Minimalism i köksskåpen

Vi har fått en del frågor gällande innehållet i våra köksskåp och kökslådor och tänkte därför i två blogginlägg översiktligt redovisa vad som göms på dessa platser i minimalistköket och kommentera kort kring det. Vi börjar i detta blogginlägg med att gå igenom våra tallrikar, glas och koppar. I nästa veckas blogginlägg på samma tema redovisar vi kökslådornas mer spretiga innehåll.

När vi, Herr och Fru Minimalist, träffades för 4,5 år sedan visade det sig att vi hade samlat på Höganäs-porslin i samma färgnyans och naturligtvis uppstod genast äktenskapstycke. :) När vi sedan flyttade ihop något år senare betydde det att vi fick en relativt stor porslinssamling i köksskåpen, denna har successivt minskats ner genom rensning och när delar gått sönder, men fortfarande finns en ganska rejäl uppsättning kvar.

Tallrik flat 12 st. Vi har fler än nödvändigt här, men om ett par år när även barnen äter på vanliga tallrikar kommer de förmodligen vara ett lagom antal.

Tallrik djup 8 st. Oftast äter hela familjen havregrynsgröt till frukost på vardagarna, kombineras detta med en soppa till middag så går de djupa tallrikarna åt snabbt.

Assiett 7 st. Har upplevts som lagom antal hittills utifrån hur och till vad vi använder dem vilket vanligtvis är till smörgåsar vid måltid och mellis eller uppskuren frukt eller efterrätter etc.

Barntallrik 1 st. Än så länge är det bara Storasyster Minimalist som har en egen barntallrik i rostfritt stål som är samma tallrik som Fru Minimalist åt på för drygt 30 år sedan. :)

Efterrättsskålar 8 st. Skålar i glas som jag ärvt och fått från mina föräldrar som aldrig använder dem. Hur det gick till kan du läsa i blogginlägget ”Köpa nytt eller våga fråga”. På bilden nedan syns skålarna till vänster, och de betydligt mer otympliga som i samma veva rensades ut syns till höger.

Dessertskålar glas

Vattenglas 9 st. Upplevs oftast som lagom stort antal då de används både till vatten, mjölk och Oboy. Så snart barnen dricker ur vanliga vattenglas kommer det kanske till och med upplevas som för få. Vi skulle gärna byta ut våra vattenglas och tekoppar mot dubbelväggade glas som kan användas för både varma och kalla drycker, men samtidigt känns det onödigt att köpa nytt när vi har fungerande uppsättningar i dagsläget.

Vinglas 12 st. Fler än vi behöver för en normal middag i vårt hem, men tills vidare kommer de få stanna kvar i hemmet då vi trots allt gillar att dricka vin om än inte i några större mängder numera.

Champagneglas 12 st. Dessa blir vi sugna på att rensa ut i perioder. Eller åtminstone ställa ner majoriteten av dem i förrådet. Samtidigt behöver vi inte utrymmet som skulle skapas i kökskåpet till något annat vilket gjort att de fått stå kvar. Senast fler än 2 stycken champagneglas användes vid samma tillfälle var i samband med Fru Minimalists 30-års fest.

Snapsglas 8 st. Tidigare samlade Fru Minimalist på snapsglas som souvenirer vid resor. Ett snapsglas köptes vid varje nytt land som besöktes. Dryga 20 snapsglas bestod samlingen av innan minimalismen slog till och en utrensning började. Numera har vi 8 snapsglas kvar och senast de användes var av Storasyster Minimalist när hon skulle lära sig dricka ur glas. Förmodligen blir det ytterligare rensning i närtid då de kvarvarande snapsglasen inte kommit till sin rätta användning de senaste åren.

Snapsglas

Glögglas 6 st. Dessa är arvegods från Fru Minimalists mormor. De används 2-3 gånger per år, frågan är om det är tillräckligt många gånger för att sparas? Vi har inga andra lämpliga glas för glögg eftersom vi inte äger några kaffekoppar och våra tekoppar och vattenglas är väldigt stora.

Whiskeyglas 4 st. Fler behövs inte och även om whiskeykonsumtionen i minimalisthemmet är låg, så används de flera gånger i månaden till att dricka juice ur när vi har lite finare helgfrukost. Då våra vattenglas rymmer 5 dl känns whiskeyglasen lite mer lagom att dricka fin-juicen ur. :)

Tekopp 8 st. Vi dricker mycket te i minimalistfamiljen. 2-3 koppar per dag och person blir det, och under föräldraledigheter som de senaste 1,5 åren kan det bli ändå fler för att hålla humör och energinivå uppe. :) Tesilar har vi två som du kan läsa och se bild på i ”Låt resan ta sin tid”.

