Förvaringsrapporten 2016

Att 9 av 10 svenskar har onödigt mycket kläder och skor i garderoben känns föga förvånande. Och vi är inte ensamma, även invånarna i våra övriga nordiska länder brottas med för mycket kläder, skor och väskor som varken matchar behov eller förvaringsmöjligheter. Det visar resultatet från Elfas nordiska undersökning ”Förvaringsrapporten 2016” som bygger på svar från drygt 4 000 personer.

Trots att vi svenskar uppger att vi har mest kläder av länderna i norden, säger sig 8 av 10 ha upplevt känslan att inte ha någonting att ta på sig. Norrmännen har generellt färre överflödiga plagg än svenskar, men anger ändå att de har lättare att välja kläder i vardagen. Där har vi förmodligen ett och annat att lära av våra nordiska grannar, alternativt av oss minimalister. Färre saker och plagg gör det lättare att välja, helt enligt boken The Paradox of Choice. :)

Rapporten visar också hur många plagg och väskor vi i genomsnitt har, vilket du kan se i tabellen nedan. Anmärkningsvärt är att vi svenskar har 8 väskor och 10 klänningar (!), medan 11 par skor låter ganska lite. Jag undrar om de verkligen räknat med exempelvis träningsskor då?

Fru Minimalist har i jämförelse 4 väskor och 2 ryggsäckar som du kan se bild på och läsa mer om i inlägget Hur många väskor behöver du? Liksom 10 par skor, men då är såväl vandringsskor som inomhusträningsskor och joggingskor medräknade, Herr Minimalist har däremot ca 7 par skor. Vi båda kan i alla fall stoltsera med att vi skulle ange samma antal i de båda kolumnerna nedan, det vill säga vi använder regelbundet de skor, väskor och kläder vi faktiskt har. :)

statistik_forvaringsrapporten2016

Enligt rapporten tror vi att bättre förvaringslösningar skulle underlätta vardagen och ge oss bättre överblick, bättre ordning, lättare att hitta och bespara oss tid. Det kan vara värt att lägga på minnet att rapporten är framtagen av Elfa som har ett stort egenintresse i att just förvaring skulle vara lösningen på problematiken med för mycket kläder, skor och väskor i hemmet.

Om vi får föreslå några lösningar så är inte att konsumera nya förvaringslösningar en av dem, utan snarare att börja rensa. Några konkreta exempelvis är att testa galgexperimentet i garderoben eller skapa dig en capsule wardrobe under en period. Men även genom att plocka fram alla skor du äger och fundera över vilka du faktiskt använder och verkligen tycker om. Samt göra likadant med exempelvis väskor. Organisera inte det du kan rensa bort, som vi skrivit i blogginlägget med samma namn.

Vi passar på att tipsa om klädbytardagen som Naturskyddsföreningen är med och anordnar runt om i landet nu på lördag den 16 april 2016. Du lämnar in exempelvis 10 plagg och får en biljett per plagg att byta till dig något nytt. Kom ihåg att det inte är ett misslyckande att lämna in 10 plagg och ”bara” byta till dig 5 nya. Se det som välgörenhet och som en vinst för dig själv som fick en liten garderobsrensning på köpet, samtidigt som din lokala second hand-butik fick ett par plagg som någon annan senare kan fynda till billigt pris. :)

Har du alldeles för många plagg i garderoben som du inte använder regelbundet? Och kommer du delta i klädbytardagen i helgen?

29 tankar kring ”Förvaringsrapporten 2016

    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Oklart, jag vet faktiskt inte men skulle gissa på att de inte gör det. Jag har gjort mig av med alla mina så jag reflekterade inte över det. :)

  1. Leena

    Jag älskar klädbytardagen! Jag har tyvärr bara gått en gång på tre år då jag haft olika förhinder. Nu är jag höggravid och kan inte gå i år heller. Jag anordnade en egen klädbytardag bland mina vänner för några år sedan. Jättekul sätt att umgås på och vi hade även en bokbytarhörna.

    Svara
  2. Händelsevis

    Inte för många plagg i garderoben just nu pga kapsel garderob :-) Däremot fortfarande för många plagg i den undanställda lådorna. Fats just nu känns det som jag dagligen lägger något i skänkes- eller återvinnes-kassarna. Så blir det ju efter ett tag när man inte köpt mycket nytt och allt har slitits lika mycket. Alla mina strumpor börjar falla isär och jag har blivit så kräsen med kläder efter kapselexperimenten att jag inte längre står ut med plagg som inte sitter perfekt och är precis rätt färg. Upplever ni också detta? Kräsenheten tänkte jag mest på.

