Stresshopping och oplanerade inköp

En av svårigheterna med att leva minimalistiskt är när ett behov har identifierats och något nytt ska köpas in. Vi brukar göra gedigen research och uppfattas ofta av personer i vår omgivning som sega i våra köpbeslut. Oavsett om det är ett klädesplagg, en möbel eller en stavmixer som ska införskaffas, så kan det ta ett par månader från att behovet identifierades till att köpet är genomfört. Vi googlar, läser recensioner, jämför priser, kollar youtube-filmer, klämmer och känner, för att det utifrån kvalitet, material, pris och andra jämförbara produkter ska kännas bra.

Motsatsen till beteendet ovan kan nämnas stresshopping vilket sällan leder till bra eller genomtänkta köp. Detta kan inträffa när du är stressad och tror dig plötsligt behöva fylla ett behov, men kanske inte har tid att besöka flera butiker, läsa på och göra gedigen research eller helt enkelt köper saken av fel anledning.

Att ta många aspekter i beaktning inför ett köp och ha höga ambitioner om att göra rätt val i det ofta stora utbudet av liknande produkter, kan göra det svårt för en minimalist att shoppa. Och framför allt blir det otroligt jobbigt de fåtal gånger du utsätts för en situation där du måste stresshoppa för att fylla ett akut behov. Det sistnämnda råkade vi utför här om veckan.

Extra jobbigt mentalt blir det när du redan innan köpet vet att produkten du köper inte är den bästa eller den du egentligen vill ha, men du måste kompromissa med din kravspec för att lösa situationen.

Här om dagen blev vi tvungna att omedelbart börja ge bebis minimalist mjölkersättning. Jag hade planerat att köpa en nappflaska i stål från Klean Kanteen men innan bebisens ankomst blev det aldrig av, jag skulle ju ändå helamma var planen. Att ta sig in till stan var inte ett alternativ i detta läge och att beställa en nappflaska via nätet skulle ta alldeles för lång tid, det här behovet behövde lösas NU. Några snabba googlingar på typ ”bästa nappflaska nyfödd” senare, stod jag i kön på apoteket med en plastnappflaska från MAM i handen. Jag som inte vill utsätta vår bebis för plast i onödan, den stoltserar visserligen med att vara BPA-fri, men det finns ju flera dåliga plastkemikalier än BPA.

Nu en vecka senare har vi kompletterat den första nappflaskan med en nappflaska i stål från Klean Kanteen. Minimalism i all ära, men det är dessutom oerhört skönt att inte längre behöva diska samma nappflaska tio gånger per dag varav två-tre gånger på natten.

Jag har en svag känsla av att febertermometer till bebis minimalist skulle kunna bli en liknande stresshoppingupplevelse om vi inte inom kort börjar göra research och köper en. När det väl är feberdags kommer det inte fungera med tre dagars leveranstid oavsett hur mycket bättre och billigare nätbutikens febertermometer är jämfört med närmsta apoteks variant.

För ett par år sedan hade exemplet ovan inte rört stresshopping av nappflaska utan snarare av en topp inför helgens festligheter, eller en present till värden inför kvällens spontana fest. Vi har kommit in i en helt annan fas i livet nu, och jag gillar det. :)

Har du något exempel på när du stresshoppat? Vad köpte du och hur kändes det efteråt?

29 tankar kring ”Stresshopping och oplanerade inköp

 1. Emil

  Apropå febertermometer så är den minimalistiska lösningen att inte köpa någon. Har aldrig förstått vad den ska göra för nytta (är ST-läkare i allmänmedicin).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jasså, jag trodde det var ett självklart ”måste” i alla småbarnsfamiljers hemma-apotek? Nyttan är väl att veta om barnet har feber eller inte och ungefär till vilken grad? ;)

  2. spartankar.com

   Om en barn endast ha feber och må bra är det ingen problem (utan att förskolor brukar inte tycka om febriga barn).
   En annan sak är att kriteria för att kunna få en tid på vårdcentral inte alltid är hur barnen är. Man måste nästan kunna bevisa att han är ”jätte” sjuk. Att kunna dokumentera det gör att man kan få en tid (om man säger först att man har ringt 1177 annars blir man inte tagen på allvar).

 2. ninja

  Stressköp av nappflaska känns helt klart mer ok och förståeligt än att stressköpa en partytopp :)

  Mitt senaste stressköp var faktiskt 3 st gravidplagg (har totalt köpt 6 st under hela graviditeten). Insåg att det inte fungerade i längden att tvätta varannan dag för att kunna gå till jobbet sista veckorna.

  Angående runtomkringprylar till bebisen så föredrar jag nog ett fåtal stressköp, framför en massa planerade köp av saker jag ändå är osäker på om bebisen verkligen behöver.

  Vill bara säga det att det känns nästan lite oförskämt lyxigt att ni hela tiden kommer ligga steget före mig angående alla bebis/barngrejjer! Det tidigare inlägget om skötbord/produkter var jättebra tex.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, kul att vi kan hjälpa dig och ge tips i bebisdjungeln! :)
   Det är sant det du skriver, hellre ett fåtal stressköp vid akuta behov än att köpa fina prylar som sedan inte används. Det gäller bara att ändra mindset och inse att alla prylar inte behöver vara den ”bästa”.

