Barnens dubbelsäng

Varje gång barnens dubbelspjälsäng syns i bild på vårt Instagramkonto så får vi mycket frågor kring den, så jag tänkte därför berätta lite kort om den och hur den kom till.

Eftersom vi bor i en tvåa har vi bara ett sovrum där alla oftast sover. Lillebror har varit ett barn som aldrig sovit bra. Han har fortfarande inte haft en hel natts sömn i sitt liv snart 2-åriga liv. Standard har varit 5-10 uppvak nattetid. Varje natt. I snart 2-års tid.

När han var 1 år bestämde vi oss för att testa en förändring i hopp om att han skulle sova bättre genom att känna närhet till och trygghet med storasyster. Istället för att barnen sov i varsin spjälsäng så byggde vi ihop dem och skapade en dubbelspjälsäng.

Barnens dubbelspjälsäng bestående av två ikea-sängar som vi satt ihop.

Spjälsängarna är två stycken modell Hensvik från Ikea, den ena har vi ärvt av barnens kusiner och den andra har vi köpt på Blocket. Vi tog bort spjälorna på en av sidorna på respektive spjälsäng och satte buntband längst ner vid sängbenen så de inte kunde åka isär.

I mitten mellan sängarna är det två plankor med en liten glipa och eftersom våra barn rör sig mycket på natten lade vi ett dubbelvikt badlakan under barnens båda madrasser och över plankorna. På så vis skapar handduken ett mjukare skydd mot de hårda plankorna och eliminerar glipan.

Om någon noterar att både spjälsängsskydd och sängkläder är likadana så är det inte för att vi är perfektionister som vi har det så, utan sängkläderna är ärvda från två av barnens kusiner (olika familjer), och ena spjälsängsskyddet är ärvt medan det andra är köpt på Tradera. Kan även erkänna att den andra uppsättningen sängkläder vi har till barnen inte är likadana. ;)

Hur förändringen påverkade lillebrors sömn? Tyvärr blev det ingen omedelbar skillnad, men successivt har han sovit längre stunder i sin egen säng och kommer numera vanligtvis till vår säng efter midnatt. Det har varit förvånansvärt lite bråk mellan barnen vid läggdags. Ibland kastas det något mjukisdjur eller napp på varandra men generellt har det fungerat väldigt bra att somna bredvid varandra. Våra barn vill att vi är kvar i rummet tills de somnar och då ligger en av oss helt enkelt i vår dubbelsäng och läser/surfar etc.

Ofta när vi sedan går och lägger oss har barnen rört på sig i sömnen (eller lillebror vaknat till) och ligger då betydligt närmre varandra än de gjorde när de somnade. Jag inbillar mig att det är omedvetet relationsbyggande att barnens sover bredvid varandra.

Madrasserna i dubbelspjälsängen är bovetemadrasser. Ett budgetalternativ för den som vill ha en ekologisk madrass i spjälsängen. Vår största utmaning är att storasyster snart växer ur spjälsängen på längden och att vi inte får in någon större barnsäng i vårt sovrum. Men det är kanske ett tecken på att vi snart borde börja röra på oss och flytta från våra 2 r o k. ;)

Har du gjort någon smart lösning gällande sängar i ert eget eller barnens sovrum?

28 tankar kring ”Barnens dubbelsäng

 1. Fröken Slöjd

  Hej
  Är själv uppväxt i en tvårummare på ca 60 kvm. Sovrummet var ganska stort där fanns plats till dubbelsäng för mamma och pappa och juniorsäng till mig och babysäng till lillasyster. Så blev det våningssäng i juniorstorlek (jag var ca 4-5 år då) och då fick det även plats varsitt litet skrivbord till mig och lillasyster. Vi bodde kvar så till jag var 8 år.
  Det jag tänker på först är om det vore ett alternativ att skaffa en bra bäddsoffa till vardagsrummet till vuxensovplats och låta barnen få sovrummet med ”vuxen” dubbelsängen. Ett alternativ är annars en sk familjesäng 120 cm nere och 90 cm ovanpå. Barnen delar 120 sängen och så finns extra säng ovan till gäster/nattande förälder.
  Jag tycker att det känns jobbigt när man måste stressa med så viktiga och stora beslut som var man ska bo/flytta till – men min egen erfarenhet säger mig att det brukar bli bra.
  Hälsningar Fröken Slöjd

  Svara
  1. Fröken Slöjd

   Upptäcker nu att jag missförstod frågan – jag tipsade om hur jag antagligen skulle tänkt om jag haft en boendesituation liknande er inte hur jag har gjort!
   mvh Fröken Slöjd

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, fast vi känner oss nog inte stressade egentligen. Har letat större 1-2 års tid (men <1 seriöst). Är nog mest att vi ”har det för bra” och smidigt där vi bor just nu med det mesta nära och på kort avstånd. Men snart är vi redo för en annan fas, både praktiskt och mentalt.

