Utvecklande bostäder

Tänk om lägenheter byggdes och planerades på samma sätt som segelbåtar optimeras för maximal funktion på minsta möjliga yta. Då skulle varje liten del av lägenheten vara totalt genomtänkt och optimerad för att skapa så mycket komfort, funktion och värde som möjligt.

Det är precis vad killen i filmen nedan har byggt, det vill säga en lägenhet som fäller ut sig likt en fällkniv efter behov och situation. Det är otroligt häftigt att både se lägenheten samt den passion och stolthet han visar över sitt boende.

Om du blir sugen på att se fler minimalistiskt bostäder så har filmens upphovskvinna Kirsten Dirksten en hel Youtube-kanal på samma tema. :)

Hur många kvadratmeter bor du på?

20 tankar kring ”Utvecklande bostäder

 1. omedvetenellermedvetenkonsumtion

  Den filmen fick jag skickat till mig igår eftersom jag och dottern bor på ungefär samma yta :-)
  Ja, det var kul att se lösningarna hos honom samt passionen och stoltheten!
  Vårt boende är helt annorlunda uppbyggt jämfört med hans, men jag känner igen behovet att vara flexibel och kunna göra om efter behov.
  När dottern bjuder in tio kompisar så får man fixa och trixa lite :-)
  Tack för tipset om att det finns fler filmer att se!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har själv bott på 23 riktigt dålig planerade kvadratmeter tidigare så jag kan tänka mig att det är trångt men även går att lösa det mesta om man är lite klurig. :)

 2. Petra

  Den lägenheten som killen har är prefekt om man bor själv. Är man fler blir det svårare. Iband har den ene huvudvärk och vill sova, en vill hålla på i köket och barnen har kompisar över som de vill spela spel vid bordet. Då blir det svårt, allt går inte att ha framme samtidigt, men som ensamhushåll absolut.

  Själv bor jag med min sambo och vår dotter, 4 år, på 73 kvm. 3 rum och kök. Det fungerar super, vi bodde tidigare på 86 kvm men vi flyttade till mindre för att komma närmare centrum till samma kostnad. Jag tycker dock inte lägenheten känns mindre då planlösningen är bättre bl.a. 3 st inbyggda gaderober som gör att vi inte behöver ha en egen gaderob, byrå och annat som tar plats.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   73 kvadratmeter borde räcka långt. Vi bor på 60 kvadratmeter och tycker att vi har oceaner av utrymme men skulle vi skaffa barn vore det nog trevligt med minst ett rum till så småningom. :)

 3. Eva

  Vilket bekvämt och praktiskt boende killen har! Själv bor jag på 45kvm, nästan för stort. I huset har det nyligen bott en tvåbarnsfamilj och här har aldrig funnits annat än ettor! Men så byggdes huset också under Första världskriget för just bostadslösa familjer!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är lustigt hur kraven på boyta förändras genom historien. :)

   Min förra lägenhet där jag bodde ensam på 38 kvadratmeter, kändes rätt lagom för en person. En dag träffade jag en gammal man i trapphuset som berättade att han bott i en likadan lägenhet som jag i föreningen hela sitt liv. Enda skillnaden var att han bott där med hela sin familj på totalt fyra personer. Då får man lite perspektiv.

 4. Liie

  Det där är ungefär min dröm, fast att det var ett fristående hus och två rum så man kan vara ifred om man vill. Just nu bor vi två personer på 90 kvadrat, med lika mycket förvaringsutrymme i källaren. Alldeles för stort tycker jag, men det tycker inte sambon.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, två rum för två personer är nog en bra ide ändå så man kan få lite ro ibland. Lägenheten i filmen är ju en typisk enmanslägenhet.

   90 kvadrat är mycket men det beror lite på var man bor. I Stockholms snordyra innerstad bör man nog tänka över varje kvadrat eftersom den innebär en rejält förhöjd inköps- och månadskostnad. Bor man lite längre ut från en storstad så gör några extra kvadrat inte alltid någon större skillnad i månadskostnaden. Enda nackdelen är att man måste fylla hela lägenheten med möbler och grejor för att det inte ska kännas tomt. ;)

 5. Rebecka

  Vi bor två vuxna och ett barn i en trea på 90 kvadrat (hyfsat billig hyresrätt och Lunds utkanter kan inte direkt sägas vara långt från centrum heller, 5-7 min på cykel bara så är vi där). Det känns stort och lyxigt för vi sover alla tre i samma rum. Vi utnyttjar dock extrarummet flitigt, har haft en okänd inneboende och numera en vi känner som bor här ibland. Annars är vi mest i vardagsrummet och köket så vi hade klarat oss bra med en tvåa. Men om vi får fler barn (eller när 3-åringen har tröttnat på att sova hos oss) så är det ju bra om vi kan låta sonen få ett eget rum. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som att ni har ordnat det riktigt bra för er. Låg ekonomisk risk, ganska centralt läge, potential att växa familjen utan problem. Grattis! :)

 6. Carolina

  Jag och sambon bor på 50 kvadratmeter, en 2:a alltså. Alla som kommer hem till oss undrar hur vi ”klarar oss” på en sådan yta och varenda gång fattar jag inte vad de menar. Vårt källarförråd är tomt och vindsförrådet är fyllt till kanske 30% och vi har massor med plats i vårt vardagsrum. Runt sängen är det kanske max 40 cm på alla sidor i sovrummet men vad ska man mer ha i ett sovrum? Vi har inga sängbord utan använder fönstret…
  Alla boenden blir små om man ska klämma in massor med saker där:).

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, din slutkommentar är ju klockren. :)

   Jag håller med. Nu när vi aktivt gör oss av med saker så känns det som att lägenheten sakta växer även om det vi gör oss av med inte alltid syns på ytan. Det är lite märkligt. :)

 7. Ekorren

  Det var en smart lösning för en liten kompakt bostad. Skulle gärna haft ett smalt apoteksskåp för cornflakes, så att man lättare kommer åt.

  Har bott tidigare i en välplanerad 23m2 o bor nu i 150m2, vi är dock 5 personer idag. Vi bor utomlands o här blev vi nekad att se på en hyreslägenhet på 120m2 (då 2 barn), för inte kan man ju bo så smått. Fick ingen förståelse heller för att en barnfamilj vill bo i lägenhet. Här bor man i hus, och det är ju så bekvämt med hus i 4 våningar. Trappa upp, trappa ner…

  Har ni sett lifeedited.com? Här finns bra lösningar.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Är lägenheten välplanerad borde 120 kvadratmeter räcka till en familj på 5 personer kan man tycka, speciellt om barnen är små. Gissar att du bor i USA. :)

   Tack för länktipset!

 8. Peter

  10kvm, med badrum och trinettekök.
  Har ritat en lgh på 6 kvm, men inte hittat rätt objekt för att realisera det.

  Svara
 9. Samara

  Vi har 159 kvadrat + 79 kvadrat källare, 2 vuxna och en tonåring, jag skulle vilja ha ett rum för typ ett biljardbord och ett bibliotek, men vårt hus är så opraktiskt byggt, många små rum,och 2 vardagsrum, inte lätt att möblera heller med många vinklar och vrår.
  Vi har fyllt huset med ärvda möbler.

  Svara

Kommentera