Vågar du utlösa en kedjereaktion?

När du rensar ut vissa saker i hemmet kommer dessa att skapa följdreaktioner så att du per automatik kommer, eller åtminstone skulle kunna, rensa ut ytterligare tillhörande saker. Detta då det finns beroenden mellan prylar på olika sätt.

I samband med att vi flyttade ihop tyckte Herr Minimalist att mitt vitrinskåp kunde rensas ut då det enligt honom enbart innehöll ”onödiga prylar som inte behöver visas upp”. Efter att ha sålt vitrinskåpet fanns det inget behov av att ha kvar prydnaderna som stått där inne, några fina prydnadsglas, skålar och stor del av min snapsglas-samling rensades snabbt därefter ut.

Om du vågar rensa ut en ursprungskälla, kommer det med stor sannolikhet utlösa en kedjereaktion som ger en rejäl skjuts i prylbantandet.

När vi rensade ut vår tv-bänk för några år sedan kunde vi raskt rensa ut de sista sparade cd-skivorna och dvd-filmerna som förvarades där. Skulle vi även våga släppa taget om vår tv skulle vi samtidigt kunna göra oss av med vår Apple TV, och förmodligen även vårt ljudsystem och flertalet kablar, sladdar etc.

Det här fenomenet är såklart också klokt att ha med sig vid konsumtion. En pryl köps sällan ensam och saker drar till sig fler saker. Köper du en ny mobiltelefon finns det stor risk att du även köper ett nytt mobilskal, skärmskydd, hörlurar och kanske någon typ av förvaring.

Mobiltelefon, skärmskydd, hörlurar, mobilskal, sportarmband. Jag som bara skulle ha en ny mobil. ;)

Köper du en ny och större bostad ska vi inte tala om vilka kedjereaktioner på konsumtionsfronten som det kan utlösa. Det kan nog de flesta som flyttat från lägenhet till hus skriva under på. ;)

Har du någon pryl du skulle kunna släppa taget om som skulle utlösa en kedjereaktion av rensning? Eller har du tvärtom köpt något som resulterade i ytterligare tillhörande konsumtion?

17 tankar kring ”Vågar du utlösa en kedjereaktion?

 1. Moa

  Ja, sakerna som kommer med mobilen känner jag igen mig på! Jag har köpt tre mobilställ för att slippa tappa bort mobilen varje dag, och två par hörlurar (in ear och stora) till mobilen. För att inte tala om laddare och usb-sladdar, som jag köper regelbundet när de går sönder (och ibland innan de gått sönder). Otroligt att en så liten grej kan föra med sig så många prylar!

  Svara
 2. Distansare

  Apropå vinskåpet… Jag både älskar och hatar avlastningsytor. Vad gäller mitt sängbord, så bytte jag ut det mot en pall och oj, vad mindre stökigt det blev då. En liksom skapar möjlighet att skaffa mer om det finns utrymme för det.

  Svara
 3. Engiftfribarndom

  Sitter och läser i boken Lev enklare, ideer för en hållbar livsstil och har kommit till den del som behandlar prylar och prylbantning.

  Jag undrar fortfarande över detta med prylbanta och perfektionism. Ert hem skulle utifrån bilder kunna passa lite in på beskrivningen om överdriven prydlighet och ett hem som blir energimässigt sterilt pga att alla saker har en exakt plats.

  Författaren skriver hur detta kan visa på ett stort kontrollbehov. Ett tvångsmässigt beteende för att slippa ta itu med ex känslor.

  Jag funderar på hur mycket ni funderat på er i relation till minimalism och prylbantning. Jag brukar ofta tänka att av alla sätt så väljer jag detta som det ”rätta”. Varför då? Vad har jag för något inom mig och behöver jag jobba på något med mig själv? Hur kommer detta påverka mina barn?

  Det är svårt att få fram i skrift att detta är ren nyfikenhet inom området minimalism och inte på nåt sätt nån kritik mot er som individer.

  Svara
 4. Engiftfribarndom

  Och som svar på frågan – ja. Ska sälja vårt vitrinskåp och därmed ska även nästan allt innehåll rensas bort :)

  Svara
 5. Erik Broberg

  Hej,

  Tack Elisabeth & Johan för värdeskapande information.

  En, för inlägget irrelevant, fråga: går det att köpa er bok som e-bok? Vore smidigt och minimalistiskt :-)

  Ha det gott och sköt om er

  Mvh Erik

  Svara
  1. Erik Broberg

   Fick svar från Norstedts att Prylbanta inte finns som e-bok :-( om någon annan undrar.

   Ha det gott.

   Mvh Erik

 6. Jenny L

  Kedjereaktion senast idag när jag köpte snittblommor i våryran och insåg att jag inte hade någon lagom stor vas :-)

  Annars har jag mer tänkt på ”köpcykler” i livet. När jag började jobba efter 5 års studier gick första månadernas lön till att byta ut hela garderoben som var totalt utsliten, byta dator och mobil som nästan inte funkade längre, mm. Sen 5 år senare behövde ju allt det bytas ut igen, och nu är jag på nästa runda…

  Svara
 7. Mari

  Vi har satt ner ett vitrinskåp i vårt förråd på grund av att vi tillfälligt måste/ville ha en träningscykel (på grund av en kommande knäoperation) i vårt vardagsrum. Skåpet ska kanske upp igen men senast idag pratade vi om att göra oss av med det. Alla sakerna i skåpet (en servis, massor med glas, glögg-grejer, fin bestick mm mm) tryckte jag in i olika köksskåp. Var inte redo att rensa just då men köket står verkligen på tur att rensas. Så bort med skåpet och massor med porslin och glas. :)

  Svara
 8. Sofia

  Det ser inte klokt ut med en stor sovrumsbyrå (IKEA – Malm) som någon slags TV-bänk i vardagsrummet. Är lådorna fullproppade med prylar och undangömt skräp eller vad är det frågan om? :-)

  Svara
  1. Moa

   Haha, vad olika man kan tycka. Jag tycker det ser snyggt ut. Betydligt finare än hemma hos mig!

  2. Ancha

   Sofia, är detta något du skulle sagt om du kom till deras hem? Man får ha vilka åsikter man vill men vissa saker borde man hålla för sig själv.

  3. Maria O

   Såg de knappt eftersom de är lika vita som väggen.
   Om jag minns rätt från tidigare inlägg så har de kläder i, de bor ju fyra personer i en liten lägenhet.

 9. Lovisa

  Hej, läste att PostNord måste skicka tillbaka 400 000 paket från Kina pga de som beställt inte vill betala 75 kr i avgift + moms. Skulle vara intressant om ni skrev om det med tanke på hur skarpt och bra ni skrev om wish tidigare. Tack för en bra blogg!

  Näsbydalsvägen/

  Svara
 10. Hanna

  Jag ska ”släppa taget” om mycket utrymme i form av vår klädkammare, cirka 4 kvadratmeter (med grejer från golv till tak typ) som ska bli en del av min dotters rum. Det är visserligen ingen pryl men kommer skapa otroliga kedjereaktioner.

  Svara

Kommentera