5 tips inför köpstopp

Om du inte kände dig tillräckligt pepp på att ha ett köpfritt år efter att ha läst inlägget med alla frågor och svar kring mitt shoppingfria år. Så kommer här ett inlägg med 5 tips skrivna till dig som är nyfiken på att ha ett köpstopp. För ett sådant år eller period behöver inte starta 1 januari, utan går precis lika bra att börja med idag.

1. Motivera. Fundera över varför du vill ha en shoppingfri period och sätt upp dina förhållningsregler, antingen skriver du ner dem eller har dem mentalt. Det är lättare att hålla motivationen uppe om du vet varför du gör något och hur det ska göras. Inspiration till förhållningsregler hittar du här

2. Avregistrera. Avregistrera dig från nyhetsbrev och sms-utskick, ta bort konsumtions-appar (Blocket, Tradera, butiker etc), sluta besöka webbshoppar samt fysiska butiker som kan locka till konsumtion (går att blocka i din webbrowser om så behövs för att ändra vanor). Och sätt upp en Reklam nej tack!-skylt på postlådan. :) Helt enkelt undvik onödiga frestelser.

3. Inspireras. Inspireras av andra som också har eller har haft köpstoppsår. Läs böcker och bloggar. Börja följa andra på Instagram som också har köpstopp, eller gå med i någon grupp på FB. Och passa samtidigt på att avfölja konton som istället triggar dig att konsumera liksom FB-grupper som gör detsamma. :)

4. Vanor. Identifiera dina (o)vanor och analysera ditt köpbeteende. Fundera över när och varför du ibland får shoppingsug, och om du kan undvika den typen av situationer. Är det sena kvällar på Tradera, lunchshopping med kollega, eller när du är ledsen eller kanske vill belöna dig? Kan du hantera dessa situationer på något annat sätt för att slippa frestelsen?

5. Informera. Berätta för andra om ditt beslut och vad du hoppas åstadkomma så att du kan få stöd, förståelse men också peppning. Kanske lyckas du till och med inspirera någon i din närhet till en liknande utmaning, om int annat har du åtminstone sått ett frö. :)

Utöver dessa 5 tips skulle jag, för den som planerar ett långt shoppingfri period som ett helt år, tipsa om att se över det allra viktigaste i garderoben. Har man exempelvis tillräckligt med trosor och strumpor? Så man inte har rensat ut löparskorna (om man är löpare) under hösten och den sista bikinin, för att upptäcka detta under vår och sommar utan att få konsumera.

Och utifrån översynen vid stora behov konsumera innan ens år börjar, eller sätta upp saken/plagget som ett (av få) undantag. Men översynens allra viktigast poäng, är att mentalt förbereda sig på att nu kommer jag inte kunna konsumera det jag ev. saknar under kommande året. Utan det får helt enkelt vänta, och om behovet kvarstår köps det tidigast om ett år.

Det sistnämnda tipset missade jag själv inför mitt shoppingfria år. Därav fick jag springa i mina 4,5 år gamla löparskor som bokstavligt talat höll på att falla sönder. Och sista veckorna hade jag bara några par strumpor kvar och fick varva med löparstrumpor. Menmen, det gick det med! :)

Har du som läsare något ytterligare tips att skicka med så kommentera gärna nedan.

Är det någon av er läsare som har en shoppingfri period / köpfritt år just nu och hur tycker du i så fall att det går?

13 tankar kring ”5 tips inför köpstopp

 1. Malin

  Jag och flera kontorskollegor m.fl kör köpstopp 2019 på kläder, skor, väskor och smycken :) det går fint, men började nog redan landa in i det mentalt förra året när jag ofta reflekterade över min konsumtion. Du och ni är stor inspiration! Tack för bra blogg och inspirerande instagram!