 2. Händelsevis

  Storebror sover numera i kökssoffan! En gammaldags kökssoffa med låda i, gjord för att sova i men aldrig (tidigare) använd som det. Soffan står visserligen inte i köket så det är inte så spartanskt som det låter. Han har helt enkelt bestämt att han vill sova där och i hans säng sover nu gosedjuren.
  Lillsyrran sover i spjälsäng fastsatt mot vår säng med skruvtvingar. Bästa lösningen vi haft. Rekommenderar till alla med spädbarn :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, spjälsäng mot vuxensängen är jättesmidigt! Det har vi också haft med båda barnen så länge det gick (tror dock inte det rekommenderas med denna typ av Ikea-säng om jag minns rätt). För vår del blev det gap mellan sängramen och spjälsängen så där fick vi lägga en handduk under vardera sängmadrass (dubbelsängens och spjälsängens).

 3. Cecilia Helgesson

  Du har säkert redan tänk våningssäng och vanlig 120 säng för båda. En annan häftig lösning jag har sett är 2 våningssängar som ställts ihop. En dubbelsäng där nere och en där uppe. Lite för små för det ännu kanske.

  Svara
 4. Sol

  Såhär har våra sovlösningar varit:

  2 rok: 1 barn – sover i de vuxnas säng, 2 barn – största barnet på madrass på golvet direkt bredvid vuxensängen, bebisen i sängen och sedan madrass på golvet. Flytt när barnen var 2 och 5 år.

  nu 4 rok, en vuxen och två barn (7 och 10 år), vi sover i samma rum. Stora barnet i egen säng hela natten, minsta barnet nattas i vuxensängen och flyttas till madrass på golvet mellan de två 90-sängarna när jag lägger mig, och kryper sedan oftast upp i min säng sådär vid 5-tiden igen. För ett år sedan sov vi alla tre i de två sängarna, som stod intill varandra som en dubbelsäng. Då hade största barnet fast plats i sin säng intill väggen och jag och minstingen delade på skarven+yttersängen. Barnen har egna rum på dagtid.

  Golvmadrasser av lite mindre modell (typ 80*170 kanske) skjuts enkelt under sängarna på dagtid, så de tar ingen golvplats, när de inte är kullerbyttematta eller del av kojbygge eller så.

  Svara
 5. Jb

  Vårt hus är 190 kvm och har 5 sovrum. Båda barnen (4 resp 11 år) sover i ett rum som är 9kvm. ? De har själva valt detta, antar att det har med närhet att göra? De har varsitt eget rum där de har sina saker men de är ”aldrig” där.

  Svara
 6. Lilla S

  Vi bor i en trea, men då köket är så litet har vi valt att ha matbordet i ena ”sovrummet” (genomgångsrum mellan kök och vardagsrum). Alltså har vi bara ett sovrum. Vi flyttade hit när barnen var 6 & 4. De första åren sov vi i sovrummet allihopa, stora barnet i en halvhög loftsäng och lilla på madrass under, och vi i dubbelsäng. Sängarna stod precis bredvid varandra, men vi byggde en vägg mellan deras och vår säng. För ett drygt halvår sen så kände vi att barnen behövde ett eget rum, så vi rev väggen och nu disponerar de hela sovrummet. Själva sover vi i bäddsoffa i vardagsrummet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tycker du det är jobbigt att bädda upp och bädda igen bäddsoffan varje dag, eller blir det lika naturlig som att bara bädda till den vanliga sängen?
   Låter som en smidig lösning när barnen blir äldre och behöver ett rum för sängar och leksaker.

  2. Lilla S

   Det är en väldigt smidig bäddsoffa. Ryggstödstyget fälls över sittsen och blir som en bäddmadrass, och så är det bara att knixa till och fälla ner så blir det säng. Min sänghalva är ryggen på soffan, och mannens sänghalva är sittsen på soffan. Underlakanet kan sitta kvar under ”sofftyget” på dagen, och täcke och kudde läggs i låda under soffan när vi knixar till den. Sen ska sägas att de gånger alla åker hemifrån före sju och kommer hem efter fem så struntar vi faktiskt i att bädda till den!

 7. Ann

  Vi har rum så att det räcker men vi insåg att barnen sov bäst när vi sov i samma säng allihopa hos svärmor. Då det kändes för trångt till vardags så prövade vi att barnen delar säng och det går fantastiskt. De sover skavfötters i en 105 cm säng och ca 1 gång i veckan kommer ett barn in till oss. Nu börjar de dock bli lite långa (5 och 3 år) så det blir lite sparkar så vi får väl se. Jag hoppas att de ska klara ca 1-1,5 år till så att lillebror (2 månader) kan sova tillsammans med nuvarande treåringen.

  Svara
 8. Yvonne

  Min son då han va 5 år sa en gång….
  -Varför får bara vuxna sova bredvid varandra…
  De är ju vi som är liten…som vill ha någon nära…

  Svara
 9. Sandra

  Vi har tvillingar på 4 år som sover bra ihop. Vi föräldrar turas om att samsova med dem. Blir bäst sömn för alla då…

  För att göra det bekvämt byggde vi ihop 2 st Ikea 80 cm breda sängbottnar genom att ställa upp dem på Malmbyråer på ena kortsidan plus ytterligare en längs ena långsidan. Samt stöd från reglar på andra sidan. Blev som en ” koja” under sängen och malmbyråerna sväljer allt. Satte upp och målade Mdf skivor runt bottnarna som ram och trilla-ur-skydd. Enorm säng men alla får plats! Andra föräldern sover alldeles ostörd i vuxensovrummet… wonderful…

  Nu när vi ska flytta river vi sängen och tar med oss sängbottnarna.

