Herr Minimalists Skor

Skorensning från ett manligt perspektiv

Det här är mitt (Herr Minimalists) första inlägg i en serie där jag inventerar hela min garderob med avsikt att identifiera redundans samt eventuella förbisedda behov. Tanken är att arbeta igenom hela garderoben i ordningen skor, vardagskläder, träningskläder, ytterkläder och sist underkläder.

Mitt taktik är att plocka fram allt jag äger inom respektive kategori och analysera plagg för plagg utifrån vilka tillfällen samt hur ofta jag använder dessa. Därefter rensar jag enligt de fyra s:en det vill säga spara, sälja, skänka och slänga.

Det här är något som jag sett fram emot att göra ett bra tag så för mig kommer det här bli jätteroligt och förhoppningsvis blir det även småintressant och tankeväckande för dig med. ;)

 • Vandringskängor. Rejäla Haglöfs-kängor i läder. Dessa används vid ett par tillfällen per år vid exempelvis fjällvandringar och vintersemestrar då de är oumbärliga. Dessa behåller jag.
 • Vandringsskor. Låga men rejäla Merell-skor köpta i New York för ett par år sedan till ett mycket bra pris men utan något konkret behov. Därav blev de bara använda ett fåtal gånger för att sedan stå orörda. Dessa försöker jag sälja.
 • Vår-, höst- och vinterkängor. Tunnare Timberland-kängor i läder som används varje höst, vinter och vår så fort det börjar bli lite blött och kallt. Dessa behåller jag.
 • Finskor. Svarta läderskor som används dagligen på kontoret när Timberland-kängorna inte längre behövs, samt vid festligare tillfällen. Dessa behåller jag.
 • Sneakers. Sneakers inköpta på Borneo för ett år sedan som används nästan varje ledig dag på sommaren. Jag är nöjd med både funktion och design, så dessa behåller jag.
 • Sneakers. Sneakers från Adidas inköpta i New York för ett par år sedan till ett löjligt bra pris. Ett par typiska just-in-case-skor som skulle komma till användning om någon förvarnade med att ”ta med oömma skor”, vilket naturligtvis inte har hänt de senaste åren. Dessa skänker jag bort.
 • Sneakers. Converse-sneakers som jag varit väldigt nöjd med designmässigt men kanske inte komfortmässigt eller kvalitetsmässigt. Dessa skänker jag bort.
 • Inomhusträningsskor. Ett par äldre löparskor där dämpningen blivit för dålig varefter jag numera använder dem som träningsskor på gymmet vid jobbet. Dessa behåller jag.
 • Inomhusträningsskor. Ytterligare ett par äldre löparskor där dämpningen blivit för dålig varefter jag numera använder dem som träningsskor på gymmet där vi bor. Dessa behåller jag.
 • Inomhusträningsskor. Innebandyskor som köptes för över femton år sedan när jag spelade innebandy. Sedan cirka tretton år tillbaka har jag till och från använt dem som generella inomhusträningsskor, nu håller de dock på att falla sönder. Dessa slänger jag.
 • Löparskor. Väldigt snygga, relativt nya och sköna löparskor från Asics som jag är oerhört nöjd med. Dessa använder jag vid ett par tillfällen i veckan vid löpning så dessa behåller jag.
 • Dansskor. Gamla dansskor som jag ärvde av min morfar och mest tog emot för att göra min mor glad. Jag har inte använt dem en enda gång så nu skänker jag dem vidare.

Utöver det som traditionellt kallas skor har jag även följande hobbyutrustning som eventuellt skulle kunna ses som skor eftersom jag har dem på fötterna men som jag väljer att räkna bort i sammanställningen nedan.

 • Inlines. Jag tycker att inlinesåkning är riktigt roligt och försöker åka några gånger per år då vägarna blivit sopade från vinterns sandning. Tidigare spelade jag mycket inlineshockey men det är jag numera för gammal (läs feg) för. Dessa behåller jag.
 • Skridskor. Dessa har jag inte använt på flera år så i praktiken borde jag kunna rensa bort alternativt byta ut dem mot ett par långfärdsskridskor som jag är mer sugen på. Jag är dock inte riktigt redo att ta det steget än då jag fortfarande hoppas på att komma iväg till hockeyrinken med vännerna vid tillfälle. Jag behåller dessa tills vidare.
 • Längdskidpjäxor. Stabila pjäxor från Madshus som tyvärr inte används i den utsträckningen som önskas på grund av snöfattiga vintrar. Intresset för längdskidåkning är dock fortfarande stort så dessa behåller jag.
 • Badskor. Ett par riktigt billiga badskor som jag köpte i Egypten för sju år sedan inför bad på vassa klippor. Sedan dess har jag packat med dem vid såväl fjällvandringar som utlandsresor, men i praktiken aldrig använt dem. Eftersom vi i dagarna bokat semesterresa till ABC-öarna i sommar så ger jag dem en sista chans där.

Sammanfattningsvis hade jag totalt tolv par skor innan och sju par skor efter rensningen, vilket inte helt oväntat är lite färre än det antal skor som Fru Minimalist anser sig behöva enligt ett tidigare inlägg. Jag ser för tillfället inga som helst behov av ytterligare skor utan är helt nöjd med den uppsättning jag har.

Spontant tycker jag det låter mycket med sju par vardagsskor och fyra ytterligare hobbyskor men efter analysen ovan har jag insett att majoriteten av de vardagsskor som är kvar faktiskt fyller ett konkret och frekvent behov. Flera av hobbyskorna används av naturliga skäl mindre frekvent och vissa av dessa ligger däremot farligt nära att rensas ut då de i praktiken inte använts alls under de senaste åren.

