Köksrensning och plastbantning

Ibland blir vi själv förvånade att vi fortfarande kan hitta saker att göra oss av med i vårt hem. Det går i vågor och emellanåt känns det som vi nåt vårt tak och bara har saker vi behöver och använder, men så förändras något synsätt eller tankebanorna och vi kan återigen rensa ut flera saker. Det speglar sig även i in- och ut-listorna varje månad som ibland känns otroligt fattiga och tråkiga, men däremellan visar på att vi rensat ut en hel del kläder och prylar.

Det senaste området som fick sig en rejäl rensningsomgång var kökslådorna. Det började med att vi rensade ut en stekspade och spiralvisp. Där någonstans såddes ett frö och vi började kika vad vi egentligen hade mer i samma låda och vad som verkligen används frekvent.

Det slutade med att vi rensade ut en hel del saker vi antingen inte gillade eller inte använder regelbundet och tror oss klara oss utan. Nedan ser du bild på det som rensades ut och under bilden går vi igenom hur vi tänkt.

Utrensade köksredskap.

Utrensade köksredskap.

Lilleman och potatisskalare. Utgjorde dubbletter i hemmet sedan vi flyttade ihop. Tidigare har vi inte kunnat enats om vilken potatisskalare som varit bäst eller skönast att hålla i. Nu har dock Fru Minimalist vant sig vid Herr Minimalist variant och då kunde en rensas ut.

Två pastaslevar. Vi har egentligen aldrig gillat någon av dessa, men de har fyllt sin funktion. I perioder har vi kikat på snyggare varianter i rostfritt, men å andra sidan är pastaslev kanske inget måste i hemmet? Det går ju bra att ta med en gaffel eller sked beroende på pastasort. Vi rensar ut dessa och ser om vi behöver införskaffa en ny i rostfritt stål framöver.

Slicketpott. Den har börjat lämna ifrån sig små röda bitar ibland när den används vilket inte alls känns bra. Den var därav enkel att rensa ut. Vi har funderat på att införskaffa en dito i bambu, men fick information på vår Instagram om att dessa inte var särskilt bra utan att en vanlig sked då är att föredra. Så här blir det ingen konsumtion för att hitta en ersättare.

Brödpenslar eller kökspenslar. Dessa används visserligen då och då för att pensla bröd vid bakning, men här skulle vi helst ha en helt giftfri variant. Någon läsare som har något bra tips?

Vi tänkte skänka de flesta av köksredskapen till köket i vår bostadsrättsförenings festlokal. De som inte är lämpliga för ändamålet skänks till välgörenhet förutom slickepotten som vi slänger då den ändå som nämnt börjat gå sönder.

Är du ledig några dagar efter jul kanske kökslådorna kan vara ett lagom stort område att rensa i även hemma hos dig. :) Lägg köksredskapen i en tremånaderslåda om du vid rensningen känner stor osäkerhet kring huruvida du kommer klara dig utan dem eller ej.

Äger du några av ovanstående utrensade köksredskap och är de ”need to have” eller ”nice to have” för dig i köket? :)

15 tankar kring ”Köksrensning och plastbantning

 1. Emelie H

  Så kul att ni tog till er tipset om slickepotten ☺ Ceevera har flera bakpenslar i trä.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Klart vi lyssnar på våra läsare. :)
   Tack för tips, ska börja med att se om vi saknar de vi nu rensat ut eller om vi löser penslandet på annat sätt de få tillfällen de behövs.

 2. Jonas

  Tror ni inte att ni är lite ”dum-minimalistiska” om ni gör er av med potatisskalare nr 2? Storasyster Minimalist kanske vill stå bredvid föräldrarna och skala snart? Eller så kanske den ligger i diskmaskinen? Jag är skeptisk :)

  Vi har exakt en sån slickepott och använder den nog 2-3 gånger i veckan vid brödbak. Visst skulle det funka med en vanlig sked, men lite jobbigare. Brödpensel använder vi extremt sällan men så trångt har vi inte i våra skåp att den känns värd att göra sig av med.

