Våra barns julklappar

Vi har fått en del frågor vad vi själva köpt till våra barn i julklapp samt vad de fått från andra släktingar. Julen är ju en högtid när det kommer in en hel del nya (lek)saker i hemmet. Ibland även sådant som vi föräldrar egentligen inte skulle vilja kom in. :)

Herr och Fru Minimalist köpte inga julklappar till barnen. Tråkiga och elaka föräldrar tänker kanske vissa, men barnen är så pass små, Storasyster Minimalist blir 2 år i januari och Lillebror Minimalist är drygt ett halvår, så de kopplar inte ihop julen med julklappar. Det betyder inte att de inte fick några julkappar, för andra i släkten ville såklart köpa till dem. :) Nästa år kanske vi börjar med en morgonjulklapp som något pyssel, duplo eller liknande.

Julen firades i två omgångar, först ett julfirade på själva julafton med Herr Minimalist familj. Då farmor och farfar ville att vi skulle hjälpa till att köpa julklappar till barnen, kändes det som att vi köpte julklappar ändå. :) På julafton fick de fyra paket, samtliga från farmor och farfar.

Badleksaker. En varsin badleksak i form av segelbåtar i trä från Plantoys som vi köpte på Lapland Ecos Store. Vi har hyrt liknande från Bundling och de har varit väldigt populära hos storasyster. Hon är in i en period med mycket ”mitt och ditt”, eller framför allt mitt, så för husfridens skull fick de varsin. :)

Böcker. Två böcker som du ser på bild nedan. Vi har tidigare fått böcker i samma serie och de är favoriter här hemma. Vi gillar att låna böcker på biblioteket för att få variation men har inget emot att äga några bra barnböcker eftersom vi läser dagligen för och med barnen.

Desa är två favoriter bland bokserier hos Storasyster Minimalist.

På Fru Minimalist sida släkten var det lite större julfirande med ca 15 personer som firande jul på annandagen. Där körde vi julklappsspelet bland de vuxna på samma sätt som föregående år som du kan läsa om här. Till barnen blev det julklappar från kusinerna, fadder, mormor och morfar, gammelfarmor och gammelmoster som du kan läsa mer om här:

Kläder. Barnen fick en varsin fin randig tröja från PoP som de kan syskonmatcha i. :) Samt ett varsitt klädset med tröja och byxa respektive body och byxa.

Matservis. En likadan servis som Lillebror Minimalist fick i doppresent som du ser på bild nedan, fick nu storasyster. Nu har vi det perfekta setet. ;)

Matservice för barn i rostfritt stål.

Badanka. En badanka i naturgummi från Havea vilket passade väldigt bra då vår tidigare badanka i naturgummi fick ett bithål och slängdes för någon månad sedan.

Kritor. Ekologiska bivaxkritor tillverkade av naturliga, giftfria ingredienser såsom bivax, vegetabilisk olja, kalk samt ekologiskt färgpigment. Storasyster Minimalist har börjat ”rita” mycket sedan hon började på förskolan, så dessa kommer garanterat till användning.

Badanka från Havea och giftfria kritor.

Pixibox. En box med sju pixiböcker. Vi brukar ha sådana liggandes i skötväskan och de åker fram vid bilresor, tågresor, men även vid pottbesök hemma hos andra och de kommer bli utmärkta att ta med på vår första utlandsresa med barnen om några dagar.

Kastrullset. Matlagningsset med kastruller och en stekpanna i miniatyr i rostfritt stål. Barnen har sedan tidigare en Brio-spis och i kombination med mat vi hyrt via Bundling (se bild nedan), kommer förhoppningsvis kastrullsetet användas både för att koka ris och steka ägg. :)

Vi hade hoppats på att flytta in i ett hus i närtid och därav kunnat be släktingar gå ihop och köpa något större till barnen, exempelvis ett tipitält/lektält som vi skrivit om på bloggen i inlägget ”Minimalisternas önskelista hösten 2016”. Nu ser inte verkligheten så ut och därför blev det mest småsaker bland julklapparna, men många fina och bra småsaker! :)

Vilken julklapp var din eller dina barns bästa?

