Bebisens matplats ur ekologisk synvinkel

Det här är det femte inlägget i en serie där vi berättar om hur vi tänkt kring vår bebis och de val vi gjort för att hålla nere kemikalier och tänka på miljön. Vi har tidigare berättat om bebisens, kläder, sovplats, skötbord och leksaker, nu har vi kommit till matplatsen.

Bebis minimalist mat och matplats är än så länge oerhört miljövänlig, närodlad och till stor del ekologisk, eftersom hon får bröstmjölk från mig. Utöver amning får hon dock även ekologisk mjölkersättning som vi ger ur nappflaskor. Vi har två nappflaskor i rostfritt stål från Klean Kanteen och en nappflaska i plast från MAM. Plastnappflaskan var som vi tidigare beskrivit ett stressköp då akut nappflask-behov uppstod. Nappflaskorna från Klean Kanteen införskaffades strax därefter i två olika storlekar. Dessa är fria från BPA, ftalater och andra gifter och vi är oerhört nöjda med dem.

Även om MAM stoltserar med att ha BPA-fria nappflaskor så hör mat, värme och plast inte ihop i vår värld. Det finns ju även andra farliga plaster och ämnen som kan avsöndras än just BPA. Fördelen med nappflaskor i rostfritt stål är att du slipper oroa dig för gifter, glassplitter och att de håller i all evighet.

Napparna till Klean Kanteens nappflaskor är tillverkade av silikon av medicinsk kvalitet och är utformade för att kännas som ett människobröst samt minska risken för kolik. Framöver kommer vi kunna byta napparna mot liknande med större hål för att använda samma nappflaskor till välling istället för mjölkersättning. Det känns extra bra ur miljösynvinkel att nappflaskorna har lång användningstid liksom hållbarhet.

Klean Kanteen baby bottles

Jag berättade för min mamma att jag läst en artikel om ett ”nytt” barnbestick som tv-profilen Karin Mannerstål från Äntligen hemma designat, detta i form av en påfösare. När jag förklarade hur påfösaren såg ut fick jag veta att detta bestick minsann fanns redan på 50-talet när mamma var barn. Några dagar senare hade hon letat fram på vinden, du ser den till höger om tallriken på bilden nedan. Den som spar hen har. :) Vi får se om påfösare är ett användbart bestick eller snarare en redundant specialpryl här hemma.

I samma veva hittade min mamma en barntallrik och vanliga barnbestick i rostfritt stål som vi kommer använda till bebis minimalist framöver. Det är alltid extra kul att hitta ärvda, gedigna, miljövänliga saker när de fyller ett konkret behov. Annars är ju melamin och annan plast tyvärr populära i barntallrikar och bestick nuförtiden.

Rostfritt barnmatset

Som jag var inne på i inledningen av blogginlägget är ”maten” än så länge ekologisk i största möjliga utsträckning. När det blir aktuellt att introducera smakportioner har jag för avsikt att göra dessa själv av ekologiska rotsaker som blandas med bröstmjölk, smör eller olja etc. När det senare är dags för mer riktig mat kommer det förmodligen bli en del ekologiska barnmatsburkar. Även om jag gärna vill laga stor andel mat själv så har jag inte fler timmar på dygnet än någon annan och kommer säkert tycka att dessa små glasburkar är smidiga lösningar vid resor, utflykter eller allmän tidsbrist. Dessa glasmatsburkar borde väl även vara smidiga att diska ur och fylla med hemmagjord barnmat, eller?

För att skydda kläder mot matkladd har jag tänkt köpa ett förkläde som täcker hela armarna likt det här i ekologisk bomull och giftfri akrylvax. Mina syskonbarn har något liknande och det är smidigt att använda även när de exempelvis målar.

Vad har du för tips gällande bebisar och barns mat och matplats?

