Som du frågar får du svar

Vad kan jag rensa ut och göra mig av med? Den frågan ställer vi oss någon gång i månaden när vi får ett plötsligt rensningssug. Vissa saker behålls på grund av ”om utifall att” och ”just in case”. En dag skulle ju just den där prylen kunna komma till användning. I vissa fall har vi till och med en intention att göra det där specifika projektet som innebär att saken skulle komma till sin rätt. Om du har tänkt så i flera månader eller kanske till och med år utan att starta projektet, kommer du förmodligen aldrig prioritera att genomföra det.

Det du kan göra för att underlätta utrensningen, är att vända på frågan och istället fråga dig själv: Vad behöver jag verkligen spara? Istället för att se vilka få prylar du kan rensa ut och eliminera, så frågar du dig vad du verkligen behöver behålla.

För att förenkla processen kan du även ställa efterföljande frågor till dig själv:

 • Använder jag den här prylen regelbundet? Om svaret är nej behöver du förmodligen inte spara den så länge den inte utgör något som inte går att använda, då kan du ställa nedanstående fråga istället.
 • Gör den här prylen mig innerligt glad när jag tittar på den? Om svaret är nej är det förmodligen dags att skänka eller sälja den.

Om du är osäker men tror dig komma använda prylen inom en snar framtid när du ska göra ”det”, så skapa en tremånaderslåda och lägg prylen där. Lägg in en påminnelse i kalendern och har du inte gjort ”det” innan dess så inser du förmodligen att det inte kommer ske inom överskådlig framtid och du kan lämna prylen bakom dig. Förhoppningsvis känner du dig friare när du gjort dig av med saken och har en mindre pryl att hålla fast vid.

När jag plötsligt började ställa frågan ”vad måste jag behålla/spara?” i samband med att jag rensade i garderoben nyligen, blev det plötsligt betydligt lättare att göra mig av med flertalet klädesplagg som jag vid tidigare rensningar valt att behålla.

Vårt tips inför helgen är att vända på rensningsfrågan enligt beskrivningen ovan. Vad behöver du verkligen spara? Berätta gärna om det kändes lättare att rensa ut något!

12 tankar kring ”Som du frågar får du svar

 1. ekomammaistan

  Vilket bra tips!

  Jag tänker (oftare än jag gör det) att jag ska plocka ut allt ur en förvaringsplats (t ex garderoben) och sedan bara plocka in det jag vill spara. Det som inte känns lika lockande att hänga in/inte får plats ska rensas ut. Just garderoben har jag inte tagit tag i än, men jag har gjort så med lite andra förvaringsområden och jag tycker absolut att det är lättare än att bara plocka ut saker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller helt klart med dig och som nämnt ovan så gjorde jag just detta med garderoben och där hade det stor effekt. :)

   Tack för länkningen på din blogg. ;)

 2. Therese

  Jag är lite rädd för att rensa för då kommer vi inte ha något kvar och patetiskt nog har vi ett hus vi måste fylla ut…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, angenämt ”problem” ;) Det låter som ni köpt ett onödigt stort hur för era nuvarande behov.
   Det finns ju dock inget som säger att du måste fylla hela din garderob med kläder eller att alla lådor i köket måste vara fulla med köksprylar. Du kan helt klart förenkla din vardag genom att rensa trots att du har många kvadratmeter utrymme.

 3. Pingback: Lästips | Ekomamma i stan

 4. Therese

  Vi bor på 135 kvm och hade nog klarar oss på 100 kvm grejen är att det finns väggar som behöver fyllas ut och för har vi bokhyllor och i den står det massor med onödiga ting enligt mig, men jag får leva med det och rensa i skåpen och garderoben istället som ki säger :)

  Svara
 5. Isflingan

  När det gäller garderoben brukar jag hålla den rensad genom att hänga in alla kläder med galgarna bakochfram. När jag sen använt ett klädesplagg hänger jag tillbax det med galgen åt rätt håll. På det sättet ser jag lätt vilka kläder jag inte använder. Regelbundet brukar jag sen titta vilka galgar som ej blivit vända. Då tvingar jag mig att använda de klädesplaggen. D kläder jag då ”vägrar” ta på mig eller som de tar emot att hänga tillbax efter användningen, d rensas ut. På det sättet är nog garderoben ett av de få ställen som jag inte behöver rensa :)

  Svara
 6. Camilla- AktivaDagar

  Bra tips! Jag brukar även tänka på var saken glädjer mest, hos mig eller hos någon annan. Men era frågor kommer ju helt klart att göra det ännu lättare för mig att fatta beslut och ”lätta på bördan” vad gäller en del saker…! Tack!

  Svara
 7. A

  Hej!
  Älskar er blogg och syn på prylar så hoppas ni kan hjälpa mig – vad gör man när minimalismen blir stressig? Får panik av alla saker jag och min sambo äger, hatar att öppna skåp då det känns som att det är prylar överallt, problemet är bara att allt finns det ett behov för, t.ex. kan störa mig så otroligt på att vi har julsaker i skåpen (obs 5 julkulor och en julstrumpa, så inga extrema mängder), hade hellre slängt det och köpt nytt nästa år, vilket förstör hela syftet. Eller pysselgrejer till paket (bor utomlands så det blir x antal födelsedags- och allmänna spontanpresenter som postas, men vet inte hur många tejprullar jag slängt bara för att jag inte orkar ha det rörigt (hyperorganiserat, men hyllorna är ju inte tomma liksom…). Min garderob är kanske en fjärdedel av en ’normal’ 23årings, men tycker ändå det är såna onödiga mängder kläder, har rensat tills jag kommer till den punkt då alla mina byxor har hål i sig för att jag har så få par och ingen lust att köpa nya haha. Vet inte om det är för att jag flyttat och levt ur en resväska i så många år som jag känner denhär stressen av prylar. Något tips på hur man kan tagga ner prylskänkslängrensandehetsen? Hah

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant fråga och reflektion. Jag tänker spontant på två saker.
   Det första är om det verkligen är prylarna i sig som stressar dig eller om det ligger något djupare bakom känslan av pryl-stress. Kanske att inte ha ett permanent och långvarigt ”hem” om du flyttat och rest i resväska mycket etc.
   Det andra är hur du förvarar alla prylar, du säger att de är hyperorganiserat etc, men syns lådorna med saker eller göms de bakom dörrar eller i förvaras förrådet? Vi har dörrar på våra bokhyllor exempelvis för att slippa se pärmryggar eller lådorna med inslagspapper etc, och förvarar vissa skrymmande saker som används sällan i källaren för att slippa se dem.

   Det kanske kan vara värt att fundera över vad du tror skulle bli bättre av att göra dig av med exempelvis pysselgrejerna eller julsakerna?
   Lycka till! :)

Lämna ett svar