Naturlig fyllning i madrassen

Vi har fått en del frågor gällande vad vi tycker om bovetemadrassen som Bebis Minimalist har i sin spjälsäng. Eftersom hon sovit i sitt babynest fram till hon var 5 månader har vi inte kunnat ge någon rättvis bedömning eller recension av den förrän nu när den använts under ca 2 månaders tid.

Madrassen kommer alltså från märket Bovete och är fylld med boveteskal. Boveteskal är naturligt och ska transportera bort fukt och ge ett behagligt sovklimat med jämn temperatur. Bovete säljer även produkter som kuddar, leksaker, amningskuddar med mera, alla fyllda med just boveteskal.

Madrass Bovete

Bovetemadrassen består av kanaler, ”korvar”, som är fyllda med boveteskal. Dessa kanaler trycks ihop när du lägger madrassen i det tillhörande madrassöverdraget, och märks då inte av. Madrassen är tung men följsam, lite som en vetekudde. Bebisar ska av säkerhetsskäl hellre ha en hård/fast än mjuk madrass, och bovetemadrassen är mer hård än mjuk även om materialet ska följa kroppens linjer. Vi har valt att lägga en tunn bäddmadrass ovanpå bovetemadrassen, liksom en väldigt tunn kudde, vilket gjort sängen mjukare.

Spjälsäng bovetemadrass

Bebis Minimalist sover väldigt bra på sin bovetemadrass, även under varma sommarkvällar och nätter. Svårt att säga om det beror på just madrassen, men vi är helt klart nöjda med den. Det finns flera fördelar med en bovetemadrass till skillnad mot exempelvis en skumgummimadrass, vilket var vad som följde med spjälsängen när vi ärvde den.

– Släpper igenom luft. Boveteskal är elastiskt och motståndskraftigt mot tryck vilket gör att det finns luftutrymmen som släpper igenom luft och minskar risken att man svettas.

– Transporterar bort fukt. Om du svettas så ska en bovetemadrass ändå ge ett behagligt sovklimat med jämn temperatur tack vare att luften cirkulerar fritt genom boveteskal.

– Lång hållbarhet. Produkter med boveteskal håller i 10-15 år. Det beror på att boveteskal inte krossas eller slits ner.

– Orsaker inte kvalsterallergi. Detta då kvalster inte trivs i boveteskal.

– Gjort av naturmaterial. I dagens kemikaliestinna och plastintensiva samhälle känns det skönt att få in mer naturmaterial i hemmet.

– Väldigt prisvärd. Madrassen kostar inte mer än Ikeas dyraste madrass för spjälsäng, men denna vet du vad den innehåller och att den är miljövänlig.

Om jag ska ange något minus så är det att vår madrass blev några cm kortare än de angivna 120 cm när vi lagt madrassen i dess överdrag, men eftersom Bebis Minimalist inte kommer sova i spjälsäng tills hon är så pass lång, spelar detta ingen roll.

När vi öppnade förpackningen luktade boveteskalen/madrassen mer än vi förväntat oss av ett naturmaterial. Vi lade ut den på balkongen på vädring ett par timmar, och sedan var lukten borta.

Bebis Minimalist kan sova gott på en jämn tempererad madrass, och föräldrarna kan sova gott och slipper oroa sig för giftiga och hormonstörande kemikalier. :)

Vad är ditt bästa tips för att få bebisar och barn att sova gott om natten?

13 tankar kring ”Naturlig fyllning i madrassen

 1. Händelsevis

  Vad kul att höra att ni är nöjda!
  Hur är det med tvätt av madrassen? Går det? Har ni något fukt-tätt skydd i sängen? Antar att ni inte har det för då förstörs väl själva poängen med att den släpper genom luft.
  Vi har en Prolana som är toppen! Dock med fukt-skydd på (ekovaxduk) så den andas nog inte jättebra…
  Mitt bästa sov-tips är att alltid lägga när barnet är mätt och trött och på samma tid (ungefär) varje dag. Dessa tre gör överlägset störst skillnad hemma hos oss. Böcker, bad, sånger och nattlampa är lite mer bonus :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det går att tvätta överdraget till madrassen, inte själva madrassen, men så brukar det väl vara, eller? Jag har iaf aldrig tvättat någon hel sängmadrass, haha. I dagsläget har vi faktiskt inget fukt-tätt-skytt, förmodligen för att det vi nästan aldrig varit med om någon läckande blöja. Men vi har ett ”bra” sådant skydd från Rätt Start som vi tänkt använda i framtiden, som i dagsläget används på en lekfilt när vi vill lufta Bebis Minimalist utan blöja.
   Dock har vi som jag nämnde i inlägget även lagt en liten bäddmadrass ovanpå bovetemadrassen och det blir ju också ett skyddande lager om det skulle bli ett litet läckage.