Övriga inlägg i serien om hur vi tänkt kring specifika områden för vår bebis hittar du här:
Bebisens kläder ur ekologisk synvinkel
Bebisens sovplats ur ekologisk synvinkel
Bebisens skötbord ur ekologisk synvinkel
Bebisens leksaker ur ekologisk synvinkel

45 tankar kring ”Bebisens matplats ur ekologisk synvinkel

 1. tiotusenord

  Med lilla barnet har vi kört BLW rakt av – han har ätit själv, av samma mat som vår (i urval). Inget behov av extra matlagning, disk, förvaring etc :).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hade inte hört om BLW innan du skrev det, men nu är jag påläst och förstår vad det är. :) Låter smidigt på sätt och vis.

  2. Amanda

   Vi körde också blw. Och ett tips är att vänta tills barnet är moget att äta själv. Det finns en anledning till att man propsar på pureer till småttingarna. De är inte redo att äta än. Ett tips är också att inte bli stressad över järnhysterin. Havregrynsgröt är toppen. Alla gröna grönsaker likaså. Ibörjan gjorde jag även aprikospure som jag lade till men, äter ni en bra varierad kost och ger bebisen av samma mat räcker det!

 2. Ewi

  Jag var väldigt noga med barnens mat och fick efter diverse info sök reda på: ekologisk och ”vanlig” barnmatsburk är lika bra ur innehållsvinkel, skillnaden där är endast etisk. Detta beror på att svensk barnmat på burk är mkt hårt reglerad och kontrollerad.

  Egen mat och burk är likvärdig, utifrån innehåll, om du gör den på ekologiska varor. ”Vanlig” egen barnmat, kan dock rent av vara mindre bra än burk eftersom tex ett ”vanligt” icke-eko äpple ju kan ha en del giftrester (som inte skulle tolereras i ett test av burkmat.)

  Jag valde att göra alla egna smakportioner på eko grund då, eftersom burk bara håller några dagar öppnad, och de inte hann ätas upp i början. Ville inte kasta mat… Sen gav jag bara burk av ren bekvämlighet, D det var same-same och man slapp greja med extra olja o dyl.

  Köpegröt är bättre i näringsinnehåll tex järn och olika vitamin, men du bör växla sorter då vissa kan ha nivåer av gift utifrån ”normalt” markupptag hos den ursprungliga växten. Köpt gröt ger jag fortfarande min 3 och 6-åring pga järnet ibland, då de inte är så stora på kött etc. Välling var bra av samma anledning, med samma risker.

  Sen var det nått tjohej om Hipps ekologiska riskakor och nått till ur deras sortiment för ca 1år sedan, då man hitta gifter.

  Lycka till!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för info och tips!

   Jag har också hört/läst att köpegröt har bättre sammansättning avseende vitaminer och mineraler än hemmagjord gröt, tyvärr för annars känns ju just olika varianter av gröt väldigt enkelt att göra själv. Fast om bebisen äter gröt varje dag kanske man kan göra både och och variera mellan hemmagjord och köpt.

 3. Maria

  Hej Minimalister, och tack för en oerhört välskriven och intressant blogg.

  Jag har mina små duster med sambon när det kommer till det här med att tänka över sin konsumtion, men vi tar baby-steps mot en mer medveten sådan. Jag tar många råd och tankar från er blogg!

  Nåväl, här kommer några tips från vår spädbarnstid för c:a ett år sedan.

  1. Låt barnet smaka på allt. Vi stack ner ett finger i allt vi åt, och bjöd på från ungefär 4 månaders ålder, då han började visa intresse för vår mat. Naturligtvis med måtta, allt var inte så lämpligt men det mesta går. Vi har nu en matglad liten kille som inte bangar för något i matväg.

  2. Gröt: Jag var oerhört skeptisk till köpegröt, så jag googlade och hittade havregrynsgröt som järnberikades med paltbröd. Dvs vi kokar egen gröt, smular i paltbröd och serverade med fruktmos. Jag körde havregryn i mixern, och paltbröd likaså och hade i separata burkar för att göra kokningen smidig och slippa mixa varje gång. Googla Lilla matderivén eller bara ”hemmagjord järnberikad bebisgröt”.

  3. Fruktmos: Köp ekologiska plommon eller aprikoser på påse. Lägg innehållet i en bunke, täck med vatten och låt stå över natten. Mixa sedan, och späd tills konsistensen är bra. Oerhört smidigt och billigare än att köpa burkar. Det håller länge i kylskåp, men vill man vara säker gör man ju bara en mindre sats.

