Vad pysslar du med?

Sticka, virka, sy, rita, måla, klippa och klistra. För många är pyssel minst lika rogivande som att läsa en bok eller se en film. Men går liknande intressen att kombinera med minimalism?

Jag ser idag inte mig själv som någon pysslare, men när jag tittar i backspegeln tycks jag ändå ha varit en. Som liten broderade jag korsstygnstavlor och gav bort i julklapp till mormor och farmor. På den tiden man framkallade foton i större utsträckning än idag skapade jag scrapbook-album och på gymnasiet sydde jag om kläder för att göra dem mer personliga.

Idag har jag dock inte kvar några spår av mina broderier, fotona förvaras mestadels digitalt och någon symaskin äger jag inte sedan mitt behov av att bära annorlunda kläder gått över. Bara för att något var ett stort intresse tidigare i livet så måste man inte behålla alla relaterade prylar för all framtid. 

Och i likhet med att det sällan är optimalt att hålla på med för många olika typer av sporter och fritidsintressen parallellt så anser jag att du på samma sätt bör fundera över vilken typ av pyssel du vill lägga ner tid, pengar, plats och utrustning på. Engagerar du dig i för många områden samtidigt resulterar det ofta i att inget av dessa får tillräckligt med tid eller fokus.

I många fall är det dock inte råmaterialet till pysslet som är boven i dramat, utan själva resultaten. Vem behöver ytterligare en halsduk, raggsockor eller tavla i hemmet? Om just stickning är det stora intresset går det säkert att skänka till välgörenhetsorganisationer i din stad, eller exempelvis Hjälpstickan som endast tar emot stickade gåvor.

Så visst går pyssel ihop med minimalism, om det skänker glädje och harmoni till ditt liv fyller det en viktig funktion. Jag gjorde exempelvis en inbjudan till 30-årsfest med tema huvudbonad med ytterst få verktyg här om dagen bara för att det var roligt och avkopplande (se bild). Men våga välja bort, rensa och prioritera även bland pysslet, både vad gäller det du skapar som vilka resultat du behåller.

Vad tycker du om att pyssla med och vad förvarar du för pyssel där hemma?

14 tankar kring ”Vad pysslar du med?

 1. Yvonne

  Har äntligen insett att jag inte är så pysslig som jag vill/tror att jag är. Otaliga inköpta pysselprojekt/pyssel som jag till slut rensat och skänkt bort. Nu har jag en liten liten låda med några små saker att ”pyssla” med kvar : ) Dessutom vill jag ju inte nu längre ha ”grejer” hemmavid utan det blir mest födelsedagskort o liknande.

  Blir trots det sugen ibland men har insett att det inte är någon bra ide´ och låter därför bli att köpa nuförtiden. Jag har också svårt att slutföra mitt pyssel så då blir det ändå bara liggande halvfärdigt i ett skåp.

  Broderade och stickade också mycket förr men har inte heller jag något kvar av det.Tyvärr sätter axlar o leder stopp för stickning annars hade jag gärna gjort det ibland och skänkt vidare.
  Nej så för mig är pysslets dagar över :)

  Svara
 2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

  Vad skönt att höra att du hittat ditt fokus vad gäller pyssel och duktigt att komma till insikten att saker och ting bara blir halvfärdiga. Ett uns dåligt samvete brukar då kunna ge sig till känna varje gång man ser sakerna liggandes vilket såklart är helt onödigt, som med kläder man köpt men som var för små, osköna och aldrig kom till användning. Skänk, sälj eller släng! :)

  Svara
 3. M

  Mina favoritpyssel är de som man har användning av. Jag sparar ljusstumpar i en påse i städskrubben som jag sedan stöper nya ljus av. Förhoppningsvis så broderar jag klart julduken till nästa år (det står stilla just nu). Jag är ingen storpysslare men har en del småprojekt då och då, som oftast handlar om att sy något, eller helt enkelt bara fålla upp ett par byxor. Att baka bröd får nog räknas till mitt pyssel. Det fyller mitt skapande behov och så tycker jag om att ha det i frysen så man bara kan plocka fram så mycket som man behöver för tillfället.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Baka bröd är ett bra ”pyssel”. Det brukar jag också sysselsätta mig med på helgerna då och då. Det går åt på ett bättre sätt än många virkade halsdukar, broderier och vävda trasmattor :)