  Ska organisera om lite i köksskåpen i mellandagarna (en del av våra sällananvändningsföremål har en orimligt lättillgänglig position) och då ska vi gå igenom kökslådorna ordentligt. Lådan där pastasleven ligger är faktiskt onödigt belamrad. Hmm…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Att potatisskalaren ligger i diskmaskinen är inget problem, dels kör vi i princip en diskmaskin per dag, och skulle den mot förmodan behövas när den står i diskmaskinen, så är den aldrig så smutsig att det tar mer än 10 sekunder att göra den ren igen.

   Att Storasyster Minimalist skulle kunna använda den köper jag dock. Om sådana tillfällen uppstår för ofta framöver att vi båda står och skalar samtidigt, får vi gå ner till bostadsrättsföreningens festlokal och hämta upp den igen. :) Annars håller jag med ”Händelsevis” kommentar att de små sällan vill hjälpa till särskilt länge med en och samma sak, men är såklart olika från barn till barn.

   Att slickepotten och brödpenseln åker ut är ju mer för att de inte känns bra kemikaliemässigt, än att de inte används. Vi börjar bli mer och mer skeptisk till plast i kombination med mat och nu har vi inte många sådana produkter kvar i kökslådorna.

 3. Händelsevis

  Vi har också bara en potatisskalare och de gånger hjärtegrynet vill skala tillsammans tar jag en osthyvel :-) eller låter honom skala de två potatisar han orkar skala och kokar upp vattnet sålänge (eller liknande)
  Slickepotten klarar vi oss inte utan men pastaslev tycker faktiskt inte jag heller man behöver. Särskilt inte om man inte ens äter pasta så ofta…
  Vi har visserligen kvar vår brödpensel men tror den kan åka ut nu, har använt den en gång i år tror jag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Här används också slickepotten relativt ofta, men gillar verkligen inte den där mjuka plasten i kombo med maten, så nu när den började gå sönder fick den lämna.

 4. Helen

  Det finns fiffiga pastatänger i rostfritt, en sån funderar jag på att byta ut plastpastasleven mot. En sån kan dessutom göra tjänst som salladstång och stekpincett.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, förstår vad du menar, de är snygga. Känns som pastatång är mest för pastasorter som spaghetti och tagliatelle, eller?
   Men i övrigt borde de ju även kunna tjänstgöra som salladsbestick och även stekpincett.

 5. NIckan

  Alltid kul att se hur olika man använder saker. Slickepott tex använder vi sällan och sked funkar absolut ( jag har dock en i silikon, är ju inte minimalist), pastaslwv däremot kan jag inte klara mig utan, ett måste till alla pasta som verkligen är hopplösast ta med sked eller gaffel. Rostfria finns ju ofta på loppis eller ikea förståss.

  Svara
 6. ANNA

  Jag tycker absolut att ni ska rensa ut slickepotten, det verkar ju jätteläskigt att den ”smular”. En sked hade inte varit ett alternativ hos oss. Vi har både stor och liten där skaftet är i bambu och själva slicken i gummi (inte att blanda ihop med plast). Vi har haft dem rätt länge å de köptes i en liten lokal butik som inte finns längre.

  Jag har ett tips på var man rätt enkelt och inte så kostsamt kan hitta träredskap till köket, jag menar Iris Hantverks grejer är fina men rätt dyra och inte bättre i hållbarhet än andra liknande. Ica Maxi!
  Jag har köpt bla. degskrapa och salladsbestick där och gett bort i present.

  Systrarna Grön/Greene har också en hel del, dock vet jag inte varifrån träet är eller om de är snällt tillverkade, iofs rätt lätt att fråga dem. Samma sak med Lagerhaus och TGR, de har trägrejer men varifrån etc vet jag ej.

  Svara

Lämna ett svar