Jag skulle enkelt kunna komma ner till sex par vardagsskor genom att transportera inomhusträningsskorna fram och tillbaka till jobbet, men eftersom jag redan äger två par så förenklar jag mina träningsdagar genom att ha ett par ståendes på kontoret tills vidare.

När behovsanalyserade du alla dina skor senast?

20 tankar kring ”Skorensning från ett manligt perspektiv

 1. ekomammaistan

  Kul att läsa ett till inlägg om skorensning. Jag blev inspirerad av Fru Minimalist inlägg så jag började faktiskt gå igenom mina skor då och har förberett för utrensning (tänkte lägga ut skorna på Tradera då de flesta tyvärr var ganska dyra och knappt är använda… :-().

  Svara
  1. M

   Jag saknar ändå två par skor här. Ett par riktigt varma vinterskor och ett par sommarskor. Jag har svårt att förstå hur du klarar dig med samma skor höst, vinter och vår med de temperaturskillnader som vi har under årstiderna. I år har vi förstås varit förskonade från den riktigt kalla vintern men jag tänker på hur det brukar vara :)och ett par sommarskor saknar jag eftersom min erfarenhet är att de skorna jag har till stranden snabbt blir smutsiga av sanden och att jag då vill ha ett par till sneakers som jag kan hålla fräschare. Detta är inget som du saknar?

  2. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag vet hur det känns. Jag gick iväg med två skjortor från Oscars idag som jag köpte på rea för några år sedan och aldrig har använt eftersom varken storleken eller modellen var helt rätt. Fick 80 kr styck för dem. Kändes rätt onödigt. :)

 2. M

  Eftersom jag är tjej så saknar jag egentligen ett par sandaler och något man kan ha till kjol också, men jag förstår att detta inte är något problem för dig ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle säga att mina vandrarkängor samt vår-, vinter- och höst-kängor är just varma vinterskor så där anser jag mig ha allt jag behöver.

   Däremot håller jag helt med om att jag saknar ett par flipflop-tofflor eller motsvarande nu när jag tänker efter. Hade glömt bort att mina förra gick sönder under vår senaste resa. :)

 3. M

  En skokategori som bekymrar mig (eftersom jag och min sambo har 3-4 par av dessa just nu) är de skor som är i slutet på sin livstid. För dåliga för att man ska kunna skänka bort dem, men fortfarande lite för mycket liv för att jag ska kunna slänga dem med gott samvete mot miljön. Samtidigt vill man inte jättegärna använda dem eftersom man själv ser var de är slitna. Det här är för mig en knepig kategori..

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med, den kategorin är svår. Frågan är i hur bra skick en sko måste vara för att en hjälporganisation ska ta emot den? Kanske inte fullt så osliten som du tror. :)

 4. Rebecka

  M: Min sambo har flera par sådana där skor som han borde ha kastat för länge sedan, han påstår dock att de fortfarande går att använda (trots att något par läcker in vatten, men då går de att ha när det är torrt ute), trots det väljer de nyare skorna när han ska gå ut. Så blir de stående, de som inte går att skänka bort… Använd dem ett tag till och verkligen slit ut dem så de kan slängas med hyfsat gott samvete?! :)

  Svara
  1. M

   Låter precis som mitt resonemang, att de som läcker in går att använda när det är torrt :) jag ska försöka göra så, tack!

 5. Narcissa

  Kan inte fru minimalist hänga på och göra en inventering av sin garderob med? Jättekul med sånna inlägg! Jag funderar på att verkligen titta igenom min egen garderob..

  Svara
 6. Marie

  Hur tänker du/ni om en rekomendation jag fick för många år sedan av en skomakare, (har också hittat info om det på nätet nu) att om skor ska hålla länge mår de bra av att få vila varannan dag. Då hinner de torka ut och blir behagligare att använda samtidigt som de håller längre.
  Har därför två par skinnskor som jag alternerar mellan och upplever att skon håller mycket längre och att fötterna mår bättre. Känner direkt när jag använder samma skor två dagar i rad att de känns uttrampade och fuktiga.
  Minimalistiskt är detta kanske fel, men ur miljösynpunkt är det ju bättre att två par skor håller mycket längre använda varannan dag än ett par som används varje dag.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det var ny information för min del men det låter inte helt ologiskt. Hittar du en länk eller motsvarande på ämnet får du gärna posta den här. :)

  1. Fru Minimalist

   Intressant länk med en bassko-garderob. Dock tyckte jag att listan över ”skor du bör ha” innehöll lite väl många dubbletter, som exempelvis 2-3 par halvhöga boots med gummisula i olika färger, och 2 par svarta kostymskor. Varför behövs det flera skor som fyller samma funktion? Bättre då att passa på att byta färg när skorna blivit förstörda på ett eller annat sätt, för ofta blir de ju det trots allt, framför allt de som används i vårt ombytliga väder under höst/vår/vinter. Jag förstår inte riktigt poängen med att äga två par skor som ser likadana ut och används vis samma tillfällen som svarta kostymskor. Minimalistiskt hade varit att ha ett par som likt Herr Minimalist sulas om vid behov :)

   http://minimalisterna.se/underhalla-och-reparera-prylar/

 7. Pingback: Garderobsinventering – strumpbyxor och leggings | Händelsevis

 8. Karin

  Apropå skor som är slitna men ändå inte färdiga för soporna… Stadsmissionen tar numera emot såna skor. De samarbetar med skomakare som fixar till dem så att de går att sälja. Så dit kan man ge gamla skor som man inte vill ha kvar men ändå inte slänga.

  Svara

Lämna ett svar