En jul utan julklappar

Det är 24 oktober idag, två månader kvar till julafton. Det är med andra ord hög tid att börja fundera kring hur du och din familj eller släkt vill ha det med julklappar den här julen.

Våga vara den som lyfter frågan om ni kan tänka er ett annat upplägg än traditionella julklappar i år. Det viktigaste med julen är ju trots allt att ta sig tid och umgås med nära och kära. Inte att springa i affärer veckorna innan jul bland andra stressade människor på jakt efter den perfekta julklappen till var och en i halva släkten.

Om din familj inte går med på något annat än det traditionella upplägget med mängder med julklappar till alla närvarande personer, så är våra tips att köpa något i kategorin förbrukningsvaror eller upplevelsepresenter. På så vis föregår du med gott exempel och står åtminstone emot prylhetsen som givare.

Både förbrukningsvaror och upplevelsepresenter går dessutom att anpassa utifrån person och prisklass. Finare viner, dessertostar, exklusivare choklad, teer, charkuterivaror och annat ätbart går alltid hem. I upplevelsekategorin finns allt från biobesök, teater, konsert, massage och hotellövernattningar.

Även barn uppskattar upplevelsepresenter, exempelvis ett besök på ett barnvänligt museum, en djurpark eller varför inte gå på bio tillsammans. Det kan ge minnen för livet, fördjupa relationen och vara betydligt mer uppskattat än ytterligare en leksak.

En mer radikal variant är att resa bort över julen och inte hänga med resten av släkten, till en fjällstuga, ett slott eller utomlands. Lite som ett ”statement” mot julklappshetsen.

Vi kör numera julklappsspelet med en julklapp av förbrukningskaraktär á 100 kr i våra familjer. Hur vi gjort kan du läsa om i inlägget ”Dags att köpa julklappar?”. I framför allt Fru Minimalists släkt har detta inte alls varit någon självklarhet eller enkel förändring, utan tagit ett par år att få igenom, ställa om och hitta en ny tradition. De små barnen i släkten får fortfarande julklappar av exempelvis mor- och farföräldrar och sina kusiner.

Skjut inte upp diskussionen kring julens julklappar utan ta tag i det redan denna vecka. Risken med att vänta är att flera hinner börja köpa julklappar och då kommer ett förslag kring att tänka om och tänka nytt kring julklappar, förmodligen inte mottas särskilt varmt. Och skulle det mot förmodan bli mothugg och arga blickar kring förslaget redan nu, så hinner åtminstone stormen bedarra och ni kan ändå fira en fröjdefull jul tillsammans i slutet av december. :)

Ni andra som lyckats minska ner eller få släkten att helt sluta med julklappar, hur har ni gått till väga och vad gör ni istället för att öppna julklappar på julafton? :)

32 tankar kring ”En jul utan julklappar

 1. Ulrika

  Vi har sedan några år tillbaka lagt ner allt vad julklappar heter för oss vuxna. Barnen får fortfarande av oss föräldrar samt moster och mormor/ morfar. Känns jätteskönt att slippa rusa omkring i affärer och leta efter ”den perfekta julklappen ”. Vi har julklappslek med 20:-prylar bara för att det är kul. Så försöker vi varje år hitta ett spel att spela som både barn och vuxna gillar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter lagom men det är ju nästan svårt att hitta något för 20 kr numera, vad brukar det bli för något? :)

 2. Ann

  Intressant inlägg! Vi har sedan flera år valt att fira med min familj eftersom makens familj har tagit bort alla julklappar (även barnens) och julgranen. Kvar blir maten och alkoholen och det tycker vi inte är en jul för småbarn. I min familj står lekar och umgänge i fokus men barnen får ca 3 julklappar (en från varje familj) och vi vuxna får varsin (upplevelse eller förbrukning). Barnen får också pengar av oss och morföräldrarna. Det tycker vi är en lagom dos och vi har fått resten att hålla med :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, bara för att an tar bort julklappar med onödiga prylar in, behöver man ju inte ta bort själva julstämningen och julmyset och allt runtomkring som man tycker hör till en jul med barn.
   Härligt att alla har enats om nivån på julklapparna, det är skönt!

 3. Fanny

  I min familj (där vi för närvarande är nio vuxna, ett barn samt en till kotte på väg) drar vi vuxna lott om vilken julklappskompis vi har varje år. Sedan köper man bara julklapp till den personen för cirka 500 kronor och skriver rim till det. Barn(en) får däremot julklappar från oss alla. Sen spelar vi också norsk julafton, då varje person ska köpa två presenter till ett maxvärde 200 kronor och ta med något begagnat hemmifrån. Sedan slår vi tärning om dem samt snor från varandra inom en viss tid. Till spelet har jag tidigare köpt godsaker från tysk julmarknad, skänkt pengar till Röda korset etc. Detta upplägg passar min familj väldigt bra ? Dessutom har jag under de senaste åren varit student och fått saker som jag har behövt de senaste åren, ett år var till exempel nya kastruller fantastiska! Men till helgen ska jag faktiskt flytta och sedan börja jobba ”på riktigt” (!) Tänker mig att mitt nya hem får växa sig fram under en längre tid istället för att tokshoppa inredningsprylar som jag ändå inte vill ha senare ? Därför är jag extremt tråkig och önskar mig ett presentkort i år, även om jag har flera personer som med glädje skulle vilja ”hjälpa till” med det! ?