  4. Glasburkarna som blir över funkar jättebra att ha som ”matlåda”. Jag brukade göra storkok, och frysa in portionsvis på en plåt. Sedan hade jag lådor i frysen där jag kunde plocka upp en portion. Tidssparande, och ofta enkelt att koka potatis/cous-cous/pasta till. Sedan var de lätta att ta med ut.

  5. Recepten i ”Bra mat för spädbarnunder ett år” är bra,den kanske ni fick från BVC? Lillen älskade den Vegetariska linsgrytan. Vi öste på med extra mycket örtkryddor, och han åt! Lillen älskade även ”Västkustgryta” från Barnmatsburken.se. Som sagt, ös på med goda kryddor. Bara för att det inte ska vara salt behöver det ju inte vara smaklöst! :-)

  6. Slutligen är barnmatsburkarna från affären bra, och smakar bra! Vi använde helt klart sådana, och det var bra att ha ett lager hemma när tid, ork och motivation tröt. Men vi såg det som ett komplement till den mat som vi lagade.

  Detta blev långt, och sjukt präktigt. Hoppas att det inte avskräcker, för vi har varit ganska avslappnade i vårt förhållningssätt till barn och mat. Mat är gott, och det är det vi försökt förmedla till lillen! :-) Det funkade för oss, och jag hoppas att ni fått några matnyttiga (haha) tips! Lycka till!

  Mvh Maria

  Svara
 4. Malena

  Det går att göra hålet i nappflaskan större själv istället för att uppgradera med en ny napp när barnet kräver det. Ang köpt barnmat så är det ju jättebra att det finns så bra och nyttig att köpa färdig. Kanon att ha med på resan! Men ett storkok man gör själv räcker ju jättelänge till en liten bebis. De äter ju inga mängder per måltid direkt. Så det tar ju inte längre tid att göra det själv än tiden man lägger på att välja burk i affären om man slår ut det. Variera tex grönsaksgryta med olika tillbehör så blir det variation. Jag har snott recept från de färdiga burkar vi haft på resor och gjort själv när fantasin tryter. För de är ju bra!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast då får man vänta och göra hålet i nappen till nappflaskan större tills man fått sitt sista barn. :)

   Tack för tipsen! Och ett storkok i veckan borde man ju hinna med även med jobb och dylikt om dagarna. ;)

 5. ekomammaistan

  Jag gjorde storkok, ett par tre sorter som jag sedan varierade mellan målen och tyckte att det var ganska smidigt. Det blev ungefär 12 portiner i början per kok och 6-8 när barnen blivit större i maten så det räckte ju ett bra tag. Jag hämtade de flesta av mina recept från Lilla Matderivens blogg (har för mig att jag dubblerade upp en del recept för att få till ”storkok”). Jag gjorde även egna frukt och grönsakspureer, även en del från samma blogg men också en del exprimenterande utifrån smakerna på ellas-klämmisar.

  När det gäller gröt så gjorde vi gröt på skrädmjöl (recept finns i min blogg), jag försökte att komma upp i ok järnvärde med vegetariska ingredienser men annars är det smidigt att bara tillsätta paltbröd. Att sedan lillebror vägrade både gröt och välling är en helt annan sak… :-)

  Eftersom vi lagade nästan all mat själva så tiggde jag lite tomma barnmatsburkar från kompisar som köpte mat och dem använde vi att ha med maten i till öppna förskolan etc. Fortfarande använder jag dessa för att ta med sås och grönsaker till matlådan till jobbet. Vi köpte också små rostfria burkar från kids konserve som jag tyckt varit smidigare att ha till fruktbitar, barnmat etc.

  Vi köpte flaskor i glas vilket jag tyckte funkade bra, ingen gick sönder trots idoget kastande, men då hade inte de nappflaskor ni har lanserats än, tycker att de verkar himla smidiga. Vi har dock köpt modellen med pip till barnen för att slippa ta med glasflaskorna på språng och tycker att den är himla smidig (och väldigt läcksäker).

