5 frågor för att undvika felköp

Alla har vi gjort felköp här i livet och kommer så att göra även framöver. Det är ingen idé att gräva ner sig i retroaktiv shoppingångest varje gång, utan lär av misstagen och gå vidare. Det finns dock ett par frågor du kan ha i bakhuvudet för att undvika felsteg och felköp. Helt enkelt för att undvika att du kommer hem med prylar och plagg som du senare ångrar, för att de inte används eller för att de tar mer energi och tid i anspråk än de ger tillbaka.

Innan du konsumerar en pryl, sak eller plagg, nästa gång, ställ dig då dessa 5 frågor först:

1. Behöver jag den här?
Föreligger ett konkret behov, det vill säga har du tidigare identifierat ett behov och nu hittat den optimala lösningen? När det rör sig om kläder bör du fundera en extra vända kring om du inte redan har något plagg i garderoben som liknar och fungerar lika bra som det du funderar på att köpa. Vissa har en regel att om saken kostar över ett visst belopp måste de vänta X antal dagar innan de får slå till. Ibland faller saken i glömska när fokuset flyttas eller humöret blir bättre, och då låg det förmodligen inget konkret behov bakom köpimpulsen. Har du däremot tänkt på den varje dag sedan du såg den, finns det kanske en konsumtionsgrund trots allt.

2. Var ska jag förvara den?
Har den en naturlig plats i hemmet för att det är en ersättningsprodukt, eller behöver du rensa bland befintliga ägodelar för att göra plats och är det i så fall värt det? Med större boende behöver du inte ställa dig denna fråga av rent praktiska skäl, men det betyder inte att du inte borde fundera över den och besvara den.

3. Vad kräver den för underhåll?
Hur kräver saken att du eller någon annan underhåller den, ska den tvättas, putsas, lagas, uppdateras eller annan typ av mer eller mindre regelbundet underhåll? Kan du göra det själv eller behöver det göras av någon annan? Bli medveten kring vad som krävs av dig i tid och/eller pengar framgent för att kunna avgöra om du är beredd att lägga detta utöver själva grundpriset för saken. En bil behöver exempelvis regelbundet service, byta däck, tvättas med mera, något som personer som aldrig ägt en bil tidigare lätt glömmer initialt, medan det där plagget som såg så fint ut i butiken kan kräva dyr kemtvätt om du inte är uppmärksam.

4. Har jag råd med den?
Behöver du ta avbetalning eller lån för att köpa saken är det ett tecken på att du egentligen inte har råd med den. Billån är förvånansvärt vanligt förekommande, även om det för vår del känns helt otänkbart. Bostadslån är såklart en helt annan sak, särskilt i en storstad. När det gäller vanliga konsumtionsprylar eller resor bör du givetvis aldrig ta lån, men det kan också handla om att du sätter en mental gräns för vad ett klädesplagg faktiskt får kosta för att du ska anses ha råd. 

5. Vad gör jag när jag inte längre behöver den?
En fråga som många glömmer att ställa sig, men ack så viktig. Har prylen ett andrahandsvärde och går enkelt att sälja när den inte fyller tillräckligt stort behov för dig? Även saker du räknar med att använda tills de ”dör” förtjänar att få frågan eftersom du även då behöver göra dig av med den. Kanske kan vissa delar återanvändas, eller kräver att du kör iväg till tippen eller återvinningscentralen.

På bilden till inlägget syns två av Fru Minimalists finaste och dyraste klänningar, men också två av de mest onödiga klädinköpen genom åren. De hade inte fått följa med hem om frågorna ovan hade ställts först. De köptes inför två olika bröllop och jag hade garanterat kunnat hitta såväl ett billigare alternativ, som en befintlig klänning i garderoben. Klänningarna trängs nu i garderoben, kräver såklart kemtvätt vid minst fläck samt efter en svettig fest. Jag hade råd med dem rent ekonomiskt, men tyvärr är andrahandsvärdet lågt, trots att de kostade ett par tusen och är av ett välkänt märke som Karen Millen. Dessutom kommer jag förmodligen aldrig mer i dem då jag var betydligt smalare vid köptillfället än nu 10 år senare, även som icke-gravid. Istället för att gräma mig över dessa köp har jag tagit lärdomar som jag skrivit om här.

