Shoppingfritt 2018 – Mars

Nu har det gått tre månader på mitt shoppingfria år och det går förvånansvärt lätt. Man brukar ju säga att det tar 21 dagar/3 veckor att etablera en vana och det känns nästan som det var det som hände.

En av mina förhoppningar inför detta shoppingfria år var att minska shoppingsuget. Att det inte skulle snurra plagg i huvudet som jag suktar efter. Att jag inte skulle gå in och favoritmarkera kläder på Tradera etc. Att jag inte skulle göra romantiserade behovsanalyser om hur mycket bättre och mer kompatibel garderoben skulle bli med just det där plagget. Och just detta tycker jag är det som blivit största skillnaden mot tidigare.

Jag tänker inte på shopping i samma utsträckning som tidigare och jag besöker inte fysiska butiker, webbshoppar eller appar som Tradera längre. Jag suktar inte längre efter plagg jag inte har. Det här känslorna och tankarna upplever jag har släppt allt eftersom veckorna med shoppingfritt 2018 gått. Som att jag distanserat mig från konsumtion ett steg till mot tidigare. Och som ytterligare frihetskänsla.

Kanske känns det annorlunda om något jag verkligen behöver och använder går sönder och jag inte ”får” köpa och ersätta det, men just nu landar jag i att jag känner mig fri från att shoppa.

Har jag köpt något under månaden? Ja, men inte något som jag inte fick köpa enligt mina förhållningsregler. :) Jag köpte en ny mascara eftersom den jag haft senaste månaderna inte alls fungerar för mig. Men som du kan läsa i mina förhållningsregler är smink ok. Jag använder bara mascara till vardags och visste att jag skulle vilja ha en ny under året.

Under våren brukar jag årligen köpa ett par nya sneakers, helt enkelt för att de jag använt i princip dagligen under ett år(japp, även vintertid) brukar ha slitits ut. I år blir det inget sådant inköp, istället får jag ta hand om de jag har. I likhet med att jag lämnade kläder på lagning här om veckan. Näst på tur att lagas är mina solglasögon som gick sönder under påskhelgen när vi åkte skidor, men bara båda skalmarna så det kommer gå att laga hos en optiker.

Hur har det gått för er andra som har någon form av köpstopp under 2018?

10 tankar kring ”Shoppingfritt 2018 – Mars

 1. Mattias

  Tack för inspiration. Jag har precis vågat smyga igång med en köpstoppsmånad. Officiellt så startade den nu i april, men faktum är att jag inte handlade något under mars så jag har smygtränat en månad :)
  Uppskattar verkligen er blogg, den blev startskottet och en en stor inspirationskälla för en egen resa inom minimalism (bl.a).

  Svara
 2. Deckres

  Jag ska flytta till sommaren och då blir det automatiskt lite köpstoppstänk, vill ju inte behöver flytta onödiga saker. Samtidigt som vi kommer rensa en massa, hoppas på att de takterna sitter i även senare

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lyx dig som får flyttrensa! Det är ju verkligen ett ypperligt tillfälle att rensa rejält och verkligen fundera över vad som är värt att slå in, packa ner, flytta ut, flytta in, packa upp och skapa plats för på nya stället. Det är nästan märkligt att vi själva aldrig flyttat sedan vi blev minimalister. ;)

 3. Nathalie

  Off topic – men det bästa jag gjort med min iPhone är att använda gråskala. När man ändå är inne i mobilen så blir det dels lugnare för ögonen och man blir mindre benägen att gå in på mobilen.

  För att få gråskala > Gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Skärmhjälpmedel och välj Färgfilter > Gråskala

  Bästa som hänt mig efter alla era tips om att lägga alla appar i olika mappar och ha en clean framsida på mobilen osv för att inte bli distraherad av att prokrastinera en massa onödigt.

  Som tack för en bra blogg, vill jag ge er detta tips!

  Svara
 4. Annelie

  Jag är inne på sjätte månaden av ett år med med shoppingstopp (började september 2017) och jag håller helt med om den otroligt behagliga känslan att distansera sig från konsumtionen och ”måste ha NU” känslan. Det är största skillnaden, att lyckas ändra sina tankemönster! Nu har jag skapat ett utrymme när tankarna identifierar ett behov att istället ifrågasätta om jag verkligen behöver det eller om jag redan äger nåt som fyller behovet. Som du säger känner man en otrolig frihet :)

  Svara

Kommentera