  Apropå förkläde, vi lät barnen sitta i bara blöja i början, men det är ju smidigt att ha förkläde också för de tillfällen barnet äter någon annan stans än hemma. Vi köpte också ett underlägg i silikon för att minska saneringen av matplatsen. Inget helt ”giftfritt” alternativ men vi kände att det var ett bättre alternativ än vanliga plastunderlägg och att det var värt det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tips, får kolla in den bloggen när det blir aktuellt!

   Kul att ni också är nöjda med flaskor från Klean Kanteen, vi får införskaffa sådana med pip när hon blir lite större.

   Klokt att låta dem äta i blöja, bör fungera för oss i början eftersom det borde tajma med sommarvärmen.

  2. Therese

   Hej. Jag är ute efter ett underlägg. Var hittade du det i silikon? :-)

  3. Therese

   Hoppsan, jag trodde jag svarade på ”ekomammaistan”s kommentar. ? Hon skrev att hon köpt ett bordsunderlägg i silikon.

 6. Händelsevis

  Vi hade en kokbok som var riktigt bra, Mosa, Mixa, Mumsa heter den. Den är stående dop-present till alla våra kompisbebisar nu :-)
  Det som inte kom därifrån kom från lilla matderiven som Jenny skrev om. Jättefin blogg och goda recept! Men de allra flesta dagarna åt hjärtegrynet helt enkelt det vi åt. Det funkade jättebra och gjorde att han åt varierat, ekologiskt och hemlagat varje dag. De hemlagade burkarna var dock guld att ha efter babysim, när vi gick hem till folk eller på andra sätt var på språng.
  Vi började med stora bitar långt innan det var rekommenderat och det var aldrig någon sätta-i-halsen risk. Där tror jag gott man kan låta barnen prova och se hur det går. För oss var det lätt, i ett obevakat ögonblick (kring 5 månader) stal grynet en melonbit från tallriken, det gick jättebra och sedan fortsatte vi helt enkelt så. Han var och är väldigt intresserad av mat och vi lät honom hållas och prova när han nu så gärna ville. Han åt själv med sked vid 10 månaders ålder.

  Haklapparna tog slut en dag så nu kör vi alltid tygservett med påsklämma i nacken. Minst lika bra som de köpta vi hade innan.

  Om man inte har några burkar går det fint att frysa barnmaten i muffinsformar. Sedan när det fryst till ordentligt lägger man dem i en påse så tar de inte smak av frysen. Istärningsfack är också bra att frysa i om det är miniportioner som i början. Dock tyckte jag att det var lite svårt att få ut bitarna om man lät dem sitta i för länge. Så om man bara har lådan för själva infrysningen och sedan knackar ut alla bitar på en gång och fryser i annan låda/påse funkar det bättre!

  Barnmat är ett riktigt favoritämne för mig, hoppas ni inte får total överdos av alla tips!

  PS. kleen kanten-flaskan har vi med, den är ju toppen. Hjärtegrynet har döpt sin till ”Nenne”. Men det där om att spara nappen till nästa barn? Är det verkligen en bra idé? Våra nappar går sönder efter ett par månader så vi får ändå byta. Men jag undrar, blir inte silikonet stelt efter ett tag? Att man ska byta napp till flaskan som man byter vanlig napp? Har iof inte någon erfarenhet av vanlig napp men inte låter man väl den gå i arv?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra doppresent! Jag som just håller på att planera dop och funderar på vad vi eventuellt skulle kunna önska oss om någon i släkten frågar. :)

   Många bra tips i din kommentar, kommer ha de i åtanke och läsa igenom när det närmar sig matdags! :)

   Haha, du har säkert rätt vad gäller utbyte av nappar. Eftersom vi bara har använt vår i 1-2 månader så har silikonet varken blivit stelt eller slitet, så har inte behövt tänka på det. Jag får kolla upp hur ofta man bör byta. :)

 7. Ninni

  Vi lät våra barn äta av vår mat så fort de började äta annat än bröstmjölk. En egen variant av BLW kan man säga. Burkmat hade vi enbart som nödmat vid utflykter t ex. Mycket smidigare att aldrig behöva laga flera olika maträtter.