   Tack för sovtipsen, det känns som vi är inne på samma spår som dig/er vad gäller nattning. :)

  2. Händelsevis

   Du har såklart rätt! Jag har inte heller tvättat någon hel madrass. (annat än de riktigt sunkiga vi fick leka med ute och då var det vattenslangen som gällde)
   Bebisar är så olika! Vi hade aldrig klarat oss utan de täta lagren, varken då eller nu. Smala lår och blöjor verkar inte gå så bra ihop.
   Skriv gärna ett nattningsinlägg om ni har lust. Skulle gärna läsa hur ni gör :-)

 2. Elin

  Vi använder också bovetemadrass. Vi har lagt en kurad ullfilt under lakanet, då vi pottränar bebis, den suger upp eventuella olyckor bra och är ju garanterat giftfri till skillnad från snuskiga plastöverdrag. Sen en annan grej vi har gjort nu i över ett år och som vi verkligen älskar, det är att vi har börjat tvätta med linoljesåpa istället för tvättmedel. Det blir jätterent, tvätten doftar underbart och bebis och miljö slipper en massa onödiga kemikalier. Det funkar på allt från tygblöjor till vit tvätt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, kul att ni också använder bovetemadrass. Och vilka bra tips! :)
   Ska ha ullfilt i åtanke när det är dags för pott-träning på riktigt. Var har ni köpt ullfilten och linoljesåpan för den oinsatte? :) Använder man samma mängd såpa som flytande tvättmedel eller hur doserar man?

  2. Elin

   Ullfilten vi har är en hemstickad variant av eko-ull, så värt att ha en stickande mormor som älskar ull! Det finns att köpa rediga begagnade ullfiltar från militära överskottslager, de brukar lukta rätt mycket men går att vädra. Annars har Klippan och Disana jättefina ullfiltar, men de vill en nog snarare ha i soffan eller vagnen, lite för fina för att ha som madrasskydd, de är nog för tunna också. Klippan köper ull från ekologiska fårbönder i Nya Zeeland, bra med eko men det ligger så långt bort?! Har förstått det som att våra svenska fårbönder kastar sin ull, så trist.
   Linoljesåpan köper vi från Gysinge, eller vår nya favorit från Klassiska byggvaror, deras är ekologiskt framställd och har en lätt citrusdoft. Brukar använda ca en halv deciliter per maskin, kanske lite mer om jag har fyllt upp riktigt ordentligt.

 3. Ett fattigt landskap

  Är det någon som har testat en bovetemadrass eller annat bra alternativ till sig själva? Det börjar bli dags att byta ut vår bäddmadrass i dubbelsängen och jag skulle gärna ha ett miljövänligt och giftfritt alternativ. Det vore dock tråkigt om det visade sig att man sov dåligt i den.

  Gällande barns nattsömn så är det enda jag kan säga med säkerhet att inga tips är universella. Jag trodde att jag hade alla svar efter vår första tjej, som är helt oväckbar mellan 20-07. Sedan kom lill-trollet och hon vaknar stup i kvarten… Med den brasklappen har jag ändå ett tips som jag tror på: Försök att vänj barnet vid ljud när det ska sova. Sova utomhus i vagnen, i soffan när ni har gäster, till musik i bilen. Det tror jag att man har glädje av som vuxen också, så att man inte blir van vid att endast kunna somna om det är kolsvart och knäpptyst.

  Svara
 4. Molly

  Vilka superbra tips man får av er blogg!! Så kul att läsa. Jag har några frågor bara. Vad är det för tunn bäddmadrass ni har köpt att lägga över bovetemadrassen? Och vart har ni köpt den?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har bara tagit en bäddmadrass vi redan hade (tror den är till en 80 eller 90-säng egentligen), så ingen som köptes specifikt för den sängen. Vi var lite bekväma (snåla?) av oss när vi märkte att det löste behovet.

Lämna ett svar