Tekoppar och vattenglas i minimalisternas köksskåp.

Tekoppar och vattenglas i Minimalisternas köksskåp.

Kaffekopp 0 st. Eftersom vi inte själva dricker kaffe har vi valt att inte äga några kaffekoppar. Ibland får vi gliringar om detta, särskilt eftersom våra tekoppar är ganska stora för att dricka kaffe ur, men vi känner inte att det finns tillräckligt starka argument för att vi ska införskaffa kaffekoppar i dagsläget.

Nappflaskor 3 st. Vi har totalt tre nappflaskor, en i plast som vi skrivit om i inlägget ”Stresshopping och oplanerade köp”, och två Klean Kanteen Baby Bottle i olika storlekar som du ser på bild nedan. Minst två av nappflaskorna används dagligen, så samtliga får vara kvar till småbarnsåren är avklarade.

Är det något av ovanstående som du reagerar på som märkligt? Vad tycker du vi har för få eller för många av? :)

Två Klean Kanteen Baby Bottles i olika storlekar finns i minimalisthemmet.

Två Klean Kanteen Baby Bottles i olika storlekar finns i minimalisthemmet.

40 tankar kring ”Minimalism i köksskåpen

 1. Theresia

  Saker som används ett par gånger per år tycker jag förtjänar sin plats ifall man har utrymme i skåpen. Och att ha så många champagneglas är ju verkligen roligt när man har stor fest eller kanske nyårsfirande, även om det blir sällan. Förresten, jag gör ofta pannacotta och då kan glögglas, snapsglas och kaffekoppar komma till användning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, visst är det kul när de väl kommer till användning, men de tillhör också de typiska saker som aldrig kommer till användning för att man inte längre är en person som ställer till med fest, eller när man väl gör det så är man inte hemma utan i hyrd lokal eller dylikt. Det är lätt att leva kvar i någon slags bild av vem man är/var, eller någon man vill vara. :)

 2. Form

  Jag ser att ni har klisterlapparna kvar på Höganäs och vattenglasen. Är det medvetet eller ren lättja?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   De sitter kvar på vissa tallrikar och koppar. Ren lättja. De som skavts av i diskmaskinen är borta, de som sitter kvar är kvar. Inget vi någonsin tänker på. ;)

 3. Ida

  Intressant inlägg! Vi har just flyttat (två gånger…) och det har varit verkligt utmanande att gå igenom innehållet i köksskåpen. Vi både slänkte och sålde flera flyttlådor fyllda med grejer vilket kändes skönt. Jag blev ändå förvånad över hur mycket prylar man faktiskt använder. När vi landar i vårt nya hem om en månad planerar jag att sälja bort delar av en servis vi inte använder och istället köpa flera tallrikar och assietter i samma serie eftersom de är för få. Mimimalism är verkligen som att skala en lök. Lager efter lager skalas bort och man märker att man börjar tänka och resonera annorlunda vartefter. Tack för en fin och inspirerande blogg!

  Svara
  1. Distansare

   Jag kan bara hålla med dig angående liknelsen med minimalism och att skala en lök.

 4. Händelsevis

  Så fint ni har i era skåp! Ibland blir jag sugen på att rensa bort vårt omatchande mishmash till förmån för att välja en serie och sedan ha allt från den. Vi har ungefär lika mycket som er fast med det stora undantaget att inget är från samma serie, färg eller sort. I vissa fall gör det att tallrikarna inte går att stapla, vilket tar onödigt mycket plats.
  Än fortsätter vi dock med vårt ihop-plock, har svårt att motivera en så stor rensning med bara estetiska förtecken..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ingen av oss skulle nog kunna leva med mishmash. Däremot skulle vi gärna byta ut servisen då ingen av oss direkt tycker om färgen, men där har vi svårt att motivera inköpet av en helt ny servis när denna är fullt funktionsduglig och i vårt tycks hyfsat komplett.

 5. Onkel Tom

  Har ni någon finservis, koppar eller annat som ni inte visar, eller är det allt?