  Barn lär sig svälja ordentligt innan de kan stoppa saker i munnen själva, så ett barn som får äta själv sätter väldigt sällan i halsen. Det är större risk att de sväljer fel om de blir matade.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant gällandet det du skriver i sista stycket. Det tycks ju figurera mycket info i media för tillfället kring just barn och sätta mat halsen.

  2. Ninni

   Det kan så klart bli fel ibland (även vuxna kan ju sätta i halsen) men generellt är det så att barn som äter själva oftast inte sätter i halsen. Men man får så klart se till att bitarna är lagom mjuka och lagom stora. Vi hade som tumregel i början att man skulle kunna mosa maten med tungan mot gommen, för det är ju typ så de små liven gör.

   Angående underlägg under stolen: det funkar utmärkt att sopa och torka med en trasa. Det brukar hamna mat lite överallt, så du kommer ändå få sopa/torka ett betydligt större område ändå.

   Och apropå trasor: jag sydde egna småtrasor av gamla urtvättade frottéhanddukar. En liten handduk blev 4 trasor. Användes till det mesta: händer, munnar, bord, haklappar, golv… Har man många så kan man byta flera gånger om dagen.

 8. Veronica

  Jag hittade ngt jättesmart! Typ som ett muffinsbrätte i bra silikon där du fryser in hel eller halvportioner av hemlagad barnmat. När de skall användas pluppar du bara ut en portion, lägger ner i en urdiskad barnmatsburk i glas och tar med dig. Kommer tyvärr inte ihåg namnet på produkten eller företaget med vill minnas att det var svenskt. Jag gjorde storkok en gång i månaden och hade färdiga ”puckar” i frysen, bara att kombinera tex en m ris och en med fisk och morotspure, eller pureer… Det var så smidigt att värma direkt i burken, bara sked behövdes så var lunchen serverad!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset! Det borde väl fungera lika bra med en iskubsform eller är dessa på barnmatsburken mer anpassade efter exakta portionsstorlekar?

   Sen är jag lite skeptisk till silikon även om det ska vara den säkraste formen av plast. Det är samma sak här som med övrig plast, det är ofta tillsatsämnena som ger silikonet mjukhet och färg som är boven i dramat. Och tillsattsämnen i material står det sällan om på förpackningen. Jag känner mig lite skeptisk till att använda formar i silikon i diverse glada färger tillsammans med mat och värme, men kanske är jag alldeles för nojig. ;)

  2. Veronica

   Dessa är anpassade för att de frysta matpuckerna ska passa i glasburkarna. Jag fyllde formarna när maten svalnat, frös in direkt och då portions ”puckarna” var genomfrusna förvarade jag dem i frysen i rostfria matlådor. Du värmer aldrig i siliconformen!

 9. camilla

  -Att lägga något under bebisens matstol gör området mer lättsanerat. Vi har köpt IKEAS underlägg KOLON. Dessvärre i plast, men vi har inte hittat något snällare alternativ. Någon annan som vet? I köket har vi annars en hiskeligt svårstädad plastmatta och det är så mycket enklare att torka av golvskyddet.

  -Kid Kanteen har ett pipmuggslock i bra hårdplast som är suveränt. Vår Knoddster dricker överlägset bäst ut den, jämfört med andra pipmuggar vi har.

  -Smörgåsrån (finns ekologiska) och Genebröd i bit är bra distraktorer om det behövs. Vi har alltid en låda med i skötryggsäcken. Samt en fylld vattenflaska.

