Capsule wardrobe våren och sommaren 2018

Ute tycks våren ha svårt att ta fart men inne i min garderob är det sedan början av april vår på riktigt. För nu är min capsule wardrobe för våren och sommaren 2018 klar.

Jag växlar plagg varje halvår nu när jag inte har lika stor mängd plagg att byta och växla mellan längre, vilket är väldigt skönt. I grova drag är det som byts ut tjockare klänningar och kjolar bort, fram med somrigare varianter samt shorts och något linne. Till största del ser garderoben dessutom ut som den gjorde under våren och sommaren 2017.

Jag har tagit med fyra plagg som jag kommer utvärdera lite extra under den här perioden, de plaggen ser du nedan. Har dessa inte använts tillräckligt frekvent under de kommande sex månaderna så rensar jag ut dem i höst.

Fyra plagg i min capsule wardrobe vars långsiktiga existens kommer utvärderas lite extra.

Dessa fyra plagg är satta under lupp: En småblommig skjorta, en mysig kofta som av outgrundlig anledning används sällan, en klänning från Greta som är otroligt fin men som känns för kort, samt en randig kavaj. Det visar sig i höst vad ödet blir för dessa plagg. ;)

Så här ser min capsule wardrobe med 29 plagg inkl ytterkläder ut för närmsta halvåret:

Ytterkläder
Skaljacka 1
Kavaj 1
Regnbyxor 1

Vår- och höstjacka i ull från Peak Performance.

Skor
Sneakers 1
Ballerina 1
Sandaler 1
Flipflops 1
Vandringsskor 1

Samma sneakers som förra året. Hoppas de håller året ut pga #shoppingfritt2018 :)

Överdelar
Skjorta långärmad 4
Skjorta kortärmad 2
Kofta 3
Top/t-shirt/linne 4
Kavaj 1

Min capsule wardrobes överdelar och klänningar (längst till höger).

Nederdelar
Kjol 3
Jeans 1
Kostymbyxor 1
Klänning 2
Shorts 2
Vandringsbyxor 1

Nederdelarna i min capsule wardrobe samt en kavaj (längst till höger). Mina två par shorts syns inte i bild.

Min capsule wardrobe för sommaren och våren 2018 innehåller 32 plagg och dessa ska alltså räcka och täcka alla mina behov fram till oktober är tanken. Allt från skogsvistelser oavsett väder till lekparkshäng och semesterresor, samt såklart vardag med jobb etc.

Jag har valt att inte ta med accessoarer, träningskläder eller hemmamyskläder. Eftersom jag har shoppingfritt 2018 har jag inga nya plagg i garderoben utan alla är plagg som fanns i garderoben redan förra året. Ett par sommarplagg känns dock som nya efter att ha legat i ”ide” och inte synts till på sex månader. :)

Eftersom vi spenderar mycket tid i skogen med barnen har jag tagit med regnbyxor, vandringsskor och vandringsbyxor i garderoben. Som överdel har jag hemmamyströjor när vi är i skogen. Något jag saknar i garderoben är en enkel sommarkjol eller klänning att ha på fritiden, till stranden etc, dessa har successivt rensats ut och de jag har kvar är mer lämpade för en dag på kontoret. Jag får klara mig med mina två par shorts under varma sommardagar.

Är du nyfiken på det här med capsule wardrobe kan jag rekommendera två av de populäraste inläggen på temat: ”Minimalistisk garderob med capsule wardorbe” och ”10 tips för din capsule wardrobe”.

Hur ser det ut för dig, har du testat capsule wardrobe och tar du några lärdomar med dig kring garderoben inför våren och sommaren?

10 tankar kring ”Capsule wardrobe våren och sommaren 2018

 1. Händelsevis

  Blir sugen på att skifta i min garderob med när jag ser hur fint du har! Men tror inte jag orkar titta på shortsen hängande på en galge i 3 månader. Brukar aldrig bli av att mina kommer på förrän i juli-augusti. Är det samma för dig?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Haha, jag har mina shorts liggandes kvar i sin säsongslåda, men de ingår ju likväl i min capsule wardrobe för det. Nu när jag har längre perioder (6 månader) behöver inte exakt alla plagg plockas fram pronto. Jag gjorde lika med vinterjackan, den plockades fram först när det verkligen blev vinter, inte 1 oktober när jag växlade kläder för hösten och vintern.

 2. My

  Jag har alltid så svårt att ”få grepp” om din stil utifrån dessa bilder. Skulle du inte kunna visa upp lite outfit bilder? Skulle vara intressant att se olika kombos :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kan ha det i åtanke. Kör ofta skjorta (+ ev. tröja utanpå om skjortan är ostruken ;) ) + kostymbyxor eller jeans på jobbet. Till vardags mer bara en enkel topp/t-shirt + kofta om det är kallt.

 3. Deckres

  Har du skrivit något bra inlägg om hur ni tvättar? Jag har minskat kläderna i garderoben men vill inte ”tvätta sönder” allt…

  Svara
  1. Josefin

   Vädra :) Saker behöver inte tvättas särskilt ofta. Bara typ det man har närmast kroppen (tshirts, bh, trosor, strumpor etc) Koftor, tröjor, etc kan man vädra

 4. Marie

  Jag har rensat kolossalt i min garderob, mer utifrån tanken att jag bara använde typ 20 % och det andra blev liggande, kastade helt sonika ut det vilket underlättar mycket. Det jag upptäckt nu som jag tänkte fråga dig om är hur du upplever det med slitage när de färre plaggen används mer? För mig är byxor ett ”problem” när jag nu har så få som således används jämt. Jeansen är superslitna efter bara 6 månader (är ändå märkesjeans) och mina svarta byxor alldeles noppriga på ytan (mq’s egna märke, gissar att det finns bättre). Skulle inte klara ett shopstop enbart utifrån det!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag upplever inte att kläderna slits så mycket mer (men det gör de ju säkert eftersom färre plagg får användas oftare). Det kan ju också bero på att jag kört capsule wardrobe så pass många år nu att jag inte tänker på det. Men shoppar å andra sidan inte heller så mycket. Jag har 3 byxor jag går runt på under ett år och man kan nog säga att de används 2 dagar per vecka i snitt, men inte vid särskilt ”slitsamma” aktiviteter, utan kontorsjobb, promenader, umgänge med familj/vänner etc. Hänger jag i lekparken med barnen har jag på mig ett par trasiga jeans, friluftsbyxor eller träningsbyxor. Jag fick köpa ett par nya jeans i november då var mina tidigare jeans ca 6 år gamla och väldigt slitna och hade många lagningar. Utöver jeansen har jag två par kostymbyxor jag växlar mellan i olika perioder.

 5. madnor1

  Jag kör nån form av ofrivillig capsule wardrobe just nu, då jag väntar på att mitt hus ska bli klart så bor jag hemma hos mamma (är så glad över husbygget, 25 kvadrat men så smart tänkt att jag får både kök, sovloft, badrum i ett och samma hus) och har bara saker som får plats i en resväska. Mina jeans blev helt utslitna, så måste köpa nya. Varvar mellan 4 klänningar/strumpbyxor, 1 ombyte träningskläder, 3 par skor (vinterskor då det är snö vid huset, läderskor för stan och ett par sommarskor för jag kommer vistas utomlands mycket i vår), 2 jackor, 1 kofta, 1 hoody och 1 tjocktröja plus pyjamas på det. Går över förväntan även om mina kläder slits mer, men har köpstopp på så sätt att jag inte får köpa nytt innan det jag har är helt utslitet (så nya jeans får jag nu köpa)

  Svara

Lämna ett svar