 3. Tant Sviskon

  I någon mån handlar det ju också om vem man är som person. Man kan vara en nog så god minimalist utan att göra all den där researchen. Jag skulle aldrig orka hålla på så, men å andra sidan är jag alltid nöjd och glad för de saker jag har (och inbillar mig inte att det finna Det Perfekta Valet).

  Svara
  1. karin

   Håller med. En anledning till att vara minimalist är ju att inte lägga så mycket av sin dyrbara tid på inköp. Häromveckan fick jag ett akut behov att svarta kostymbyxor. Jag gick ner på gågatan och in i en butik som jag märkt brukar ha bra kvalitet på sina grejor. Jag bad expediten om hjälp, hon langade fram alla svarta byxor de hade och jag valde de bästa av dessa. Kanske inte de snyggaste byxorna jag sett, kanske inte de mest miljövänliga, men å andra sidan är det inte så ofta det blir så här, så det var helt enkelt ”good enough”. Och det tog cirka en kvart.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi är nog båda allt för mycket perfektionister och vill göra bra köp. Annars slutar det alltid med att vi ändå sneglar på något bättre alternativ och köper även det lite senare. Men kan man vara nöjd med ”good enough” så är det säkert mer tidseffektivt och mer ekonomiskt i vissa fall.

 4. ekomammaistan

  Vi har också gjort en del stressköp, och sedan några köp där vi försökt göra research men där alternativen är ”second best” eller ”alldeles för dyrt”. Ett sådant köp var vår 120-madrass till barnens nya säng…det är tydligen ett udda mått när det kommer till naturmadrasser. Visserligen är vi ändå hyfsat nöjda, men jag gissar på att utbudet kommer att breddas om några år och vi behövde ju madrassen nu. Sådana köp är också jobbiga. (Jag kommer att skriva om våra barns nya säng på bloggen inom kort, vi ska bara beställa en madrass till översängen också, håller på med research just nu.)

  Ang febertermometer så har vi klarat oss bra utan. Vi märker på våra barns allmäntillstånd (och känner typ på pannan om de är typ ”lite varma” ”ganska varma” eller ”ojdå varma”). För ett tag sedan fick vi ändå en gammal termometer från min mamma, den används extremt sällan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ibland landar researchen i att det bästa alternativet är för dyrt eller att vi riskerar att betala för något vi inte kommer använda. När vi researchade kamera nyligen var det nära att vi köpte en dyrare och ändå bättre variant, men som vi insåg var betydligt mer avancerad än de som kommer stå bakom kameran. :)

   Intressant att även ni klarat er utan febertermometer i likhet med Emil som kommenterade högre upp. Vi kanske ska avvakta så länge och se hur det går. Jag tror dock att det jag tycker är ”lite varma” kommer Herr Minimalist tycka är ”ganska varma” eller till och med ”ojdå varma”. Vi har lite olika syn på vid vilken temperatur man verkligen är sjuk i feber. :)

  2. Susanna

   Vi skaffade termometer just för att vi kände att vi nog inte var överens om vad som var lite-ganska-ojdå-varmt (bra indelning för övrigt! :-) ) samt att vi tyckte det var svårt med vad som var ojdå-varmt och ojojojdå-varmt. Jag som är lite nojig tyckte också det var skönt att verkligen veta hur mycket feber vår dotter hade, då behövde jag inte fundera på det längre. Sedan har jag märkt att jag nuförtiden (vår dotter är 2) kan avgöra om hon har feber bara med handen, men det har ändå tagit lite tid att lära sig, kanske framförallt som jag inte var så van vid barn sedan innan.

 5. camilla

  Jag har väldigt kalla händer, så för mig motsvarar ojdå-varmt kanske egentligen högst lite-varmt (en underbar indelning, jag instämmer i tidigare kommentarer!). Därför köpte vi en febertermometer.

  Svara
 6. Händelsevis

  Det här med febertermometer blev ju en intressant diskussion! Vi har en och det känns bra! Vi ser lätt på ögonen om vår son har feber men för att ha lite koll på vilken grad har vi ändå termometern. Om man skulle behöva ringa sjukvården för febersjukdomar (hoppas att det aldrig händer) frågar de väl också vilken grad? Eller vad säger allmänläkaren? Kanske är det inte så viktigt ändå, allmäntillståndet avgör ju alltid.
  På vår förskola ringer de inte föräldrarna om barnet inte har feber men är förkyld. Det kan jag tycka är lite galet. Där kanske febertermometern lurar dem, allmäntillståndet borde väga tyngre där med!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja visst blev det. :) Men det är alltid intressant att höra hur andra resonerar kring vissa saker och specifika köp.

