Ingen visp och ingen stekspade

Minimalism ska vara något som förenklar ditt liv. Det handlar inte om att kunna leva med så få prylar som möjligt, utan med så få onödiga och överflödiga prylar som möjligt. Således kommer en individs intresse och hobbys att spegla hur minimalismen ter sig, och den kommer se ut på ett sett för dig, och ett helt annat sätt för din granne.

Här hemma har vi den senaste månaden av olika anledningar rensat ut två i ett kök vanligt förekommande köksredskap, nämligen en spiralvisp och en stekspade. Båda var av svart plast som vi då och då läser om är så farligt i kombination med varm mat, vilket ju är det som dessa köksredskap oftast används till. Vi har pö om pö rensat ut plasten ur köket, men dessa redskap har blivit kvar då vi inte ansträngt oss för att hitta lämpliga ersättare.

vispar_600x800

Spiralvisp. Den var enkel att rensa ut då vi inte använder den särskilt ofta. Dessutom har vi en spiralvisp i miniformat som syns på bilden ovan. Den fungerar som ersättare i vissa fall. Vi har ingen ballongvisp som ju också är populärt. Någon som vet vad skillnaden i funktion är mellan ballong och spiralvisp?

Vi testar nu att vara utan visp ett par månader och ser om vi saknar det tillräckligt mycket för att köpa en dito i rostfritt. Skulle tippa på att vi som vanligt inte kommer sakna det vi rensat ut och hittar andra lösningar när vi väl behöver en visp likt den utrensade.

stekspadar_800x600

Stekspade. För drygt en månad sedan fick Fru Minimalist spunk och slängde vår stekspade i klassisk svart plast. Sedan dess har vi fått vända pannkakor, steka ägg och all annan mat med träslev, trägaffel eller spaghettisleven på bilden ovan. Tillslut införskaffades, till Herr Minimalists lycka, en ny stekspade i rostfritt stål. Matlagning känns enklare med en bra stekspade och minimalism ska förenkla, inte försvåra livet i stort och smått.

Stekspaden märkte vi ganska snabbt att vi saknade men inte tillräckligt mycket för att rusa till butiken och köpa en ny. Det tog nästan en månad och flera småstörande middagsförberedelser innan vi underlättade stekandet med en rejäl stekspade. Den vi köpt nu i rostfritt känns gedigen och kommer kunna vända såväl pannkakor som användas vid stekning av all form av mat.

Har du några kökstillbehör i dina lådor som du skulle kunna rensa ut?

48 tankar kring ”Ingen visp och ingen stekspade

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi gör mycket kalla såser här och då räcker det med sked eller gaffel. När vi gör svampsås och brunsås har vi använd den i plast eller den lilla i metall, får bli den sistnämnda framöver.

 1. Fia

  Min egen gissning är att spiralvisp används i en kastrull, när man gör sås eller välling, medan en ballongvisp är bättre om man ska vispa grädde eller maräng i en bunke.
  Jag blev förvånad att ni hade kvar dessa svarta plastredskap, det var bland de första jag bytte ut! Billiga att ersätta och kommer i kontakt med hög värme :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Först trodde vi att man inte kunde ha rostfri stekspade i gjutjärnsstekpanna, så till en början fick den vara kvar av den anledningen. Senast tiden är det dock enbart lathet som gjort att vi inte köpt ny. Tycker själv att det är riktigt dumt att vi inte gjort oss av med den tidigare, kanske därför jag fick spunk tillslut och bara plötsligt bokstavligen slängde ut den en dag när jag fick nog. :)

   Spiralvispen skulle jag säga beror på att vi inte använder den mer än någon gång i kvartalet.

 2. Linda

  Jag använder mina ballongvispar till allt möjligt, en vanlig spiralvisp har jag inte använt på länge. Den fyller ingen funktion i mitt hem.Vispa smet, sås, röror, grädde osv.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tar det inte lång tid att vispa grädde för hand? Tänker att det borde vara mycket smidigare att göra med elvisp, men kanske bara är otålig ;)

  2. Linda

   Nja. ibland är det lika smidigt. Jag har en elvisp också men den kan vara mer omständig att plocka fram osv.

  3. Lieselathome

   Grädde ”vispar” jag genom att fylla över den i ett glas med lock eller en tupperbox / matlåda… och skaka. Desutom – det tycker ungar är en kul aktivitet så man får lätt hjälp. Se bara till att locket är säkert och tätt…om vi har yngra barn på besök som vill hjälpa till tar jag en plastbox med clip-on-lid så det inte gör nåt om det tappas i golvet. Min elvisp gick sönder för flera år sen. Har inget behov av en ny …

 3. Kreativaminimalisten

  Haha, JAG har många men maken håller inte riktigt med.

  Pizzaskärare, extra skalknivar, litet rivjärn, glasskopa, potatisstöt mm.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Pizzaskärare och litet rivjärn gjorde vi oss av med för något/några år sedan. Potatistöt har vi inte, men däremot har vi en potatispress som Herr Minimalist ärvt av sin mormor.

