Inga plastbunkar i köket

I ett kök behövs det flera olika storlekar av bunkar och skålar som kan användas för bakning, matlagning och förvaring. En av de populäraste produkterna i denna kategori måste väl ändå vara den klassiska Margretheskålen som finns i massor av färger och storlekar. Visste du att den designades resan 1954 och är uppkallad efter den dåvarande kronprinsessan av Danmark? Det är en omåttligt populär klassiker!

När vi flyttade ihop för drygt 4 år sedan var vi uppe på tvåsiffrigt antal i alla möjliga färger och storlekar. I samband med flytten rensades majoriteten ut och sedan har de åkt ut några till allt eftersom vi upptäckt att vi inte haft behov av vissa storlekar. Och nu har vi rensat ut de tre sista.

Tre utrensade Margretheskålar.

Utöver dessa margretheskålar har vi haft tre stycken i rostfritt stål, två små som rymmer 1 liter och en stor som rymmer knappt 4 liter. Vi har upptäckt att vi föredrar att använda de i rostfritt mer och mer allt eftersom vi fasat ur övrig plast i köket. Tidigare hade vi visst motstånd till att vispa exempelvis grädde i de rostfria bunkarna, men nu tycker vi att även det går bra.

För vår familj upplever vi att de tre vi nu har kvar i rostfritt räcker. Här går diskmaskinen minst varannan dag, ibland oftare, så det är aldrig långt mellan disktillfällena. Bunkarna används vid brödbak, vispa grädde, göra smet till diverse biffar, blanda ihop en dressing eller kall sås. Vi har andra skålar i exempelvis porslin som vi använder för att servera en sallad eller annan mat ur.

Tre rostfria bunkar/skålar räcker gott för oss.

Har du också oräkneligt antal olika bunkar och skålar i olika storlekar, material, färger? I så fall är vårt tips att fundera över vilka du faktiskt använder och tycker om att använda. Även hur ofta du handdiskar eller kör diskmaskinen kan spela in för hur många du faktiskt behöver. Resterande bör du kunna göra dig av med och förhoppningsvis få mer ordning och utrymme i köksskåpet på köpet.

Hur många bunkar och skålar har du och hur många behöver du? :)

26 tankar kring ”Inga plastbunkar i köket

 1. Sara

  Intressanta tankar. Har själv blivit intresserad av att rensa ut och få mindre saker i skåpen men steget känns långt med vissa saker. För det känns ju som att man behöver massor.. men kanske det kommer med tiden att rensa bort och man börjar förstå att man klarar ju sig utan vissa saker. Har på sistone köpt rostfria skålar på loppis och tycker det fungerar hur bra som helst. Skulle bara behöva hitta några större.

  Svara
 2. Karin

  Vill gärna byta ut mina tre plstbunkar från ikea mot rostfria. Än sålänge har jag dock inte hittat några rostfria som har lock (plast funkar) och pip. Nån som har tips? Tycker det är smidigt att bara sätta på ett lock och in i kylen om det blir rester istället för att hålla på med gladpack.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Inga tips på rostfria bunkar med lock tyvärr. Men vi brukar lägga en tallrik över våra rostfria bunkar som lock, en assiett över de små och mattallrik över den stora. Då kan vi dessutom ställa något ovanpå om det skulle behövas. När vi inte använder assiett/tallrik har vi börjat använda bivaxduk som lock vilket vi tipsade om på vår Instagram här om veckan. Vår bivaxduk kommer från Mårda:
   http://www.mardashop.se

 3. Caroline

  Tack för en inspirerande blogg! Jag hade gärna läst ett inlägg gällande förbrukningsvaror. Hur tänker ni exempelvis kring våtservetter till barnen? Men även olika krämer, eventuellt smink osv.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack, vi har nog inte skrivit något inlägg om förbrukningsvaror generellt, dock har vi skrivit en del om skötbordet och smink på följande två länkar:

   http://minimalisterna.se/bebisens-skotbord-ur-ekologisk-synvinkel/

   http://minimalisterna.se/farre-farger-for-fejset/

   Gällande specifikt våtservetter så använder vi till största del hemgjorda i tyg som vi klippt från vanliga handdukar och blöter under vattenkranen. Torra tvättlappar använder vi för att ta bort det värsta vid bajs i blöjan. Riktiga våtservetter har vi bara några små gratispaket som finns i skötväskan när det krisar.