 7. Händelsevis

  Ojoj, nu kom jag helt ur ämnet ju!
  Det där med stressköp tycker jag också är svårt, det blir sällan bra i vår familj heller.
  Sen måste man ju sätta en gräns för reaserchandet någonstans. Annars kan man ju leta och jämföra i evighet och aldrig bli nöjd!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det kan tyvärr vara väldigt tidskrävande att vara perfektionist. ;) Tillslut får man bara bestämma sig, och sedan får man inte fortsätta leta efteråt för då blir man bara missnöjd.
   Lite som att fortsätta kika på hemnet efter att man budat och äntligen vunnit. Då kommer man ju garanterat hitta något som tycks bättre och billigare efterföljande veckor… ;)

 8. spartankar.com

  Jag tror att det hela handlar om var man prioriterar att lägga energin. Man kan försöka unvika alla möjliga plastgifter men man ska inte glömma att en nyfött barn kommer att få mer via golvet och bröstmjölk beroende på var man bor.

  Man kan försöka hitta den bästa man tiden har också en kostnad. Man spenderar mer tid för att köpa en termometer, en stekpanna eller en tandkräm än för att köpa ett hus. Och huset kan göra det sjukare än allt annat som du kommer att köpa i ditt liv. Utan att du märker det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Klokt och du har såklart helt rätt. Jag tror de flesta är medvetna om att barn kommer utsättas för otroligt många gifter där vi inte kan kontrollera det, som utomhus, på förskola och hemma hos andra mm. Men därför tror jag också att många vill minska gifter där vi kan kontrollera och påverka, som gällande egna inköp.

   Haha, bostadsköp ja. Helt sjukt att många gör sin livs största affär efter cirka 30 minuters research. :)

 9. Elin- kristen feminist

  Med barn tycker jag man inte alltid har tid att köpa det ultimata utan man får lov att acceptera en del ”OK-köp”. När det gäller febertermometer gillar jag våran från Braun. Jag valde den för att dne har mjuk pinne som man stoppar in i rumpan vilket gör att risken är liten att barnet får ont om det börjar vrida sig eller så när man mäter. Den är också väldigt snabb vilket jag ser som en stor fördel. Den var inte ett jätteplanerat inköp men ett sådant som visade sig vara väldigt bra.

  Svara
 10. Elin

  Rumptermometer är i princip det enda som ger bra mätningar på riktigt små barn, de för öron är klart sämre för mätningar på små öron än vuxnas. Jag har aldrig provat napptermometer men jag har hört från vänner att de är kass plus att vissa barn inte tar vilken napp som helst och därför bara spottar ut den. Termometer för pannan vet jag inget om men det kan kanske vara något om man inte vill använda rumpvarianten.

  Svara
 11. Rebecka

  Vi kör med örontermometer, även om den inte är exakt så syns det ju om tempen är högre än vanligt. Det är ju så med livet, man kan inte planera allt. Det viktigaste är ju att flickan får i sig mat på något sätt, det måste ju gå före materialvalet. :) Lycka till med den fortsatta uppfödningen, på vilket sätt det än blir. Bra att det finns klean kanteen-nappflaskor med. Vi har den lilla flaskan som vattenflaska till sonen, superbra. :)

  Svara
 12. Anna

  Använder ni Klean Kanteen nappflaska till även ersättning och bröstmjölk? Hur gör ni då? Värmer i ett annat kärl eller i vattenbad. Enklaste sättet att få perfekt temperatur?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi använder den framför allt till mjölkersättning då jag inte haft tillräckligt mycket bröstmjölk för att även kunna pumpa ut så stor mängd.
   Vi häller i kallvatten antingen direkt i nappflaskan (det finns ”måttlinjer” att gå efter på insidan) eller i en måttsats (i rostfritt ;) ), kokar upp vatten i vattenkokaren och blandar till lagom temperatur. Vi känner bara med fingret om det känns lagom och man lär sig snabbt på ett ungefär hur mycket som behövs av kallt/varmt vatten. Häller i mjölkpulvret och skakar och – voila! :)

   Nu när vår bebis är drygt 7 månader har vi Klean Kanteen nappflaskorna även som vattenflaskor men har då en ”pip” med fler hål i än de som används för ersättning.

 13. Jenny

  Gammalt inlägg men så skönt att läsa att jag inte är ensam :-) Jag kan spendera timmar för att hitta ”rätt” vinteroverall, sandaler, o.s.v. (gäller ofta köp till barnen). Sambon tycker att ”det är väl bara att åka ner på stan och kolla vad som finns och köpa nåt som verkar bra”.
  Just nu kan jag inte bestämma mig för om jag ska köpa en Kitchen aid eller Ankarsrum assistent, så nu står jag väl utan till stora julbaket ;-) Måste träna mig på att good enough får räcka ibland.
  Tack för en mycket välskriven och läsvärd blogg, har just börjat läsa från början!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du känner igen dig i dilemmat. Och att du börjat läsa vår blogg, det finns mycket matnyttigt och läsvärt även bakåt i tiden. :)

 14. Malin

  Undrar vilken ersättning ni köpt? Tänker att ni säkert använder den bästa eftersom ni är så pålästa :-)
  Stort tack om ni vill dela med er.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har kört på Hipp eftersom den är ekologisk. Men man får också vara beredd att anpassa efter barnens mage, tycke och smak. :)

  2. Malin

   Tack för svar. Givetvis får man anpassa till bäbis men Hipp låter bra att börja med.

Lämna ett svar