    Svara
    1. K.A.L

      Jag känner igen mig gällande kräsenheten! Det känns som minimalismens ”baksida” ;) att man vet precis vad man är ute efter i ett plagg innan man ger sig ut i butikerna. Kan bli rätt utmattande när man går från butik till butik utan att hitta rätt!

      Gör för mig personligen också svårt då med second hand tyvärr. Svårt att träffa rätt på alla behovspunkter OCH råka vara i just min storlek. Men försöker trösta mig med att en välkurerad, mininalistisk garderob i alla fall inte bidrar till slit-och-släng eller massproduktionssamhället.

      Hittar jag mina rätta favoriter använder jag dem tills de slits ut, och samtidigt vårdar jag plaggen väl så det dröjer länge innan de blir utslitna (tvättar ut-och-in i tvättpåsar på fintvättprogram, syr fast lossnade knappar, noppar av, syr påbörjad reva, syr in/ut om vikten går upp/ner, putsar skor/lämnar in till skomakare för omklackning mm).

      Men egentligen är jag helt för bytesdagar, second hand mm! Önskar jag kunde hitta bättre :) men hoppas jag bidrar på mitt sätt istället.

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag har verkligen blivit kräsen, jag vill ju inte ha plagg som inte är/kan bli favoriter i min capsule wardrobe. :) Jag ser det dock inte som något problem då jag sällan behöver något plagg akut, utan kan leta efter det under något år utan att det stör allt för mycket. Nu har jag ju dessutom varit gravid två omgångar på två år så det har ju också gjort att det blivit naturliga pauser från konsumtion och fokus på vanliga kläder.

  3. K.A.L

    Förresten, jag är också förvånad över sko-statisiken, undrar hur de räknat. Jag personligen har en del inomhus”skor”, olika slags tofflor (varma ylletofflor på vintern, badrumstofflor/badskor till badhuset/andra offentliga våtrum/omklädningsrum för att slippa smittas av folks fot-åkommor osv). Ska man räkna in dem? Är de inräknade i den statistiken? Svårt med siffror när man inte vet vad som är inräknat & inte :)

    Svara
    1. Patricia

      Känner igen mig precis! Jag har svårt att tänka mig att handla second hand då det är nog svårt att hitta rätt plagg till rätt pris och speciellt rätt kvalitet i vanlig affär. Däremot köper jag endel på second hand till barnen, som är små och kanppt har några krav på färg etc. Strävar också till att använda slut på det jag har och säljer/ ger bort barnkläder i gott skick som de vuxit ur.
      Däremot kan jag tycka det är svårt att bestälmma när ett plagg är slutanvänt. Tex en t-shirt med tre hål kan ännu användas på joggingturen. Hur tänker ni här?

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Håller med om att det är svårt att förhålla sig till och jämföra med konkreta siffror när innehållet inte är konkret. :)

      Ja, när har ett plagg gjort sitt? Om jag inte trivs i det eller använder det, har det gjort sitt för min del, oavsett om det är något jag tränar i eller har på mig till vardags. Kan relatera till dina trasiga t-shirts även om jag inte har några sådana själv, så har jag en underställströja jag inte riktigt gillar mer än att ha under andra plagg när jag joggar på vintern. Den får vara kvar tills den går sönder just för att den än så länge fyller en bra funktion regelbundet.

  4. Elin-kristen feminist

    Jag tror jag har mest överskott av tröjor och toppar, byxor har jag inte så många och de jag har använder jag (nu är jag dock gravid så de vanliga passar inte), klänningar använder jag de flesta och jag har nog fler än 10 men då är jag klänningstypen. Skor har jag få av, ett par vinterskor, ett par låga gummiskor, 3-4 sommarskor. Jag äger två par träningsskor också.