  Vi har ungefär samma upplägg som er men hos oss har Höganäsporslinet sakta försvunnit till förmån för det som en gång var finporslinet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har ingen finservis utan bara Höganäs-servisen.
   Vi skulle gärna byta ut Höganäs-servisen då ingen av oss direkt gillar färgen längre, men vi har svårt att motivera inköpet av en ny servis när denna är fullt funktionsduglig.

   Jag (Fru Minimalist) ärvde en kaffeservis av min mormor som gick bort för ett par år sedan, men den såldes på Blocket något drygt år senare eftersom den aldrig kom till användning i minimalisthemmet och vi inte såg att så heller skulle ske under överskådlig framtid. Har skrivit om det här:
   http://minimalisterna.se/att-salja-arvda-ting/

 6. Distansare

  Intressant resonemang det här med champangeglasen. Det kan vara så att man inte är redo att släppa taget om saker. Jag tycker också att det är ett ypperligt exempel på att det finns pesoner som inte ”har för mycket” saker också kan ha saker som kan och/eller borde rensas ut.

  Svara
 7. Eva

  Jaha, det uppstod äktenskapstyckte när ni märkte att ni samlat samma porslin och i rätt färgnyans!? Hmm…jo jag har ju också Höganäs men svart. Skulle ju komplettera bra med vitt till detta… Om du dessutom är barnfri man, 35+ med brunt hår och gröna ögon, smart och välutbildad, ja då ökar sannolikheten att du blir något jag inte så snabbt rensar ut… ;) Själv är jag inte ful. Mitt eventuella handikapp är snarare min envishet och mina högt ställda krav – på dig. Mer svart porslin undanbedes vänligt men bestämt. Vitt porslin är vad jag beställde. Du kommer tids nog annars att inse vikten av att du inte är alltför lik mig…

  Svara
  1. Distansare

   Klockrent! Det är kanske så jag ska skriva en kontaktannons för att hitta den rätte mannen ;)

 8. Ulrika

  Jag måste/gillar att ha samma antal av allt, annars tycker jag det känns rörigt och går något sönder så måste jag komplettera:) jag gillar att ha middagar så har 12 av allt. Tycker det blir mer minimalistiskt och snyggt i skåpen dessutom.

  Svara
  1. Distansare

   Du har en poäng. Jag kan istället bli tokig på mig själv när jag ska bestämma ett antal av något. Det är mer symmetriskt med jämt antal (vilket känns lugnare på något knäppt vis), men är det udda har jag ju en i reserv ifall något skulle gå sönder eller försvinna. Sedan är det en frågan om hur hög siffran ska vara… Ibland kan jag bli knäpp på mig själv.

   Det kan vara knepigt emellanåt när man ska bestämma sig för hur mycket man ska ha av någonting. För många år sedan hörde jag på tv/radio ett tips att man ska skaffa två av sina favoritjeans, för man gillar dem ju. Sedan applicerade jag det på fler än ett område, men minimalismen håller på att rädda mig från det tänket och lära mig när det är sunt att tänka så. Jag kan också tänka att det är skönt och kul att kunna experimentera diverse hår- och hudvårdsprodukter, och att då inte köpa upp ett mindre lager. Att det då inte är så farligt att inte köpa mycket när det är rea/kampanjpris (vilket aldrig är ett måste eller att man inte ska ha dåligt samvete för att man inte alltid gör det) eller köpa mindre förpackningar, för att kunna ta reda på om det är någonting man gillar eller inte, för det finns inga garantier.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med som någon kommenterade längre ned att det är ju ytterst sällan man har allt porslin ståendes i skåpet samtidigt. Typ max ett par timmar efter att diskmaskinen är klar i vårt hem ;)

 9. Rebecka

  Inspirerande inlägg!

  Ni verkar ju ha hittat rätt jämvikt i antalet. En reflektion jag har är att det kan krävas mer porslin om man använder diskmaskin eftersom man gärna vill fylla den helt. I min familj på tre personer går det minst åt fem djupa tallrikar varje dag till frukost/mellis och äter vi soppa eller dyl till middag är det hela 8 djupa tallrikar. Eftersom det tar minst två dagar att fylla maskinen så skulle de djupa tallrikarna snart ta slut om vi inte hade en hel hög. Diskade vi allt för hand direkt skulle det behövas betydligt färre.