  Svara
  1. Ellinor

   Väldigt inspirerande! Jag kommer (inspirerat av er) ha ett köpfritt år på kläder och skor. Inser att jag har så mycket av det redan så jag tror lätt att jag kommer klara mig ett år. Om det skulle krisa har jag skrivit att jag får låna av andra, men inte köpa. Nu kör vi! ?

 2. Karin Bergström

  Jag och min man har köpstopp hela 2019 vad gäller kläder, skor, inredning och saker som används ”inomhus” ? Vi förändrar rabatter och odlingsytor i vår trädgård och därför är jord, plantor, ev spaljéer etc undantaget. Hittills har det gått jättebra! Min bästa rekommendation är att sluta ”fritidsgå” i affärer! ?

  Svara
 3. Tess

  Jag har inget uttalat köpstopp, men eftersom jag numera sedan några år tillbaka bara handlar nytt när jag verkligen behöver något och helt skippat spontanshopping (går aldrig och strosar i affärer och slösurfar aldrig på näthandelssidor) så har jag ju minimerat min shopping.

  Skulle nog kunna tänka mig ett köpstopp ändå, men känner inget behov just nu eftersom shopping för mig blivit en ”icke-fråga” i och med att jag handlar så sällan. Det är verkligen en befrielse. Som nu tex behöver jag köpa ett par skor som ska funka både på jobb och fritid under vår- och höst eftersom mina gamla är helt utnötta. Så nu ska jag gå och köpa ett par, har bestämt mig för ett par Ecco promenadskor. Det blir första gången i en skoaffär sedan vi köpte barnens vinterskor i höstas.

  Svara
 4. Eva

  Saknar Herr Minimalist på bloggen. Eller kör han kanske bloggstopp för att fokusera på annat?

  Svara
  1. Anne-Maj

   Samma här! Bloggstopp, den var rolig!

   Själv funderar jag på köpstopp, närmar mig startlinjen. Måste köpa ett par plagg innan. Läste hur du brottades med solglasögonen och strumpor :-D Tack för att ni fortsätter skriva och inspirera oss.

 5. Linda

  Vår famij hade ett ganska strikt köpstopp i ett helt år 2016, samtidigt rensade vi ut ungefär en tredjedel av alla våra prylar. Vi skänkte bort en del men det mesta valde vi att sälja. Tillsammans möjliggjorde det en tre månader lång resa i sydostasien med familjen, det bästa vi någonsin gjort!

  Köpstoppsåret har verkligen förändrat vårt sätt att se på tid, konsumtion, pengar och vad som är viktigt för oss. Det uttalade köpstoppet varade alltså egentligen bara ett år men vi har inte köpt många saker sedan dess heller. När man väl fått syn på vilket beroende shoppingen skapar och absurt det är att vi ska jobba så mycket för att köpa en massa grejer som vi inte behöver, samtidigt som vi inte säger oss ha tid till varken familjen, träning eller fritidsintressen, då finns ingen väg tillbaka.

  Svara
 6. Liten

  Jag har köpstopp i år, enda planerade undantaget är att om jag tränar 100 pass innan midsommar så får jag köpa en sak som belöning. Än så länge så går det hyfsat.. å ena sida så vill jag bara köpa någonting vad som helst, å andra sidan längtar jag efter att ha använt upp alla krämer och andra hygiengrejer för att kunna ersätt dem med saker från skafferiet. :p

  Svara
 7. Kajsa

  Hej
  När man har köpstopp?
  Men om man måste ta ut recept tex äta antibiotika o måste köpa så man inte får diarré och mjölksyrebakterier skydda magen under tiden äter antibiotika.
  Är det okej köpa.
  Eller får inte köpa något alls

  Svara
  1. Jenny L

   Hej Kajsa. Läkemedel och tex mensskydd brukar såklart inte ingå i ett köpstopp, det är ju nödvändiga förbrukningsvaror precis som mat :-)
   Och i övrigt sätter du alltid dina egna regler/gränser, ingen annan bestämmer.

Lämna ett svar