelsevis

  Jag jobbar på tillåtelsen att slänga ut våra usla knivar och bara behålla de två, bra vi har. Tror faktiskt det räckt gott med två :-) en liten och en stor.
  Varför har ni två pastaslevar? Verkar inte likt er :-)
  Vi fick just en juicepress så nu har vi fem köksmaskiner. Brödrost, kaffebryggare, mixerstav (utan tillbehör) köksassisent och pressen då. Det fina med köksassistenen är ju att man då slipper även elvisp!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   För att vi är lite oense mellan vilken som är bäst. Jag gillar den vi har i trä medan Herr Minimalist inte alls tycker om den. Skulle gärna ha någon snygg rostfri variant men vi har inte landat i någon sådan heller, det har väl inte varit prioriterat direkt. ;)

 3. Rebecka

  Jag tycker det låter som att ni har det man behöver. Skulle nog klara mig fint på det ni har. Själv har jag några dubletter men då vi delade upp all köksutrustning i två delar vid en skilsmässa så halverades ju all köksutrustning i ett slag. Det enda jag verkligen saknade efter uppdelningen var ett rivjärn så det fick köpas till! Säger lite om hur mycket vi hade av allt!!

  Det jag skulle sakna (men klara mig utan) i ert kök är min gjutjärnsgryta (studentpresent), metallmått (halvliter, 2.5 dl och 1dl), tillbringare, kavel, plättlagg i gjutjärn (plättar är ju godare än pannkaka ;-)), skärbräda (i trä) och soda streamer (älskar bubbelvatten).

  Blev inspirerad att rensa bort lite dubletter till eller åtminstone gå igenom köket igen och göra en behovsanalys.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har två skärbrädor i trä, men då de inte förvaras i någon kökslåda kom de inte med ovan utan fokus låg på andra köksprylar.
   Har skrivit om dessa två skärbrädor här:
   http://minimalisterna.se/step-by-step/

   Det är ju helt klart att det är behov som ska styra i köket. Ingen av oss är särskilt förtjusta i dubbelvatten så en soda streamer skulle inte komma till användning här, och vi är mer förtjusta i pannkakor än plättar, och rester från de förstnämnda kan dessutom bli till grymt goda crepes! :) Pannkakorna steker vi i vår vanliga gjutjärnsstekpanna vilket fungerar toppen! :)

 4. Camilla

  Jag tycker att det låter rimligt förutom smörknivar. Vi skulle inte klara oss med bara två stycken. Varje gång vi kör diskmaskinen så är det minst 4-5 smörknivar med. Det går åt några fler när barnen är större och ibland äter frukost vid annan tid än oss vuxna. Ibland bjuder vi gäster på te och smörgås och då går det också åt mer än två smörknivar. Ett par i smöret, en i leverpastejen eller messmöret och kanske en marmelad.

  I alla fall spännande att läsa era inlägg och det får mig att tänka igenom även om jag inte genomför all rensning.

  Svara
 5. ANNA

  I mina ögon, och hur jag använder saker i köket är erat köksutbud på tok för minimalistiskt. Men för er del funkar det säkert jättebra. Jag utgår ifrån att ni inte saftar å syltar, gör inläggningar etc. Jag har tre gigantiska grytor som till vardags bor i förrådet och tar fram när jag gör storkok av sylt etc. Sen har vi flera mindre grytor då våra måltider ofta består att sådant som behövs många grytor till.
  Vi äter inte exakt samma sak (en noggrann vegetarian och en köttätare i familjen) så det går åt dubbelt vid varje måltid av en del kokkärl med. Har vi något som ska stekas blir det 2 stekjärn (används dessutom efter varandra då, ALDRIG samtidigt på spisen eftersom det ”hoppar” när det steker)

  Å så undrar jag, kör ni verkligen fisk i samma gjutjärn som allt annat? Då måste ni skrubba riktigt rejält mellan stekningarna… Å lagar ni aldrig riktigt långkok i stekgryta/gjutjärn etc eller har ni er stora gryta till sådant?
  Såser, varma grönsaker å andra tillbehör, är det inget ni brukar ha till maten?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag äter inte heller kött mer än möjligtvis lite kyckling, men är knappast vegetarian utan äter även mycket och gärna fisk/skaldjur. Däremot är jag inte så kinkig/noggrann utan mina sojakorvar eller grönsaksbiffar kan steka bredvid övriga familjens falukorv eller vanliga köttbiffar i samma stekpanna.

   Vi saftar och syltar inte. Delvis för att vi har turen nog att regelbundet få alla möjliga syltsorter av min mamma som gillar att safta och sylta. :)
   Ja, vi kör fisk i samma gjutjärnsstekpanna som övriga. Har inte upplevt att det tagit smak etc från det ena eller andra under dessa år. Tror inte vi skrubbar mer än andra som diskar sina kok- och stekkärl. ;)
   Jodå, vi brukar både ha såser, kokta grönsaker och andra tillbehör till våra måltider, och vi har ju flera kastruller så det fungerar finfint att få ihop en sådan middag.