28 tankar kring ”Våra barns julklappar

 1. whitemaskgirl

  Fina saker. Jag har gjort en massiv utrensning igen och är inte klar, skriver bara c-uppsats emellan rensningarna. I julklapp fick jag en mycket välbehövlig yogamatta i ekologisk naturgummi, inget mer tränande på halkiga filtar, samt en yogaresa och yogabyxor (en in och en ut, mina förra gick sönder) och en vas och två ljuskoppar. Allt önskade jag mig då jag rensade ut nästan allt känns det som. Min son fick lego då han börjat visa intresse för det, en fairtrade-flygplan efter hans förra gick sönder (en in och en ut där alltså) samt mer delar till hans brio-tågbana då han bara hade den klassiska åttan och både han och jag börja tycka den är tråkig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad härligt med en yogamatta i naturgummi, det skulle jag gärna byta ut vår till, men den får nog gå sönder lite mer först. ;)

   Spännande med yogaresa, vart ska du åka?

 2. Tessan

  Bästa julklappen enligt dottern, snart 5 år, var att hon ska tillsammans med oss bo på hotell en natt. Vi köpte biljetter till Disney on ice och har frinätter på hotell. Perfekt tyckte vi. Vi trodde att hon skulle gå bananas över att vi ska titta på Frost på is (årets tema). Men så fel vi hade. ? Hotellnatten var det bästa enligt henne.

  Svara
 3. Händelsevis

  Hjärtegrynet fick flera höjdare i år. Lunnefågeltröja från Duns, Pettsson tältar som jag köpte på att antikvariat, två gosedjur i samma serie som hans favorit (Tippen) och så ett lego technic-bygge. Vi trodde legot skulle klå allt men själv sa han att nya Tippen vad bäst :-)

  Svara
 4. ekomammaistan

  Våra barn är visserligen lite större, men även om största numera har stort fokus på julklapparna så har hon ännu dålig koll på vem hon får julklappar av utan det viktiga är ATT hon får julklappar. Således saknade inte barnen klappar från mamma och pappa. Eftersom de får så många paket från andra i släkten kändes det onödigt tyckte vi. Dock köpte vi morgonpaket för att ge dem något att sysselsätta sig med på morgonen, och i år var det pysselbok och pussel. Totalt fick barnen tio paket tillsammans, och av dem så var det två som var riktigt populära – en kassapparat i trä och ett legobygge. Dessa har barnen lekt med sedan de fick dem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Förstår verkligen vad du menar och tror våra barn kommer känna likadant att det ska vara julklappar men sen vem de är ifrån är mindre viktigt.
   Kul med så uppskattade julklappar!

 5. Malin

  Den bästa julklappen var en resa till London, vilken jag drömt om i flera år. Från början var det enbart resan jag skulle få, men fick även fickpengar.

  Svara
 6. Flipp

  Åå, han fick så mkt saker! Närmsta familjen har börjat förstå men sen ”måste” makens mostrar ge saker de också… Snällt så klart men ja, en blinkande plasttelefon som låter när de trycker på den stod ju inte högst upp på önskelistan! Har svårt att veta vad som kommer att behövas närmsta året men inför födelsedagen ska jag nog ha en väldigt specifik önskelista klar! Då blir det ju som tur är inte hela släkten heller utan närmsta familjen. Av mina föräldrar kommer han att få ett tallriksset, hörselkåpor och en fin pall i trä som ser ut som en häst. Tror att det kommer att komma till användning alltihop!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi testade att inte ha någon önskelista detta år men inser att det kan vara bra, även om vi inte fick allt för mycket överflödigt eller saker som inte kommer användas.

 7. Eva

  Hur har er släkt reagerat på att ni inte köpt julklappar till era barn men tagit emot klappar åt dem från andra? Som farmor eller mormor hade jag känt mig utnyttjad och sett till att inte köpa nästan något alls nästa jul och lära det vuxna barnet en läxa. Skulle nämligen tolkat agerandet som kall beräkning, ingalunda som ”The tradition of giving”.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Inte alls. Det är nog inte ens någon som reflekterat över det. Å andra sidan vet de väl inte om vi gav julklappar till våra barn när vi var hemma själva på förmiddagen på julafton, eller om vi gjorde det vid det ena eller andra julfirandet. :)

   Det är ingen annan förälder med barn som haft julklappar med som delats ut vid de firanden vi varit på. Utan barnen/kusinerna har givit varandra julklappar, och farmor/farfar respektive mormor/morfar har givit till barnen. Julklappar från föräldrar till egna barn har givits vid andra tillfällen än dessa. Oss vuxna emellan har vi köpt julklappar och spelat julklappsspelet.