 4. Josefin

  Jag vet inte om detta är något jag bara fått för mig? Men jag trodde man inte kunde ha stekspade i rostfritt stål om man använder gjutjärnspanna/grytor när man lagar mat? om det inte är så, ska jag bums byta ut jag med :)

  Något jag tycker är onödigt i kökslådorna annars är sådandär pensel att pensla bullar med …. bakar inte bullar SÅ ofta och de gånger jag gör det, har jag använt en oanvänd vanlig målarpensel ;-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det där trodde jag också den första tiden när jag fått min gjutjärnsstekpanna men det är felaktigt om jag förstått google etc rätt. :) Så du bör kunna byta ut din stekpanna mot en i rostfritt, men gör en googling först för att känna dig säker.

   Här i hemmet har vi inga målarpenslar så det skulle inte fungera som alternativ i dagsläget för brödpensling. :)

  2. L

   Inga som helst problem med rostfritt i gjutjärn! Jag har iaf inte märkt några nackdelar med det och har gjort så åtminstone 15 år. Pannorna och grytorna mår utmärkt :)

  3. Sanna

   Det är väl teflon man inte ska ha metall i, gjutjärn är det absolut inga problem med!

 5. Hanna

  Jag föredrar spiralvisp alla gånger framför ballongvisp. Men det kanske beror vad en vispar för ngt. Gör en del såser o pannkakssmet o då känns d som att en spiralvisp når bättre i botten o i ev kanter.
  Vid hårdare vispning som grädde så åker elvispen fram

  Svara
 6. Lisa

  Såg nyss på historieätarna att spiralvispen är en svensk uppfinning från 50 talet, den skulle vara lättare att diska då man kan ta av spiralen.
  Den är f ö mkt bra för att mosa potatis tycker jag.

  Svara
 7. Anna

  Det är väl i teflonpannor man måste ha plast? Vi har varken plastsspade eller teflon längre, hua vad kemikalier….
  Vi har rostfritt i gjutjärnspannan, funkar utmärkt, de tål mer än man tror.

  I köket finns en del önödigt också som brödpensel, äggskivare, tårtspade, ispåsar, kaffemuggar till ett helt kompani, det är en lång process att få ordning. Helst vill jag ha ett kök som är så skralt att man gråter…
  Vår mikro gick sönder för ett tag sedan, ingen ny har inskaffats, det är helt underbart utan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mikro är nog mycket en vanesak, vi använder vår nästan varje dag här hemma, men med bara lite bättre planering och framförhållning skulle vi säkert klara oss utan. Skulle visserligen sakna att snabbt kunna värma på teet som så ofta blir kallt innan det hunnit drickas upp i småbarnslivet. :) Men har tidigare i livet varit utan mikro och det gick ju bra. I moderna kök är de ju dock integrerade bland köksluckorna, så även hos oss, så det skulle se lite fånigt ut med ett litet hål där i mitten. :)

 8. Anna

  Glömde ju fråga om ni har något bra tips på matlåda? Vi har haft Ikeas i glas, men jag gör illa mig på locken när jag ska öppna och stänga locken…
  /Anna igen

  Svara
 9. Karin Svensson

  Hos mig är det enbart 6 stycken majskolvhållare som ligger risigt till.. små gula
  saker med två piggar på att sätta in i änden på kolven.
  Jag har sneglat på dem många många gånger men tänker… äsch, ni tar inte så mycket plats så ni får vara kvar. Riktigt ser på dem att de blir glada. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hehe, hur glada skulle de då inte se ut om de fick komma till användning hos någon annan? :) Eller hos er såklart.

 10. bussliv

  HEJ! Vi är ett par på 60+ som för över ett år sedan flyttade in i vår husbil och lämnde vår lägenhet. Första halvåret ägnade jag till att ta BORT saker man inte behöver…och så har det fortsatt, saker man INTE behöver

  Svara
 11. David

  Bra jobbat med rensning. Det jag upplevt som svårast vad gäller stekspadar är att det knappt finns några i trä/metall i lämplig form. Formen på den i plast som ni har på bilden är helt i min smak, men jag har svårt att hitta den i metall tyvärr. Den ni har i metall på den nedre bilden gillar jag ej formen på.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du kanske får leta efter en pannkaksspade istället, de kanske är mer likt din önskade form och finns varianter i rostfritt.

 12. ninni

  Det har aldrig ens fallit mig in att man inte skulle kunna använda metallstekspadar i gjutjärnspannor. Mina föräldrar använder det hela tiden. Jag har gamla plastprylar som behöver bytas ut. Tack vare denna bloggpost kanske jag äntligen får ändan ur vagnen :)

  Svara
 13. Anna

  Jag har en sån där svart visp som ni gjorde er av med, har tänkt lägga den i plaståtervinningen och skaffa en i metall istället. Förhoppningsvis får jag tummen ur snart. Likaså en svart slev som jag använder för att sleva upp soppan ur kastrullen – behöver hitta en motsvarighet till den också.
  Annars onödiga prylar som jag tänkt göra av med men velar: skopa för glass och en smörgåsgrill. Har skänkt våffeljärnet men tvekar vid smörgåsgrillen.
  Anna

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi köpte en soppslev i rostfritt som vi är nöjda med, tror den är från Ikea. Högst upp på handtaget är det dock något gummi/plast-material, men inte själva sleven eller delen av handtaget som kommer i kontakt med soppan.

