En oväntat skrämmande mening

I veckan fick jag höra meningen; ”jag har köpt en sak till dig”. Dessa välmenande ord som många blir förväntansfulla och nyfikna av, möts ofta med tveksam skepticism från en minimalist, på grund av rädslan för vilken potentiellt onödig pryl som kan tänkas gömma sig bakom orden. Redan innan gåvan är överlämnad eller paketet öppnat börjar tankarna snurra kring om det är något som jag faktiskt kan tänkas behöva och om inte vad jag i så fall ska göra med prylen samt hur jag skall hantera den förväntansfulla givaren?

Denna gång var det en släkting som ville ge en tidig julklapp trots att vi nyligen kommit överens i släkten om att inte köpa julklappar till varandra detta år. I paketet gömde sig en keramisk stekpanna modell mindre, vilket som tur var inte var en så dum present till oss trots allt.

Att jag fick denna stekpanna gjorde nämligen att vi äntligen fick den knuff vi behövde för att göra oss av med vår sista giftiga teflon-stekpanna. När jag fyllde 30 år i våras fick vi en gjutjärnsstekpanna och då åkte vår stora teflon-stekpanna ut men fram till nu har vi behållt vår lilla teflon-stekpannan för de gånger man exempelvis bara lagar mat till en person. När vi nu istället fick en keramisk liten stekpanna hade vi inte längre någon anledning att hålla fast vid teflon-stekpannan utan det blev en rensning enligt principen en stekpanna in – en stekpanna ut.

Har du en keramisk stekpanna, vad tycker du om denna och är de så miljövänliga som reklamen vill ge sken av?

16 tankar kring ”En oväntat skrämmande mening

 1. BySiri - Ny i Stavanger

  Vet inte hur de är ur miljösynpunkt riktigt men jag har en och är supernöjd med den iallafall, väldigt lättdiskad och går faktiskt att göra pannkakor i vilket jag var skeptiskt till iochmed ’grop’botten :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du är nöjd, hittills är även vi det! Håller tummarna att de är bra ut miljösynpunkt, åtminstone bättre än teflon…

 2. Yvonne

  Använder enbart gjutjärnspannor här hemma. Köpte dock en keramikpanna som vi använt på våra semestrar i husvagn och tält då en tung gjutjärnspanna inte kännts särskilt lockande.Tycker den fungerar väldigt bra då. Sen hur miljövänliga dom är vet jag egentligen inte men dom är väl iallafall betydligt bättre än teflon eller ? hoppas jag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det hoppas jag med. :)
   Gjutjärnspanna är ju annars det bästa och det vi oftast använder här hemma. Den känns oerhört gedigen och bra på flera sätt.

 3. Elin

  Jag tyckte den snabbt blev repig och ful och den vi hade var tunn i materialet och slog sig fort trots att vi använde den normalt. Då min man vägrar gjutjärnspanna så köpte vi en teflonpanna igen efter den vi hade. Nästa panna vi köper ska jag dock försöka driva igenom att det blir en mer miljövänlig och mindre giftig och han har nästan gått med på detta.

  Ja, barn kräver grejer och kostar en del. Blir det inte en kräkbäbis är nog mängden kläder rätt bra men risken finns att ni ändå får köpa mer.

  Svara
  1. Elin

   Jag lyckades i huvudet kombinera två inlägg, det är därför jag skriver om babykläder här.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ingen fara, jag hängde med i svängarna. :)
   Ja vi har hört även från andra att det kan behövas lite fler ombyten om det blir en kräkbebis men då får vi ta det då. Det finns ju en viss risk att vi får lite barnkläder vid jul eller att man råkar shoppa något själv i brist på annat om man går över tiden… :)

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi läste att man absolut inte får ha metall-redskap i stekpannan utan enbart trä eller plast, men det sistnämnda är ju dumt ur kemikaliesynpunkt istället. Jag tycker inte det finns några nackdelar med en gjutjärnspanna utöver möjligtvis tyngden, särskilt nu när jag är gravid och handlederna blivit väldigt svaga men å andra sidan är det inte så ofta jag lyfter omkring den full med mat.

  4. TBIT

   Elin, din man kanske kan tänka sig en stekpanna i kolstål i framtiden? Jag gillar iaf min sådana! Men tung är den.

 4. Elin

  Fru minimalist
  Vi använde aldrig annat än plast och stål i pannan så det var inte orsaken, den blev repig i alla fall.

  Vi tänkte som ni med kläderna, vi väntade också och såg om det behövdes mer kläder och i vårt fall var det ganska lite vi behövde komplettera men lite iaf. När de blir större så brukar man dock behöva fler per storlek eftersom de använder dem längre tid och när de börjar äta mat själv osv så blir det ofta ombyte minst en gång om dagen även om man inte är typen som måste ha barn som ser perfekta ut hela tiden. När de går förskola är det också bra att ha lite extra för att kunna ha kläder liggande på förskolan.Men tack och lov är det lätt att få tag i kläder begagnat. Vi har inga släktingar med annat än barn som är vuxna eller tonåringar och de flesta hade gjort av sig med det som de hade så vi har köpt det mesta vi har eller fått på klädbytardagar.

  TBIT
  Ja, det är en sådan jag nästan övertygat honom om men det är nog minst ett år kvar i teflonpannan innan det blir aktuellt.

  Svara
 5. Michel Larsson

  Hej! Kul att ni verkar vara nöjda. Jag köpte en keramik panna med handtag som går att ta loss smidigt, pannan går ju att ha i ugnen. Detta är något jag gillar, när en pryl har mer än en funktion! :) Något fett behövs ju knappt, men jag fann kallpressad kokos (ekologisk) som jag ska testa nu i stekpannan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med dig om att prylar med mer än en funktion ofta är toppen! När jag köpte ny skaljacka för ett par år sedan slog jag till på en dyr men kvalitativ variant som sedan dess ersatt såväl min regnjacka som skidjacka.

   Du vet väl att ekologiskt kokosolja även fungerar utmärkt som hudkräm? Luktar dessutom underbart naturligt gott. :)

 6. Michel Larsson

  Klockrent att du köpte den, håller den fortfarande måttet? :)

  Jo precis, även den har fler funktioner än bara matlagning ;) Jag läste noggrant på baksidan om användarområdet. Testade på händerna och det doftar så gott!
  En fråga, använder ni nu skärbrädor av trä? Och vilken sort? :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jackan håller helt klart måttet fortfarande och kommer göra så många år till om inget oförutsett händer med den.

   Ja, vi använder skärbrädor av bambu. En bonus är att det ser betydligt snyggare ut när dessa skärbrädor står i köket än när våra plastskärbrädor gjorde det. Vi har skrivit lite om det i inlägget länkat nedan och det finns nog en del matnyttigt även i kommentarsfältet till samma inlägg:
   http://minimalisterna.se/step-by-step/

 7. Michel Larsson

  Ja juste, jag tyckte att jag läste någonstans att Bambu dessutom är bakteriadödande. Jag håller helt med, trä är ju så mycket snyggare än plastbrädor i köket.

  Svara

Lämna ett svar