Strukturera din rensning med fyra S

Nu i april är det dags för en ”ny” capsule wardrobe för min del. När jag gick igenom mina kläder för att se vilka plagg som ska få vara med mig de kommande sex månaderna passade jag på att göra en rensning i garderoben (igen :) ).

Varje gång jag gör en mer planerad rensning, inte bara tar bort en enstaka pryl som jag inser att jag inte behöver, så rensar jag enligt en modell som vi skrev om redan i ett av våra första inlägg på bloggen år 2013, nämligen att rensa enligt de fyra s:en. Det är en modell vi även skriver om och utvecklar i vår bok Prylbanta. De fyra s:en står för; sälja, skänka, slänga och spara. Det är lika enkelt i teorin som i praktiken, och det gör rensningen mer strukturerad.

Nu var det garderoben som fick sig en liten rensningsomgång och då började jag med att;

 1. Fundera över om plagget skulle sparas eller inte. Här hjälper min capsule wardrobe mig att utvärdera plaggen. Om plagget ingått i hösten och vinterns garderob men ändå inte kommit till frekvent användning har det rensningspotential. Om jag inte väljer att ha med plagget i vårens och sommarens garderob så borde det också ha rensningspotential. Väljer jag att plagget inte ska sparas så utvärderar jag det i nästa steg.
 2. Sälja, skänka eller slänga? I nästa steg gäller det att fundera över om det är värt att sälja för att få tillbaka en liten del av kostnaden eller om det istället kan skänkas bort till välgörenhet. Eller som sista utväg slänga, vilket när det gäller just kläder sker i form av återvinning hos någon klädbutik (läs mer här vad några kedjor säger att de gör med bortskänkta plagg).
 3. Sortera klädesplaggen i olika högar (eller påsar) för de olika ändamålen. Spara brukar inte bli någon hög för mig utan snarare hängas tillbaka in i garderoben (eller läggas tillbaka där de hör hemma om det är prylar). Men kläder där det finns stora tveksamheter kring kan hamna i en ”spara-kanske-hög” som gås igenom igen det sista jag gör.
 4. Planera in i kalendern vad nästa steg är. Det är viktigt att inte låta de olika påsarna med kläder bli kvar i hemmet onödigt länge för då är risken stor att kläder börjar leta sig tillbaka in i garderoben igen. Oavsett om nästa steg är sälja på FB eller skänka till välgörenhet så planera in aktiviteten i kalendern så ökar sannolikheten att den blir av.

Rensa garderoben med hjälp av de fyra s:en.

Som ovan såg min garderobsrensning ut den här gången:

Sälja. I sälja-högen hamnade två märkeskläder som jag tänkte försöka sälja på Tradera, får se om jag administrerar det på egen hand eller anlitar någon sälj-tjänst.

Skänka. Här hamnade en polotröja och två sjalar som inte längre använts frekvent. Sjalar är en av mina akilleshälar men de börjar minimeras även de. Dessa lägger jag i en påse och tar med till vår närliggande Stadsmissionen, vi har nästan alltid en sådan påse på gång. Nu fick plaggen sällskap med böckerna jag rensade ut och skrev om i inlägget ”Böckerna jag skulle läsa igen”.

Slänga. Strumpor med hål i, en bh som gjort sitt och ett par bikinibyxor som köptes akut inför ett babysim för några år sedan men aldrig använts sedan dess. Dessa läggs i någon närliggande klädbutiks återvinningsbehållare, någon rabattkupong man får för besväret tar jag aldrig. ;)

Spara. De plagg som ligger i spara-högen på bilden var de jag behövde fundera ett extra varv kring om de förtjänar sin plats i garderoben eller inte.

Har du något område där hemma där du borde avsätta tid för att rensa enligt de fyra s:en? :)

12 tankar kring ”Strukturera din rensning med fyra S

 1. Hanna

  Absolut min garderob. Jag tror att 90% av den aldrig någonsin används och då är ändå kläder jag insett att jag inte använder just nu nedlagda i källaren. Det stora hindret är tankar som ”går jag ner 3 kilo kommer den här sitta perfekt”.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tror knappast du är ensam där. Har för mig det finns undersökningar som visar att svenskarna uppger att de aldrig eller sällan använder 70% av sin garderob.
   Likaså med ev. framtida viktnedgång, det gör att väldigt många sparar kläder har jag förstått. Inte helt lätt.

 2. Esther

  Jag är gravid i v23 och knappt något som passar, plus att det är byte av säsong.. Liten garderob kan man säga.. Lägger undan pö om pö det som blir för litet. Tips på enkla o snygga outfits som funkar på jobb o i vardagen u det graviditet och amning?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har haft capsule wardrobe under mina graviditeter, se bland annat här:
   http://minimalisterna.se/fru-minimalists-capsule-wardrobe-varen-2016/

   Jag har haft turen att ärva en del plagg från vänner samt köpt ett par kombinerade gravid- och amningstoppar från Boob Design som blev favoriter. Det beror ju lite på vad man har i garderoben innan och vad som funkar på jobbet, men jag har kört mycket kombinerade gravid- och amningstoppar från Boob med vanliga koftor över. Likaså har ett par vanliga längre tunikor/toppar/klänningar fungerat att använda även som gravid.

   Lycka till med både garderob och bebis! :)

 3. Anna-Lena

  Jag har problem med vad jag ska göra av kläder som är urtvättade och välanvända men ej direkt trasiga. Plagg som duger att ha för att jobba i trädgården, måla osv. Men jag behöver ju inte äga 10-15 plagg för dessa ändamål. Hur har ni gjort med sådana kläder?

  Svara
 4. Sara

  Jag har rensat bort ca 80-90% av min garderob nyligen. Nu när jag funderar på vad det gett mig så är det att jag inte längre tänker på mina kläder eller min propfulla garderob. Det enda som ibland cirkulerar i tankarna när jag ska välja kläder är att jag behöver en ny kofta, och att ett par trosor som jag hela tiden undviker behöver sorteras bort. Men känslan som uppstått: Frihet!

  Svara
  1. Sara

   och min akilleshäl, barnens kläder, kvarstår och ger ångest. De är så känslomässigt laddade, och jag vet inte om barnen kommer uppskatta att jag sparar kläder för framtiden eller ej. Därför kommer jag aldrig till skott..

 5. Karlsson

  Hej. Jag undrar om man ska ha minimalistikt klädgaraderob, behöver man ha egen tvättmaskin då? Eftersom de om man bor i lägenhet och lånar tvättmaskin i tvättstugan, då brukar tvätt-tiderna ofta vara upptagna..

  Jag är osäker om man ska skaffa tvättmaskin eller inte när jag flyttar hemifrån.. Helst en miljövänlig.

  Svara

Lämna ett svar