    Svara
  5. Eva

    Det där med skostatistiken förvånar mig inte. Det har uppmärksammats förut att svenskar generellt sett köper färre skor i förhållande till övriga klädköp. Jobbade på skoaffär på 90-talet. Redan då var det ett huvudbry i skobranschen hur få folk att köpa fler skor per år och inte bara nya kläder. Någon undersökning visade då att svenskar i snitt köpte, om jag minns rätt, 2,2 par skor per år medan italienarna som då var värsta skokonsumenterna i västvärlden köpte i snitt 11 par.

    Det var förstås länge sedan nu men har många gånger efteråt hört om svenskarnas ”osofistikerade” skomode jämfört med andra folk och inte minst i förhållande till sitt i övrigt och med åren växande intresse för mode och design. Förresten hade de absolut flesta kunderna redan på 90-talet någon typ av utländsk härkomst att döma av utseendet eller var turister som köpte mycket, dyrt och taxfree. Inte var svenska kunder i majoritet inte.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Intressant att vi är så ointresserade av att köpa skor i Sverige. Vi som har så pass varierande väder under året har ju verkligen möjlighet och borde kunna rättfärdiga köpet av flertalet skor för olika temperaturer och väderlekar. :)

  6. Hulda

    Intressant att så många har mkt kläder men ändå känns att man inget har att ta på sig!
    Tycker likadant. Jobbar på att minska ner och bara köpa kläder som jag behöver.
    Men svårt. Hur mycket behöver man om man räknar alla årstiderna. Alla kategorier. Beror väl på vad man jobbar med och vad man gör på fritiden. Men ungefär…. skulle vara kul med ett förslag, som passar om man vill leva minimalistiskt.
    Hur mycket av varje sort har Fru Minimalist. Jag menar även underkläder och strumpor och träningskläder ,sovkläder , mm Den kategorin verkar uppta en stor plats i min garderob.

    Svara
    1. Händelsevis

      Det finns ju flera sådana här guider på nätet om hur många av varje. Speciellt bland kapselgarderobförespråkarna.
      Såg även att BlondinBella hade en för länge sedan om hur många uppsättningar träningskläder och underkläder.
      Vi tänker att vi ska ha en uppsättning underkläder för varje dag vi inte vill tvätta samt för varje träningstillfälle och så några extra. Innan vi fick barn tvättade vi ungefär en gång i månaden vilket innebär att vi nu har typ 40 uppsättningar underkläder var. Just nu är det alldeles för mycket eftersom vi tvättar oftare nu med ett litet barn i hushållet.
      Kanske kan du tänka liknande? Hur ofta tvättar du och hur många uppsättningar behöver du för att inte vara tvungen att tvätta oftare?

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det är nog svårt att säga en exakt siffra, särskilt för träningskläder och underkläder eftersom det beror på om du tränar en gång i veckan eller fem. Liksom hur ofta du tvättar. Lagom antal borde väl vara så att du ganska precis klarar dig fram tills det ändå är dags att tvätta.

      Sovkläder är enkelt, här har jag minimerat extremt och äger 0 sådana plagg. Jag sover i de trosor jag haft på mig under dagen, väldigt minimalistiskt och enkelt. :)

      Trosor har jag fler än jag behöver så där brukar jag inte köpa nytt utan rensar ut när det tappar form eller går sönder. Strumpor har jag för som jag gillar, men har svårt att motivera nya köp när de jag har fungerar och alltid räcker fram till nästa tvätt, men även här börjar fler och fler gå sönder. Ser redan fram emot att få köpa 10 nya riktigt bra strumpor när behovet uppstår. :)

  7. Hallar

    Att exakt räkna hur mycket kläder man har är mindre intressant. För mig är det viktigast att man använder det man har regelbundet. Första steget är att rensa bort sådant man inte använder, men viktigast sen är att inte skaffa nya saker. Om man hamnar i en ond cirkel med inköp och rensning är man inte bättre än de som har överfulla garderober pga de aldrig rensar. Jag använder kläder till de går sönder eller blir för slitna för att använda. Nästa steg sen är att de blir till träningskläder, typ T-shirts. Därefter blir de till arbetskläder om det inte är så att jag redan har ett par uppsättningar. Jag tenderar att spendera betydligt mindre tid i arbetskläder än i vardagskläder så behovet här är inte lika stor. Men det var likväl spännande att få se lite siffror, kul att undersökningen är gjord av ELFA.