Ett bonustips för att undvika dåliga inköp: Lär dig att känna igen dina egna signaler. Rör det sig om tröstshopping, eller kanske glädjeshopping för att fira något, eller försöker du göra en samling eller uppsättning perfekt och komplett? Då ska varningsklockorna ringa och stoppskylten blinka, och du bör göra som i punkt 1, sova på saken ett par dagar.

Har du gjort något felköp och vilken av frågorna ovan glömde du i så fall att ställa till dig själv?

18 tankar kring ”5 frågor för att undvika felköp

  1. Anna

    Jag internethandlar kläder för det mesta. Förr skickade jag inte ens tillbaka kläder som jag egentligen inte riktigt tyckte passade. Ibland hängde de oanvända i garderoben och sen till återvinningslådan. Numera skickar jag tillbaka det jag inte tycker är bra och det känns så bra!

    Försökt att sälja på Tradera men inte ens Odd Molly är det någe vidare andrahandsvärde i.
    Jag är klädtokig men börjar att må lite dåligt över mina ständigt klickande på nätet. Det känns inte ens som pengar man gör av med. Tänker inte köpstoppa helt men jag ställer mig numera liknande frågor som dina i inlägget. Jag har varit sjuk i fyra dagar och har inte klickat hem en enda grej! Det känns härligt.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det låter som du behöver hitta någon annan sysselsättning/hobby som gör att du inte hamnar i nätbutikernas famnar. Det farliga är ju att de alltid är öppet, tillgängligt och så enkelt att klicka hem saker. :)

      Härligt att du tycks ha brutit mönstret och kanske kan frågorna ovan också vara till hjälp.

  2. MD

    Min största bov är helt klart fråga 1, behovet. Det är tråkigt att behöva inse att man går så sällan på fest att det räcker med en eller två halvfina klänningar. Särskilt när jag gärna hade velat gå ut mer, eller gå på andra uppklädda tillställningar, men alla ens vänner är mer ”ta en öl efter jobbet på en lokal där alla är vardagsklädda”-personer.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, ja visst är det tråkigt att inse att finklänningarna så otroligt sällan kommer till användning numera. :)

  3. Hanna

    Jag tror att många som handlar mycket kläder snarast skulle behöva en begränsning i form av ” om den kostar mindre än X kr så måste jag tänka på det i en vecka”. De flesta har redan en mental spärr om sakerna är dyra, men många ”billiga” inköp blir ju dyrt och samlar (ännu mer) plats i längden.

    Jag köper väldigt sällan kläder men efter lång tid utan klädinköp och efter en graviditet behövde jag köpa en ny t-shirt och ett par leggings. Tog ledigt från man och barn och tog mig ner på stan. Efter tre timmar utan att ha hittat något (kan nämna att jag bor utomlands och inte känner till alla affärer/märken), tröttnade jag, gav jag upp och gick in på hm och handlade där. Där fanns vad jag letade efter, och trots att jag svurit på att inte handla där pga att jag vill handla ekologiskt och socialt rättvist så tog tröttheten över… Jag ville bara gå hem. Två veckor senare har sömmen på leggingsen spruckit och t-shirten har helt tappat formen. Så det är verkligen inköp jag ångrar. Hur tänker ni kring inköp när ni har småbarn, har ni redan märken ni vet att de passar (då tänker jag främst på Fru Minimalist)? Jag känner att jag måste testa allt igen då kroppen ändrats (och dubbelt upp när jag måste handla i nya affärer)!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag har märken jag gillar, senaste åren har jag köpt mycket Gant, såväl skjortor, kjolar som tröjor, strax innan den senaste graviditet hittade jag även till Filippa K och köpte ett par plagg därifrån som jag gillade. Tidigare var det mycket Peak Performance och Tiger of Sweden i garderoben. Nu tycker jag dock Peak är för sportigt och Tiger sitter inte längre snyggt på den post-gravida-kroppen. :) (eller nu är jag ju gravid igen, men stor del av deras plagg slutade sitta bra efter förra graviditeten trots att jag gick ner alla gravidkilon etc).

