Bäst före igår

Som vi skrev häromdagen kan vi drabbas av oväntade rensningssug lite nu och då. Igår kväll efter att vi storhandlat och matvarorna knappt rymdes i kylen var det dags igen. Då började det klia i fingrarna över att få rensa i kylen och se vad vi har där inne som egentligen tar all plats. Därför gjorde vi en snabb genomgång av innehållet och fann förvånansvärt många förpackningar där bäst före datumet passerats med flera månader. Exempelvis en öppnad burk med lite tomatsås kvar, en Oystersås som vi aldrig använder eller en chutney som helt klart sett bättre dagar. Visst går exempelvis den urgamla lönnsirapen vi även hittade att använda till både det ena och det andra, men många av matvarorna kunde vi inte ens minnas när vi använde sist eller till vilken maträtt de införskaffats.

I likhet vår enorma samling kryddor som vi rensade bland här om dagen, så rör det sig förmodligen även här en del om proaktiva inköp. Detta i kombination med lockande rabatter som ”köp 3 och spara några kronor” och köp av mer än vi egentligen hinner förbruka har lett till envisa och mystiska långtidsockupanter av kylskåpshyllorna. I vissa fall har vi förmodligen velat prova någon maträtt där en delmängd bestått av en ovanlig ingrediens eller krydda och därefter har vi helt enkelt inte använt produkten igen.

Utöver matvarorna på bilden hittade vi två ketchupflaskor och tre (!) senapstuber, vilket är lite märkligt då vi inte är några storkonsumenter av någon av dessa direkt. De hade dock inte gått ut i datum än, så de fick vara kvar.

När kikade du igenom gamla flaskor, burkar och tuber i kylen senast? Kanske dags att googla upp något lämpligt recept innan de ofta ganska dyra sällaningredienserna blir för gamla?

9 tankar kring ”Bäst före igår

 1. Nina

  Just kylskåpet har jag tänkt rensa länge, och igår slog jag till! I liten skala, hinner inga jätteprojekt med en ettåring i hasorna. Halva översta hyllan tömde jag, den med alla glasburkar. Inte mindre än fyra (4!) burkar med hovmästarsås som gått ut, tömdes och sköljdes ur. Och så lite annat som används mycket sällan, som t ex ajvar och raggargurka. Idag, när bebisen sover, ska jag ta andra halvan! Heja, heja :-) Och tack för en inspirerande blogg!
  /Nina

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej Nina, kul att kunna inspirera! :-) Hoppas det gick bra att rensa ur även andra halvan av kylen. Det är klokt även utan bebis att ta rensningen i små steg för att inte fatta förhastade beslut, även om vi ibland kan få ett väldigt rensningssug när vi väl kommit igång :-)

 2. Samara

  Jag rensar kylen varje fredag, inte så att jag tar upp varje sak och kollar, men jag ser efter att inga rester ligger gömda längst bak, eller nån grädde som surnar osv, och planerar vad vi ska skynda oss att äta upp, flaskor och burkar som inte använts på några veckor kollar jag fräsch-heten och datumet på. Så numera kastar vi nästan ingen mat, om jag har nåt som inte kommer att bli uppätet i tid får min mamma det, för det är ju ” fräscha ” rester för henne, istället för vi som redan ätit kanske 2-3 ggr ur det.

  Skafferiet bli bara nån gång i kvartalet jag kollar och matkällaren ca 2 ggr per år.
  Där har jag mat så vi klarar oss nåt halvår i fall det blir strejk eller så.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra idé att göra en rensning inför helgen, då har man ju dessutom ofta lite mer tid att leta på något nytt recept och laga något gott med kvarvarande matvaror.
   Oj, har du någonsin under din livstid varit med om att det blivit strejk så att du inte kunnat få tag på mat på flera dagar? :-)

 3. Eva

  Ni hade storhandlat… ja nu är storhandel olika stor för folk. Själv har börjat ifrågasätta värdet av storhandel, dvs den som ofta sker en gång i veckan. Det blir lätt att man handlar saker man tror att man vill äta. Kanske vill man det också men inte just under den tid varan är färsk. Eller så köper man det i flerpack helt i onödan eller lockas med oerhört billiga men onödiga varor man absolut ej planerat köpa. Man får hem varor som ej tar slut i första taget och skåpet fylls på sedan nästa vecka igen med ytterligare varor som ej tar slut i första taget…osv så går det på. Det kan sluta med femtielva sorter av ibland liknande matvaror som fylller kylskåp och skafferi.

  Jag ifrågasätter inte att ni storhandlar, ni kanske har råkoll på alla saker ni köper. Jag börjar bli bättre på det men enbart sedan jag slutade storhandla veckovis. Nu är målet att handla det som äts upp under de dagar den inhandlade maten ska räcka. Blir det dyrare? Nej inte nödvändigtvis. Man behöver inte överdriva detta mål men man köper definitivt inget onödigt man inte äter upp åtminstone senare veckan därpå.

  Om man först bygger upp baslager av torrvaror så behöver man bara komplettera med färskvaror ett par eller tre dagar i veckan. Storhandel blir då enbart man ska bygga upp torrvarulagret och övriga hushållsvaror (tvättmedel, hygienartiklar osv) igen, dvs mer sällan.

  Vet ej om detta är applicerbart på barnfamiljer dock. Upplever i alla fall att det aldrig blir en massa svinn med denna metod och att man får bra ordning i matskåpen! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi håller i grunden med dig i det du skriver, storhandling har verkligen en tendens att bli dyrhandling och då inte bara på sista kvittoraden vid köptillfället utan också i det långa loppet. Många matvaror hinner bli dåliga och/eller glömmas bort någonstans längst in i kylen innan de hunnit ätas upp.

   Eftersom vi inte har någon bil blir våra storhandlingar oftast bara två-tre tygkassar med varor. Att vi börjat storhandla är mest för att vi tidigare gick och handlade i princip var och varannan dag vilket kändes som slöseri med tid. På söndagar försöker vi numera göra en veckomatsedel för matlådor och middagar kommande vecka, just för att kunna planera matinköpen någorlunda. Sedan kan det naturligtvis bli spontana förändringar i planen under veckan.

   Finns det till helgen rester kvar som börjar bli lite dåliga brukar dessa gå att använda som ingrediens i antingen en omelett eller en matpaj, båda dessa maträtter kan varieras i oändlighet enligt min mening :-)

 4. Anna

  Jag funderar på att börja handla mat via nätet och få det hemlevererat. Om jag blir osäker på om vi redan har varorna hemma så kan jag ju bara knalla ut i köket och kolla. Dessutom kan jag lättare se till att jag är mätt och på bra humör när jag sätter mig vid skrivbordet och handlar och på så sätt kanske undvika att lite mer onödiga saker hamnar i korgen.

  Svara

Kommentera