 4. Händelsevis

  Vi har fyra i rostfritt, två små, en stor grund och en jättestor. Dock oklart om vi ens behöver alla dem… Den jättestora används inte särskilt ofta men är svår att ersätta när den väl behövs.

  Svara
 5. Form

  Margretheskålarna finns i rostfritt och det finns lock som passar plastskålen. Jag vet inte om locken även passar metallskålen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Å bra tips för den som vill gå över från plast till rostfritt. Dem har jag aldrig sett, men nu är vi nöjda med dem vi har så slipper konsumera. :)

 6. David

  Bra inlägg. Sitter själv med 4 margrethe. Används i omgångar frekvent allihop vid mat och bak, och då går alla åt.

  Jag gillar eran strävan efter att rensa ut plast. Försöker själv, ofta efter inspiration från era inlägg. Har ni möjlighet att lägga upp foto på vad ni har i skafferi och besticklådorna, så jag på så vis kan hitta inspiration och tips på redskap och artiklar att byta ut från plast till annat material.

  Tack för en bra blogg!

  Vänliga hälsningar
  David

  Svara
 7. Eva

  Jag har en rostfri bunke och två förvånansvärt tåliga skålar i lättare glaserad keramik. De sistnämnda har hängt med sedan 90-talet och är favoriter från IKEA för en spottstyver. Mina plastskålar försvann när jag hyrde ut min lägenhet en period. Sörjde dem inte och ersatte dem aldrig.

  Svara
 8. Sara

  Hej, detta har inget med inlägget att göra (sorry) men kan ni inte skriva om hur ni gör med foton? Har också små barn och tycker att man knäpper lite bilder med mobilen nästan varje dag, sen sparas bilderna över till datorn (i bästa fall) och så tittar man aldrig på dem igen. Hur gör ni? Jag har själv skapat ett system där vi sparar foton i datorn i foldrar märkta efter kvartal: 2016 Q1, 2016 Q2 etc. Sen är målet att göra fotoböcker av bilderna. Har ni något bättre förslag? Det blir lätt mycket bilder väldigt snabbt tycker jag, som man sen aldrig tittar på…

  Har också sett i tidigare inlägg att ni liksom vi brottas med det dåliga samvetet runt ”mitt första år” böckerna. Jag har nu löst problemet genom att slå två flugor i en smäll och göra ett fotoalbum för varje barn som helt enkelt kallas ”Mitt första år” (använder Photobox.se, mycket nöjd). Där skriver jag in minnesvärd information som till exempel när vi började ge pureer, när lillen kunde sitta, krypa och gå, första tanden etc. Tänker att det är roligare med ett fotoalbum än den där boken med färdiga fält att fylla i. Ett litet tips bara.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jättebra tips kring barnfoton och första-året-böcker!

   Vi har tyvärr inget bra tips på hur vi gör med våra foton. Det är ett ständigt dåligt samvete hos oss att vi inte hinner gå igenom, sortera, välja och välja bort. När vi för över dem sparas de i molnet utifrån datum (vi har MacBook) och Herr Minimalist har likadan funktion från sin mobilkamera fast det sker i princip automatiskt (att bilderna lagras i en molntjänst).
   Vår intention var att göra en fotobok med bilder från var och ett av åren sedan vi träffades, alltså en bok per år. Sedan minskade vi ner det till att göra en bok från året vi fick barn. Men vi har fortfarande inte kommit till skott, haha. Det var väl inte så viktigt och prioriterat för oss det där med foton i den livsfas vi är just nu. Men en vacker dag ska vi ta tag i de där härliga semesterbilderna och fotona på barnen. :) Men håller med om att det är jättetråkigt att man inte kollar på dem mer än man gör.

 9. Ulrika

  Hej! En fråga som inte har med inlägget att göra. Jag håller på att rensa foton (har bara digitala) och känner emellanåt att jag får lust att slänga tex alla bilder från gymnasiet pga dålig kvalitet och dåliga motiv. Hade varit så skönt och bara ha kvar fåtal nyare bilder i bra kvalité. Men så tänker jag att mina barn (har inga än) skulle tycka det var tråkigt om det inte finns några bilder. Hur tänker ni? Jag kan få panik när jag tänker på alla tusentals bilder som man kommer samla på sig genom åren även om man bara har ett fåtal från varje år tex.
  Jag önskar ett inlägg om foton:) tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Sara

   Här tipsar jag återigen om fotoböcker/album. Jag har gjort album på photobox.se (haha absolut inte sponsrad men mycket nöjd kund!) med gamla foton, med namn som ”highlights 2008-2011” o ”blandad kompott 2001-2005”, sen slängt/raderat fotona från datorn. Alltså man kollar ju inte på korten i datorn ändå!