      När jag väl lärde känna min ”nya” kropp och vilka märken som har plagg som passar min stil, vilken storlek jag har hos dem etc, så har jag nästan uteslutit köpt kläderna online. Helt enkelt för att jag inte längre tar mig tid att gå till butiker och prova kläder i samma utsträckning. Ibland har jag tagit mig tid att prova något plagg i butik på lunchen, sovit på saken ett par dagar, och sedan beställt hem plagget via nätbutiken.

  4. Händelsevis

    Fattar ju att det inte riktigt var det inlägget handlade om, men vilka fantastiska klänningar! Även om de kanske inte betalade sig är det smart att ha någon uppklädd klänning för bröllop, dop och liknande högtidsdagar i sin garderob. Har man en som är perfekt och duger till alla dessa tillfällen är ju risken mindre att man panikhoppar en ny när inbjudan dimper ner i lådan. Vi är just nu inne i en sådan period när det är mycket bröllop och dop och då tycker jag det är ok att ha ett par att välja mellan. Jag har en marinblå och en puderrosa och en av dem är alltid på när det vankas högtidsdagar.

    En annan grej jag tänker på (förutom dina eminenta regler) är att om jag ändå vill köpa ett plagg som bara kommer användas ett par gånger får jag se priset som hyra. Då kan det hända att det inte känns värt det ändå. Det är ju som du säger, inte så bra andra hands värde på kläder, nästan oavsett märke. Så någon investering är det ju aldrig fråga om.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, tack så mycket. :) Jag håller med om att de är riktigt snygga, dock har jag känt att de är lite för fina att ha på dop, så det har bara blivit att jag haft dem på ett par bröllop genom åren. Och nu kommer jag nog aldrig komma i dem igen, men får invänta den postgravida kroppen innan jag gör mig av med dem slutligen.

      I vår umgängeskrets tycks det inte alls lika populärt att gifta sig eller ha större dop, tyvärr. Så då känns det som de riktigt fina klänningarna kommer än mer sällan till användning.

  5. FarbrorFri (@Frivid42)

    Det är verkligen bra att ställa sig dessa frågor. Möjligen skulle jag vilja ändra fråga 2 till ”Vad ska jag göra mig av med istället” även om andemeningen är den samma. Det blir tydligare då kopplingen till den första frågan. Om jag tänker köpa en ny T-shirt men redan har 10 som måste det ju betyda att någon eller några av de existerande har gjort sitt…är för små, för stora, för slitna eller något annat som gör att de kan lämna hemmet….

    Kanske är jag fokuserad på detta just nu då vi håller på att förbereda oss för flytt och inser hur mycket grejer vi har trots att vi handlar så lite…sedan många år tillbaka…

    Svara
  6. Hanna

    Skönt att du hittat ”dina” märken Fru Minimalist, kan tänka mig att det underlättar mycket! Jag brukar också gilla Tiger of Sweden, men upplever att kvaliteten på deras plagg är lite varierande.

    Svara
  7. fruminimera

    Håller med Händelsevis, fantastiska klänningar!