  Svara
 4. Anna

  Vi vuxna som firat tillsammans köper med en julklapp för 200kr som vi sen lottar ut bland oss vuxna. Barnen får fortfarande julklappar. Fast nu börjar endel barn bli rätt stora de med… men än så länge så får de klappar. Jag är rätt bekväm och köper presentkort till dem så får de själva bestämma vad de vill köpa.
  Mina egna barn får både någon grej och presentkort.

  Svara
 5. Josefin

  Min sambo är snickare och förra julen gjorde han en varsin skärbräda i trä till sina föräldrar, mina föräldrar samt syskon. Det vart verkligen superuppskattat! Jag är själv inte någon hantverkare, haha, men funderar på att göra något pyssligt till alla. Egen kryddblandning eller något sånt….

  Svara
 6. Malin

  Vi har upplägget en klapp per familj som ges till barnen i familjen (alla har barn). Så vi vuxna önskar oss aldrig någonting och får sällan. Brukar landa på ca fem julklappar. Och vi behöver bara ge några stycken.
  Dottern brukar få böcker, teaterbesök, kläder och eventuellt en leksak.
  Minstingen firar sin första jul nu så det ska bli intressant och se om det håller i sig, han ärver det mesta i både klädväg och leksaksväg från systern.

  Ang julpynt också: hur pyntar ni till julen? Vi själva kör med ett ”nedräkningsljus”/ adventsljus samt en julgran. Granen är viktig för dottern. Innan henne pyntade vi inte alls. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Så här pyntar vi inför jul:
   http://minimalisterna.se/god-jul-onskar-minimalisterna/

   Än så länge har vi inte haft någon julgran, men det beror till stor del på att vi firat jul hemma utan åker till mor- och farföräldrar där det finns julgran. Den dag vi bor större, är hemma större delen av julen och kanske till och med firar jul hemma hos oss, då skaffar nog vi också julgran.

 7. Fröken Minimalist

  I min familj firar vi inte ens jul. Jag julpyntar inget alls, och mamma sätter på sin höjt upp en julstjärna i fönstret. Det gör hon dock mest för att det blir ett så mysigt ljus under de mörka månaderna.

  Vi har inte firat en traditionell jul på flera år. Nuförtiden brukar vi gå ut och äta istället, jag bokade faktiskt en restaurang till julafton bara för ett par dagar sedan. Julklappar köper vi inte heller. Jag brukar faktiskt rakt av bara säga till folk i min närhet att vi inte behöver köpa julklappar till varandra. Vissa blir lättade, medan andra stör sig. Jag brukar säga att jag hellre spenderar tid med dem än att de ska springa omkring och leta efter en julklapp till mig. Att tiden tillsammans är så mycket mer värd för mig. Då brukar de bli smickrade istället, och stör sig inte lika mycket på att det inte blir några julklappar :)

  Svara
 8. Bo

  Julklappstips som visat sig fungera. Presentkort på tid och /eller kompetens. Städa ett garage, rensa en dator, ta hand om vardagstvätt. Effekten blir att mottagare får tid att gå på biblioteket, träffa en kompis eller busa med ekorrarna i parken.

  Svara
 9. Elin Hagberg

  Vi köper inte till vuxna i min släkt och bara till små barn (under 15 ungefär) och bara de vi firar med. I mannens familj är det bara hans mamma som utgör släkten så hon får en julklapp och hon köper något litet till oss och till barnen. Vi själva köper till barnen och en till varandra. Jag känner inte att det blir så extremt faktiskt för vi försöker just att inte ge så mycket utanför jul och födelsedag så det blir något att drömma och längta efter.

  Svara
 10. Stina

  Min svärmor köper ca. 10 klappar var. Vi är 5 vuxna och 2 barn. Sammanlagt är det väl nästan 100 presenter. Jag får en sådan ångest av mängden av onödiga saker. Mitt förslag att skänka pengar till välgörenhet och titta på en julfilm istället har inte fått någon positiv respons.

  Svara
  1. Moa

   I min hemstad finns det en liten biograf som har julaftonsbio som tradition. Just för att göra nåt för folk som hellre ser en film! Kanske finns det nåt sånt där du bor? Annars får du väl ordna julfilm hemma hos dig. :)

 11. Mia

  Vi bjöd hela storfamiljen på restaurang på en trevlig kvarterskrog i Vasastan i januari, mycket uppskattar. Bara kusinerna fick var sin liten pryl också.

