Utrustningskrävande fritidsintressen

För några veckor sedan fick vi en riktigt bra fråga från en av våra läsare:

Det skulle vara kul att höra er syn på mängden prylar när det kommer till hobbys och intressen. Jag känner själv att kostnaderna lätt sticker iväg när det gäller sådana saker, då man lättare rättfärdigar dyra köp eftersom det handlar om något man är intresserad av. Ni kanske skulle kunna skriva ett inlägg som behandlar just detta?

Till att börja med gillar vi, precis som de flesta andra, att kitta upp oss när vi funnit en intressant hobby. Så sent som inför vår fjällvandring här om veckan letade vi delvis i onödan efter orsaker att byta ut och optimera vår utrustning för att känna oss mer mentalt redo.

Just därför att det är så roligt att optimera och bygga en bra utrustning tänkte vi igenom våra tre mest utrustningskrävande fritidsintressen det vill säga löpning, längdskidåkning och friluftsliv och hur vi ser på dessa.

Man kan inte hålla på med allt. Det är bättre att fokusera på ett par intressen där du tillåter dig att lägga ner mer tid och pengar för att kunna utöva dessa på den nivå du anser rimlig utifrån dina nuvarande omständigheter.

Vi båda skulle gärna åka långfärdsskridskor på vintern men har medvetet valt bort detta till förmån för längdskidåkning eftersom vi vet att vi oftast inte hinner med båda i den omfattning vi skulle vilja.

Införskaffa utrustning baserat på konkreta behov. Det vill säga köp inte saker proaktivt, men gör såklart inte heller hobbyn tråkig och mindre motiverande genom att ha dålig och obekväm utrustning.

Herr Minimalist fick exempelvis nytändning på löpningen efter inköp av ett par nya kvalitativa löparskor samt löparställ efter att tidigare ha joggat runt i sin på tok för gamla och slitna utrustning.

Om möjligt köp kläder och prylar som kan användas vid mer än en hobby. Ett par fodrade löparbyxor fungerar till exempel utmärkt i längdskidspåret och ett underställ passar lika bra vid fjällvandringen som vid vinterlöpning eller längdskidåkning.

Fru Minimalist har till exempel en fantastisk skaljacka som numera används som skidjacka, regnjacka och vindjacka. Därmed kunde tre andra jackor elimineras.

Hyr eller låna hela eller delar av utrustningen. Om hobbyn är en utrustningskrävande men utövas relativt sällan kan det löna sig att hyra hela eller delar av utrustningen. Ibland går det även att låna utrustning från familj, vänner och bekanta. Detta är även ett bra tips om du bara provar på en hobby och inte säkert vet om du kommer att fortsätta framöver.

Herr Minimalists sporadiska bouldering-intresse är ett bra exempel där han föredrar att hyra istället för att äga ett par klätterskor. Ett annat är de tillfällen då vi spelar Squash där vi väljer att hyra racket och boll istället för att äga dessa.

Köp kvalitet. Om det är givet att sakerna kommer att användas frekvent under en lång tid är det alltid en bra ide att köpa god kvalitet. Kvalitativa saker går dessutom ofta att sälja begagnade till bättre pris.

Vi insåg tidigt att våra vandringsryggsäckar kommer att användas många gånger per år vid tillfällen som fjällvandring, längre utlandsresor, skogsturer med mera. Därför valde vi att köpa god kvalitet så att vi kan lita på att de håller när det gäller. Dessutom har vi insett att vi förblir nöjda med saker längre om de är av god kvalitet.

Inse när en hobby är passé. Om intresset verkligen falnat är det dags att göra sig av med utrustningen trots eventuell nostalgi. Det är onödigt att binda upp pengar och förvaringsutrymme med utrustning du inte längre använder eller tror dig komma använda igen. Säljer du de inaktuella sakerna direkt blir hobbyn billigare över tiden. Dessutom är det bättre att de kommer till användning hos någon annan. 

Fru Minimalist har till exempel slängt alla fotbollsgrejer som användes flitigt under tio års tid, liksom skänkt bort spinningskorna från åren som spinninginstruktör.