    Svara
  8. fruminimera

    Bra tips om klädbytardagen! Det måste jag kolla in. Var idag på fika hos en släkting som skickade med mig två par strumpor, oanvända i förpackning, att ge till min man. För många år sedan påbörjade han en strumpprenumeration och den upphörde inte trots att han sagt upp den och slutat betala fakturorna. Han har nu 67 par strumpor (sann historia) i garderoben och kände inte att han behövde fler, vilket är tämligen enkelt att förstå.

    Svara
  9. Gunilla

    Hur många kläder man behöver i varje kategori tror jag är väldigt individuellt. Man kan ju försöka göra en uppskattning och skriva ner antalet man tror är optimalt och sedan sikta på det målet och prova sig fram. Och antingen rensa ut mycket på en gång, eller plaggen ett och ett efter att de slits ut. Själv har jag precis lagt mina toppar i min byrålåda så att alla syns samtidigt, typ enligt Kon Mari. Det blir färgglatt, vilket jag gillar, och samtidigt tydligt hur mycket man har.

    Jag har också märkt att det är betydligt enklare att para ihop sockar när alla inte har så oerhört många! I stället försöker jag få tvättprocessen att bli snabbare från start till slut.

    Svara
  10. Gunilla

    Och sen tycker jag faktiskt att siffrorna generellt sett verkar ganska låga i rapporten. Kan siffrorna verkligen stämma? Jag tror snarare att det är så många människor underskattar hur mycket prylar de äger och att frågan var otydligt ställd. Tex 8 väskor låter väldigt lite: Datorväskor, ryggsäckar, handväskor, resväskor, sportväskor, kylväskor, picknickkorgar…

    Svara
    1. Eva

      Resväskor, kylväskor och picknickkorgar hade jag definitivt inte räknat med i antalet väskor. Men det stämmer nog att det är lätt att underskatta mängden innehav i olika kategorier. Det märkte jag själv när jag väl rensade ut gamla skor förra året och ja just väskor också. Nästan dubbelt upp motför vad jag hade trott. Och antalet toppar sedan…det ska vi inte tala om.

      Skönt, den värsta utrensningen är gjord. Kommer inte upp i en sak ut om dagen längre. Inte en chans. Men oj så kräsen man blir med att handla nytt, främst kläder. Hittar ju plötsligt inget av det man har i tanken att man skulle köpa. Alltid är något ”fel”, kvalitet, färgnyans eller något annat. Man går hem tomhänt efter en shoppingrunda. Nå, då är inget ångrat i alla fall. ;)

    2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag håller med dig om att siffrorna låter låga och som du säger är det nog så att de flesta underskattar hur mycket prylar de äger, i likhet med att många underskattar hur mycket de äter när de ska registrera sin kost. :)

      Kan tänka mig att kategorin ”skor”, inte tar med träningsskor, tofflor etc. Liksom att kategorin ”väskor” inte tar med resväskor, kylväskor, picknickkorgar och kanske inte heller ryggsäckar. Svårt att jämföra sig med konkreta siffror när innehållet inte är lika konkret. :)

  11. Jenny

    Jag har sett dessa siffrorna innan och tycker också siffrorna låter låga, då skulle genomsnittssvensken kunna ta med nästan alla plagg de äger i sin kapselgarderob..? Frågan är hur de räknar..

    Svara
  12. Maria

    Tack för tipset om klädbytardagen! Jag blev så glad när jag såg att det ordnas även i min lilla stad:) Det kommer inte bli några problem att hitta 10 plagg att byta bort. Frågan är om man verkligen vill ha med sig lika många tillbaka?

    Svara
  13. therese

    Jag äger:

    2 par byxor
    2 par skor
    8 toppar/tröjor
    inga klänningar
    inga shorts
    1 kappa
    1 goretex-jacka
    1 halsduk
    1 par vantar

    Vad mer behöver en människa??
    (som slipper gemensam tvättstuga o får plats m tvättmaskin i lägenheten)

    bara mörka färger
    så när allt är smutsigt
    går det o tvätta i samma maskin

    Svara
    1. karpihros

      Det låter som att det kan bli varmt på sommaren utan shorts eller kjol.

  14. Sylla

    Har också prenumererat på kalsonger och strumpor och fått ”fel” och för mycket, lämnade in överflödet i sina orginalförpackningar direkt till någon av Stockholms natthärbärgen. Direkt till brukare utan pengar inblandade.

    Svara

Lämna ett svar