   Du kanske kan läsa dessa två inlägg och bli lite pepp på att rensa ut de övriga du nämner, eller varför inte lägga dem i en tremånaderslåda och känna hur det känns. :)
   http://minimalisterna.se/saker-vi-inte-ager/
   http://minimalisterna.se/redundanta-specialprylar-for-sallananvandning/
   http://minimalisterna.se/vi-testar-tremanadersregeln/

 14. Lisa

  Oj. Visp är ett måste för mig! Grädde vispad för hand blir mycket fluffigare än den som är vispad med elvisp! Dessutom är det lättare att sluta i tid, dvs slippa smörgrädde…, om man handvispar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aldrig råkat på smörgrädde, men har hört talas om fenomenet. Vispa för hand har varken jag eller barnen tålamod till, haha. :)

 15. Ylva

  Är det inte teflonpannor som man inte ska ha metallredskap för att annars repas teflonet och hamnar i maten?

  Svara
  1. Ylva

   Dålig svenska ser jag, det jag menade var är att är det inte vid stekning i teflonpannor som man ska undvika redskap i metall utan använda plast eller trä? Annars skadas beläggningen och hamnar i maten.

 16. Kajsa

  Så olika det kan vara. Jag använder vispen varje dag och blir hysteriskt besviken om deni råkar vara i diskmaskinen när jag behöver den ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, verkligen! :) Men det är som vi brukar säga med minimalism, det ska förenkla och inte försvåra, så det kommer se helt olika ut hos två grannar även om båda strävar mot ett mer minimalistiskt hem.
   Vad är det du använder vispen till varje dag undrar vi som inte äger någon nu och inte hellre saknat det än så länge?

 17. Ida

  Jag rensade passande nog också ut min stekspade av exakt samma model för bara någon vecka sedan. Har haft gjutjärnspanna länge men haft svårt att hitta en bra stekspade i trä eller metall. Men nu har jag köpt en superbra stekspade i bambu från jordklok.se. Rekomenderar den skarpt!

  Svara
 18. M

  Vi använder vår visp flera gånger i veckan, framförallt när vi gör pannkakor eller välling. Vår nappflaska i glas är för hög för mikron så då gör vi vällingen i kastrull eller blandar i flaskan, häller över till en kopp och värmer i mikron och sen tillbaka till flaskan. Tycker ibland att det är lättare att göra den i kastrull då, sköljer man kastrullen direkt efter så går det snabbt att diska. Jag var sugen på att prova livet utan mikro och när vår lucka gick sönder provade vi några veckor. Det passade oss inte alls! Vi äter alltid rester från middagen kvällen innan till lunch dagen efter. På veckorna äter vi på jobbet men under den här perioden åt jag ibland hemma så veckodagar också. Tyckte det tog för lång tid att värma i ugnen, svårt att beräkna mängden som vi skulle äta, speciellt när lillan också skulle äta, och svårt att veta när det var klart. I slutändan så föll det helt enkelt på att vi äter matrester ofta och att det tog för lång tid. Har dock inte provat varmluftsfunktionen. Jag trodde länge att jag ville vara utan mikro men åh så skönt det var att köpa en ny! :)

  Svara
 19. secretminimalist

  ett litet återbesök till denna blog. skrev ett gästinlägg för en tid sedan,

  mina köksartiklar:

  traktörpanna med lock, används till soppa, steka osv.
  matlåda i glas som används som tallrik, djup tallrik, som tål ugn såklart.
  ett glas som används till allehanda drycker
  en sked
  en matkniv
  en gaffel
  en allroundkniv
  en slev.
  en sax

  är ingen gourmet i köket, men till den mat jag lagar fungerar det utmärkt.

  /S

  Svara
  1. secretminimalist

   ser för övrigt att jag reducerat mina saker i köket från då jag skrev mitt gästinlägg .

 20. Peter Luther

  Vispen bör anpassas till bunken/skålen man vispar i , en bra vispbunke bör ha samma radie i botten som vispens form, så att man når ner i kanterna i botten. Om man använder en visp för att blanda vätska med luft är ballongvispen överlägsen tex när man vispar grädde eller majonnäs .
  Tycker att man ska ta sig den lilla extratid det tar att vispa för hand med respekt för råvarorna, om du skänker lite kärlek till matlagningen så smakar det dessutom bättre.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, låter som du är en riktig mästerkock! Tack för tipsen, ska ha det där med kärleken i åtanke, det lät så fint. :)

Lämna ett svar