   Tricket för att komma igång med fotoalbum är att ta lite i taget, det är ganska roligt när man väl kommer igång.

 10. Erika

  Vi har 10 Margretheskålar, olika storlekar och färg. Köptes innan jag började gå in för det här med minimalism, men de får nog vara kvar. De flesta används regelbundet (utom de minsta varianterna) och dessutom tar de inte mycket plats eftersom de ju kan staplas i varandra. Har lock till samtliga dessutom.
  Tack för inspirerande blogg förresten! Har läst de flesta inläggen tror jag.

  Svara
 11. Form

  Jag rensar ut dubletter och slänger dom. Resten ligger i mappar så dom lätt går att titta på. Allt är säkerhetskopierar om huset skulle brinna eller datorn gå sönder. Vi har kvar pappersbilder från 70-talet och dom bilderna har verkligen blivit dåliga. Det var stor skillnad att se negativen.

  Svara
 12. Anna

  Jag har fått känslan av att ni slänger ganska många saker som är fullt funktionsdugliga, bara för att de inte är av rätt material/inte är tillräckligt minimalistiska (Jag vet att det inte framgår av inlägget om ni slängde just dessa skålar). En bunke är ju liksom funktionsduglig i typ 20 år, om inte mer (jag tänker på mina kära föräldrars vispbunke som använts flitigt så länge mitt 26-åriga minne kan minnas). Jag kanske bara fått en felaktig bild men kan inte låta bli att undra hur tänker ni kring det, för ni känns väldigt miljömedvetna i övrigt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi slänger nog inget som är funktionsdugligt. Dessa bunkar lämnade vi i köket till den gemensamhetslokal/festlokal som finns att hyra i vårt bostadsområde. Vi är stammisar på Stadsmissionen och Myrorna då det är de välgörenhetsorganisationer vi har närmast oss. Kläder lämnar vi oftast dit, men ibland även till textilåtervinning som finns hos de stora kedjorna, vi brukar dock inte ta någon presentcheck som de ger i utbyte eftersom vi så otroligt sällan handlar där att de av tidigare erfarenhet bara har blivit liggandes i skåpet tills de gått ut i datum.

   Håller med gällande funktionsdugliga bunkar och att de håller länge, även om vår stora röda som nu rensades ut tappades i golvet och då gick sönder i pipen som syns på bilden. Den stora i rostfritt fick jag av min mamma för ett par år sedan, innan dess ägde min mormor den, så den är minst 20 år gammal, säkert ändå äldre. Och lika bra och funktionsduglig idag som då. :)

 13. Anna

  Tack för svar! Då har jag helt enkelt bara fått en felaktig uppfattning. Jag tycker att er blogg är så inspirerande!

  Svara
 14. Sara

  Hej,
  jag har så smått börjat byta ut plast mot rostfritt i köket. Jag ser märkningar av rostfritt stål, t.ex. 18/8 som tydligen är livsmedelsklassat rostfritt stål. Nu är det ju så att vissa nya saker är dyrt att köpa i rostfritt, och säkert finns på diverse loppisar. Jag har hört att äldre kastruller i rostfritt kan innehålla aluminium, som tydligen inte är så bra ur livsmedelssynpunkt. Är det något ni känner till? Om det är skillnad på äldre saker i rostfritt stål, och nyare? I vilket fall som helst är äldre rostfritt säkert bättre än plast i vilket fall.
  Tack för en kanonbra sida som inspirerar! Härligt att ni tar upp även de små mindre tillfällena då minimalism kan underlätta (typ vad en förvarar i sin plånbok, hur många skor en har, vad en ska göra med dopljus). Det är vid de mindre frågeställningarna jag ofta fastnar, och det här med dopljus hr jag funderat på i flera år, haha.
  Kram

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, kul att höra att du gillar bloggens blandning mellan högt och lågt! :)
   Jag är ingen expert på området men har också läst att aluminium är mindre bra framför allt i kombination med sura (?) livsmedel. Vi har en brödform i (iaf delvis) aluminium som vi fick av min mamma som hade flera likadana i samband med att vi rensade ut vår brödform i teflon. Jag tänkte just som du är inne på att den borde vara bättre än teflonbeläggningen som är känd för att släppa ifrån sig giftigheter.

 15. Pingback: Hur Stor Deg I Kitchenaid? - Greek Tavern

Lämna ett svar