Minimalistiska filmtips

Gott nytt år! Är du bakis och vill bara ligga och titta på film idag? Eller kanske långledig under jul med massor av tid över? Eller vill bara få en spark i baken att ändra på konsumtionsvanor och livsstilen under 2018? Oavsett vilket så kommer här tre tips på filmer och program att titta på:

Uppdrag Granskning – Brännbart mode. Modeindustrin vill gärna framstå som miljömedveten. Ändå bränner flera klädjättar nytillverkade, oanvända kläder i Sverige. Nedan ser du hur stor andel plagg det rör sig om för Ellos del under 2016, än mer är det för H&M. Helt klart ett sevärt program och en ögonöppnare för hur smutsig modeindustrin fortfarande är, även i Sverige. Finns att titta på på Svt Play fram till maj 2018.

Antal plagg som Ellos valde att bränna upp 2016, istället för att skänka till välgörenhet eller människor i nöd.

Minimalism: A Documentary About the Important Things. En dokumentär om minimalism som mest innehåller intervjuer med människor som av olika anledningar avsäger sig det amerikanska idealet – att saker gör dig lycklig, och fler saker ändå lyckligare. Filmen kretsar dels kring de två amerikanska killarna som utgör The Minimalists, samt kring forskare, författare och andra minimalister de intervjuar. Anser du dig redan vara något av en minimalist så ger filmen tyvärr inte så mycket mervärde eller konkreta tips, var vår upplevelse. Finns att se på Netflix.

The True Cost. En granskning av sambandet mellan konsumenternas krav på billiga modevaror och de urusla förhållandena för arbetarna på de fabriker där produkterna tillverkas. Vi har tidigare skrivit ett helt blogginlägg om den här filmen, så vill du läsa mer om vår syn på filmen kan du göra det här. Även den finns att se på Netflix.

Skärmdump från filmen The True Cost.

Kalles sex liv. Programledaren Kalle Zackari Wahlström träffar människor som valt ett annat sätt att leva på. I varje avsnitt följer han en person, ett par eller en familj som av olika anledningar valt och vågat bryta det traditionella ekorrhjulet och leva på ett annat sätt. Cykla jorden runt, leva som jägare, eller bo i ”tiny house” eller i en fäbod, med mera. Serien innehåller sex avsnitt varav vi bara sett de första avsnitten än så länge. Den är underhållande och fascinerande och såklart lite extrem ibland för oss Svensson-Minimalister. ;) Finns att se på Svt Play fram till mars 2018.

Två filmer vi själva skulle vilja se men ännu inte kommit oss för att se är An Inconvenient Sequel/En obekväm uppföljare, samt filmen Cowspiracy.  Vi tittar otroligt lite på tv numera och än mindre på film, men plötsligt händer det, kanske. ;)

Alla filmer/program ovan är inte upplyftande eller enkom positiva, men ändå klart sevärda. Inte minst för att bli en mer påläst konsument och känna att en minimalistisk livsstil är en klok väg att gå för att leva mer hållbart, samt för att kunna vara med och påverka och stötta. För det du är med och bidrar till och stöttar med dina pengar växer. Det du väljer att inte supportera krymper. Varje köpbeslut du tar gör avtryck på ett eller annat sätt. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Använd din plånbok för att rösta fram det du vill se mer av i framtiden.

Har du sett några av filmtipsen ovan och vad tyckte du i så fall?

11 tankar kring ”Minimalistiska filmtips

 1. Fröken Minimalist

  Jag har sett samtliga och tycker att de som berör klädindustrin är de som är mest intressanta. På något sätt så påverkar de mig mer. Filmen av The Minimalists var jag inte speciellt förtjust i. Hade väldigt höga förväntningar, och blev tyvärr besviken. True Cost tyckte jag dock var jättebra :)

  Svara
 2. Hanna

  Jag var inte heller så förtjust i the minimalist, kändes för amerikanskt.

  De andra är ruskigt bra.
  Mina film/serietips kanske mer mot hållbarhet är:
  A plastic ocean (netflix)
  Härifrån till hållbarheten (ur)
  Zero impact (ur)
  Den sista skörden (svt)

  Svara
 3. Karlsson

  Hej.
  Jag har tyvärr inte Netflix..

  Men jag har sett ”The true cost” på folkhögskola.. Fast skolan missförsår själva syftet med filmen.. Eftersom de tror att den handlar om miljön.. Fast den i verkligheten handlar typ 99 % om utsatta människor som får usla livskvalite och arbetsförhållande.. Allt bara för folk vill ha billiga kläder så de kan ha stora mängder typ..
  Men i filmen känns det som att de bara tar upp massa problem, men ingen lösning på det hela.. Jag fattar inte varför de andra blev sura när jag sa det… De andra i skolan fortsätte med sin ”vanliga och billiga” shopping på kläder..

  VARNING! ”The true cost” kan innehålla scener som verkar skrämmande!

  ”Uppdrag granskning -Brännbart mode” har jag sett hemma.. Den är mildare form av ”The true cost”.

  Svara
 4. Anna

  Det finns en inspirerande film från 2015 som heter Tomorrow, på temat miljö, hållbarhet, konsumtion, framtid.

  Svara
 5. Marianne

  Minimalism: A documentary…. är bland det bästa jag sett på senare tid. Den förklarade på ett tydligt sätt vad minimalism innebär och vad den kan ge varje människa på ett personligt plan, Detta följer inga nationsgränser, vilken land än huvudrollsinnehavarna är ifrån. De andra filmerna tar upp ämnen i anslutning till minimalism, vilket inte är fel heller. Kan varmt rekommendera den svenska filmen Underkastelsen som handlar om alla kemikalier vi får i oss.

  Svara
 6. Maria

  Har sett An Inconvenient Sequel men tyckte den var huvudsakligen en reklamfilm för Al Gore.

  Svara
 7. hanna

  ett till tips som är passande med tanke på klädstoppet är serien kvalitet på urplay. kanske kan få en att lyckas att inte shoppa ngt detta år.

  Svara

Lämna ett svar