Könsneutral och minimalistisk klädkollektion

För ett par veckor sedan visade vi på vår Instagram upp Herr Minimalists inköp av nya t-shirts. Inköpet bestod av åtta exakt likadana svarta t-shirtar som du kan se på bilden till inlägget.

För exakt en vecka sedan spreds information på diverse sajter gällande att Facebookgrundaren Mark Zuckerberg tillsammans med H&M lanserar en liten sparsmakad kollektion bestående av sju par gråa bas-t-shirtar och ett par blåjeans. Det vill säga i princip Zuckerbergs välkända outfit som han bär dagligen, eventuellt tillsammans med en hoodie vid kalla dagar.

Mark Zuckerbergs Collection Pack för H&M. Bild från www.markforhm.com

Mark Zuckerbergs Collection Pack för H&M. Bild från www.markforhm.com

Den könsneutrala minimalistiska kollektionen ska ha inspirerats av Zuckerbergs övertygelse om att även de enklaste besluten som vad du ska ha på dig idag, vad du ska äta till frukost etc, förbrukar mental energi och kommer i vägen för viktigare saker och beslut. Detta har även vi tagit upp som ett av argument till att skapa dig en förenklad och minimalistisk garderob i blogginlägget 5 anledningar att testa capsule wardrobe.

Namnet på den nya kollektionen? ”One less thing to think about in the morning”. :)

Sju grå t-shirts och ett par blå jeans? April, april! :) Men det var en minimalistisk och rolig idé som faktiskt har en seriös poäng.

Om du skulle bära lika överdel respektive underdel varje dag, hur skulle dessa två plagg då se ut? :)

22 tankar kring ”Könsneutral och minimalistisk klädkollektion

 1. Hallar

  Det är onekligen en intressant idé att bära likadana kläder varje dag, som en uniform. I mitt yrke skulle det i så fall bli ett par bekväma jeans, bruna välpolerade läderskor, marinblå pikétröja och en grå kabelstickad tröja över om det är kyligare.

  Min garderob är i dagsläget rätt så sparsmakad och det händer väldigt ofta att jag har på mig likadana kläder vecka efter vecka. Jag ser ingen större poäng att ha massor med olika kläder att byta mellan. Jag tror ändå inte någon bryr sig eller ens lägger märke till det

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller helt klart med gällande sista stycket att det förmodligen är ytterst sällan någon lägger märke till om man skulle ha samma/lika kläder vecka efter vecka. Det stödjer ju också Herr Minimalist klädexperiment nu under föräldraledigheten och framför allt på Öppna Förskolan som beskrivits här:
   http://minimalisterna.se/ett-oppet-kladexperiment/

   Har man kläder som sticker ut väldigt mycket är det en sak, men med hyfsat neutrala färg och stil tror jag man skulle klara sig undan kommentarer, blickar, funderingar eller prat bakom ryggen gällande ens kläder. :)

 2. C

  Om jag bara skulle ha en outfit så skulle den troligtvis bestå av ett par svarta jeans(de flesta dagar trivs jag bättre i de än blå) och en svart eller mörkblå överdel som isåfall måste funka både i lite mer uppklädda sammanhang som i olika typer av möten och ev på scen men också i vardagligare sammanhang som på läkarbesök och sånt. Men har nog ganska lika kläder eftersom överdelen ska vara mörk och enfärgad och kan inte heller alltid ha massa mönster nedtill som stör. Fast det gör ju att jag har lite dubbelt med kläder eller överdelar/klänningar för jag vill inte alltid ha mörka enfärgade kläder privat.

  Svara
 3. Eva

  Raka jämt mörkblå jeans helt utan detaljer och naturvit långärmad bomullstopp utan elastan med normal passform, dvs varken lös eller tajt. Vid ”kalla dagar”, dvs ofta i Sverige, halvlång mycket tunn ullkofta med knappar i en speciell mörkt grön nyans. Eller kanske blå eller mörkt beige. Bara färgen passar till hår- och ögonfärg. Men absolut ingen hoodie! ;)

  Svara
 4. frivid42

  Mörka Jeans (svarta eller mörkblå), mörkblå långärmad T-shirt och en svart tröja med dragkedja men utan luva för kallare dagar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gissar jag rätt om beskrivningen ovan t o m är den outfit som oftast används på dagarna nu när du inte längre ”jobbar”? :)

 5. MD

  Svart blus/skjorta, svarta eller mörkblå smala jeams, ankelboots, matchande smalt skärp. T-shirt under blusen om det är kallt, ylletröja över om det är ännu kallare.

  Hm, det där kanske är något att använda till att bygga kapselgarderoben…

  Svara
 6. Linnea

  Svarta klänningar är världens bästa grej! Klänning är skönt, välklätt och går att alternera i det oändliga (även om det kanske mest är jag som märker skillnaden mellan mina svarta klänningar). Framför allt funkar det jämt och jag behöver inte matcha eller tänka efter. Väljer ett halsband eller skärp till bara och sen är jag good to go. Ska väl tillägga att jag varken har öga för färg, form och design eller intresse för mode, så på just detta område uppskattar jag verkligen extrem enkelhet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med gällande att klänning är ett väldigt bra grundplagg! Ofta känner man sig lite lagom uppklädd i klänning, passar såväl en vanlig tisdag på kontoret, som vid AW/middag/fest, ärenden på stan och hemmavid, så länge de är av bekvämt material.