 4. johanna

  Jag har alltid varit en extrempysslare och har tidigare shoppat material anpassat efter det också… Nu stickar, virkar, syr, bakar och odlar jag ”bara”.) Köpte förr ofta sådant som kunde vara bra att ha, eller som var på rea (och som blev liggande och sedan skänktes bort). Och ofta hade jag tendens att massproducera enklare grejer (sålde i och för sig en del och mycket blev presenter), men nu gör jag färre men större projekt med mer noga utvalt material (snart färdig med mitt livs första kofta!). Skulle aldrig idag köpa ett garn bara för att det är fint och utan att ha en plan för det, (men med tyg gör jag ju i och för sig så om det är på loppis och det liksom bara finns den enda chansen. Du som minimalist skulle nog du nog få en chock om du tittade in i mitt syrum).
  I och med att jag pluggar nu så har jag ju bara en bråkdel av den pysseltid jag förut haft, vilket är ganska bra i och med att jag blivit extra noga med att det måste vara behov för det jag lägger tid på att göra.

  Svara
 5. Julia

  Spontant tänker jag att det bara är när man har turen att vara väldigt kreativ som man har förmånen att få välja sina pyssel. Till min förvåning har jag lärt mig att det finns ganska många i min bekantskapskrets som inte har någon hobby alls.
  Själv har jag nog ärligt talat väldigt svårt att välja. Men utgångsläget är att använda mig av matrial som redan finns hemma eller ta vara på någon annans ”skräp”. Att sy är min största passion. Tack ock lov så ersätter jag en hel del konsumtion på det sättet. En gammal bordduk blir en jacka och min T-shirt blir ett sommarlinne till barnen. Och till barn är det en otrolig åtgång på kläder. Slits dom inte ut så blir dom för små efter någon månad eller sönderklippta :-).

  Svara
 6. Eva

  Vad fina kort du gjort!

  Pyssel som kräver att man har lite konstnärliga talanger, som med dina kort t ex, gör jag inte. Däremot virkar jag gärna för husbehov med tjockt garn och tjock virknål. Då går det snabbt för jag har inget tålamod med långdraget pysslande. Resultatet räknas för mig. I somras klippte jag remsor av gammalt kärt påslakan i härlig blågrön färg och virkade grytlappar och två diskunderlägg som jag använder varje dag. Virkade till mammas stuga också då hon kom dragandes med beställning och påslakan…

  Pysslade tidigare med att klistra vackra frimärken på tändsticksaskar. Upptäckte nämligen att de hade exakt samma storlek. Gav bort flera vilket uppskattades. Hittade 30-pack med fulla tändsticksaskar på loppis för 10 kr och klassiska konstfrimärken på ett museum. Köpte klippbart magnetark som man kan klistra bitar av på på ena sidan av asken så de kan sättas på kylskåpet så tändstickor alltid lätt finns till hands när de behövs. Har fina bilder på dessa askar med det går ju inte att ladda upp här.

  Svara
 7. Hanna

  Jag kan inte kalla mig minimalist, men jag är duktig på att rensa. Det är nästan som ett tvång. Tyvärr tyder behovet av att regelbundet rensa ut att jag fortfarande köper alldeles för mycket prylar, men jag jobbar på det.
  Just hobbyförrådet är det område där jag har svårast att rensa. Där händer det ganska ofta att ”bra att ha” just är bra att ha.
  Vid vår förra flytt så insåg jag att mina tyger och garner fyllde upp två flyttkartonger, och det kändes inte ok. Efter det så bestämde jag mig för att jag ska arbeta ner lagret till nästan noll, och endast ha en begränsad yta där jag tillåter mig att förvara mina hobbyprylar.

  Så här tänker jag:
  * Aldrig börja med ett nytt projekt innan det förra är klart.
  * Inga spontanköp av tyg eller annat material. Jag gör alltid en beräkning innan jag köper det jag behöver.
  * Tygslattar och garner tar förskolan gärna emot, jag behåller endast tygstycken över en viss storlek.
  * Sy till barn! Brokig lekfilt eller orm av tyglappar. Små liv gillar knasiga saker, och föräldrarna uppskattar (oftast) en personlig present.
  * Sälj de tyger som bara ligger. Tänker främst på vintagetyger som jag utav någon anledning aldrig kan sätta saxen i.