Det här var våra tips. Om du tycker att vi glömde något, anser att något kan utvecklas eller inte håller med så kommentera gärna, det är alltid uppskattat! :)

6 tankar kring ”Utrustningskrävande fritidsintressen

  1. Hanna

    Hur tänker ni kring ryggsäcksstorlek? Jag använder ryggsäck dagligen, men skulle helst ha tre olika storlekar på ryggsäck. Vilken storlek satsar ni på för resor och fjällvandring?

    Svara
  2. Herr Minimalist

    Extremt bra fråga faktiskt! Personligen har jag en svår släng av väskfetischism så jag förstår vad du menar. Jag älskar snygga och kvalitativa ryggsäckar och axelväskor osv.

    Jag eller kanske vi ber om att få återkomma med lite mer genomtänkta tankar i ett separat inlägg kombinerat med rensning relativt snart framöver. :)

    Svara
  3. Cathrin

    Hej!
    Kul att följa en så organiserad, strukturerad och sjukt inspirerande blogg, tack för det!

    Har en fråga angående skaljackan, vad är det för märke och modell? Att den kan användas som skidjacka, är det längdskidåkning som du menar då? Håller också på med friluftsliv i många olika former och som ni skriver är det fint att ha saker och kläder med flera användningsområden,!

    Hanna: jag har tre ryggsäckar, en kånken till vardags och träning, en 35 liter till dagsturer, skidryggsäck och weekendresor och min 50 liters till längre resor och fjällturer vinter och sommar. Det kan verka lite med 50 liter, men jag får alltid plats med allt och mer än så vill jag ändå inte bära på :)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att du gillar och följer våg blogg :)

      Skaljackan är från märket Norröna, och modellen heter Lofoten Gore-Tex Pro Jacket, se länk nedan. Den tillverkas i olika färger och färgkombinationer inför varje säsong. När det gäller skidåkning använder jag den till utförsåkning främst, men den skulle garanterat fungera fint även i längdskidspåret särskilt eftersom den har dragkedjor under armhålorna som går att öppna om det blir varmt. Det bästa med jackan är att den fyller så otroligt många funktioner, det är bara att fylla på med lager under beroende på årstid, aktivitet och temperatur. Att den är snygg skadar ju inte heller :-)
      (Obs! Kommentaren är inte sponsrad av Norröna utan enbart baserad på mina egna åsikter)

      http://www.norrona.com/Products/5004-11/lofoten-Gore-Tex-Pro-Jacket-(W)

  4. Sanna

    Har verkligen funderat ännu mer på vad jag egentligen behöver sedan jag hittade er blogg. Måste berätta en komisk grej!

    Runt 2008 började jag prenumera på en tidning och fick då en pilatesboll som premie. ”Kul,” tänkte jag, ”sådana ska ju vara så bra att träna med”. Den här pilatesbollen har legat ouppblåst av följande anledningar:

    * Jag har bott på liten yta och inte haft plats att förvara den i uppblåst tillstånd
    * Jag har bott på liten yta och förmodligen inte heller haft plats att träna med bollen hemma
    * Jag har inte ägt någon ”passande” pump, bara en handcykelpump
    * Det har verkat sjukt jobbigt att handpumpa den gigantiska bollen för att sedan pysa ut luften när bollen ska förvaras
    * Jag har inte riktigt vetat hur man ska träna med en pilatesboll

    Bollen har följt med i 3 flyttar och jag har funderat på att skänka bort den men inte gjort det. Har på något sätt hela tiden tänkt att ”Jo men den SKA ju vara så bra att träna med”. Nu bor jag lite större än förut och vi har ett jättestort förråd så här skulle den kunna få plats om jag blåser upp den. MEN, jag har ju fortfarande ingen pump som ”passar”. Under hösten kom jag igång med att gymma och fick för första gången lära mig att använda en pilatesboll. Jättekul! Började fundera på min boll igen, men så insåg jag: ”Jag tränar ju på gymmet! Behöver ingen pilatesboll härhemma”. Har jag inte använt den på 6 år lär det ju inte hända senare heller.Nu ska den bort!

    Tänk att det kan ta så lång tid ibland…;) Jag som ändå rensat en hel del genom åren! :)

    Svara
    1. Herr Minimalist

      Haha, just träningsutrustning tror jag har en tendens att bli kvar långt efter att de slutat användas. Om de över huvud taget använts. :)

      Kul att du kommit till avslut med bollen nu iaf! :)

Lämna ett svar