  Svara
  1. Sarah

   även vi har Ikeas KOLON skydd i plast, mycket praktiskt även om det är i plast. Vi har också utökat användandet och på vintern har vi det i hallen och ställer barnvagnen på det, perfekt om hjulen blir smutsiga/snöiga/leriga och man inte vill kladda ner golvet eller mattan i onödan.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som en klok idé att ha något underlägg.
   Kul att ni är har så positiv erfarenhet av Kid Kanteens pipmuggslock. Vi får införskaffa ett sådant när vår bebis blir lite äldre.
   Bra distraktionstips! :) Ska ha dessa i åtanke när bebis minimalist börjat äta mat och det är dags för utflykter etc.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har tyvärr inte hört något om dem, men någon annan läsare kanske har?
   Om man tycker Ikeas glaslådor är för tunga eller är rädd att de ska gå sönder, kan dessa säkert vara ett bra alternativ, om än ett lite dyrare sådant.

 10. Lisa

  Gjorde puré på morot, gröna ärtor, palsternacka och blomkål, som jag frös in i istärningslådor och sedan tryckte ut och förvarade i påsar i frysen. Var oerhört smidigt att sedan värma i micrn eller i glasskål i vattenbad. Gjorde även puré på torsk, nötkött och kyckling, samt örtsåser. Ett tips är att om man vill ha god smak på fisken så kan man koka den tillsammans med rotselleri och morot. När sonen blev större lagade jag laxgryta, kycklinggryta, korv stroganoff och köttfärssås som jag frös in enligt samma princip- jättepraktiskt att värma och koka pasta/potatis/grönsaker till. Testade att köpa burkmat ett par gånger men sonen ratade dem… Gröten köpte vi dock färdig och även fruktpuréerna. Nu har vi en bebis till, jag hoppas jag får tid till storkok även denna gång :-)

  För övrigt har vår son aldrig druckit välling, har hört om så många barn som vill upp på natten och dricka välling, vilket inte heller är bra för tänderna. Vi gav en rejäl portion gröt innan sängdags och det sov han bra på.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips med puréerna, de lät väldigt goda och nyttiga! :)
   Kommer återkomma och läsa kommentarerna på det här inlägget när det är dags för oss att börja med smakportioner etc.

 11. Marie

  Måste bara tippsa om Avents adepter till Kid Kanteen, finns bl.a. här: https://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=KLEANKANTEEN_KPPA
  Då passar alla wideneck nappar. Vi satsade på en sån från början. Köpte med sportkork för sista användning när hen blir äldre och ska på utflykt, sen köpte jag en adepter, nappar och pipmuggspip. Så samma flaska för ett helt livs avändande, bara byta ut det som är på toppen.

  Svara
  1. Erika

   Hej Marie, Menar du att du kan använda en Klean Kanteen Classic flaska som nappflaska? Försökt googla men kan inte hitta någon bild. Trodde bara det var Klean Kaneens wide mouth som kunde agera nappflaska. Har du någon länk med bilder?

  2. Marie

   Hej Erika, ja man kan använda alla deras Classic som nappflaska, se länk: http://www.naturligabarn.com/flaskor-fer-dryck/4556134833
   Tycker det är superbra för blir verkligen lång användning. De har såklart inga måttangivelser, men ett decilitermått har de flesta redan hemma. Vi har två en färg för vatten och en för välling, så hon vet vad som kommer när man inte kan se innehållet.

 12. Erika

  Tusen tack för svar! En till fråga ;) Är det skillnad på pipen i adaptern http://www.google.co.th/imgres?imgurl=http://www.naturalmomgear.com/m/dFdAw6emGr3BVgadbiCnGD/pimgs/3620/big.jpg&imgrefurl=http://www.naturalmomgear.com/835-Kleen-Kanteen-Sippy-Spout-Kit&h=250&w=250&tbnid=GUuAzKh7NJ0EYM:&zoom=1&docid=x8rqyux_4osi9M&ei=0bY5VcjKMNTr8AXL6YFQ&tbm=isch&ved=0CB0QMygDMAM och Klean Kanteens gene sippy kork http://www.google.co.th/imgres?imgurl=http://ecx.images-amazon.com/images/I/41O0Mive6TL._SY300_.jpg&imgrefurl=http://www.amazon.com/Klean-Kid-Kanteen-Sippy-Bottle/dp/B00NMXCPAU&h=300&w=300&tbnid=Fq2MRcF3k_DJbM:&zoom=1&docid=h_DP3NeJkjgMnM&ei=0bY5VcjKMNTr8AXL6YFQ&tbm=isch&ved=0CBwQMygCMAI Vilken av dom har du kört på?