  Jag har onödigt mycket tallrikar, koppar och glas. Samtidigt är det gott om plats i skåpen och jag gillar att ha en ”komplett uppsättning”. Jag har nästan inte köpt något nytt sedan jag skiljde mig för fem år sedan. Jag strävar inte efter få saker utan rätt saker och att inte fylla på med nya i onödan. Det känns synd att rensa bort saker jag använder och gillar även om jag skulle klara mig med betydligt mindre när jag nu ändå har dem så att säga. Det är viktigare för mig att det är enhetligt, välordnat och luftigt i skåpen än att det är få saker.

  Jag har två uppsättningar av Rörstrandsserviser (swedish grace). En vit och en med blå blommor på vit botten. Totalt blir det alltså 24 assietter, mattallrikar och djupa tallrikar!

  Sedan har jag 4 jumbomuggar, 4 tekoppar och 3 kaffekoppar (Höganäs) med matchande små trekantiga assietter plus 6 tekoppar från Ikea (köptes för ca ett år sedan då antalet koppar inte längre räckte till vid kalas mm). Här används flera av de stora höganäskopparna och ikeakopparna varje dag då hela familjen är storkonsumenter av te.

  Dricksglas har vi ca 10 små (25 cl) och ca 10 större (33 cl) från Ikea. Utöver det har jag 12 finare tunna seltersglas som inte används annat än till kalas. Dessa skulle jag kunna rensa bort utan problem.

  Utöver detta har jag 6 äggkoppar, 6 små värmetåliga glas till glögg eller ibland panna cotta, en mjölkkanna, en sockerskål, 6 enkla vinglas OCH en hel kaffeservis i 12 delar som jag fått som barn. Kaffeservisen används sällan så den kommer nog rensas ut förr eller senare!

  Skönt med lite rensningspotential :-).

  Svara
  1. Hilda

   Jag håller med om det där med diskmaskinen. När vi skaffade diskmaskin för drygt ett år sedan blev det till att skaffa fler tallrikar och bestick, och att ta ner alla dricksglas från vinden. Å andra sidan känns köket mindre belamrat eftersom all smutsig disk flyttar in i diskmaskinen direkt, istället för att stå på diskbänken och vänta på att bli diskad.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi använder i princip enbart diskmaskin till vår disk men upplever inte att vi behövt fler av något för det. Det enda vi brukar behöva diska för hand (förutom kastruller, stekpanna och köksgeråd i trä) är teskedar. Men det beror enbart på att vi är hemma med Storasyster Minimalist om dagarna och hon äter vanligtvis 3-5 mål mat med dessa och utöver det använder vi dem själva i diverse sammanhang.

   Det kan dock bero på att vi varit föräldralediga senaste 1,5 åren och därför skapar mer disk generellt när minst en av oss lagar och äter fler mål mat hemmavid. Nu när vi båda är hemma och dessutom har två småttingar fyller vi nästan en (normal) diskmaskin på en dag (kanske 1,5) om vi äter och lagar alla mål mat hemma. Galet! :)

 10. Matilda

  Om ni nu redan har glöggmuggar och faktiskt använder dem några gånger per år samt inte har något lämpligt alternativ – varför skulle ni så göra er av med dem?!? Dricka glögg ur temugg känns ju inte jättekul och inte heller känns det vettigt att köpa glöggpappmuggar att dricka ur när man redan har bra muggar. Frågar ni mig är det inte minimalism att göra sig av med något man faktiskt använder, om det inte kan ersättas med något man redan har, för för mig handlar minimalism om att underlätta, inte att försvåra. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Frågan är väl om de fåtal antalet gånger som de används under ett år motiverar ägandet, underhållet och platsen de tar upp i skåpet. Än så länge är nog svaret ja, men skulle antalet gånger de används minska ytterligare, eller det bli trängre i skåpen, då kanske svaret ändras. :)

 11. Hilda

  Jag tycker att det är konstigt att ni får gliringar om att ni inte har några mindre kaffekoppar/muggar. Själv dricker jag kaffe 2-3 gånger per dag, och använder då mina Höganäsmuggar (likadana som era) eller någon annan mugg i den storleken. Hälsa era gäster att det funkar alldeles utmärkt! ;-) Som både kaffe- och te-drickare tycker jag att det är praktiskt att ha muggar som funkar till båda dryckerna, istället för att behöva ha dubbla uppsättningar.

  Svara
  1. Anna

   Jag håller med dig Hilda, vi dricker också vårt kaffe ut temuggar, det fungerar alldeles utmärkt.