    Jag skulle behöva komplettera listan med; 6. Vad behöver jag göra för att kunna få prylen i bruk? En av mina mest tveksamma köp är en kappa som jag egentligen inte tycker är särskilt fin, men som är av bra kvalitet, bekväm och i gångbar svart färg. De kostade nästan inte någonting, inhandlades i en second hand. Jag köpte den med tanken att jag skulle sy om den, men sen kom vintern, det blev kallt och jag behövde en varm kappa! Tre vintrar senare är den fortfarande inte omsydd och eftersom jag inte bryr mig så värst så har jag använt den varje dag ändå. Det innebär dock att jag känt mig obekväm varje gång jag faktiskt brytt mig, om jag stött på en kollega på stan eller vill se fin ut till en middag. Hade nog tjänat på att ställa mig frågan om jag VERKLIGEN kommer genomföra ändringen, och redan vid köpet planera in NÄR jag i så fall ska göra det.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det låter lite som att den faller även under fråga 3. Vad kräver den för underhåll?
      Hur kräver saken att du eller någon annan underhåller den, ska den tvättas, putsas, lagas, uppdateras eller annan typ av mer eller mindre regelbundet underhåll? Kan du göra det själv eller behöver det göras av någon annan? Bli medveten kring vad som krävs av dig i tid och/eller pengar framgent för att kunna avgöra om du är beredd att lägga detta utöver själva grundpriset för saken.

      Det hade ju varit enkelt att lämna iväg den till en skräddare om den var värt sina pengar + skräddarens pengar. :)

  8. Maria

    Smarta punkter på er lista. Skulle även lägga till kriteriet ”hur mycket får plagget kosta per användningstillfälle”. Jag älskar att köpa finklänningar men går inte på den typen av fester så ofta så pris per användningstillfälle är nog 300-500 kr per finklänning i min garderob (lägg där till skor, sjal, väska, blir dyra fester), däremot tycker jag det är tråkigt att handla vinterjacka/-skor och det tar emot att köpa en jacka för 3000 kr även fast det bara blir 15-20 kr per gång (beräknat på 3 månaders daglig användning i två säsonger) så jag är inte särskilt rationell i mitt tänkande.

    Svara
    1. Moa

      Jag tycker nog också att det verkar ganska dyrt med 3000 kr för en vinterjacka som bara går att använda två säsonger, så det är du inte ensam om.

      Jag har två stora laster när det gäller kläder, den dyraste är sandaler och nummer två är toppar. Av någon anledning är det alltid roligare att köpa sandaler än kängor, trots att kängorna används allraminst dubbelt så mycket.

    2. Maria

      Moa, jag var kanske lite otydlig. Menade att jag sällan har problem att lägga över 1000 kr på en finklänning som kanske bara används 2-3 gånger men att jag däremot blir dumsnål när det gäller bra ytterkläder (att anta 2 säsonger i mitt räkneexempel är nog väl lite, men även med det så blir det ett väldigt lågt pris per gång, till skillnad från finklänningen).

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Håller med gällande finklänningar, såå roligt att köpa, men de kommer alldeles för sällan till användning. Jag har fått inse att jag inte lever ett sådant liv där dessa vackra klenoder kommer till användning särskilt ofta.

      Min vinterjacka som jag köpte ny från Fjällräven kostade en förmögenhet (5000 kr) men jag har använt den varje dag mellan december – hittills i april, och är såå nöjd! Den är så fin också att det nästan var som att köpa en finklänning :) Förhoppningsvis kan jag ha den många vintrar framöver eftersom den är så stilren, klassisk och av bra kvalitet.

  9. Hallar

    Jag brukar vända på resonemanget. Går jag i en affär (vilket händer sällan utöver matbutiken) och det helt plötsligt dyker upp ett vill ha, måste ha behov blir jag spontant misstänksam. Har jag inte kommit fram till hemma att jag behöver X finns nog inte behovet egentligen. Det är därför min fru tycker att jag är så tråkig att gå i affärer med. Behöver jag ett par byxor letar jag efter just byxor och är inte det minsta intresserad av att köpa en tröja, hur fin den än är. Visst finns säkert någon typ av tröja jag vill ha, men inte innan någon av mina nuvarande tröjor med samma funktion och färger är utsliten.

    Svara

Lämna ett svar