  /Hanna

  Svara
  1. Emma

   Har också massa bra och ha-pyssel… När då kan man fråga sig. Lärde mig virka oxh sticka för ett år sedan och har redan två fulla korgar med garn…! Och ännu mer tyg

 8. Tara

  Jag kände mig träffad och har funderat mycket på att rensa i pysselgömmorna. En gång i tiden broderade jag och tecknade. Sedan upptäckte jag panduro och nu har det spårat ur. Har alla möjliga redskap för att skapa kort, sy, sticka, göra smycken, måla glas/trä/younameit, decoupage, virka, kakdekorationer, göra egna tvålar och ljus och säkert saker jag glömt. Därutöver tränar jag mycket och läser en del vilket begränsar hobbytiden. Värst är bästa kompisen som är värre samlare än mig vilket slutar i fler pandurobesök och ännu mer prylar. Vill inte släppa mina dyrköpta redskap men vad ska jag göra? Jättebra att du tar upp detta ämne :)

  Svara
 9. TBIT

  De flesta av mina hobbyprojekt är datorprogram och webbplatser. Så de tar ingen fysisk plats. Ändå kan de ta tid, pengar och energi. Så jag försöker rensa där med, och undvika att starta nya projekt enbart för att jag kommit på något som verkar skoj.

  Men jag har ett några Raspberry Pi-projekt också. För den oinvigde kan jag berätta att Raspberry Pi är en billig liten dator man ha till alla möjliga saker.

  Svara
 10. Mamma G

  Jag har stickat, broderat och sytt i alla år utom de sista tio. Nu har jag sålt det mesta av tillbehören på Tradera och det gick utmärkt! Stickor, garn, halvfärdiga broderier, korsstygnsmönster, tyger. Lite har jag kvar fortfarande men det kommer att försvinna också. Kom just på att jag under en kort period höll på med scrapbooking. Resterna av denna period kan jag också göra mig av med för det kommer jag inte att göra något mer. Skönt!!!

  Svara
 11. Stina

  Jag pysslade massor från det att jag var riktigt liten, tills jag blev 27. Det har växlat mellan olika kreativa saker. Rita, måla, klippa, klistra, porslinsmålning, fotoframkallning, snickra och sy är några exempel.

  Men efter att jag var med om en olycka, och fick väldigt ont, tog skapandelusten i stort sett slut. Jag tyckte om att renovera möbler, måla om och massa annat men plötsligt hade jag ingen energi till det. Första åren försökte jag bli som innan och ville komma igång med att sy exempelvis, men jag fick så ont. Projekten blev inte klara längre utan blev till dåliga samveten, som jag kände att jag borde göra klart.

  Nu köper jag sällan pyssel. Jag kom till en punkt då jag slängde projekt som jag bara påbörjat, för att jag inte hittade någon lust att göra klart dem. Pyssel som tidigare gav mig energi, tar energi nu. Äntligen har jag insett det och känner mig nöjd med att jag inte gör allt själv längre. Nu hyr jag in hjälp till påbörjade renoveringar som jag inte har lust eller energi till att göra klart. Jag kan till och med inse redan från början att jag inte ens vill börja på ett projekt i huset, utan hyr helt enkelt in någon för det istället.

  Först kände jag sorg över att inte vara så pysslig längre, men nu känner jag inte så längre. Nu tänker jag istället att jag redan gjort allt de där, och att var sak har sin tid. Bara för att jag sydde allt jag behövde förr, så betyder det inte att jag måste sy nu. Nu tycker jag om att köpa färdiga saker istället, och inreda med dem. Jag fotograferar fortfarande och tycker om att redigera bilder. Dessutom jobbar jag med det, så kreativiteten finns kvar i mitt liv, men på ett annat sätt.

  Svara
 12. Jennie

  Jag pysslar inte direkt och har inga pysselsaker. Våra barn pysslar inte heller förutom med färger och glitter (fy fan). Det vi har hemma i klassen pyssel är olika färger på ritpapper, färger, penslar, GLITTER, ett limstift och en ”sylåda”. Och en sån sax som klipper sicksack. Och en symaskin eftersom jag gillar att laga saker. Har bestämt att inte ha tyg hemma, utan ska jag tex sy kuddar så köper jag till det och slänger resterna.

  Svara

Lämna ett svar