  2. Jenny

   Det är väl inte kall beräkning utan handlar väl mer om att man egentligen inte vill ha mer saker men att släktingar vill köpa presenter. Jag har en dotter som är två månader. Jag hade inte haft något emot att släktingar inte köpte paket. Det låter kanske elakt, men hon är för liten för att uppskatta dem och hon behöver inte mer kläder. Plus att jag hellre köper själv så jag kan välja giftfria och etiska eller second hand alternativ som är praktiska. Sen är det klart att jag uppskattar tanken bakom även om jag egentligen inte vill ha sakerna.

 8. Emma

  Jag insåg denna jul (påbörjade min minimalistiska resa för ungefär ett år sedan) att jag inte alls kände mig lika bekväm gällande vilka julklappar jag skulle önska mig (och möjligen få) i år i jämförelse med tidigare år. Den bästa julklappen var nog att jag och min sambo valde att inte ge varandra varsin sak utan att vi skulle göra något roligt tillsammans under våren istället.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant fenomen och kan helt klart förstå dina känslor.
   Vi har tidigare jular gjort precis som ni, givit oss själva någon form av upplevelse, ofta har vi dock gjort den redan under trettonhelgen, exempelvis en hotellövernattning eller spabesök. Sedan vi fick barn för snart två år sedan har det tyvärr inte blivit av, men nästa år är båda barnen lite större och har förhoppningsvis rutiner som gör att vi kan ha barnvakt och ta upp traditionen igen.

 9. Ani

  Till ett fåtal vuxna (nära vänner) ger jag lite lyxigare saker som konsumeras- lite roliga teer, fin choklad osv. Inget som blir liggande länge och tar plats, och det är lätt att dela med många. Barnen i vänkretsen får oftast något litet som gynnar kreativiteten- ritblock, pennor, lera osv. Jag tycker det är roligare att ge kreativa gåvor än saker som blir liggande.

  Svara
 10. K

  Ja tyvärr är det även i våra familjer lite svårt för vissa att acceptera det där med att inte vilja få eller ge för mycket prylar.

  En släkting har en nyfödd som nog fick flest presenter av alla – av sina egna föräldrar (!) På andra plats kom vår äldsta son (4) som fick åtta julklappar totalt. Bäst var lego och nya delar till Brio-tågbanan. Sämsta var en leksak av dålig kvalitet med ljud.. den kommer troligtvis gå sönder inom en vecka som andra liknande saker han fått tidigare. Jag smusslar undan ganska mycket fula plastgrejer han får av andra, men vet inte riktigt om jag bara vill slänga det? Känns slösaktigt. Kanske ska ge det till närmsta second handbutik.

  Svara
 11. Gunilla, grundare av SaveYourDay.com

  I år ville både barnens morföräldrar och deras farmor att vi skulle fixa julklapparna från dem. De tycker det är svårt att veta att det blir rätt saker, särskilt när det är ”tekniska prylar” som ska köpas in. Det är också enklare att på så sätt samordna inköp av dyrare prylar som vi ger gemensamt till barnen (studsmatta osv). Dessutom bytte de inte med kusinerna i år, eftersom julafton inte firades ihop. Barnen blev supernöjda och fick saker de verkligen önskat sig :-). Vi brukar tycka att ca 7 paket är lagom för varje barn. Monopol var en klassiker som vi gav till tioåringen och det blev jättepopulärt och har spelats i timmar varje dag!