 12. sara

  Hej :) Har nu läst igenom alla sidor ni skrivit och gud vad det är inspirerande! Tänkte fråga hur ni tänker kring minimalistisk stil när det gäller som t.ex. mig som syr, stickar, virkar och pysslar ? Har ni något tips ? Har rensat rejält men har fortfarande massor av grejer ?
  Tack för jätte mycket bra tips :)
  Mvh Sara

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Här har vi skrivit ett inlägg kring hur du kan tänka när det gäller intressen:
   http://minimalisterna.se/utrustningskravande-fritidsintressen/

   Vi vill även påpeka, som vi skrivit i förbifarten i andra inlägg, att minimalism handlar inte om att ha så få saker som möjligt. Utan om att ha ”rätt saker. Att göra sig av med onödiga och överflödiga saker som du inte har behov och som inte används. Men någon som har stort intresse av exempelvis matlagning och att baka, bör av naturliga skäl ha fler köksprylar än någon som äter färdigmat eller på restaurang var och varannan dag. Och de som tränar hårt 4-5 gånger i veckan kan naturligtvis behöva fler uppsättningar träningskläder än någon som nöjer sig med promenader och något träningspass i veckan.

 13. Albin

  Jag minns en tanke som Seglar-pappa i Familjer på äventyr sa när det gick på tv. Tänk att bo i hus och bara ha två diskmaskiner. När den ena är full börjar man plocka rent från den andra istället. Inga skåp!

  Svara
  1. Maria

   I ett av kontorslandskapen på jobbet har de så, två diskmaskiner och skyltar med rent och smutsigt, supersmart.

 14. Lisa H

  Tycker att det låter alldeles utmärkt!
  Hoppas hitta matchande te och kaffekoppar på loppisar i sommar. Det är något vi behöver, det är så rörigt med en massa olika…
  Till glas, tallrikar och skålar har vi valt glasservisen Fleur som ofta går att få tag på secondhand. Vi är en stor familj där saker går sönder allt för ofta. Därför behöver vi något som är lätt att fylla på! :)

  Svara
 15. Lanclin-Linnea

  Väldans intressant :) När vi flyttade från Sverige (stort kök) till Tyskland (minikök) var vi tvungna att tänka till. Sen dess har vi anammat den minimalistiska livsstilen lite mer och skalat bort en hel drös med saker. Behövde vi tre osthyvlar, 2 grapefruktknivar och 3 kapsylöppnare? Nä. Några ledstjärnor har utkristalliserats för oss i arbetet med att minimisera vårt kök och det ska bli spännande och se om ni tar upp några av dem i nästa inlägg om köket :)

  Svara
 16. Karin Svensson

  Mina skåp har heller inget överflöd, det finns bara porslin som används.
  Under sommaren hyr jag ut min lägenhet och det är nog det som gjort
  att porslinet hålls på en bra nivå.
  Nu bor jag i min sommarstuga och den har så lite skåp och utrymme så
  här går inte att an att köpa nytt utan att kassera något annat.

  Jag har ex.vis endast fem stora tallrikar och hur gör jag då om vi är fler
  än så, jo, de yngsta barnbarnen äta ur skålar.. funkar bra det också.

  Svara
 17. Smulan

  Snygga dricksglas! Har ni möjligen köpt dem på Åhlens, eller är det något finare märke?

  Svara
 18. Monica Gustafsson

  Mina te/kaffemuggar har använts till chokladpudding att servera i eller som form o stjälpa upp på fat. Udda kryddburk: bort med etikett, i med liten blomma, bra på tex handfat el. liten yta/ förvaring för hårnålar el dyl. Spritglas används för udda julkulor, en är i hallen tex på bänken (låga glas med låg, bred kupa). Champagneglas kan också användas till vas. Mina design- snapsglas används till borsthuvud för eltandborste, går att måla o ha som vas/ förvaring för hårnålar mm. Vanliga glas till snacks och andra spritglas till dessert som panacotta. Överväger att ha udda temuggar till krukor. Tar förpackningar från varor till förvaring, enkelt att återvinna när behovet av förvaring ändras/man tröttnar, tops- förpackningen är bra.Vinglas används nyktert till vardags så trots att vi har många saker.. så vill jag inte göra mig av med det hela släkten samlat åt mig utan ser till att det används. Men pasta maskinen o ostbrickan är sjukt onödig present! 😆

  Svara

Lämna ett svar