  Svara
 12. cl

  Julklappar bara med make, söner, mamma och styvfar. Alla (även jag) får behovsinriktade presenter, så det är faktiskt riktigt trevligt :)

  Svara
 13. FiaF

  Det var lite smått nervöst när jag la fram förslaget om att vi bara skulle köpa vars en julklapp. Lite som ”secret santa”. Men det togs emot ganska bra av hela familjen/släkten. Så nu kör vi lottning på första advent vem man ska köpa till och sen köper vi för ca 200 kr var. Dessutom får alla skriva varsin önskelista, så blir det inte att man köper något som bara kommer ligga i ett skåp och samla damm. Steget för i år blir att även begränsa antal klappar som köps till vårt barn också. Men det kommer nog bli svårare för de gamla att förlika sig med.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad härligt att familjen tog emot förslaget så positivt! :)
   Ibland får man tänka step by step. Nästa år kanske de är mogna att ta nästa steg om int annat. ;)

 14. Karlsson

  Hej. Min släkt gör allt emot vad minimalisterna gör specielt på julen. De blir helt galna i julklappar, de vill bara ha(!).. Men bryr sig inte om min familj, sen sitter släkten och tittar på tvn eller bara stirrar på mobilen..Och de vill inte ens spela ”fia med knuff” och liknade spel..Jag undrar ibland vad för släkt har jag typ?
  Jag tycker julklapparna är inte viktigaste, men samtidigt är det inte okej att inte ge nån tillbaka. Alltså att glömma bort en person..
  Jag tycker 1-2 julklappar är bra..
  Jag har börjat leva minimalist lite innan jag själv visste det. Jag brukar ge min mamma förbrukningsvaror och farmor kan t.ex. få tvålar (såna som luktar gott, som hon tycker om). Min storebror ville ha ”ingenting”, alltså den där brevet som skänker pengar till de som behöver mat och sånt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   En av fördelarna när man blir äldre och även får barn, är att man in större utsträckning kan bestämma själv hur man vill ha det och inte behöver följa släktens tidigare traditioner etc.
   Vi har vänner som tröttnat så mycket på upplägg liknande det du beskriver ovan och inte fått gehör för alternativa julfiranden, att de valt att åka bort över julen. Hyra en fjällstuga en vecka och spendera tid och mysa med sin lilla familj.

 15. E.M.

  I min familj köper alla en julklapp för en viss summa som ska passa alla och sen lottar vi vem som får vilket paket. Detta gäller dock för oss vuxna. Syskonbarnen (två än så länge) får desto fler julklappar.
  De år vi firar med makens familj, som är mindre, blir det också en per person och de åren byter vi inte julklappar med min familj (brukar dock få nåt litet av mamma ändå, det verkar vara viktigt för henne att få ge).
  Min släkt är ganska stor, men det är i huvudsak kusinbarn osv som får julklappar. Farmor och mormor brukar få varsin blomma.
  Bådas familjer bor en bra bit bort så framförallt när vi besöker min så blir det sällskapsspel och perversa mängder julgodis. Min mamma köper hem rätt mycket, men jag tror hon tycker det är så mysigt när större delen av oss ”barn” kommer hem samtidigt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen din beskrivning gällande att alla ”barn” kommer hem samtidigt. Så är det i min familj också då vi annars är utspridda på andra orter än där vi är uppväxta. Det är mysigt på sitt sätt och alla har vi ju olika sätt att visa uppskattning och vad vi tycker är ”mysigt”, så måste det få vara. :)

 16. Tina

  Nu är mina barn vuxna en jag kommer ihåg när vi fick nog. Det var en jul med makens släkt, runt 20 personer och julklappsutdelningen tog timmar. Efter det smet vi iväg till vår stuga på landet och slutade fira med föräldrar och släkt. Senare började vi med att hyra en stuga och åt julbord på restaurang. Det blev julklappen till familjen och bra mycket mer uppskattat en saker. Jag förstår att föräldrar vill fira med barnbarnen men man kan träffas en annan dag. Julafton ska vara familjestund, inte släktträff. Önskar jag kommit på det tidigare.

  Svara
 17. Åkerspöket

  Something they want
  Something they need
  Something to wear
  Something to read

  Tycker jag är skitbra rent ut sagt!

  Svara
 18. Moa

  Det är så tråkigt att läsa om alla som bara ger presenter till barnen. Jag har själv dåliga minnen från min barndoms jular då jag och min bror fick drivor med presenter samtidigt som de vuxna satt och blev sömnigare och sömnigare. Det var så tråkigt att ens egna presenter till släktingarna såg så futtiga ut i jämförelse. Det är ju roligare att ge än att få!

  Kanske kan barnen få hjälp att köpa presenter till varandra istället?

  Annars var det många bra tips, jag gillar detta med förbruknings- och upplevelseprylar. Det kan bli nåt att satsa på i år!

  Svara

Lämna ett svar