  Svara
 12. Linn

  Hej! Jag har funderat på det här med plastkassar när man handlar mat, vi får in ca 4-5/ vecka. Dem använder vi sedan till soporna eller att bära med matlådan i. Tror ni att man tjänar på (pengamässigt och miljömässigt) att ha tygkassar med till mathandling/matlåda och då köpa soppåsar? Hur gör ni med soppåsar? vet att det finns papperspåsar men är rädd att dem ska gå sönder när man slänger nåt som är lite blött…

  Svara
  1. Moa

   Miljömässigt är det bättre att köpa tunna soppåsar, både för att matkassarna brukar vara tjockare men främst på grund av plasttrycket utanpå matkassarna. Ekonomiskt borde ni nog tjäna några kronor på tygkassar, tygkassar brukar hålla länge! Eller så köper ni en rulle soppåsar, tar ett par till maten och återanvänder som ni brukar?
   Jag använder oftast tygpåsar eftersom plastkassarna man köper i kassan brukar gå sönder redan på vägen hem för mig, och ibland papperskasse för det är så praktiskt till återvinningen tycker jag. Tygpåse är perfekt till annan shopping också, så slipper man en bunt med plastkassar att släpa på.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har tunnare billigare soppåsar och tar alltid med oss tygkassar vid handling. Till matlådan brukar vi klara oss men en mindre variant och inte en stor matkasse. Eftersom matkassar i papper är svåra att ”knyta ihop” brukar vi bara använda dem till återvinningen och inte vanliga sopor.

  3. Madeleine

   Jag har rationaliserat bort brännbart. Blöjor undviker jag genom att använda tygblöjor, kuvert återanvänder jag och annat som inte går att återvinna i Sverige (typ gummi) undviker jag att köpa. Bakplåtspapper skippar jag, smörar istället osv. Men visst det blir en liten hög med brännbart, det kastar jag löst i containern. Till återvinningen har jag två hinkar utan nån påse i som jag diskar efter varje tömning. Komposten har jag i en pappåse, låter det först rinna av vätska i slasken sen i påsen. Aldrig möglat eller nåt.

 13. Jenni

  Vi brukar ge våra barn några nya leksaker varje jul och födelsedag men försöker alltid komplettera med lite småsaker som vi vet att de tycker om. Så att det blir lite fler paket att öppna och att det momentet varar lite längre (de vi firar jul med brukar ge betydligt fler klappar) Vår tvååring fick bland annat ett paket plåster som hon fick ta så många hon ville av. Och det var klart mer uppskattat än leksakerna. Hon är i en ”plåsterfas” just nu. Inte så minimalistiskt kanske men hon blev superglad och vi ”kom undan” med färre prylar.

  Svara
 14. Lisa H

  Sonens (2,5) bästa julklapp var nog den vi köpte gemensamt till hela familjen; en ny dammsugare! :-) Så rent har vi inte haft det på länge!
  Vi köpte inte häller något till barnen, och gav en detaljerad önskelista till morfar och farmor som ville köpa. Det blev lagom många och både leksaker och kläder.

  Svara
 15. Neta

  Jag fick en härlig spadag plus övernattning från min sambo. Sedan var det bara sådant som jag hade önskat mig. Glas från Orrefors och hygienprodukter bland annat. :)

  Svara
 16. Lieselathome

  Mina barn aer lite aeldre (14 och 16) saa situationen ar annorlunda men vi har ett deal med slaekten sen flera aar att vi inte byter julklappar. De faar daeremot en slant av morfoeraeldrarna och en slant av farfoeraeldrarna. Tidigare har sedan vi koept en gemensam klapp foer denna slant men i aar fick de pengarna i handen dagen innan jul naer vi var i ett shopping center – och saa fick de uppdraget sjaelva att hitta naagot de ville ha. Dottern koepte en klocka (armbandsur) och sonen ett par hoerlurar. Paa julafton fick de sedan en julklapp var av oss, och en familjejulklapp – biljetter till en show. Sedan maanga aar har vi en tradition att skaenka pengar till vaelgoerenhet paa julafton. Daer bestaemmer vi gemensamt till vilken organisation och i vilken form det ska skaenkas. Detta brukar vara barnens ”favorit-julklapp” (men i aar tror jag aerligt talat att den sjaelvutvalda klappen aendaa blev favorit ;-))

  Svara

Kommentera