  Svara
  1. Marie

   Det ingår ingen pip i adepterna ivarjefall inte där jag köpte ifrån. Utan jag köpte en flaska med sportkork, en adepter, pipmuggspip (som på bilden tillsammans med adeptern) och nappar. Jag köpte Avents nappar, men som sagt alla wideneck ska passa.
   Men man kan ju också köpa flaskan med sippy kork, adepter och nappar. Och senare köpa till sportkorken när man känner man vill ha den.

 13. Lisa

  Har ni någon pipmugg eller hur har ni gjort mellan att bebis vill hålla flaskan men inta kan hålla den själv? Har ni haft någon pipmugg? Hittat några handtag som passar till Kid Kanteen?

  Svara
 14. Emelie

  Ett gammalt inlägg men jag hoppas ni ser min fråga ändå :)
  Jag väntar mitt första barn vilken dag som helst (BF igår….) och surfar runt för att undersöka vad som är bra att införskaffa inför den första tiden. Har tänkt att jag ska amma och därför har jag tänkt att nappflaska inte behöver prioriteras nu innan, men kom på nu att det är ju inte alls säkert att det kommer räcka, utan man kanske måste ge ersättning också ELLER så kanske jag vill att min sambo kan flaskmata ibland.
  Iallafall så är mina två alternativ att köpa en flaska från Everydaybaby i glas (med silikonhölje runt flaskan så att den inte riskerar att gå sönder) eller en från Klean Kanteen. Och så hittade jag det här inlägget från er (som visserligen har några år på nacken…) och tänkte att ni kanske kan berätta om ni är nöjd med dessa nappflaskor? :) Hur länge använde ni er av den minsta varianten av nappflaska? När började barnet använda den större varianten av nappflaska och hur länge användes den? Har ni tips på flaskborstar att rengöra dessa med?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad kul med bebis! :)
   Hmm…svårt att säga bestämt vad som är bäst. Med vårt första barn fick vi springa och köpa en nappflaska akut på närmsta apotek för att hon inte växte som hon skulle (och Klean Kanteen som vi senare haft fanns inte i vår närhet då). Den specifika händelsen skrev jag faktiskt om så du kan läsa den här :)
   http://minimalisterna.se/stresshopping-och-oplanerade-inkop/

   Tillbaka till den från Klean Kanteen. Den har använts till båda barnen. Vi har faktiskt använt den lilla fram tills så länge som i våras när lillebror var nästan 2 år. Men det var för att båda våra barn ville ha mjölk medan de varvade ner i soffan 30-40 minuter innan läggdags. Då drack storasyster (3 år) ur den stora och lillebror (2 år) ur den lilla. Det finns olika ”piper” att köpa till, med olika många hål. Det är ju delvis till för att bebisen inte ska få ersättningen för ”lätt” utan behöva suga rejält för att det ska komma något (likt när man ammar).
   Vi har varit väldigt nöjda. Om man är van vid att kunna värma ersättning i mikron och sedan köper den från Klean Kanteen kan jag förstå om man tycker det är bökigt (eftersom den inte kan köras i mikron) men vi som aldrig kört någon flaska i mikron har inte upplevt det så utan löst det med att blanda kokat varmt vatten med kallt vatten från kranen eller hållit nappflaskan under vattenkranen eller i varmt vattenbad.

   Om du ska köpa flaskan proaktivt eller inte? Det beror kanske på hur nära du har till en butik som säljer det. Vi har använt våra Klean Kanteen nappflaskor även som vattenflaska de första åren till båda barnen, så helt onödig behöver den absolut inte bli även om amningen fungerar felfritt.

   Vi har inte haft någon särskilt flaskborste. Klean Kanteen har så pass stort ”hål” till flaskan och även tillhörande piper/nappar känns enkla att rengöra med vanlig diskborste (eller diskmaskin) så det har inte varit ett problem.

   Lycka till med valen och bebis! :)

Lämna ett svar