   Ofta lagar vi också två olika luncher/middagar, en till Storasyster Minimalist och en till oss själva. Vi upplever dock inte kastruller och stekpannor som en bristvara, möjligtvis antal lämpliga plattor på spisen. ;)

 6. Linnea

  Intressant att se hur ni har rensat ut i köket. Jag försöker också rensa och vill få sån där fin ordning i mina skåp. Tyvärr är jag dålig på att organisera så skulle vara tacksam om ni ville visa bilder på alla skåp och lådor i köket så jag kan få tips var porslin ,glas ,karotter och bunkar och köksredskap ska stå . Har nästan likadant kök. Något mindre bara.

  Svara
 7. Eva

  Såg i någon kommentar om detta med olika stekpannor för fisk och för övrig mat. Själv tycker jag inte det spelar någon roll och har bara en gjutjärnsstekpanna. Men snubblade då över denna bloggpost som har bra tips bl a på hur rengöra stekpanna från fiskdoft. Och en massa andra intressanta tips hur använda kaffesump som luktdödare, växtnäring, kroppsskrubb mm.

  http://ekoenkelt.se/2016/07/01/3745/

  För första gången märker jag dessutom i detta inlägg om köksgrejer att jag har färre prylar inom en kategori än Minimalisterna. Yes! ;)

  Svara
 8. Karin

  Blir så inspirerad av er blogg och insta! Håller på att rensa ut mest hela tiden tycker jag, grejerna tar aldrig slut. Våra knivar är i behov av slipning, förutom 3 st småknivar som vi köpte nu i somras. Det slog mig att vi har väldigt många knivar (17 st!) och att det är bra att rensa ut de som vi använder minst innan jag skickar iväg knivar till slipning. Därför har jag rensat ut 3 st Ikea-knivar och en tårtspade. Kvar i knivlådan: 2 st ostknivar med olika egenskaper (varken jag eller min man äter ostbricka men knivarna har jag fått i present och sparar till gäster som äter sån ost), 2 st osthyvlar (använder förutom till vanlig ost till att skiva gurka, skala squash och säkert något mer som jag inte minns nu), 3 st brödknivar, 6 st småknivar (skalknivar m.m. En av småknivarna är sågtandad och jättebra till att skiva tomater), 5 st ”allknivar” (varav 2 st används flitigt nästan varje dag), 2 st tårtspadar (en av de är en tårtspade som min morfar har gjort, har även en kniv som han har tillverkat handtaget på som sparas som minnessak), samt 1 st äppelklyftare och 1 st urkärnare. Det kan vara så att vi fortfarande har för många knivar men till att börja med känns den här utrensningen helt okej.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att kunna inspirera!
   Du är knappast ensam om att ha många köksknivar iaf:
   http://minimalisterna.se/kniviga-beslut-i-koket/

   En relevant fråga att ställa är hur ofta ni bjuder på ost som behöver speciella ostknivar? Vi äter ändå sådan ost ett par gånger i månaden (brie, chevre och någon mögelost) men anser oss inte behöva särskilda knivar för ändamålet. :)

  2. Karin

   Jag har bytt ut en del lådor till glas men min man är synskadad och därför extra känslig om händerna (fingertopparna) och tallrikarna på hans jobb blir jättevarma. Jag funderar på om en plåt-låda kan vara ett alternativ istället för glas. Det alternativet går dock bort om plåten blir varm…

 9. Karin

  En förutsättning för att klara sig med mindre köksgrejer är ju att orka diska när det behövs. Inte som jag gör, samla på hög i diskhon (fast jag försöker tänka ”Det som tar en kvart idag, tar en timme i morgon”). Det blir en hel del handdisk trots att vi har diskmaskin, för vissa grejer vill jag inte diska i maskin, t.ex matlådor i plast, smörknivar i trä och knivar. Vi är bara 3 i hushållet (mannen, katten och jag) men det blir ändå sjukt mycket disk och diskmaskinen går ibland TVÅ ggr/dag. Jag anar ett samband mellan t.ex för många knivar, skålar och stekpannor och mycket disk i diskhon ;) Har en tanke om att ta bort disk-och bestickstället, diska upp på en gång och torka för hand. Det skulle öka chanserna till mindre disk (både ren och skitig) överallt. När inte diskstället räcker till brukar jag lägga ut kökshanddukar på micron, köksbordet och arbetsbänken. Förstår så sakteliga varför vårt kök aldrig ser harmoniskt ut…

  Svara
 10. Linda

  Jag upptäckte med glädje att stavmixern fungerade utmärkt till att vispa grädde med. Har inte testat andra livsmedel. Ett tips ifall ni vill avvara elvispen :)

  Svara

Lämna ett svar