  2. fruminimera

   Skulle också svara; KLÄNNING! Underskattat plagg! Funkar med både kofta och kavaj vilket är bra eftersom jag ofta alternerar mellan de två jobbet, ibland flera gånger under samma dag. Dessutom innebär klänning en sak mindre att fatta beslut om eftersom top och underdel är samma. Problemet är väl att en behöver strumpbyxor och jag tycker det kan vara klurigt att bestämma sig för om det är vinterstrumpbyxor som gäller, finstrumpbyxor, vanliga nylon (har de hål?!) osv. Kanske skulle kapselgarderob enbart för strumpbyxor vara något ;)

 7. Elin-kristen feminist

  En mörkgrå trekvartsärmad klänning som går till strax under knät och tunna svarta tajts in siden tror jag. Jag gillar grått som basfärg hellre än svart eftersom jag tycker det är lite mindre hårt.

  Svara
 8. Katarina

  Intressant aprilskämt! Tycker att det ligger mycket i det, det tar definitivt energi av mig varje morgon att vela fram och tillbaka om klädsel. Särskilt nu när jag är gravid i vecka 30 och inte känner mig helt bekväm i något (men det mesta i min vanliga garderob passar ändå för jag har en ganska avslappnad klädstil).

  Min standard-outfit skulle nog bli en bekväm, enkel klänning som några ovan kommenterade, i svart eller grått. Tunna tights till vår/höst och lite tjockare på vintern. En kofta eller tjockare tröja över klänningen om det är kallt. Alt kavaj vid mer uppklädda jobbtillfällen.

  Annars är jag en jeans-älskare och om jag någonsin hittar de perfekta jeansen kommer jag nog aldrig ta av dem :) Men hittills har de inte dykt upp. Det närmaste jag kommit var ett par Ralph Lauren med lite stretch, tyvärr visade sig kvalitén vara riktigt dålig så de har tappat formen och det har gått upp ett hål som är svårt att laga.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vecka 30? Då ska vi ha barn nästan samtidigt, jag ligger nog något före om jag räknar rätt (inte lika noga med andra barnet, har fortfarande inte koll på vilken dag i veckan jag går in i en ny vecka, haha ;) )

   Jag har ett par jättesköna mörkblå jeans från G-star där jag hoppas att modellen finns kvar den dag de ger upp. De har börjat gå slitas sönder lite i fickorna mm efter förra föräldraledigheten då de användes flitigt. Älskar även mina röda Acne-jeans men de är inte lika bekväma då de är höga i midjan, eller åtminstone upplevde jag de så den korta period jag inte var gravid mellan Storasyster Minimalist och kommande Lillebror Minimalist. Får se hur de känns när gravidkilorna är borta denna gång och hur kroppen formats om. Finns bilder på båda byxorna här:
   http://minimalisterna.se/fru-minimalists-capsule-wardrobe/

 9. Sanna

  Jättebra ide! Har precis kommit dit i min garderobsorganisering och det är så skönt. Kör på trekvartsärmströjor från Lindex, 4 svarta och 3 marinblå. De är väldigt basala och med liten son är det extra skönt då just tröjan blir smutsig på ett par timmar bara. Nederdelar kör jag ett par blåjeans eller svarta stretchbyxor.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som du hittat en jättebra basgarderob som du trivs i! Otroligt minimalistisk är den också – impad! :)

 10. Lemonadfabriken

  Jag tycker nog att jag är nånstans där. Jeans och långärmade enfärgade t-shirts i mycket begränsad färgskala. Lägger kanske mest krut på snygga skor, för att det är roligast. Men det är just där nånstans jag får second thoughts – vid det roliga. För kläder är ju roligt, och ett kreativt sätt att uttrycka sig. Så för min del är jag på god väg att variera min garderob lite mer faktiskt.

  Svara
 11. Maria

  Kontorsuniformen skulle i så fall bli svarta långbyxor med något stretch i, ljusrosa skjorta med linne under och svart yllekofta på vintern, svara skinnskor med lite klack till.
  Även om jag ser poängen i att ha en välgenomtänkt och välmatchad garderob är jag på väg åt andra hållet nu, mer och fler färger, mer mönster och mer kjolar och klänningar, enbart för att jag tycker det är roligt och känner mig gladare med mer varierade kläder.

  Svara
 12. Karin

  Blå bomullstunika, vita byxor landstingets modell, samma varje dag. Inte särskilt välsittande men man behöver inte tänka på någon jobb-basgarderob. – minimalister kan alltså med fördel välja uniformsjobb :-)

  Svara
 13. whitemaskgirl

  Har redan hittat min minimalistiska maximaliststil – klänning, strumpbyxor, bekväma skor (varierar mellan 3 par) och kofta. Vill jag piffa till mig blir det kjol och blus (det är mina finkläder) samt mitt enda par högklackade.

  Svara

Lämna ett svar