  Svara
 10. Hanna

  Ingen smart lösning men delar en dubbelsäng med min snart 7-åring. Hon har egen säng i samma rum och jag har periodvis känt en stress att hon ska sova i den men jag vet att det gör henne trygg att sova i dubbelsängen så det får vara okej tills hon får ett eget rum och jag skaffar en smalare säng. Förutsättningen att vi kan sova ihop är just att den nuvarande sängen är så bred att vi aldrig behöver nudda eller störa varandra.

  Svara
 11. Elin

  Om ni känner att ni trivs där ni är och inte vill flytta av någon annan anledning så går det säkert att hitta en lösning. Loftsäng för de vuxna och barnen under? Madrasser på golvet? Stora barnet får en hörna av någon av de andra rummen till sin säng?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det skulle såklart gå, men vi vill ändå röra på oss för att testa en annan livsstil i annan del och längre ut i Sthlm. Så det är nog bara bra att vi känner att vi växer ur lägenheten på flera fronter. :)

   Madrasser på golvet vore väldigt smidigt, typ från vägg till vägg där vår säng står nu, tror vi skulle sova riktigt bra då. Just nu blir det lite trångt när ett eller ibland två barn kommer upp i vår 160 säng.

 12. Ida

  Jag tycker er lösning verkar superbra, synd att storasyster snart är på väg att växa ur sin säng. Själv är jag uppvuxen i fyra rok med föräldrar och två syskon. Syskonen delade rum men jag som är äldst hade mitt eget. Dock var vi alla tre mörkrädda och kom ofta och sov i föräldrarnas säng vilket leddet till att min pappa byggde en jättestor säng från vägg till vägg i det rummet. En 180 säng och en 140 säng sattes ihop och alla kunde sova tillsammans på rad. Det var en jättebra lösning! Nu kanske ni inte vill sova tillsammans allihopa men annars kan ju det vara en ide?

  Svara
 13. Sofia

  Förvånansvärt klumpig möblering och kortsiktig planering. Ni borde för barnens skull överväga att byta till en smidigare, mindre utrymmeskrävande sänglösning för vuxna (som kan placeras längs med den kortare väggen) och komplettera med någonting som exempelvis IKEA SLÄKT för barnen. Finns ofta mycket bra begagnat av detta slag på Blocket (och kanske även Myrorna, som passar bra med er inredningsstil i övriga lägenheten). ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad menar du med kortsiktig planering? :)

   Ikea-Släkt verkar vara en väldigt smidig lösning. Den ska jag ha i åtanke om int annat vid en större bostad och större sängar.

   Sängramen är second hand-köpt för snart 10 år sedan och barnen älskar att de kan klättra upp och stå på gaveln och hoppa ner i sängen. :)

   Vi var jättenära att köpa en ny, bredare men smidigare säng för ganska precis ett år sedan. Hade kollat ut märke, modell, färg etc. Men vi vill egentligen ha en 210 säng pga att barnen ligger mycket i vår säng och en 210 säng skulle bli för bred i nuvarande sovrum. Och en 180 säng kändes då som ett kortsiktigt köp då vi visste att vi skulle börja kolla seriöst efter större bostad till vintern.

 14. H

  Våra barn (4 år och 2,5 år) sover skavfötters i en vanlig 90-säng. Det har de gjort sen stora barnet växte ur sin spjälsäng ungefär samtidigt som lilla barnet kändes stort nog att börja sova utan oss, men ändå inte helt själv. Har funkat jättesmidigt. De hade nog klarat sig på en 80-säng också för halva sängen tas upp av diverse gosedjur i olika storlekar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken bra platsbesparing och vad mysigt det låter! :)
   Klassiska 90-sängar är tyvärr för långa för att rymmas i vårt sovrum, då går inte sovrumsdörren att stänga (ca 5-7 cm för långa så precis på håret).

 15. Jenny

  Vi har bara ett barn (bebis) än så länge men hoppas kunna få fler. Vårt sovrum är för litet för två spjälsängar men om ett barn sover i egen säng och ett i vår säng, kan vi bo kvar i lägenheten rätt länge till. Har också funderat på att skaffa ett sängskåp och ställa i vardagsrummet när sovrummet blir för trångt, om vi vill slippa flytta på ett tag. Men det är alltså inte aktuellt än, just nu får vi plats i vår dubbelsäng alla tre.

  Svara
 16. Ewi

  IKEAS släkt eller så ”Kura”. Vänd den ”upp och ner” så blir det en låg (lägsta jag hittat på marknaden) högsäng. Stora uppe och så spjälbotten och madrass direkt på golvet nertill för den minsta.

  Svara

Lämna ett svar